ATmega 128 - který čip na základní desku?
Re: ATmega 128 - který čip na základní desku?
Podle té chybové zprávy jsi s čipem ani nekomunikoval, nebo už se dělo něco předtím než to dospělo do tohoto stavu?
www.opentx.cz
Ještě bys mohl vyzkoušet napájet čip z rádia. Zapni rádio vypínačem a na USBasp vyndej tu napájecí propojku. Jestli už jsi Fuses nějak předtím zapsal, tak je BOD nastaven na 4,2V , možná je to pro napájení z USBasp příliš vysoká hodnota.
www.opentx.cz
Ahoj, promiň že sem dlouho nereagoval nebyl jsem doma.
Ohledně toho chipu M2561 dal jsme tam novej a při nahrávání mi to nahlásilo chybu viz příloha.
Ohledně toho chipu M2561 dal jsme tam novej a při nahrávání mi to nahlásilo chybu viz příloha.
Obrázek hezkej, ale jestli chceš poradit budeš se muset trochu rozepsat, třeba jestli jsi nastavil fuses? Jak to dopadlo? Jestli jsi na otázku na konci obrázku náhodou neodpověděl Yes. Nemůžu hádat co děláš a pořád to z tebe tahat.
www.opentx.cz
Fuses jsem nastavoval dle tvého popisu a vše proběhlo v pořádku, pak jsem dal nahrát opentx.hex a tam to hodilo tu chybu. Na tu otázku jsem ještě neodpověděl mám to stále připojené.
Odpověď je NO. Pokud je opravdu fuses prepsana je už stejně pozdě. Vypadá to spíš na problém v komunikaci čip - programátor. Zkus odpojit programátor a rádio zapni jestli běží.
www.opentx.cz
Tak rádio nenaběhne, zítra to zkusím nahrát znovu.
Zatím ti děkuji za pomoc.
Zatím ti děkuji za pomoc.
Zkus to napájet z rádia, ne z Usbasp. Vyndej propojku na usbasp a zapni rádio vypínačem. Taky se dá zkusit zvětšit parametr -B
Máš v usbasp jiný firmware? Neviděl jsem obvyklou chybu SCK.
Máš v usbasp jiný firmware? Neviděl jsem obvyklou chybu SCK.
www.opentx.cz
napiš konfiguraci pojistek..
mělo by to být takto:
avrdude -c usbasp -p m2561 -B 100 -P usb -u -U lfuse:w:0xd7:m -U hfuse:w:0xd9:m -U efuse:w:0xfc:m
možná by stálo za pokus i toto
avrdude -c usbasp -p m2561 -B 100 -P usb -u -U lfuse:w:0xd7:m -U hfuse:w:0xd9:m -U efuse:w:0xfd:m
Je tam BOD=2,7V, pokud by problém dělalo nízké napětí z programátoru, ale to zjistí pokud bude rádio napájet z baterie rádia a ne z programátoru.
avrdude -c usbasp -p m2561 -B 100 -P usb -u -U lfuse:w:0xd7:m -U hfuse:w:0xd9:m -U efuse:w:0xfc:m
možná by stálo za pokus i toto
avrdude -c usbasp -p m2561 -B 100 -P usb -u -U lfuse:w:0xd7:m -U hfuse:w:0xd9:m -U efuse:w:0xfd:m
Je tam BOD=2,7V, pokud by problém dělalo nízké napětí z programátoru, ale to zjistí pokud bude rádio napájet z baterie rádia a ne z programátoru.
www.opentx.cz
Ano low-voltage crystal OSC by šel taky použít a funguje to s ním
avrdude -c usbasp -p m2561 -B 100 -P usb -u -U lfuse:w:0xe5:m -U hfuse:w:0xd9:m -U efuse:w:0xfc:m
ale full-swing OSC je robustnější proti rušení a úspora energie bude proti low-voltage zanedbatelná.
Zkusit to může, proč ne. Mě to funguje s oběma typy oscilátoru. Prvně bych ale zkusil to napájení z rádia. Já jsem to s napájením z programátoru nezkoušel a mám strach z toho BOD=4,2V , jestli to jeho USBasp dá.
avrdude -c usbasp -p m2561 -B 100 -P usb -u -U lfuse:w:0xe5:m -U hfuse:w:0xd9:m -U efuse:w:0xfc:m
ale full-swing OSC je robustnější proti rušení a úspora energie bude proti low-voltage zanedbatelná.
Zkusit to může, proč ne. Mě to funguje s oběma typy oscilátoru. Prvně bych ale zkusil to napájení z rádia. Já jsem to s napájením z programátoru nezkoušel a mám strach z toho BOD=4,2V , jestli to jeho USBasp dá.
www.opentx.cz
BOD je hodnota, při kterým se resetuje vlastní MCU
Ano, právě že psal že při napájení z usb naměřil na filtračním kondenzátoru MCU 4,2V
proto mám strach že se mu to pod rukama restartuje. Chce to prostě vyzkoušet s napájením z rádia.
proto mám strach že se mu to pod rukama restartuje. Chce to prostě vyzkoušet s napájením z rádia.
www.opentx.cz
Ahoj, tak radio je již v provozu.
Dnes jsem provedl druhé nahrání chipu M2561 pomocí USBasp s odpojeným Jumprem a napájeno z baterie rádia. Nastavení pojistek proběhlo bez potíží, při nahrávání firmware se při čtení opět špatně přečetl byt "b8" (viz předchozí příspěvek) následné čtení se již zdařilo a verifikace také proběhla v pořádku. Rádio sem ještě plně neotestoval ale zatím jsme na žádný problém nenarazil.
K nahrání použit USBasp programátor s přehraným firmwarem, programováno v příkazovém řádku.
Nastavení pojistek: avrdude -c usbasp -p m2561 -B 100 -P usb -u -U lfuse:w:0xd7:m -U hfuse:w:0xd9:m -U efuse:w:0xfc:m
Nahrání Firmware: avrdude -c usbasp -p m1281 -B 4 -P usb -U flash:w:opentx.hex:i
Děkuji mnohokrát za pomoc a rady s úpravou rádia.
Dnes jsem provedl druhé nahrání chipu M2561 pomocí USBasp s odpojeným Jumprem a napájeno z baterie rádia. Nastavení pojistek proběhlo bez potíží, při nahrávání firmware se při čtení opět špatně přečetl byt "b8" (viz předchozí příspěvek) následné čtení se již zdařilo a verifikace také proběhla v pořádku. Rádio sem ještě plně neotestoval ale zatím jsme na žádný problém nenarazil.
K nahrání použit USBasp programátor s přehraným firmwarem, programováno v příkazovém řádku.
Nastavení pojistek: avrdude -c usbasp -p m2561 -B 100 -P usb -u -U lfuse:w:0xd7:m -U hfuse:w:0xd9:m -U efuse:w:0xfc:m
Nahrání Firmware: avrdude -c usbasp -p m1281 -B 4 -P usb -U flash:w:opentx.hex:i
Děkuji mnohokrát za pomoc a rady s úpravou rádia.