GAMA 2100 - RTF

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
tino

Re: GAMA 2100 - RTF

#661 Příspěvek od tino »

ahojte, skúšali ste niekdo z Gamou Sport - so setovým motorom výkrut ? Premet som zvládol, výkrutu sa trochu bojím . Ak áno kedy potlačiť výškovku ? A aké výchylky nastaviť na krídelka ?
RedAce

#662 Příspěvek od RedAce »

Výkrut přeci nezáleží na motoru. Trochu Gamu rozjedeš z výšky a udělá ti výkrut i bez motoru. Co se výchylek týče, nevím jaké jsou doporučené, ale pokud chceš s Gamou létat výkruty, tak není problém je zvětšit a když ti i to přijde málo, můžeš (pokud ti to vysílačka dovolí) ke křidélkům ještě přimixovat klapky.
A potlačení výškovkou se nedá takhle paušalizovat - záleží na váze, poloze těžiště, rychlosti, velikosti výchylek,... Prostě potlačuj, když je třeba, aby jsi letadlo udržel v požadovaném směru.
celadnik
Kontaktovat uživatele:

#663 Příspěvek od celadnik »

premet som tiež skúšal a zvládla ho v pohode (čakal som, že to bude na hrane alebo ani nezvládne s setovým motorom). Ale výkrutu sa bojím tiež, predsa len 2.1 m krídlo, a reakcie na krídelkách sa mi nezdajú až tak vhodné na výkrut. Je pravda že výchylky mám len na 40% (na 100% to bolo príliš ostré), možno s domixovaním klapiek by to išlo, ale nakoľko je to pekný model a vetroň a zatiaľ s ním lietam bez poškodenia, nechce riskovať výkrutom :-)
Moje modely (tie ktoré som už zalietal) najdete na rcalbum.cz
lukasb182

#664 Příspěvek od lukasb182 »

Mam problem, motor pri zabere zacne velmi vybrovat, akoby mal "osmičku" a zaroven aj kuzel sa netoci pekne ale vybruje. Dotiahol som motor k loži, ale nepomohlo. Mam pocit, ze ta oska v tom setovom motore ma voľu.
Presiel som cele vlakno, ale neviem si vybrat taky motor (z HK) aby som nemusel otocit osku.
celadnik
Kontaktovat uživatele:

#665 Příspěvek od celadnik »

veď kúp originál motor :-) a máš to najistejšie.
Btw, skontroloval si to lóže poriadne, nemáš nikde v ňom volu, ako je chytené o trup (lepené na EPP)? Skús pokývať motorom, kde vzniká vôľa (či v uchytení motora do lôžka, uchytení lôžka o trup EPP alebo oska.
Prípadne si over, či tie šróby nejak nevydrali a nezväčšili dieru, kde sú chytené, že by bola vôla tam.
A ešte ma napadá, over si uchytenie unášača na oske, či je napevno, či nemáš vôlu aj v ňom, že by bol voľný.

Viacerí tu na motor nadávajú, ale dostal som od známeho staršiu gamu, setový motor je v nej, už nechtiac dostala čumákovku rovno na špic a motor v pohode šlape. A zvládnem s ním aj loping a má už aj viac letov za sebou a vpohode šlape, lietam s 2600mAh baterkou.
lukasb182

#666 Příspěvek od lukasb182 »

Motor musim vymenit, oska ma voľu. Co hovorite na Turnigy Aerodrive SK3 - 3530-1150kv? Alebo Turnigy Aerodrive SK3 - 3536-1050kv?
celadnik
Kontaktovat uživatele:

#667 Příspěvek od celadnik »

neviem či Turnigy Aerodrive SK3 - 3530-1150kv nebude aj trochu slabý. Pri 3S to máš max. výkon 280W. Neviem aký výkon má ten setový motor. A k tomu váha gamy, okolo 1.2 kg

A tak isto, 1150kV je asi dosť na tento model, mohlo by stačiť predpokladám aj menej kV s väčšou vrtulou.
jirakus

#668 Příspěvek od jirakus »

Zdarec všem,jsem čerstvým majitelem Gamy. Zatim teda jen upravuji,dávám do kupy. Polepuju spodek trupu,nabezky křídel,rodinu serva atd. Zatim bez klapek. No uvidíme az pujde do vzduchu,jsem zvědav jak vyjde težiště,mam do ní baterie 2200 a 1800,nerad bych dovazoval a cpal do ní zbytečně deka navíc.
T-REX450, Themik, EXCEL ,SU 31,Beagle, Acro MK2, Phoenix ,Tucano, Partenavia Olympik, Spitfire
celadnik
Kontaktovat uživatele:

#669 Příspěvek od celadnik »

ja používam baterku 2600 mAh, 3S a netrebalo ani dovažovať. Dal som ju pod krídla, do toho širokého priestoru.

Aj keď je prevda, že čumák na tej mojej je laminovaný (laminované epp, predchádzajúci majiteľ čo mi ju daroval to spravil), tak je ťažšia trochu vpredu.

Kolega má gamu, tiež lieta 2200mAh a ak si pamätám dobre, tiež tušim nedovažoval, ale on dával baterku dopredu, spravil tam lôžko pre ňu, ktoré ide ponad servá od motora smerom.
elejc

#670 Příspěvek od elejc »

jirakus píše:Zdarec všem,jsem čerstvým majitelem Gamy. Zatim teda jen upravuji,dávám do kupy. Polepuju spodek trupu,nabezky křídel,rodinu serva atd. Zatim bez klapek. No uvidíme az pujde do vzduchu,jsem zvědav jak vyjde težiště,mam do ní baterie 2200 a 1800,nerad bych dovazoval a cpal do ní zbytečně deka navíc.

Zdar vsem Gamistum!
tak jsem si napsal Jeziskovi o Gamu ARF (kit zrejme uz nikdy nebude..), a tesim se moc :lol: . No ale chci se zeptat zkusenych (neco jsem si uz precet v tomyo vlakne, ale stejne):
- trochu uz zvladam Bixlera, a dost veceru na simulatoru Phoenix Easystar a taky 1.4x scalenovanyho Radiana,
tak jestli muzu sam zalitat Gamu nekdy v lednu (pokud teda Jezisek dorazi a prinese ji)?
- dost jsem se nechat vystrasit prispevkama o nekvalite setovych serv a slabosti motoru, tak jsem zakoupil MG Corony 12g a 19g a Emax motor GT2218/9, a ted jde o to jestli nejdriv litat s tim co je v krabici/v setu, anebo rovnou vyhodit setove serva a motor , a pak ji zalitat?

Dik za radu -)
celadnik
Kontaktovat uživatele:

#671 Příspěvek od celadnik »

lietam s gamou už dlhšie, tiež som ju kúpil ako ARF. Dám ti nasledovné rady:

- motor: lietam stále setový, v pohode, škoda ho neodlietať, môj názor. Zatiaľ funguje dobre, model lieta, slušne stúpa.

- baterka: lietam s 2600mAh 3S. Osadená je v trupe, v tom priestore vo vnútri, ako sú krídla (je skoro pod krídlakmi, prb. v mieste ťažiska umiestnená), žiadne dovažovanie som riešiť nemusel (aj keď je pravda, že mám predok ťažší, lebo je laminovaný

- servá: lietam zatiaľ setové servá. Jedine si skontroluj ich uchytenie, bývajú chytené len na obojstrannú pásku a dosť sa kývu. Treba ich upevniť na pevno, nech sa nekývu a neovplyvňujú let.

- letové vlastnosti: kľudne s ňou lietaj, nieje to až tak náročný model. Kolega lietal pár letov s easystar, simulátor ani nevidel, je začiatočník. Kúpil si gamu a začal lietať hneď aj s ňou, a bez problémov. Báť sa určite nemusíš, keďže máš skúsenosti z simulátor a easystaru. Kolega si dosť často ako začiatočník pomýli strany (lava, prava, na packach) ked leti napr. k sebe, ako vravim, je začiatočník. Takže nemáš sa čoho báť.

- úpravy: odporúčam spojazdniť aj klapky, zídu sa ti pri pristávaní. Odporúčam mierne spevniť čumák (ja ho mám vylamovaný, robil to kolega). Ak máš programovateľnú vysielačku, na začiatok si zníž výchylky (hlavne na krídelkach), na môj vkus sú dosť veľké, mali sme možnosť vidieť lietať aj gamu s setovou vysielačkou Cadet (kolega jednu zalietaval jednemu začiatočníkovi) a vychylky boli dosť veľké.

- odolnosť: model toho vydrží slušne. Keď pristaneš na čumák, môže sa ti mierne zdeformovať, ale dosť vydrží (vlastné skúsenosti, + kolegove skúsenosti).

- nutnosť k ARF: prijímač ti bude stačiť 4ch, ak použiješ len krídelká cez Y, ale odporúčam aspoň 5ch (krídelka samostatne, a mixovať ako brzd). A najlepše ak môžeš, tak použiť aspoň 6ch prijímač a sprevádzkovať aj klapky.
jirakus

#672 Příspěvek od jirakus »

Tak já už tedy 3x létal, servo výškovky přišlo mi slabé jsem vyměnil za doma nepotřené Hitec HB 65, serva křidélek se mi zdají dost robustní a silná oproti setovým z Bety nebo Alphy,která dodnes fungují. Motoricky stoupá svižně,možná rychleji než Beta,nemohu si stěžovat,určitě bych motor neměnil. A servo směrovky jsem nechal,stejně ji moc nepoužívám. Místo pro baterku jsem prořízl až k servům,a na baterku 2200 mám na předku 10g závaží a vyvážené je to akorát. Měl jsem taky strach ze zalétnutí,ale bylo to uplně v pohodě,prostě dát skoro plný plyn a Gama začne krásně stoupat vzhuru. Pak jsem teda zjistil že je těžká na čumák,ubíral jsem závaží- takže těžiště dle návodu není pravda,jsem těsně za 80mm, no a pak to padalo po křídle-dováženo druhé +10g na konci křídla. Jinak vše OK. Létá to v pohodě,pomalu a přistání i bez klapek na kousku trávy :D
T-REX450, Themik, EXCEL ,SU 31,Beagle, Acro MK2, Phoenix ,Tucano, Partenavia Olympik, Spitfire
celadnik
Kontaktovat uživatele:

#673 Příspěvek od celadnik »

bez klapiek, na kusku travy? To lietavas v akych vetroch? :-D
Ja lietavam za bezvetria, slabsieho vanku a bez klapiek sada dost dlho, niekedy musim pristavat aj na 3 pokusy :-) . A aj s klapkami mam niekedy problem odhadnut klesanie pri pristani, aby mi sadla ku mne. Klze dost dlho a pristáva pomaly.
Btw, ked pouzivas klapky, gama dokaze vo vzduchu velmi pomaly letiet, niekedy to vytvara az dojem ze stoji na mieste. Ma velmi nizku minimalku.
jirakus

#674 Příspěvek od jirakus »

No ve větru létám taky :D , ale pokud jdu na přistání,většinou jsem krátký,tak přidávám plyn abych dolétl k sobě, letím tak 1,5m nad zemí, a k dosednutí opravdu stačí kousek. Pokud létáš na louce, nevidím problém přistávat bez klapek. A pokud chci rychleji k zemi, zapnu si namixované křidélka 40 stupnů nahoru a Gama se propadá a přistání je s menší dráhou.
elejc

#675 Příspěvek od elejc »

Diky za rady Celadniku,
docela se Ti podarilo mne positivne nabudit, uz aby bylo po vanocich -)

baterku mam 2200mAh, 25C Gens (jsem na ni zvedav),
TX DXi6, takze bych chtel dodelat klapky a naucit se s nimi pristavat, jako s poradnym erem.

Jenom se divim, se podle Tebe neni problem s minimalkou, ale pokud mas pravdu, budu jen rad..
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“