Zvacsenie dosahu u T9x
Zvacsenie dosahu u T9x
Ahojte, myslite ze by bolo mozne zvacsit dosah Turnigy T9x? myslel som ze by to mozno slo odpojenim povodnej anteny a pouzit viac db antenu pouzivanu vo wifi 2,4Ghz. Napadlo ma kablik z modulu zakoncit klasickym SMA konektorom na ktory by sa prisrobovala nová anténa. bolo by tak mozne vyskusat aj viac typov antén a odsledovat ako sa to chová. Lietam FPV a nejaky ten dosah navyse by sa mi hodil.
Vdaka za odpovede.
Vdaka za odpovede.
- PARK fly - F3J/B/F/K -
Re: Zvacsenie dosahu u T9x
O tomto jsem už někde četl. Možná tady nebo na Cevaro.
Použitím více dB antény je řešení, ale má svoje ALE.
Jestli se dobře pamatuju, nevýhodou tohoto řešení je, že má mnohem užší vyzařovací diagram a tedy ten zisk je v kolmici na anténu a v jiném úhlu je paradoxně nižší. Proto bys musel mířit stále na letadlo. Což v případě FPV není vždy možné, ale nevim, jestli je to správná odpověď a jestli si to dobře pamatuju ......
Použitím více dB antény je řešení, ale má svoje ALE.
Jestli se dobře pamatuju, nevýhodou tohoto řešení je, že má mnohem užší vyzařovací diagram a tedy ten zisk je v kolmici na anténu a v jiném úhlu je paradoxně nižší. Proto bys musel mířit stále na letadlo. Což v případě FPV není vždy možné, ale nevim, jestli je to správná odpověď a jestli si to dobře pamatuju ......
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
A pokud mi to ještě pálí, tak jelikož řešíš kablík, mluvíš o zastavěném modulu turnigy.
Pokud tedy používáš tento originál bez telemetrie, na HK se objevil nový full range přijímač s dvěma anténkama, to má asi větší smysl. Někdo to tu už koupil, ale testy jsem zatím na to neviděl.
Pokud tedy používáš tento originál bez telemetrie, na HK se objevil nový full range přijímač s dvěma anténkama, to má asi větší smysl. Někdo to tu už koupil, ale testy jsem zatím na to neviděl.
Naposledy upravil(a) Marena dne pon 30.12.2013 13:52, celkem upraveno 1 x.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
Tak to bylo na cevaru:
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=198&n=vyzarovacie-charakteristiky-modelarskych-anten-%E2%80%93-1-cast
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=200&n=vyzarovacie-charakteristiky-modelarskych-anten-%E2%80%93-2-cast
cca v polovině části první, tam o tom podle mě mě píšou. A pokud jsem to dobře pochopil, tak je to tak, jak jsem to napsal v prvním příspěvku, ale rozhodně doporučuju přečíst oba dva články. I tak je to poučné a možná pochopíš více
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=198&n=vyzarovacie-charakteristiky-modelarskych-anten-%E2%80%93-1-cast
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=200&n=vyzarovacie-charakteristiky-modelarskych-anten-%E2%80%93-2-cast
cca v polovině části první, tam o tom podle mě mě píšou. A pokud jsem to dobře pochopil, tak je to tak, jak jsem to napsal v prvním příspěvku, ale rozhodně doporučuju přečíst oba dva články. I tak je to poučné a možná pochopíš více
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Naposledy upravil(a) mgx dne úte 22.04.2014 16:01, celkem upraveno 1 x.
- JosefSvejk
Marena píše:Jestli se dobře pamatuju, nevýhodou tohoto řešení je, že má mnohem užší vyzařovací diagram a tedy ten zisk je v kolmici na anténu a v jiném úhlu je paradoxně nižší.
Proč paradoxně? Zjednodušeně řečeno, dodáváš do antény pořád stejný výkon, ale jenom ho víc nasměruješ. Bez dalšího aktivního prvku (zesilovače) nemůžeš přece zvýšit dosah ve všech směrech. Jinými slovy - zisk antény (dB) vlastně vyjadřuje její směrovost.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
No mas pravdu. Blbe pouzite slovo.... stouro 
- JirkaA
- Kontaktovat uživatele:
mgx píše: u mna slovo "zisk" anteny evokuje dojem, ze vacsia antena dokaze prijat slabsi signal, nie ho odoslat
to je ovšem blbost. Anténa je pasivní reciproční prvek, to znamená, že její parametry pro vyzařování i příjem elektromagnetické vlny jsou identické. Nemůže mít jiný zisk pro vysílání a jiný pro příjem. A pasivní je proto, že v ní žádná energie nevzniká. Vyšší zisk v jednom směru je vždy na úkor směru jiného.
V pásmu 2,4 GHz je povolen vyzářený výkon 20dBm (100 mW). Vyzářený výkon znamená, že jde o hodnotu výkonu vyzářeného anténou do prostoru, například při zisku antény 0dB může mít koncový stupeň vysílače výkon 20 dBm (100mW), při zisku antény 3dB už do ní můžeš pustit jen 17 dBm (cca 50mW), do směrovky se ziskem 10 dB můžeš pustit jen 10 dBm (10 mW)..
OK2WY
Jinak řečeno, nula z nuly pojde.
Vyzářený výkon nesmí překročit povolovací podmínky pro vysílání. Tudíž tím směrem řešení nevede.
Ono už nápad snažit se vylepšovat něco jako T9x je nesmysl. Je to lowend se všemi důsledky.
Vyzářený výkon nesmí překročit povolovací podmínky pro vysílání. Tudíž tím směrem řešení nevede.
Ono už nápad snažit se vylepšovat něco jako T9x je nesmysl. Je to lowend se všemi důsledky.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
- JosefSvejk
Ano, používání jiných než originálních antén není povoleno.
Je to podobné jako u WiFi. Abys mohl použít "silnou" směrovou anténu (tedy anténu s velkým ziskem), musí být vysílač vybaven regulací nebo se musí vložit útlumový článek nebo zkrátka součet útlumů v napaječi antény musí vycházet tak, aby nebyl překročen ten stanovený vyzařovaný výkon. Ale kdo to dodržuje, že
?
Je to podobné jako u WiFi. Abys mohl použít "silnou" směrovou anténu (tedy anténu s velkým ziskem), musí být vysílač vybaven regulací nebo se musí vložit útlumový článek nebo zkrátka součet útlumů v napaječi antény musí vycházet tak, aby nebyl překročen ten stanovený vyzařovaný výkon. Ale kdo to dodržuje, že
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
mgx píše:dik za vysvetlenie. nie som elektrotechnik, preto som sa tak aj vyjadril. inak ked som mal z USA Spektrum DX7, na VF module bolo napisane 20dBm. znamena to teda, ze sa musi pouzit len antena dodana k radiu ?
Nejen to. Rádio s výkonem podle USA standardů je v Evropě nelegální.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Naposledy upravil(a) mgx dne úte 22.04.2014 16:01, celkem upraveno 2 x.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
cuki, řešení je pro tebe opravdu jedině zesilovač.(na 2,4GHz se nechá používat klidně Wifi zesilovačů) Ale je tu onen zmíněný problém, "legálnost provozu". Když se to však vezme kolem a kolem, krom hlavního města kde se to řeší velice pofidérně, to jinde nebude moc lidí řešit...(není to však rada, ale upozornění)
EDIT: Navíc pokud vím, tak FPV(berme v potaz 5,8GHz) je samo o sobě také dost okleštěno a tedy se jistě už teď vystavuješ riziku... (tedy vysílačkou jen přidáš další hřebíček...)
EDIT: Navíc pokud vím, tak FPV(berme v potaz 5,8GHz) je samo o sobě také dost okleštěno a tedy se jistě už teď vystavuješ riziku... (tedy vysílačkou jen přidáš další hřebíček...)