HC3-SX a Bavarian Demon - nové vlákno

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Odpovědět
Zpráva
Autor
romik

Re: HC3-SX a Bavarian Demon - nové vlákno

#661 Příspěvek od romik »

Na výchozí nastavení to letí úplně na pohodu a pak pokud chceš si můžeš hrát do aleluja......
Daniel Jiráček

#662 Příspěvek od Daniel Jiráček »

polozku SINUS LINEARIZER jsem dal na nulu po tel. s pavlem,ze vse bude presnejsi,nechtel jsem mu verit protoze takhle uz to bylo dobre,ale vzdy mi poradil dobre tak proc to nezkusit.mam 600 efl a neveril jsem co to udela,kdybych to mel popsat to se ani neda neco jak na simu goblin 700 .akorat ze na simu mi to ujizdi trochu do leva a v realu to drzi jak pribity.myslim ze uz se ale na jine nastaveni nenecham zlakat,ted je to myslim dokonaly.diky PAVLE

akorat jsem musel upravit drahu serv a kolektivu
t-rex 700 dfc - hc3sx /blade mcpx-střídák/Dx-8 /sim-phoenix
Helitom

#663 Příspěvek od Helitom »

V nápovědě u Sinus linealizeru je napsáno ve většině případech 5, Pavle je nějaký obecný postřeh, že je lepší ho dát na nulu? Díky moc za odpověď.
JR Graupner DSX9
Trex 500-hc3sx, Logo 600-hc3sx
(Trex 450, Minititan, T-rex 600N - prodáno)
boZZda

#664 Příspěvek od boZZda »

Jde o to, že nejnovější serva v sobě už sinus linealiser mají. O co tedy jde? Jde o to, že pak jsou dva sinusl linealisery, které se perou. No a tím, že dáš 0, tak se deaktivuje v bezpádle a je jen ten integrovaný v servu.

Tohle je nastavení, které podporuje serva všech možných značek a stáří. Z toho důvodu zde je z historického hlediska hodnota 5, která dnes pozbývá smyslu. V příští verzi PC software již bude jako výchozí hodnota Sinus linealiser 0.

Doporučuji tedy v MIX panelu upravit nastavení:

Sinus linealiser = 0
Limit křidélek = 10°
Limit výškovky = 10°
Kolektiv kolik chcete
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
Helitom

#665 Příspěvek od Helitom »

Dobře, díky za vysvětlení, pěkně a jasně popsáno.
JR Graupner DSX9
Trex 500-hc3sx, Logo 600-hc3sx
(Trex 450, Minititan, T-rex 600N - prodáno)
mutin

#666 Příspěvek od mutin »

Pavle a jedná se opravdu jen o ty nejnovější serva, nebo třeba setová Align (konkrétně DS510).
boZZda

#667 Příspěvek od boZZda »

To se nedá říci u kterých serv to platí. Jedině zkusit to. Nic špatného se stát nemůže. Ledaže místo zlepšení budeš cítit zhoršení.
Nemohu mít přehled o všech servech na trhu :wink:
bavarianDemon 3X a 3SX
mutin

#668 Příspěvek od mutin »

Ok, ale předpokládám, že futaby bls by ho měly mít. Jinak tedy v čem přesně bych měl zpozorovat zlepšení, dá se to nějak konkretizovat krom subjektivních pocitů?
boZZda

#669 Příspěvek od boZZda »

Většina digitálních serv určených do vrtulníků to v sobě mají. Bude to přesnější a celkově zajímavější.
Zkusit a pak sem napsat.
bavarianDemon 3X a 3SX
Daniel Jiráček

#670 Příspěvek od Daniel Jiráček »

ja jsem to dal na setova serva ds 620-650 a jak rika pavel náklony 10 kolektiv mam 12.sel jsem sice na drahy serv myslim z 60 na 53 ale nic menit nebudu i kdyby me pavel prosil :D .
t-rex 700 dfc - hc3sx /blade mcpx-střídák/Dx-8 /sim-phoenix
Milošek

#671 Příspěvek od Milošek »

Ja mam zase takovy problem,ze se mi nedari odstranit houpani pres vyskovku.Nemyslim delfina. Pri rychlem zastaveni vyskovky ve visu nezustane vrtulnik v stat,ale vrati se kousek zpet. Nejdou moc dobre tic-tocy. S padlama sly perfektne. Pres kridylka je to v pohode. Zkousel jsem menit hodnotu v D slozce,ale je to porad stejne.Sinus linealizer jsem dal take na nulu. Nepozoruju zmenu. Mam Protos 500 a savoxy.Mozna by to chtelo dat vic zisku na vyskovku. Zkusim. Uz ted tam mam o 2 % vic.Tedy spis o 2% min na kridylkach pac uz tam byla mirna oscilace. Celkovy zisk hlavy muzu nastavit jen pres pc.Mam Dx6i.
Co mam udelat aby se vrtas nevracel?
Dvě manželky,dvě děti,pejsek,kočička,co že mám? Helikoptéru? Jo. Taky se něco najde.
mirda328

#672 Příspěvek od mirda328 »

romik píše:Na výchozí nastavení to letí úplně na pohodu a pak pokud chceš si můžeš hrát do aleluja......

Ahoj, dovolil bych si polemizovat. Démona se záchranou jsem si koupil minulý pátek a právě z důvodu, že to na první nastavení hned poletí dobře. Ale bohužel se tak nestalo, a to ani po aplikaci nastavení, které je umístěno na stránkách Chilliheli. Mám HK 450 mixovanou některými díly od T-Rex.
Dle rady BoZZdy jsem nastavil zisky hlavy a ocasu na 50%. Ocas až tak dobře nedržel, tak jsem postupně přidával zisk ocasu až na 55%, ale tím se ovlivnilo resp. zvýšilo vlnění výškovky. Dnes jsem udělal jinou věc, snížil jsem zisk křidélek ze 16 na 14 a u zisku výškovky ze 16 na 12, zisk ocasu jsem změnil zpět na 50 % (bylo to dle příkladu, který je v "bublině" u tohoto parametru uveden). Vlnění výškovky sice v podstatě zmizelo, ale na hlavě to pak bylo takové gumové.
Napadá vás někoho, co ještě poladit, aby to bylo perfektní? Přidat celkový zisk na hlavě nebo zvýšit výškovkový filtr, teď mám nastavenu hodnotu 2.
Bölkow BO-105 (500) Spirit PRO, EC-135 DRF (500), Spirit, T-Rex 500, Spirit 2, OMP M2 Evo
a éra
boZZda

#673 Příspěvek od boZZda »

Pro všechny:
Nainstalujte si tento firmware verzi 202
http://www.chilliheli.com/soubory/stran ... es_202.dat

Milošek píše:Ja mam zase takovy problem,ze se mi nedari odstranit houpani pres vyskovku.Nemyslim delfina. Pri rychlem zastaveni vyskovky ve visu nezustane vrtulnik v stat,ale vrati se kousek zpet. Nejdou moc dobre tic-tocy. S padlama sly perfektne. Pres kridylka je to v pohode. Zkousel jsem menit hodnotu v D slozce,ale je to porad stejne.Sinus linealizer jsem dal take na nulu. Nepozoruju zmenu. Mam Protos 500 a savoxy.Mozna by to chtelo dat vic zisku na vyskovku. Zkusim. Uz ted tam mam o 2 % vic.Tedy spis o 2% min na kridylkach pac uz tam byla mirna oscilace. Celkovy zisk hlavy muzu nastavit jen pres pc.Mam Dx6i.
Co mam udelat aby se vrtas nevracel?

Menu RIGID
Výškovkový filtr = 3
P = 40
D = 15

No a jen si hrát se ziskem hlavy, aby bylo zastavení přesné a vše fungovalo. Napiš sem potom hodnotu zisku hlavy, kterou jsi našel.

mirda328 píše:Ahoj, dovolil bych si polemizovat. Démona se záchranou jsem si koupil minulý pátek a právě z důvodu, že to na první nastavení hned poletí dobře. Ale bohužel se tak nestalo, a to ani po aplikaci nastavení, které je umístěno na stránkách Chilliheli. Mám HK 450 mixovanou některými díly od T-Rex.
Dle rady BoZZdy jsem nastavil zisky hlavy a ocasu na 50%. Ocas až tak dobře nedržel, tak jsem postupně přidával zisk ocasu až na 55%, ale tím se ovlivnilo resp. zvýšilo vlnění výškovky. Dnes jsem udělal jinou věc, snížil jsem zisk křidélek ze 16 na 14 a u zisku výškovky ze 16 na 12, zisk ocasu jsem změnil zpět na 50 % (bylo to dle příkladu, který je v "bublině" u tohoto parametru uveden). Vlnění výškovky sice v podstatě zmizelo, ale na hlavě to pak bylo takové gumové.
Napadá vás někoho, co ještě poladit, aby to bylo perfektní? Přidat celkový zisk na hlavě nebo zvýšit výškovkový filtr, teď mám nastavenu hodnotu 2.

1) je důležité, aby byl vrtulník mechanicky v pořádku. Potom fungují výchozí hodnoty, které jsou na mých stránkách.
2) ocas dobře nedržel a zvyšováním zisku vrtulky se zvýšilo vlnění výškovky? To je hodně podezřelé a zvláštní. To by na to nemělo mít vliv. Někde je bota. Zisk vrtulky má vliv na vrtulku. Co popisuješ je, že asi zvyšuješ zisk hlavy místo zisku vrtulky. Pak bych to chápal, že se vrtulka nezlepšuje, ale přestává fungovat hlava, když je to přegyrované. To, co jsi udělal s poměrem zisků výškovky/křidélek není řešením! Snížil jsi hodně zisk hlavy a proto to bylo takové gumové.

Doporučení
Vrátit vše zpátky podle výchozího nastavení na velikost 450.

- přidávat a nebo ubírat zisk vrtulky, dokud vrtulka nebude držet při přidávání kolektivu.
- Pokud dojde k oscilaci vrtulky z důvodu vysokého zisku a stejně vrtulka nedrží, tak zvýšil P v menu "Ocasní gyro" z 16 na 17.
- pokud stále nepomáhá a po přidání kolektivu vrtulka uletí doprava (kabina doleva) více než je zdrávo a nejde to ziskem doladit, tak vymenit ložiska v gripech vrtulky. Na 450 je to velmi běžný problém, který jsem viděl už asi milionkrát.

- na hlavě doporučuji nechat zisk na 50%
- když bude výškovka po zastavení agresivní a agresivně se pohupovat, tak snížit zisk o 5%
- pokud bude výškovka po zastavení pohupovat, tak zvýšit výškovkový filtr vždy po 1 bodu a zkusit

Není nutné na hlavě dávat brutální zisk. Stačí jen tolik zisku, aby vše fungovalo a bylo přesné. Když bude hodnota zisku hlavy 40% a bude to fungovat, tak proč ne.

Závěrem
Zkontrolovat mechaniku vrtulníku a nastavit moje výchozí hodnoty. Zbytečně nebláznit s parametry v bezpádle! Stačí jen velmi málo, aby to fungovalo. Hlavně správně nastavit zisky.
bavarianDemon 3X a 3SX
Milošek

#674 Příspěvek od Milošek »

Já jsem nastavoval včera. Nasadil jsem na Protose origo listy sab ze stavebnice. Lítal jsem MSC klasik.
Hned první let se to chovalo mnohem lépe. Pravda změnil jsem některé parametry v menu Rigid. Pak jsem si ještě hrál s agility v realtime tuning a povedlo se mi vrtas nastavit k spokojenosti.No foukal pořádný vítr,ale vrtulník držel v tom větru jak přibitý. Pak jsem trochu natáhnul řemínek v ocasní části a to sem neměl dělat. Zapoměl sem utáhnout VOP a stratil jeden šroubek za letu.Bylo to doprovázeno zvukem jako když něco praskne. To jsem trefil ten vypadlý šroubek listem a mírně poškodil jeden list. Naštěstí jsem normálně dolítal a nic vážného se nestalo. Doma jsem rozebral i domek vrtulky páč tam byl trochu vakl a zjistil sem,že pravé ložisko v domku je totál KO. Dnes vše opraveno. Ložiska jsem koupil a šroubky VOP M 2,5/25 mm jsem nahradil M 3/25 mm. M 2,5/25 mm. jsem nesehnal.
Zkusím potom ještě vrátit listy MSC klasik a uvidím jak se to bude chovat. Je možné že klasiky asi nejsou na HC úplně vhodné.
Dvě manželky,dvě děti,pejsek,kočička,co že mám? Helikoptéru? Jo. Taky se něco najde.
boZZda

#675 Příspěvek od boZZda »

Nevidim duvod, proc by to s temi listy nemelo chodit. :wink:
Opravit a pak se cratit a dat vedet. Zkus prosim jen to, co jsem rikal. Ono to prekombinovat neni dobry napad...
bavarianDemon 3X a 3SX
Odpovědět

Zpět na „Heli - technika“