SIG Four Star 60 1803mm stavebnice

Letadla s motorem, kde se předpokládá trvalý běh motoru po celou dobu letu. Spalovací i elektro.
Odpovědět
Zpráva
Autor
zach

SIG Four Star 60 1803mm stavebnice

#1 Příspěvek od zach »

Zdravim,
Jelikož se blíží vánoce, chtěl bych si nadělit pod stromeček nové letadlo. Máte někdo zkušenosti s tímto letadlem? Zatím jsem létal jen elektromodely /Alpha-1500, FunCub, Acromaster/, ale chtěl bych vyzkouset nejakého "smraďocha".
margol

Re: SIG Four Star 60 1803mm stavebnice

#2 Příspěvek od margol »

Toto letadlo jsem měl a mohu doporučit. Stavebnice je dobře zpracovaná a materiál kvalitní. Jen jsem vyměnil všechny původní americké šrouby za metrické. Létá nezáludně a zvládne běžnou akrobacii. Měl jsem ho osazený ASP 91 AR (čtyřtakt). Bohužel jsem ho letos rozbil ( pilotní chyba), ale stavím ho znovu, protože jsem s ním byl hodně spokojený. Teď mám do něj připravený benzín RCGF 15ccm. Jen u stavebnice není podrobný český návod, ale anglický originál je vybaven spousty obrázků a dá se překlad vygooglit. Také na youtube je hodně videí ze stavby.
zach

#3 Příspěvek od zach »

Tak jsem se konečně pustil do stavby. Díly jsou vyřezány velmi dobře, vše hezky pasuje do sebe.
Jen jsem celkem udiven že komlet cele křídlo je z balzy? Nejsou ani žebra z překližky, není žádný smrkový nosník, ani cele křídlo není potažené balsou /jen kousek u trupu/. Je to u takhle velkého letadla normalní? Mám celkem obavu o pevnost..
margol

#4 Příspěvek od margol »

Křídlo je pevné. Je třeba ho postavit přesně dle návodu. Koncové díly má překližkové. Měl jsem havárku kdy jsem před přistáním v cca 5metrech točil zatáčku při nízké rychlosti a po pádu bylo křídlo skoro bez poškození. Vytrhlo se ze šroubů a protrhl se potah a poškozen jsem měl jen koncový díl. Opraveno během chvilky. Trup dopadl hůře, musel jsem ho dělat celý znova. Dnes už sestaveno a připraveno k záletu.
zach

#5 Příspěvek od zach »

Tak trvalo to sice dlouho, ale konečně jsem ve finále ). až na nějaké drobnosti na dodělání.

Obrázek

Obrázek

Už jsem o víkendu i úspěšně zalétnul.
Hned při prvním letu upadl originál držák táhla plynu k páce karburátoru /byl uchycen jen nějakým předpruženým plíškem/. Nezdál se mi hned když jsem ho tam dával, nechápu proč jsem ho tam nechal a nepoužil jiné uchycení. Hezky jsem se klepal, když mi po dvou minutách letu přestal plyn reagovat otevřený asi na 75%. Naštěstí se mi po cca minutě podařilo při neustálém zkoušení páky plynu chcípnout motor a přistát, tak jsem nemusel kroužit než dojde nádrž.
Odpovědět

Zpět na „Motorová letadla“