Airbrush vs fixírka

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

Airbrush vs fixírka

#1 Příspěvek od Jindra_S »

Při nástřiku Dogfightera mi dodělala fixírka. Bylo to něco takového, akorát od Pelikána:
Obrázek
Svou funkci plnila celkem dlouho a statečně, používal jsem ji na nástřik větších ploch - standardní letadla, nikoliv plastikové kity. V podstatě jako náhrada spreje. Nakonec popraskal plast a uvolnil se přívodní konektor pro vzduch. Tak se dívám po náhradě, zda má smysl vzít něco lepšího.
Co mi vadilo při používání (stříkal jsem mírně ředěným Balakrylem):
- Potřeba častějšího seřizování při stříkání - vždy bylo nutné po chvíli očistit trysku
- Nemožnost nastříkat drobnou linku u kraje - vždy bylo třeba zakrývat jak při práci se sprejem
- Nemožnost stříkat neakrylátovými barvami - právě kvůli plastickým částem

Našel jsem například toto (Měla by to být kopie Fendgy 130) :
Obrázek
Na webu jsem našel nějaké info, ale z pohledů malířů a kitařů. Tenká linka s tím už asi půjde udělat (v mnou požadované kvalitě), ale na co neznám odpověď:
- Lze koupit větší trysku a nastříkat velkou plochu - např. RC letadlo (Kdybych si někdy koupil další Multiplex)?
- Je možné stříkat Balakrylem?
- Jsou jehly kompatibilní mezi sebou? (Např. 0,8 je jehla do kterékoliv pistolky)
- Je nějaký rozdíl např. proti tomuto:
Obrázek

Samozřejmě, pokud znáte lepší typy nebo způsob stříkání, budu rád, pokud je uvedete.
-
AR1
Kontaktovat uživatele:

Re: Airbrush vs fixírka

#2 Příspěvek od AR1 »

- Lze koupit větší trysku a nastříkat velkou plochu - např. RC letadlo (Kdybych si někdy koupil další Multiplex)?
V těchto pistolích jsou již přestavovací sady trysek a jehel na větší průměr. Popis je u pistolí.

- Je možné stříkat Balakrylem? - Nevím

- Jsou jehly kompatibilní mezi sebou? (Např. 0,8 je jehla do kterékoliv pistolky) - Ne. Každá pistole má svou jehlu, ale je možné, že u jednoho výrobce by třeba jehly mohly být zaměnitelné (pro trysky stejného průměru)
http://ar1.rajce.idnes.cz/
HonzaS

#3 Příspěvek od HonzaS »

V novým RCR bude článek o airbrush by Donatas Paužuolis. Používá tu z HK, stříká s tím Acromastera od Multiplesku. Víc nepovím :lol: (kdyžtak do skajpu)
Vertigo 2m, Extra 330SC, Supertrino F3P (54g)+Lantsov 15", RCFactory Extra 330LT, JETI DS16
Igel
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Igel »

WW2
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od HavelAircraft »

Pořiď si pistoli na airbrush a pak něco takového. http://www.svarecky-kompresory.cz/pistole-strikaci-hvlp-mini-tryska-08mm-horni-nadobka-125-ml/d-72862/
Je to ideální kombinace.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Jindra_S »

HonzaS píše:V novým RCR bude článek o airbrush by Donatas Paužuolis. Používá tu z HK, stříká s tím Acromastera od Multiplesku. Víc nepovím :lol: (kdyžtak do skajpu)

Kterou z HK? Mají jich tam více - já vybral pouze dvě, které mi přišly, že by mohly být dobré. :)
Ozvu se na Skype.
-
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Jindra_S »

HavelAircraft píše:Pořiď si pistoli na airbrush a pak něco takového. http://www.svarecky-kompresory.cz/pistole-strikaci-hvlp-mini-tryska-08mm-horni-nadobka-125-ml/d-72862/
Je to ideální kombinace.

Tohle zní zajímavě - něco podobného mám, ale asi větší - bylo to přiloženo k sadě nářadí pro kompresor.
Fixírka, kterou jsem měl, měla trysku také 0,8mm - je toto číslo porovnatelné s 0,8mm u této pistolky?
-
HavelAircraft
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od HavelAircraft »

ta pistole je znatelně lepší než fixírka. Profi to není ale na občasné stříkání ideální.
Porovnávat se to moc nedá.
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Jindra_S »

To řešení větší pistole na plochy a menší airbrush na linky a okraje vypadá asi nejlépe.
Profi to ani nechci, zas tak často to nepotřebuji - v podstatě jde o náhradu sprejů, které jsou (vzhledem k obsahu barvy) relativně drahé a na můj vkus pouštějí příliš mnoho barvy najednou. A když už mám ten kompresor a regulátor tlaku ...
Našel jsem tohle: http://www.hobynaradi.cz/cs/strikaci-pistole/9879-pistole-strikaci-hvlp-100ml-21bar-021mpa-gg-100-08-extol-premium-8595126957663.html
Je to zástupce skupiny, kterou jsi doporučoval? (Nízkotlaké malé pistolky?)
Dvojčinnou pistolku vezmu asi z HK - levněji to nebude, celkem si ji chválí a pro mé účely to bude pravděpodobně stačit.
-
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Milan Nes »

chce to mít malej gun na detaily a na plochy pro modely co doporučoval p. Havel

jde o to, že stříkání velkých ploch jde i brushkou, ale zbytečně se tim natrápíš a odděláš jí na tom,
navíc té "strojní" nevadí skoro co do ní naleješ ... líp se čistí a pude práce rychle ...

já kvůli financím měl na velké plochy spraye a k tomu airbrushku, ale zpětně bych určitě koupil
tu lakýrnickou pistoli
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
flubber
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od flubber »

Ty pistole jsou žrout vzduchu. Málokde se píše jaký průtok potřebují, co jsem viděl, tak měly okolo 100l/min a na to potřebuješ trošku větší kompresor. Malý Orlík se vzdušníkem na to nestačí. Bacha na to.
EPA combat, T-REX 600N, HK500GT
AR1
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od AR1 »

Přesně tak, to jsou hrozný rady. Ale třeba chce stříkat karoserie aut a má velký komp, tak je to jedno.
Tryskou 0,2mm stříkám modely 1/32 vč. stříkacího tmelu a vrchních laků.
Jak jsem už psal, i když nevím zda to tazatel vůbec čte, ty pistole z HK mají přestavovací sady, jsou i na fotkách co sem dal, a stačí si přečíst popis u pistolí: Nozzle Size: 0.3mm, 0.5mm, 0.8mm. Tak mi není jasné, co by tímto nešlo na RC modelu nastříkat, abych si musel pořizovat tu lakýrnickou pistoli. Jen bych si pohlídal velikost nádobky na barvu.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
varok

#13 Příspěvek od varok »

Dobrý den, ty mini pistole pro lakýrníky sice nepapají tolik vzduchu jako ty velké s nádobami kolem 0,5L, ale i tak budete asi potřebovat větší kompresor. Mám ale vyzkoušeno, že stačí i menší kousky jen s 24L nádobou. Stačil by možná i bezoleják. Mám jednu v garáži na drobnější prácičky kolem aut a super. Mám přímo tu Extol z vašeho odkazu a nemůžu si stěžovat. Původně jsem měl podobnou zn. Magg z aukra a po pár stříkáních tam něco odešlo. Vyhodil jsem ji do koše a nadával si. Pak jsem koupil tu Extol, byla dokonce levnější a je nesrovnatelně lepší. Nastříkáte s ní jak tenší pásky, dá se dokonce i kolem 1,5cm široké, když si to dobře nastavíte, tak i pásy kolem 5-7cm, což je na tuhle pistolku asi maximum.
Mám doma ještě něco podobného: http://www.modelarskysvet.cz/Fotografie ... 105050.JPG
Je to asi jednodušší airbrush pistolka, která vám asi vynahradí obě možnosti. Dají se s tím nastříkat také jemné čárky do asi 1cm šířky, tak širší pásy, asi do 3-4cm, co jsem zkoušel. Utáhne mi to normální malý modelářský kompresorek Orlík AS 189, podobný tomuhle: http://www.modelarskysvet.cz/zbozi/7149 ... adobou.htm
Je to v podstatě ten samý, jen Orlík, na obrázku je asi Fengda, alespoň myslím.
Jindra_S
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Jindra_S »

AR1 píše:Přesně tak, to jsou hrozný rady. Ale třeba chce stříkat karoserie aut a má velký komp, tak je to jedno.
Tryskou 0,2mm stříkám modely 1/32 vč. stříkacího tmelu a vrchních laků.
Jak jsem už psal, i když nevím zda to tazatel vůbec čte, ty pistole z HK mají přestavovací sady, jsou i na fotkách co sem dal, a stačí si přečíst popis u pistolí: Nozzle Size: 0.3mm, 0.5mm, 0.8mm. Tak mi není jasné, co by tímto nešlo na RC modelu nastříkat, abych si musel pořizovat tu lakýrnickou pistoli. Jen bych si pohlídal velikost nádobky na barvu.

Kompresor mám obyčejný, hlučný olejový s 24l zásobníkem plus regulátor tlaku s odkalovačem - dle výše uvedeného (Varok) by to mělo i stačit. V nejhorším chvilku počkám - přeci jen to nebude používáno denně.
Karosérie aut stříkat rozhodně nechci, stačí mi modýlky. Proto předpokládám, že pistolka bude malinkatá, byť na fotce vypadá stejně velká, jakou mám doma (ze sady, nepoužívám, je to příliš velká potvora).
Na RC například je k nástřiku například křídlo - odhadem 2,5m x 0,2m.
Téma čtu (viz několik mých příspěvků). :)
Z tvé odpovědi:
V těchto pistolích jsou již přestavovací sady trysek a jehel na větší průměr. Popis je u pistolí.

mi nějak nedošlo, zda to možné je, byť to tak asi bylo myšleno (bez jakékoliv ironie). Ten popis od Varoka mi pomohl více.
-
pepin

#15 Příspěvek od pepin »

flubber píše:Ty pistole jsou žrout vzduchu. Málokde se píše jaký průtok potřebují, co jsem viděl, tak měly okolo 100l/min a na to potřebuješ trošku větší kompresor. Malý Orlík se vzdušníkem na to nestačí. Bacha na to.

Používám na tu pistoli větší kompresor z lednice a origo větší tlakovou nádobu s kompresoru s tlakovým spínačem, na velké plochy to samozřejmě není, to ten kompresor nestačí dodávat vzduch, ale na drobnější modelářské stříkání uplně v pohodě a naprosto tichý provoz, než namícháš barvu, tak je nádoba natlakovaná a pak už si vždy jen po chvilce dotlakuje, jinak to vymyslet nejde Airbrašovka na plošné stříkání je totál nesmysl, neveme ani poměrově namíchanou barvu a musí tam být víc ředidla, ideální tryska v těch mini lakýrnických pistolích se mi zdá--0,8----1 mm.

origo tlaková banda z kompresoru má oproti domácímu jednoduchému bastlu tu výhodu, že má v sobě zpětný ventil, takže po natlakování vzduch neuchází zpět kompresorem.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“