DJI - F300 Phantom 2 Vision

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Zoolx

Re: DJI - F300 Phantom 2 Vision RC set kvadrokoptéry 5,8GHz

#61 Příspěvek od Zoolx »

@gardenroute: Ano, Petře, definoval jsi to přesně a níže dave21 to i potvrdil. Je to úplně jiná kategorie, skoro bych řekl zaměřená na ty, kteří nemají s modelařinou zkušenosti, chtějí vybalit, lítat. Je jistě lákavé použít mobil / tablet jako zobrazovací zařízení, než kupovat monitor či brýle. Jak správně dave uvedl, je to i o ceně. Kompleteček za 27 (při vánoční akci baterka zdarma), pohoda.

Já rozhodně nechci bagatelizovat výhody Phantom 2 Vision, ostatně jednoho tu mám, že? Sám nejlépe vidím rozdíl, když porovnám oba stroje. Co mi ale vadí je matoucí marketing, zavádějící srovnávací videa na youtube.

Např. toto: [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9GWFfBEbkZg[/youtube]

Zde to subjektivně vypadá, že je kamera na P2 Vision lepší, než GoPro, že stabilizace jakžtakž funguje oproti normálnímu zavěšení GoPro u P1. Málokdo si dá dohromady parametry GoPro, málokdo si uvědomí, že i pitomý kompakt za 1500 bude dělat na první pohled líbivější fotky než zrcadlovka s fullframe a kvalitním sklem za 30 tisíc jen proto, že tam výrobce nastaví brutální kontrast, šílenou saturaci a přeostřování.

Je potřeba říci, že GoPro 3 nebo GoPro 3+ dává rozhodně lepší možnosti a výsledky než Vision pro toho, kdo si s tím umí a chce poradit.

U Visionu je pro daného uživatele skvělý přenos telemetrických údajů. Jistě, ty až připojíš po upgradu desky své iOSD Mark II, tak to budeš mít mnohem vymazlenější :-), ale já teď hlídám u P1 stopky kvůli baterce, špicuju uši, zda neuslyším pípák a brejlím svým krátkozrakým zrakem do dálky, kdeže ho drobka mám :-)

Když létám s P2V, tak jsem v pohodě, protože si i krátkozrakým okem přečtu na displeji, jak je na tom baterka, kam směruje příď, jak je daleko, jak vysoko, jak je na tom se satelity, atd... Prostě pohoda.

Osobně jsem zvědav na P2 s mini OSD od DJI, mám ho objednaný a budu subjektivně v roli uživatele srovnávat. Jak víš z PZ, není to marnotratnost, ale hledání toho správného řešení. Uplatníme více strojů, takže tu ta možnost je bez toho, abych ruinoval domácí rozpočet...

Jinak s tím vysílačem, inu, to nebyl vědomý odvážný risk, to byla neznalost a nedocvaknutí možných rizik :-) Já si ten terén vybral proto, že jsem zkoušel, kam až to doletí, než to ztratí signál... Hnal jsem ho dopředu a tiše doufal, že bude fungovat failsafe při ztrátě signálu. Než se ztratil signál, doletěl cca 600m, pak se ztratil, ale naštěstí failsafe fungoval a za chvíli mi přistál u nohy :-)

@dave21: Je to jasné, jak jsi to myslel. Na ty stránky Pelikána se podívám a zkusím o tom něco zjistit. Osobně se nebojím, že bys byl z P2V zklamán, naopak budeš mile potěšen či nadšen a já Ti přeji hodně zábavy a spoustu prima záběrů, na které se těším, když je budeš chtít zveřejnit. Kdy ho máš mít?

Z.
Phantom 4P+ / Mavic Pro + DJI Googles + MarcoPolo Locator
gardenroute

#62 Příspěvek od gardenroute »

Zoolx píše:Zde to subjektivně vypadá, že je kamera na P2 Vision lepší, než GoPro, že stabilizace jakžtakž funguje oproti normálnímu zavěšení GoPro u P1. Málokdo si dá dohromady parametry GoPro, málokdo si uvědomí, že i pitomý kompakt za 1500 bude dělat na první pohled líbivější fotky než zrcadlovka s fullframe a kvalitním sklem za 30 tisíc jen proto, že tam výrobce nastaví brutální kontrast, šílenou saturaci a přeostřování.
Je potřeba říci, že GoPro 3 nebo GoPro 3+ dává rozhodně lepší možnosti a výsledky než Vision pro toho, kdo si s tím umí a chce poradit.

U Visionu je pro daného uživatele skvělý přenos telemetrických údajů. Jistě, ty až připojíš po upgradu desky své iOSD Mark II, tak to budeš mít mnohem vymazlenější :-), ale já teď hlídám u P1 stopky kvůli baterce, špicuju uši, zda neuslyším pípák a brejlím svým krátkozrakým zrakem do dálky, kdeže ho drobka mám :-)
.....
Osobně jsem zvědav na P2 s mini OSD od DJI, mám ho objednaný a budu subjektivně v roli uživatele srovnávat. Jak víš z PZ, není to marnotratnost, ale hledání toho správného řešení. Uplatníme více strojů, takže tu ta možnost je bez toho, abych ruinoval domácí rozpočet...
....
Z.
Je to tak, krátce rečeno P1/2 je pro zcela jiného uživatele než Vision, a nebál bych se to říci tak, jak jen naznačuješ :D
A jen pro upřesnění, já svůj iOSD Mk II již zapojený měl (byla to vůbec první instalace v ČR do Ptaaka, však s tím byla pořádná práce to vymyslet), ale musel ven do šuplíku kvůli té nové desce. iOSD mini co máš objednáno je to samé, jen bez paměti letů a s méně CANbus konektory. Myslím, že s tím ale budeš spokojený.
Mimochodem, umí ta telemetrie ve Vision nějaký záznam a by se dala letová data později dále zpracovat, tak jako to umím se svou Mk II např. já :
Zpracovaná telemetrie z mého Ptaaka (iOSD MkII)
Zpracovaná telemetrie z mého Ptaaka (iOSD MkII)
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
pepavich

#63 Příspěvek od pepavich »

dave21 píše:Znouzectonst alespoň mě zaujal příspěvek p. Pelikána na jeho stránkách s dvěma videama, kde po ladění sw ptáka je znát jakýsi rozdíl oproti továrnímu nastavení. Tuším, že se jedná o nastavení reakcí ptáka na řízení. Posuďte sami. První je hodně roztřesené, druhé lze považovat za přijatelnější.
http://www.dji.cz/presentation/phantom-2-vision/zabery

Ano, jedná se pouze o SW nastavení Visiona.
Zoolx

#64 Příspěvek od Zoolx »

@gardenroute: Vím, pečlivě jsem studoval při jedné služebce celé vlákno věnované P1 a četl jsem si o Tvé anabázi. Dokonce to nepřímo zmiňovali v Telinku, když jsme se bavili o možnostech současného P1. U P2V to zatím nejde, ale prý to přinesou další aktualizace, tak jsem docela zvědav :-) Musí to být prima, když pak můžeš analyzovat tak, jak je v Tvé ukázce..

@pepavich: Jsem dnes nadmíru líný tvor (bez uzardění přiznávám), proto se zeptám, zda je někde o tom nastavení zmínka / návod, abych to nemusel hledat :-) Díky..

Z.
dave21

#65 Příspěvek od dave21 »

Zoolx píše:@dave21: Je to jasné, jak jsi to myslel. Na ty stránky Pelikána se podívám a zkusím o tom něco zjistit. Osobně se nebojím, že bys byl z P2V zklamán, naopak budeš mile potěšen či nadšen a já Ti přeji hodně zábavy a spoustu prima záběrů, na které se těším, když je budeš chtít zveřejnit. Kdy ho máš mít?

Z.

@Zoolx
Díky, pták dnes dorazil a jsem ve víru oživování. Přítelkyně na mě kouká, jak na malýho kluka, ale chápe to :D Je to přesně tak jak říkáš, nejsem modelář a chci jen hračku bez extra sestavování. P2 s gimbalem si tedy nechávám jako další level "nemodeláře" :) Co se nastavení p. Pelikána týče, tak na něj pošlu dotaz.

PS: když jsem ho zapnul, tak jsem se podivoval na zvuky, které vydává, když je zapnutý (s vypnutými motory). Takové to pískání, které s různou intenzitou se ozývalo. Po shlédnutí několika videí je vydávaji všichni ptáci, takže jsem se uklidnil. Trochu mě také překvapilo těžkopádné a neplynulé naklápění kamery.

Ale žádné závěry nedělám, jdu ladit a nastavovat :wink:
DJI Phantom 2 Vision, Aerialfreaks Cyclops gimbal, upgradovaný wifi extender RE700 z P2V+
Zoolx

#66 Příspěvek od Zoolx »

@dave21: Gratuluji :-) To bzučení mne nejprve také vyděsilo, ale dnes už ho skoro nevnímám. Prostě to tak je. Až tam budeš dávat nejnovější firmware, nezapomeň zkontrolovat, že jsi stáhl a nainstaloval nejnovějšího asistenta, tzn. tuším 1.08 verzi.

Jinak šťastný let a hladké přistání. :wink:

Z.
llala

#68 Příspěvek od llala »

Naše první polétání s P2V...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4aVrB5Dcavg[/youtube]

... cílem nebylo ani tak natáčet, jako spíše polétat (poprvé v životě).

Už pár dní intenzivně přemýšlím jak stabilizovat obraz. Něco málo udělá lepší technika létání, něco málo warp filtr v Premiéře, ale bude to stačit?

Pokud bych se rozhodl sundat kameru + závěs dodávaný s P2V a nahradit je gimbalem H3-2D + GoPro 3+ (ty už mám na skákání), tak budu muset pořešit přenos obrazu (ejhle frekvence). V tom případě bych asi přezbrojil na 2,4 GHz (a využil rádio co už mám). Dokoupit bych tedy musel H3-2D, kompletní přenos obrazu a nejspíš i telemetrii. Vyplatí se to a nebo existuje levnější varianta?

Shrnuto a podtrženo... z kvadrikoptéry jako takové jsem nadšený, ale chci lepší video.
Zoolx

#69 Příspěvek od Zoolx »

Gratulace k 1. letu :-)

Tedy letět hned nad vodu a poté blízko drátů, to je docela odvaha :-) Bylo vidět, jak pilotka od drátů couvá, když si uvědomila, že by mohlo dojít k maléru :-)

Jinak je tam docela slušné jello, zdá se mi. Je to jen můj pocit? Řekl bych, že máš nějaké vibrace. Zkoušel jsi vyvážení vrtulí?

Ustálení videa montáží gimbalu je prý možné, ale cenově se dostaneš na úroveň P2 s gimbalem a narazíš, jak jsi sám napsal, na frekvence, dále na problém s ovládáním tiltu (náklonu kamery), které teď ovládáš aplikací v mobilu..

Z.
dave21

#70 Příspěvek od dave21 »

Gratulace, taky jsem měl dnes první let. Docela odvaha první den nad tou vodou :lol:

Dávám moje :) Dneska mám druhé Vánoce za posledních 5 dní :) Obraz není stabilizovaný ani nijak upravený.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aZyc5uBrIWM[/youtube]

A dnešní druhé večerní Plzně
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-qAiFX3DQ7I[/youtube]
Naposledy upravil(a) dave21 dne úte 31.12.2013 0:13, celkem upraveno 1 x.
DJI Phantom 2 Vision, Aerialfreaks Cyclops gimbal, upgradovaný wifi extender RE700 z P2V+
Dejfak
Kontaktovat uživatele:

#71 Příspěvek od Dejfak »

llala píše:Naše první polétání s P2V...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4aVrB5Dcavg[/youtube]

Libočák :-) Také jsem tam natáčel pár videí z copterem.
Nemám to tam dalekko, někdy můžem zalétat.
Ale u vody létám nerad :)
Nikdy nikomu nevěř, pak budeš věřit všem stejně....
Libor74

#72 Příspěvek od Libor74 »

Chtěl bych se zeptat jestli je možnost přepnout režim na: Couse Lock nebo Home Lock
a další dotaz jeli možné přebrat řízení v režimu Return to Home a korigovat místo přistání nebo pokračovat v poletování.
gardenroute

#73 Příspěvek od gardenroute »

Nechapu smysl techto opakovanych otazek nekterych novacku, VSECHNO toto je perfektne a logicky popsano jak v manualu, tak v materskem vlaknu o Phantomovi... Jsou to zakladni dovednosti pro ovladani, ktere by si mel kazdy pred vlastnim letanim dobre prostudovat.

"...jestli je možnost přepnout režim na: Couse Lock nebo Home Lock..." ? A proc by neslo ? Je na to extra prepinac na Phantom TX.

A ano, pri aktivaci FailSafe (tj. take Return to home), je mozne (pokud je konektivita mezi Tx a Rx obnovena) opet prevzit rizeni a zastavit tak automaticky navrat, opet viz manual.

Jeste jedna otazka pro vsechny nove, on se Phantom prestal dodavat s manualem ? Kdyz jsem si kdysi kupoval P1, byl k tomu dokonce i velky cesky preklad, ktery delal distributor (Pelikan), vypada to, ze zacali setrit ? Pokud ano (neverim), manual se da stahnout primo z webu DJI... Jsou tam i pravidelne aktualizoane verze, napr. kdyz nam zmenili (po update FW) smysl LED navesti.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
dave21

#74 Příspěvek od dave21 »

gardenroute píše:Jeste jedna otazka pro vsechny nove, on se Phantom prestal dodavat s manualem ? Kdyz jsem si kdysi kupoval P1, byl k tomu dokonce i velky cesky preklad, ktery delal distributor (Pelikan), vypada to, ze zacali setrit ? Pokud ano (neverim), manual se da stahnout primo z webu DJI... Jsou tam i pravidelne aktualizoane verze, napr. kdyz nam zmenili (po update FW) smysl LED navesti.

V krabici opravdu návod nebyl. Ani AJ ani ČJ. Stáhnul jsem si AJ ze stránek. Je to tak.
Libor74

#75 Příspěvek od Libor74 »

možná byl můj dotaz zmatený moje angličtina není dobrá ale zde jsem se dočetl že Vision funkci HOME LOK nemá
http://asia.cnet.com/preview-dji-phanto ... 222975.htm
a v manualu Visiona v AJ jsem to také nenašel.

Četl jsem dost a vím že NAZA tyto režimy umožňuje i jejich princip. V popisech Visiona jsou sice uvedeny ale vzhledem k tomu že jsem za posledních pár dní přečetl spousty popisů všiml jsem si že ohledně režimů atd. je to přsně popis NAZA-M (všeobecný)

ani v ukázkových videjích: http://www.dji.com/download/phantom-2-vision-downloads/ na DJI to pro vision nepředvádí pouze RETURN HOME.

Chtěl jsem mít jen jistotu a proto toho kdo s tím má zkušenosti
Odpovědět

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“