FrSky telemetria
-
Iliveforflying
FrSky telemetria
Tak dnes mi došiel modul frsky: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... le_RX.html. Chcel by som ešte dokúpiť veci aby sa dala použiť telemetria. V tom mám dosť nejasno a chcel by som poprosiť o vysvetlenie. Napr aký je rozdiel medzi: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ystem.html a medzi: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... creen.html . To druhe je o dosť lacnejšie a neviem prečo. Ďalej mi treba ešte senzory a sensor hub, či ešte niečo?
Re: FrSky telemetria
DHT-U nejen zobrazuje telemetrická data, ale obsahuje i vysílací modul. To druhé jen zobrazuje. HUB potřebuješ pouze pokud máš v modelu více senzorů, než se dá připojit k přijímači. Pozor na některá varia - něco lze připojit přímo na Rx, něco jen přes HUB. Spíš napiš co konkrétně chceš měřit a přenášet na zem.
Futaby T14SG, T9CP+Duplex, FC16+FrSky
už jen elektry, LMS Beckov
už jen elektry, LMS Beckov
-
Iliveforflying
Takže ja musím kúpiť to druhé. A niečo iné už neexistuje? Hub budem potrebovet,chcem viac senzorov.A k tomu mi netreba uznič že? Senzor pre zobrazenie signálu asi nie je,či?
Iliveforflying píše:Takže ja musím kúpiť to druhé. A niečo iné už neexistuje?
Pro Frsky od Frsky jsou jen ty dva displeje.
Něco jiného je třeba koupit úplně celou vysílačku Frsky Taranis, která má už telemetrii integrovanou v sobě a nepotřebuje tedy žádný externí displej a navíc má nejen pípání, ale dokonce i hlasová hlášení alarmů a dat telemetrie a logování dat telemetrie na SD kartu.
DHT-U má také SD slot a umožňuje logovat telemetrická data na SD kartu pro pozdější vyhodnocení na PC. Nemá však hlasová hlášení, ale jen integrovaný pípák a umožňuje nastavit nejen zvukové alarmy pro analogové vstupy A1/A2 a pro kvalitu signálu RSSI, ale navíc i zvukové alarmy pro pokles napětí na článek z dat čidla FLVS-01 a pro výšku z Varia.
Zatímco FLD-02 je jen "chudý příbuzný" a nemá ani SD slot ani vlastní pípák a umožňuje nastavit do DJT modulu pouze zvukové alarmy pro analogové vstupy A1/A2 a pro kvalitu signálu RSSI.
Iliveforflying píše:Senzor pre zobrazenie signálu asi nie je, či?
Měření kvality signálu tj. RSSI je integrováno v telemetrických přijímačích Frsky a není k tomu potřeba žádný extra senzor.
Taky se zde zeptam, ma nektery, da se rict libovolny VF modul od FrSky CE nebo FCC certifikaci (declaration of conformity), takze ho lze u nas legalne provozovat?
Diky
Diky
Crempa píše:Taky se zde zeptam, ma nektery, da se rict libovolny VF modul od FrSky CE nebo FCC certifikaci (declaration of conformity), takze ho lze u nas legalne provozovat?
Tvůj popis je nepřesný.
FCC certifikace se vůbec netýká EU, ale USA a některých dalších zemí. K provozování na území EU tedy i v ČR se vyžaduje prohlášení o shodě tj. Declaration of conformity pro EU, a to může být vystaveno výrobcem nebo dovozcem na základě příslušných měření i když není k dispozici přímo CE certifikace. Nicméně pokud je k dispozici přímo protokol CE certifikace pak sám plní funkci Declaration of conformity (tj. prohlášení o shodě) pro EU.
Takže pokud chceš provozovat Frsky produkty v EU pak stačí buď Declaration of conformity nebo příslušný protokol CE certifikace. Pokud chceš provozovat Frsky produkty v USA pak je potřeba příslušný protokol FCC certifikace.
Všechny vysílající produkty firmy Frsky tj. Taranis, VF moduly i příslušné přijímače mají protokoly CE certifikace, které jsou plnohodnotnou náhradou Declaration of conformity pro EU. Protokoly certifikací jsou volně dostupné na webu Frsky viz tento odkaz. Jen pro zajímavost ukázka protokolů měření dokládajících splnění příslušných norem EU k vybraným Frsky produktům je viz tento odkaz.
Drondys: dik, ano vim napsal jsem to v ramci zjednoduseni znacne nepresne... obvykle je to ale tak, ze kdyz ma nekdo CE ma i FCC (minimalne u globalne nabizenych produktu to tak je).
Kazdopadne hledat certifikaty v sekci support me nenapadlo, takze diky za odkazy.
Kazdopadne hledat certifikaty v sekci support me nenapadlo, takze diky za odkazy.
-
Iliveforflying
Čiže keby som kúpi dht-u tak mi ani modul netrebalo,že? A keby som predsa chcel dht-u tak By to dokázalo spolupracovať s modulom?
Iliveforflying píše:Čiže keby som kúpi dht-u tak mi ani modul netrebalo,že? A keby som predsa chcel dht-u tak By to dokázalo spolupracovať s modulom?
Pokud máš DJT modul pak jediný samostatný externí displej od Frsky, který lze k němu použít je FLD-02 a ten má již výše zmíněná omezení.
DHT-U se nedá připojit k DJT modulu.
DHT-U nahrazuje DJT modul a současně nahrazuje i displej FLD-02.
Pokud bys měl DHT-U pak DJT modul vůbec nepotřebuješ a vůbec bys nepotřeboval ani kupovat FLD-02. S DHT-U bys měl i lepší možnosti jak již bylo popsáno.
Takže pokud se rozhodneš pro DHT-U pak DJT modul klidně prodej třeba v sekci Prodám na tomto serveru.
Crempa píše:Drondys: dik, ano vim napsal jsem to v ramci zjednoduseni znacne nepresne... obvykle je to ale tak, ze kdyz ma nekdo CE ma i FCC (minimalne u globalne nabizenych produktu to tak je). Kazdopadne hledat certifikaty v sekci support me nenapadlo, takze diky za odkazy.
Jsou tam ke stažení samozřejmě jak CE tak i FCC certifikáty, ale toho sis už asi všiml.
-
anastazius
mám 9XR s modulem DJT a příjímačem D8R II plus, data z telemetrie mám zavedené do vysílače a přes openTX je zobrazuji na displeji 9XR. zapojil jsem dělič napětí do vstupů A1 A2 a zobrazuje se napětí baterie a mi síla signálu .
ve snaze dostat se o úroveň výš vyměnil jsem modul DJT za XJT a mám dva příjmače (do dvou modelů) X8R. při praktickém pokusování mi správně pracuje kombinace DJT nebo XJT s X8R ve variantě 8 kanálového přenosu signálů, v telemetrii se mi zobrazuje na A1 5V pravděpodobně vnitřně propojené napájecí napětí príjímače. přišel jsem o jednoduché vstupy A1 a A2 a získal jsem vstup Smart Port. pokud to správně chápu pro měření mohu použít pouze senzory s výstupem Smart Port. to jsou v současné nabídce 4 senzory vario, lipo napětí, GPS a 40A měření proudu. dá se u X8R použít 100A převodník FAS-100?
klasický seriový port na modulu XJT mám propojený do 9XR. telemetrická data za účelem zpracování a varovných hlášení zpracovávám v 9XR. jejich zobrazení na displeji v dolní části vysílače je nepraktické, přes šňůru na zavěšení vysílače na ni není dobře vidět a koukat na model a displej těžko stíhám. není nějaká lepší možnost, třeba využítí dat ze Smart Portu a nějakého inteligentního zobrazení, kde bude zobrazovač umístněn v horní části vysílače?
jsou nějaké další možnosti v oblasti zpracování telemetrických signálů v systemu FrSky?
ve snaze dostat se o úroveň výš vyměnil jsem modul DJT za XJT a mám dva příjmače (do dvou modelů) X8R. při praktickém pokusování mi správně pracuje kombinace DJT nebo XJT s X8R ve variantě 8 kanálového přenosu signálů, v telemetrii se mi zobrazuje na A1 5V pravděpodobně vnitřně propojené napájecí napětí príjímače. přišel jsem o jednoduché vstupy A1 a A2 a získal jsem vstup Smart Port. pokud to správně chápu pro měření mohu použít pouze senzory s výstupem Smart Port. to jsou v současné nabídce 4 senzory vario, lipo napětí, GPS a 40A měření proudu. dá se u X8R použít 100A převodník FAS-100?
klasický seriový port na modulu XJT mám propojený do 9XR. telemetrická data za účelem zpracování a varovných hlášení zpracovávám v 9XR. jejich zobrazení na displeji v dolní části vysílače je nepraktické, přes šňůru na zavěšení vysílače na ni není dobře vidět a koukat na model a displej těžko stíhám. není nějaká lepší možnost, třeba využítí dat ze Smart Portu a nějakého inteligentního zobrazení, kde bude zobrazovač umístněn v horní části vysílače?
jsou nějaké další možnosti v oblasti zpracování telemetrických signálů v systemu FrSky?
dá se u X8R použít 100A převodník FAS-100?
Ano prevodnikem je Vario ktere ma data in do ktereho se pichne starsi FAS-40 ci 100.
Kolem displaye koukni sem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1973805
Ano prevodnikem je Vario ktere ma data in do ktereho se pichne starsi FAS-40 ci 100.
Kolem displaye koukni sem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1973805
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
anastazius píše:...ve snaze dostat se o úroveň výš vyměnil jsem modul DJT za XJT a mám dva příjmače (do dvou modelů) X8R... přišel jsem o jednoduché vstupy A1 a A2...
Oba dva jednoduché vstupy A1 i A2 můžeš zase získat pokud si pořídíš modul SP2UART viz tento odkaz. Navíc tento modul poskytuje i možnost obousměrného přenosu dat pro nějaké cizí zařízení/vlastní udělátko apod.
anastazius píše:...pokud to správně chápu pro měření mohu použít pouze senzory s výstupem Smart Port...
Ne tak docela. Dají se použít i starší senzory třeba pokud už nějaké máš, které nejsou přímo připojitelné na Smart port akorát se v takovém případě musí použít jako rozhraní mezi Smart portem a staršími senzory nové čidlo Frsky varia plus pro některé starší senzory ještě navíc senzor HUB.
anastazius píše:...dá se u X8R použít 100A převodník FAS-100?
Dá, ale musí se použít jako rozhraní Frsky vario se Smart portem.
anastazius píše:...klasický seriový port na modulu XJT mám propojený do 9XR. telemetrická data za účelem zpracování a varovných hlášení zpracovávám v 9XR. jejich zobrazení na displeji v dolní části vysílače je nepraktické, přes šňůru na zavěšení vysílače na ni není dobře vidět a koukat na model a displej těžko stíhám. není nějaká lepší možnost, třeba využítí dat ze Smart Portu a nějakého inteligentního zobrazení, kde bude zobrazovač umístněn v horní části vysílače? jsou nějaké další možnosti v oblasti zpracování telemetrických signálů v systemu FrSky?
Lepší možnost je hlasový modul třeba jako je viz tento odkaz s možností nastavování hlášení i čtení dat telemetrie hlasem podobně jako ve Frsky Taranisu.
-
anastazius
Drondys píše:
díky za vyčerpávající info
trochu mne vyděsily nové vstupy a přenosové protokoly. jak to vypadá je to ale k lepšímu. větší možnosti a nižší váha.
zatím zůstanu u 9XR vyzkouším kombinace DJT, a XJT s příjmači X8R a dodělám hlasový výstup. našel jsem u HK jmenované díly pro snímání telemetrických dat a tak udělám objednávku.
-
anastazius
věděl by někdo jak je setaven přenosový protokol pro smart port u frsky?