Výběr vhodné elektroniky

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: Výběr vhodné elektroniky

#76 Příspěvek od Drondys »

Dle mého názoru nemá smysl se tady o tom dohadovat dokud to Karlosi neupřesní. Jednak jestli byla lipolka skutečně plně nabitá i jak klesá napětí lipolky při odběru. Z těch dosavadních informací co tady k tomu jsou nic moc nezjistíme tj. to bude musel proměřit a upřesnit Karlosi. V každém případě ten menší motor s tou původní vrtulí je dle mého názoru do toho modelu vhodnější a tudíž to, že si ho koupí nevadí ani když by se ukázalo, že bude potřeba koupit i novou i když třeba stejnou lipolku pokud se prokáže, že ta stará lipolka už parametricky zestárla natolik, že bude nevhodné ji používat jak pro ten starý tak i pro ten nový motor.
juraj.jurej
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od juraj.jurej »

jyrry píše:tu nepiš něco, o čem jsi někde jen něco přečetl. Máš v tom zmatek.

Jirko nič v zlom, ale ako siedmak na ZŠ som už vyhral druhé miesto v krajskej elektrotechnickej súťaži so stabilizovaným zdrojom. Neviem v čom mám podľa teba taký zmätok. Ale rád sa pri učím. (nikto z neba múdry nespadol)
FrSky Tandem X20
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od jyrry »

juraj.jurej píše:.... ako siedmak na ZŠ som už vyhral druhé miesto v krajskej elektrotechnickej súťaži so stabilizovaným zdrojom....

tak o tom tedy nějak divně píšeš... :-)
jyrry.webnode.cz
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od Doktor »

Moc pěkný vlákno! :)

Já bych si to dovolil shrnout.

Máme tu začátečníka "Karlosi" (dále jen borec - prosím nebrat nějak osobně) který má odlétáno 2 roky s Betou. Dostane chuť na warbirda. Inu vezme tedy dolnoplocha 1,1m s letovkou hádám někde kolem 1,1kg s 0,5kW pohonem a náramně velkým třílistem. Tedy model s příkonovým poměrem asi 450WPin/kg!!!
Tohle asi ani nijak jinak než crashem skončit nemohlo. Nechci podceňovat pilotní umění "borce", ale přechod z Bety na tohle rozumné určitě není. Takže si troufám tvrdit že to spadlo normálně na ruce na malé rychlosti a momentu od vrtule která si asi hrábla na pěknou porci Wattů dle polohy plynu při startu.
Následně "borec" provede měření s wattmetrem kdy na základě procentuelní hodnoty stavu aku napíše:
>>>"Tak sem začal doma testovat elektroniku a zjistil jsem že při plném plynu mi motor vycucne baterii a pro serva nezbyde nic"<<<

Z toho se rozjede šestistránkové počtení kde se rozvíjí různé teorie o tom proč nefungujou serva, aku, BEC .... při plném plynu. Z toho popisu stavu věci vůbec nevyplývá že ta serva nejdou! Troufám si říct, že se nepodělalo vůbec nic.

Bohužel "borec" už nedokázal dotáhnout do konce toto:
>>>" Dám ho dohromady, osadím dvoulistem a vyzkouším ho na zemi pod plným a budu hejbat servama pak se ukáže v čem je zakopanej pes"<<<
Kdyby na toto došlo, respektive jen na samotné odzkoušení elektrovýbavy na stole, tak se vsadim že všechno bude normálně fungovat.

Pokud se mýlím, tak se tímto autorovi velice omlouvám. :wink:
Jinak si z toho Karlosi nic nědělej. Zamrzí to, ale když nejde o život tak jde v podstatě o h****. Příště už to bude určitě lepší!
Karlosi

#80 Příspěvek od Karlosi »

Třeba se nemýlíš Doktore ještě sem se k tomu nedostal nemám teď vůbec čas, večer doma nemůžu nic testovat, bydlím v paneláku a to by se sousedi zbláznili. Jinak aku co sem zkoušel je nová, měřák je ten co se zde popisuje. Zřejmě bude asi problém v rukách ale já jiný ero nemám tak sem vzal to už jednou bouraný a chci se s ním naučit, Beta už mě nebaví. Na jiné ero nějak nezbejvá financ.
ASW-17, F-18, Mustang Legends, Spitfire Baby, Crack, Mustang Shangri-La, Swift-2, T9x
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od Doktor »

V pohodě. Když neni čas tak neni čas. Nikam nechvátej. V klidu to až bude čas poskládej a otestuj zda je všechno funkční.
Na start je takovýhle éro určitě náročnější i pro někoho pokročilejšího v létání. Blbě se to drží a hůř se tomu uděluje v hodu rychlost. Když je to navíc vybavené silnějším pohonem s velkou vrtulí tak to ještě stěžuje moment od vrtule.

Ten měřák je určitě použitelnej. Tebe musí zajímat akorát V pod zátěží zda nějak výrazně neklesají. Když ale motor baští na plnej 48A, tak určitě není ani aku vadná.

Každopádně držim palec aby to napodruhé dopadlo líp. Určitě si ale dej menší a lehčí vrtuli (pokud použiješ stávající motor). Pro začátek ti to bude výkonem stačit a na startu to nebude tak ostrý.
Karlosi

#82 Příspěvek od Karlosi »

Tak sem to dnes dal dohromady a vše funguje jak má. Osadil sem Mezka dvoulistem 10:8 a zapojil měřák, pri plném výkonu- 30A, 345 W, 11 V a časem to klesá, Motorový čas přes 4 min. při plně nabité aku. Měřeno na zemi protože je hnusně a lítat se nedá. Tak to vypadá že to bylo rukama. Tak se na mě nezlobte že sem tady psal bludy a okrádal o váš drahocenný čas. Omlouvám se a příště až sem budu psát tak si to nejdřív odzkouším.
ASW-17, F-18, Mustang Legends, Spitfire Baby, Crack, Mustang Shangri-La, Swift-2, T9x
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od jyrry »

jyrry.webnode.cz
LV
Kontaktovat uživatele:

#84 Příspěvek od LV »

Karlosi píše: ...pri plném výkonu- 30A, 345 W, 11 V

Už iba detail. Nesedí to :mrgreen:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
coro

#85 Příspěvek od coro »

Karlosi píše:(quote="Kissman": no a pri padu modelu jsi letel s jakou vrtuli?(/quote)
Z třílistem hm.

Možno menšia (správnejšie "ľahšia", to znamená menší odber nie je to o hmotnosit) vrtuľa, stačila.
Hm.
Karlosi

#86 Příspěvek od Karlosi »

Ta třílistá vrtule byla na modelu nasazená a bylo mi řečeno že to lítá parádně a tu dvoulistou sem dostal navíc. Tak sem osadil přijímač a aku šel lítat a jak to dopadlo tak to dopadlo.
Drondys

#87 Příspěvek od Drondys »

Karlosi píše:Tak sem to dnes dal dohromady a vše funguje jak má. Osadil sem Mezka dvoulistem 10:8 a zapojil měřák, pri plném výkonu- 30A, 345 W, 11 V a časem to klesá, Motorový čas přes 4 min. při plně nabité aku. Měřeno na zemi protože je hnusně a lítat se nedá. Tak to vypadá že to bylo rukama. Tak se na mě nezlobte že sem tady psal bludy a okrádal o váš drahocenný čas. Omlouvám se a příště až sem budu psát tak si to nejdřív odzkouším.

Pro srovnání ovšem chybí údaj o poklesu napětí s tou třílistou vrtulí.

Pokud bude problém spíš v rukou jak už tady naznačili jiní pak ti ani ta menší vrtule nebude moc platná a při následujícím pokusu o let může následovat podobný vývoj situace. Přeci jen to éro je poněkud "jiné kafe" oproti dříve provozované Betě.
Karlosi

#88 Příspěvek od Karlosi »

Tak co mi poradíš? Chci se naučit s Warbirdama, mám tři dvě nové a jedno dvakrát bourané. Větroně mě moc nebaví.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#89 Příspěvek od jyrry »

u nas se jeden mladik vyucil na EPP kombatu (Freeair, Hacker, ...). Ted lita 2m warbirda na spalovak.

Pokud mas neco hazeciho, nech si to ze zacatku hodit od nekoho (samozrejme znaleho). Mas pri tom ruce na kniplech a muzes rovnou neco korigovat.
jyrry.webnode.cz
Karlosi

#90 Příspěvek od Karlosi »

Házecí mám všechny, protože chodím lítat na neupravenou louku tak sem sundal podvozky.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“