DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz
Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz
Čéče asi neporadím, ale jsem jeden z těch, co radši z 3.16 downgradovali na 3.14 protože se to nechovalo moc extra. Víc to driftovalo v GPS a tak. Dokonce (už jsem to chtěl napsat dřív, ale nebyl jsem si jistý) se mi asi 3x s tím fw 3.16 stalo, že se pták při startu převrátil na bok. 2x to bylo na ne úplné rovině (vyjímečně) na trávě a jednou na rovné ploše. Pokaždé jsem zareagoval rychle, takže to vrtule neodnesly. Myslel jsem že mám s něčím problém (čidlo nebo kdoví), ale po přechodu zpět na 3.14 problémy zmizely a to jsem těch baterek vylítal dost. Prostě se mi (s tou 3.16) např. při dost pomalém vzletu zdál pták hodně nejistý, kdežto s jiným fw to bylo vždy OK, ať bylo bezvětří, nebo mohlo fest foukat. Neříkám, že to muselo být tímto, ale vše tomu nasvědčuje. Sice jsem si při některém upgradu nechtě nastavil default zisky, ale že by to bylo tím, nevím. Teď to zas lítá podle představ. 
ma niekto PHANTOM Default Configuration FW3.14? chcem zmenit z 3.16 na 3.14, ale nemam zakladne nastavenia... na stiahnutie su len 3.16, ale to mi nezoberie v asistentovi 2,14
P1, P2, P3P
www.youtube.com/tomi79rv
www.youtube.com/tomi79rv
Taky nemám, ale hlavně by mě zajímalo, co je v tom uložené. Jsou tam jen zisky? Já je nastavil podle F330, která je ptákovi podobná nejvíc, jak velikostně, tak váhově.
Zdar borci.
Drobny dotaz první: Když davam warmup Phantoma tak se malokdy dostanu před startem nad signal ( Zelena > Cervena > Cervena ) docela se ztracim v tom kolik je to dle aktuálního FW satelitu? Proste GPS zaboha nechce najit vice satelitu. Staci nejak strom pobliz, zatazeno a je jsem na Z-C-C ...Pak jak to vzletne tak to obvykle skoci na Z-Z-Z...Koumám jestli to nemůže byt napr tim, jak je Phantom maly a anténa na FPV je blizko Magneta ci co to je
Dotaz číslo dve: Planuji migrovat vnitrnosti Phantoma do Spidex V2 (z vicero duvodu > dobry gimbal zadarmo, konstrukce kontra uhly zaberu kamery, celkova koncepce... - pouziva to muj guru atd..
daji se nekde koupit levne a dobre vrtule 9palcu které jdou na motory Phantoma instalovat a mají ty "zaseky" ci jak to rici? Aby proste nemely jen vrtany otvor...Idealni by bylo kdyby to byly ty same plastaky co jsou na orgio stroji jen vetsi zadne tunene a nedostatkove potvory. Sem tam s tim o něco flaknu tak at jsou porad k dispozici....
Dotaz číslo tri: Nekde dále ve foru jsem zaznamenal něco o pozicich anten FPV, ale moc jsem to nepobral. Mam klasickou zakladni cernou rovnou plastovou. Je lepsi ji mit vodorovne ci svisle? Obcas mi to ztraci signal tak co je lepsi...
Poslední dotaz: Jak je na noze Phantoma to magneto. Musí byt vždy v této svisle poloze nebo jej mohu při migraci nainstalovat vodorovne a nasledne prekalibrovat? Reaguje to s hlinikem?
Dikes předem za tipy...
Prikladam nejake videjko kde jsem vyuzil Phantom...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2C1LL8vOQlA[/youtube]
Drobny dotaz první: Když davam warmup Phantoma tak se malokdy dostanu před startem nad signal ( Zelena > Cervena > Cervena ) docela se ztracim v tom kolik je to dle aktuálního FW satelitu? Proste GPS zaboha nechce najit vice satelitu. Staci nejak strom pobliz, zatazeno a je jsem na Z-C-C ...Pak jak to vzletne tak to obvykle skoci na Z-Z-Z...Koumám jestli to nemůže byt napr tim, jak je Phantom maly a anténa na FPV je blizko Magneta ci co to je
Dotaz číslo dve: Planuji migrovat vnitrnosti Phantoma do Spidex V2 (z vicero duvodu > dobry gimbal zadarmo, konstrukce kontra uhly zaberu kamery, celkova koncepce... - pouziva to muj guru atd..
Dotaz číslo tri: Nekde dále ve foru jsem zaznamenal něco o pozicich anten FPV, ale moc jsem to nepobral. Mam klasickou zakladni cernou rovnou plastovou. Je lepsi ji mit vodorovne ci svisle? Obcas mi to ztraci signal tak co je lepsi...
Poslední dotaz: Jak je na noze Phantoma to magneto. Musí byt vždy v této svisle poloze nebo jej mohu při migraci nainstalovat vodorovne a nasledne prekalibrovat? Reaguje to s hlinikem?
Dikes předem za tipy...
Prikladam nejake videjko kde jsem vyuzil Phantom...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=2C1LL8vOQlA[/youtube]
- gardenroute
Zdar borce,ditri píše:Zdar borci.
Drobny dotaz první: Když davam warmup Phantoma tak se malokdy dostanu před startem nad signal ( Zelena > Cervena > Cervena ) docela se ztracim v tom kolik je to dle aktuálního FW satelitu? Proste GPS zaboha nechce najit vice satelitu. Staci nejak strom pobliz, zatazeno a je jsem na Z-C-C ...Pak jak to vzletne tak to obvykle skoci na Z-Z-Z...Koumám jestli to nemůže byt napr tim, jak je Phantom maly a anténa na FPV je blizko Magneta ci co to je![]()
na vsechny sve otazky by jsi nalezl odpovedi dilem v akualnim manualu k Phantomovi pro LED (PHANTOM Flying Flowchart), a dilem v tomto vlakne. Mas ho v priloze nize.
To je tak tezke si to z jejich webu stahnout, a toto forum si procist ? Vzhledem k nekterym Tvym pojmum (napr. magneto ?) by vubec asi nebylo od veci si aspon jednou manual k P. precist.
Jen pro info, cervena zhasne uplne, kdyz mas min. 6 satelitu, nikdy nestartovat s cervenymi, neni spolehlive zapsana domaci poloha, nutna pro spravnou funkci FailSafe rezimu, prip. pro IOC rezimy letu.
O 9" vrtulich jsem tu psal nekolikrat, o tech 9" palcovych karbonovych, ktere maji DJI zamek, pouzivam je na svem Ptaakovi, najdi si to v mych predch. prispevcich, jsou tam i zkusenosti s nimi.ditri píše:Dotaz číslo dve: Planuji migrovat vnitrnosti Phantoma do Spidex V2 (z vicero duvodu > dobry gimbal zadarmo, konstrukce kontra uhly zaberu kamery, celkova koncepce... - pouziva to muj guru atd..daji se nekde koupit levne a dobre vrtule 9palcu které jdou na motory Phantoma instalovat a mají ty "zaseky" ci jak to rici? Aby proste nemely jen vrtany otvor...Idealni by bylo kdyby to byly ty same plastaky co jsou na orgio stroji jen vetsi zadne tunene a nedostatkove potvory. Sem tam s tim o něco flaknu tak at jsou porad k dispozici....
Guru - na Spidexa migroval pokud si dobre vzpominam Tom Hirschman z RCgroups, je to on?
Ta zakladni rovna (svisla orientace), vsesmerova je dobra tak akorat na nejake testy a zacatek, urcite si porid nejakou s kruhovou polarizaci typu troj-ctyrlistek (Cloverleaf), maji vyssi zisk, fotky a info najdes opet v tomto vlakne, nebo vlakne o FPV.ditri píše:Dotaz číslo tri: Nekde dále ve foru jsem zaznamenal něco o pozicich anten FPV, ale moc jsem to nepobral. Mam klasickou zakladni cernou rovnou plastovou. Je lepsi ji mit vodorovne ci svisle? Obcas mi to ztraci signal tak co je lepsi...
Ja osobne jsem si ji nechal rucne vyrobit na miru.
Magneto ? - je to kompas, resp. senzor elektronickeho kompasu, blizkost FPV anteny by mu nemela zasadne vadit. Orientace senzoru musi byt tak, jak je na originalnim podvozku, ne jinak.ditri píše:Poslední dotaz: Jak je na noze Phantoma to magneto. Musí byt vždy v této svisle poloze nebo jej mohu při migraci nainstalovat vodorovne a nasledne prekalibrovat? Reaguje to s hlinikem?
Kalibraci je potreba delat pravidelne, i napr. pri delsim neletani. Opet se podivej na fotky zde zverejnene.
Tady v me fotogalerii najdes mozna nejakou inspiraci k volbe, pouziti a umisteni FPV Tx anteny atd.
- Přílohy
-
- PHANTOM_Flying_Flowchart_v1.0_en.pdf
- (558.79 KiB) Staženo 106 x
Naposledy upravil(a) gardenroute dne pon 02.09.2013 11:27, celkem upraveno 1 x.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
Dovolil bych si trošku doplnit tu část o anténách. Cloverleaf a Skewplanar jsou antény s kruhovou ( cirkulární) polarizací , ne s horizontální. Horizontální polarizaci má originální anténa když se nastaví rovnoběžně se zemským povrchem. A nemají vyšší zisk jak ty "proutky" ale naopak o trošku nižší. Výhodou je právě ta kruhová polarizace. Díky ní, má takový přenos za letu na různě rozkymáceném copteru anebo letadle méně výpadků signálu a proto se zdá, že má taková anténa daleko vyšší dosah. Ale nemá.
Pro praxi jsou ale i tak antény s kruhovou polarizací nejlepším řešením. Pokud teda někdo nedělá dálkové lety.
- gardenroute
Troll píše:Dovolil bych si trošku doplnit tu část o anténách. Cloverleaf a Skewplanar jsou antény s kruhovou ( cirkulární) polarizací , ne s horizontální. Horizontální polarizaci má originální anténa když se nastaví rovnoběžně se zemským povrchem. A nemají vyšší zisk jak ty "proutky" ale naopak o trošku nižší. Výhodou je právě ta kruhová polarizace. Díky ní, má takový přenos za letu na různě rozkymáceném copteru anebo letadle méně výpadků signálu a proto se zdá, že má taková anténa daleko vyšší dosah. Ale nemá.Pro praxi jsou ale i tak antény s kruhovou polarizací nejlepším řešením. Pokud teda někdo nedělá dálkové lety.
Diky za opravu - presne tak, upsal jsem se, opraveno
S temi zisky to je vselijake, spousta odkazu uvadi ze ma. Ale v realite tyto anteny mivaji vetsi dosah, nez na techto frekvencich prutove, alespon u me to tak bylo.
Nicmene jsem mel (a castecne stale mam) problem, kdy pri otoceni letadla je FPV Tx antena (relativne kratka, bezne prodavana, napr. u nas Telink) zakryta kamerovou montazi (gimbalem) a zacnou vypadky obrazu.
Proto jsem si nechal udelat tu delsi antenu na zakazku, bohuzel antena nebyla funkcni odpovidajicim zpusobem (asi nekde spatny spoj), vyrobce prislibil novou nahradni a mezitim prisel v USA o licenci (byl to Ital). Dnes me dorazil par novych s 90° konektorem a 8 cm delkou, snad to bude za gimbalem lepe funkcni.
Zkus si ty antény vyrobit sám. Není to nic světoborného.
Je to tak dvě hodinky práce. Napoprvé nebudou nic moc, ale to se zlepší. A uděláš si je přesně na tu frekvenci , kterou používáš. Návod najdeš na rcgroups. BTW, existují i jiné zajímavé antény. Daleko méně pracné než tyhle a s o hodně vyšším dosahem. 
- gardenroute
Nejake dalsi info, linky ?Troll píše:...existují i jiné zajímavé antény. Daleko méně pracné než tyhle a s o hodně vyšším dosahem....
Zdar borci!
Troll: Diky za info. Antenu tedy dam horizontalne. Me se vice libila dolu
když jsem s tim ruzne experimentoval. Za dlouhych zimnich veceru mozna nejakou antenu ukutim...
Tomu který svého ptaka si toliko povazuje
: Diky tez za info byt mentorskym tonem.
1) Diky za prilohu s kody. Bohuzel jsem nemel aktualne svého ptaka v ruce tak jsem nevedel kterou verzi FW mam a uprime jsem to od jara kdy jsem dodelal gimbal neresil neb jsem svého ptaka honil po obloze. Když jsem zadal do google "Phantom color codes" tak výsledky se ruznily. Starsi a nova verze FW trosku pozměnila prave pocty satelitu. Tzn je Z-C-C méně nez 6. No budu se muset podivat cim to muze byt...ze se muj ptak tak dlouze topori na akci.
2) Vrtule. Jestli se jedna o DJI zamek ktery neni jen pro Phantoma tak je snad vyber vetsi. Karbonky nechci povetsinou to kuti cinani nekde v garazi (viz. rc groups) a je problém to vybalancovat. Z praxe v tom nevidim zadny efekt krome toho hezkeho povrchu, ale mozna se pletu. Kdyz pouzivam DJI cerne ktere jsou meksi prijde mi to same jako jako ty bile origo které jsou tvrdsi - to same cekam od karbónu. Pak taky objednavka z ebay je fajn, ale zdlouhava (holt musi byt v zaloze jeste dalsi sety) I tak diky za tip musim o tom něco pocist a třeba zmenim názor.
3) Ad Magneto (hezky to zni a vime cem je rec ne?) vs. FPV - diky za info. Pokusim se to na nejak na Spidexovi poresit.
Pro odlehceni. Ano muj guru je Tom Hirschmann. Vzdy kdyz litam a tocim si zpivam takovou pisnicku "diky Tome Hirschmanne" do melodie jakesi stare ceske pisnicky kde se taky zpivalo "diky pane...."
, ale ne ted vazne zpival jsem si to jen jednou hihi. Tom je urcite pesrona v selfpromo. Neresi setup, ale resi hezke zabery. A hlavne je to excelentni pilot coz je podle meho vůbec nejdulezitejsi a dava to nam - tem s malymi ptaky - sanci na to, drtit majitele velkych ptaku zajimavym a atraktivnim vysledkem. Oni si totiz s tou flexou nemohou dovolit snimat toliko atraktivni zabery a zejmena cesi uz vubec ne (ó božínku ja s tím o róchnu o strom a moja mě zabije, že za to mohla být nová kouplena). Kdyz clovek koukne na tohle video:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OQIBjNARnfw [/youtube]
je to jasne v cem je sila a budoucnost malych dronu. Ano Tom migroval na Spidexe a inspiroval me k tomu tez. Spidex ma totiz par jasnych kladu oproti Phantomovi (na ktereho nedam dopustit protoze ho dam do batohu a jdu litat) zejmena pro trosku vice profi vyuziti....uvidim sam a nechci tady delat promo.
Diky za info a vsem fantomákům - klidne ruce na kliplu a trapne ceske prislovi - i s malym ptakem (rozumej v zakladnim setupu) se da zahrat velke divadlo (rozumej - dobry zaber si proste nekoupis extra technikou, ale naletis když budes pilot jako Kobrle
co v 78 letech lita akrobacii v Z50)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tq4HBvWw9KQ[/youtube]
Peace
Troll: Diky za info. Antenu tedy dam horizontalne. Me se vice libila dolu
Tomu který svého ptaka si toliko povazuje
1) Diky za prilohu s kody. Bohuzel jsem nemel aktualne svého ptaka v ruce tak jsem nevedel kterou verzi FW mam a uprime jsem to od jara kdy jsem dodelal gimbal neresil neb jsem svého ptaka honil po obloze. Když jsem zadal do google "Phantom color codes" tak výsledky se ruznily. Starsi a nova verze FW trosku pozměnila prave pocty satelitu. Tzn je Z-C-C méně nez 6. No budu se muset podivat cim to muze byt...ze se muj ptak tak dlouze topori na akci.
2) Vrtule. Jestli se jedna o DJI zamek ktery neni jen pro Phantoma tak je snad vyber vetsi. Karbonky nechci povetsinou to kuti cinani nekde v garazi (viz. rc groups) a je problém to vybalancovat. Z praxe v tom nevidim zadny efekt krome toho hezkeho povrchu, ale mozna se pletu. Kdyz pouzivam DJI cerne ktere jsou meksi prijde mi to same jako jako ty bile origo které jsou tvrdsi - to same cekam od karbónu. Pak taky objednavka z ebay je fajn, ale zdlouhava (holt musi byt v zaloze jeste dalsi sety) I tak diky za tip musim o tom něco pocist a třeba zmenim názor.
3) Ad Magneto (hezky to zni a vime cem je rec ne?) vs. FPV - diky za info. Pokusim se to na nejak na Spidexovi poresit.
Pro odlehceni. Ano muj guru je Tom Hirschmann. Vzdy kdyz litam a tocim si zpivam takovou pisnicku "diky Tome Hirschmanne" do melodie jakesi stare ceske pisnicky kde se taky zpivalo "diky pane...."
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OQIBjNARnfw [/youtube]
je to jasne v cem je sila a budoucnost malych dronu. Ano Tom migroval na Spidexe a inspiroval me k tomu tez. Spidex ma totiz par jasnych kladu oproti Phantomovi (na ktereho nedam dopustit protoze ho dam do batohu a jdu litat) zejmena pro trosku vice profi vyuziti....uvidim sam a nechci tady delat promo.
Diky za info a vsem fantomákům - klidne ruce na kliplu a trapne ceske prislovi - i s malym ptakem (rozumej v zakladnim setupu) se da zahrat velke divadlo (rozumej - dobry zaber si proste nekoupis extra technikou, ale naletis když budes pilot jako Kobrle
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tq4HBvWw9KQ[/youtube]
Peace
Naposledy upravil(a) ditri dne pon 02.09.2013 18:00, celkem upraveno 1 x.
ditri píše:Tomu který svého ptaka si toliko povazuje![]()
Bohuzel jsem nemel aktualne svého ptaka v ruce...
...jsem svého ptaka honil po obloze.
... a dava to nam - tem s malymi ptaky - sanci na to, drtit majitele velkych ptaku zajimavym a atraktivnim vysledkem.
LOL
A teď vážně: Jaký je rozdíl, mezi Spidexem a Discovery?
Dobrý den
Dnes jsem se stal šťastným majitelem gimbalu od DJI. Když jsem dostával malé školení při koupi, byl jsem upozorňován, že mám zapínat GoPro ještě před připojením baterie do Phantoma. Abych se "nepral" s gimbalem při zapínání kamery. Je to pochopitelné. Ale teď jsem narazil na problém, jak zapnout vlastní nahrávání. Řešíte to přes Wifi? Prý se to moc nedoporučuje. Nebo máte v GoPro aktivovanou funkci jednoho tlačítka? To znamená, že při zapnutí kamery se zapne i nahrávání. Pak je ale na nahrávce dost balastu. Díky za případné info. Zdeněk
Dnes jsem se stal šťastným majitelem gimbalu od DJI. Když jsem dostával malé školení při koupi, byl jsem upozorňován, že mám zapínat GoPro ještě před připojením baterie do Phantoma. Abych se "nepral" s gimbalem při zapínání kamery. Je to pochopitelné. Ale teď jsem narazil na problém, jak zapnout vlastní nahrávání. Řešíte to přes Wifi? Prý se to moc nedoporučuje. Nebo máte v GoPro aktivovanou funkci jednoho tlačítka? To znamená, že při zapnutí kamery se zapne i nahrávání. Pak je ale na nahrávce dost balastu. Díky za případné info. Zdeněk
Zdar Marku. K tomu Phantom a TSB a Spidex. Ber to prosim s rezervou - tzn reknu spise to co vim o Spidexu a proc jej zvazuji jako stavajici Phantomer. A opravdu tim nemyslim nic zlého proti Phantomu. Mel jsem ArDrone. Pak Phantom a ted je cas se posunout. Kadzopadne do batohu to pak asi dam hure...
- Tlumeni vibraci
Vetsina gopro stopaze Spidexu co jsem videl je bez vibraci asi proto že mají gimbal na jedne platoforme s baterkou. Tim, ze daji gimbal na blok s necim dalším tezkym a ještě to odizoluji silentblokem od zbytku coptery od motoru je pak celek klidnejsi. Chytre reseni a zrejme klicova věc.
- Gimbal primo pro GoPro
Konkretne na phantomovi litam s holou cockou. Koupil jsem si sice jakousi 3D tistenou krytku se sklem ale ta je k prdu. Oni mají gopro chraneno pomerne elegatne. Me gopro prezilo crashu dost a uz i nejaky servis byl. Ale i tak proc jej neochranit.
Dále je gimbal vystrceny dopředu. Takze nelezou ramena/nohy do zaberu při zadnem uhlu naklonu.
Diky tomu taky nevznika efekt který se diskutoval par stran zpet - kdy proti slunci vznikaji na videu pruhy - protože vrtule by na cocku vůbec nijak svetlo lomit nemely (podstatna věc v lete mi tenhle efekt pomrvil dost stopaze)
A co je taky podstatne gimbal stoji v setu s ramem +/-6tis coz je supr cena v porovnanim se tim co by mohl prinest a s tim co se nabízí na trhu. Nazobnu do toho Alexmos firmware a gimbal musí byt cajk. Ja koupil GLB gimbal za 3 stravil jsem na nem 3 tydny práce a výsledek je sice fajn ale ne uplne.
Co si od toho dále slibuji?
- je to z beznych dostupných věci (kamos ma CNC takze doděláme co budepotreba)
- na fantomovi jsem nikdy nevyresil stabilitu pristani kontra nohy v zaberu kontra horizontalni vyvazeni stroje (vadi mi, ze mam Phantom pretizeny na predek)
- vice mista a moznosti
- planuji udelat lehky stroj se zachovanim vlastnosti Phantomu vcetne LED signalizace atd a na to mi prijde ten spidex variabilnejsi nez Discovery.
Ono tech vytek není moc, ale jak clovek zacne trosku hledet na pouzitelnost stopaze kterou donese domu s tim, ze při nataceni nakonec všechno bylo jinak,všechno byl punk a improvizace > jsou urcite věci zasadni. Kazdopadne jak jsem jiz rikal v uvodu. Phantom je bozi věcička ktera je spolehliva a hodna a zabavna. A jsou asi dve moznosti jak jej tunit - budto tak, ze clovek jde cestou komponentu neorigo nebo origo. Origo je pomerne draha a hlavne uzavrena vyrobcem. Neorigo tuneni Phantomu je defakto stavba vlastni coptery a slozitejsi modelarina kde clovek narazi na limity plastove skorepiny (nikoliv obsahu). Me laka ta neorigo cesta kdy to osadim nejakyma levnym ale dobryma vrtulema jako jsou napr primo na Phantomu, naucim se s tim dobře litat a vytahnu z toho maximum po strance pilotaze. S tim, ze když to sebou nekde slahne tak se jen koupi nove věci. Při prestavbe Phantomu jsem pochopil kus toho co jsem před tim vůbec nevedel a ted jak se clovek trosku orientuje tak uz vi kde co hledat atd...Nechci se nechat omezovat meritkem - do toho nejdu co kdyby. Jak jsem psal před tim, tady je podle me to, co tyhle coptery stavi před drahe profi stroje. S ArDronem se dalo praskat o zem kdykoliv a kdekoliv a vždy to prezil. Chtel bych mit lehkou jednoduchou copteru pro GoPro bez serepetiček ktera ma sve omezeni, ale jsou akceptovatelna. No a hlavni důvod? Ma to muj guru
hehe Jak je na tom Doscovery nevim, jen od pohledu mi to prijde takovy tezky burtik a nelibi se mi ty jejich DJI ramena...ale urcite ma sve pro a proti...Kadzopadne se vsem omlouvam, neplanoval jsem tady takto psat o Spydexu a uz vůbec ne z pozice člověka co to ma jen nactene a spekuluje....Phantom jako prukopnik si to nezslouzi
Zde je diskuze v zarahnici primo na tohle téma Spidex vs. Discovery: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1921439
Peace!
- Tlumeni vibraci
Vetsina gopro stopaze Spidexu co jsem videl je bez vibraci asi proto že mají gimbal na jedne platoforme s baterkou. Tim, ze daji gimbal na blok s necim dalším tezkym a ještě to odizoluji silentblokem od zbytku coptery od motoru je pak celek klidnejsi. Chytre reseni a zrejme klicova věc.
- Gimbal primo pro GoPro
Konkretne na phantomovi litam s holou cockou. Koupil jsem si sice jakousi 3D tistenou krytku se sklem ale ta je k prdu. Oni mají gopro chraneno pomerne elegatne. Me gopro prezilo crashu dost a uz i nejaky servis byl. Ale i tak proc jej neochranit.
Dále je gimbal vystrceny dopředu. Takze nelezou ramena/nohy do zaberu při zadnem uhlu naklonu.
Diky tomu taky nevznika efekt který se diskutoval par stran zpet - kdy proti slunci vznikaji na videu pruhy - protože vrtule by na cocku vůbec nijak svetlo lomit nemely (podstatna věc v lete mi tenhle efekt pomrvil dost stopaze)
A co je taky podstatne gimbal stoji v setu s ramem +/-6tis coz je supr cena v porovnanim se tim co by mohl prinest a s tim co se nabízí na trhu. Nazobnu do toho Alexmos firmware a gimbal musí byt cajk. Ja koupil GLB gimbal za 3 stravil jsem na nem 3 tydny práce a výsledek je sice fajn ale ne uplne.
Co si od toho dále slibuji?
- je to z beznych dostupných věci (kamos ma CNC takze doděláme co budepotreba)
- na fantomovi jsem nikdy nevyresil stabilitu pristani kontra nohy v zaberu kontra horizontalni vyvazeni stroje (vadi mi, ze mam Phantom pretizeny na predek)
- vice mista a moznosti
- planuji udelat lehky stroj se zachovanim vlastnosti Phantomu vcetne LED signalizace atd a na to mi prijde ten spidex variabilnejsi nez Discovery.
Ono tech vytek není moc, ale jak clovek zacne trosku hledet na pouzitelnost stopaze kterou donese domu s tim, ze při nataceni nakonec všechno bylo jinak,všechno byl punk a improvizace > jsou urcite věci zasadni. Kazdopadne jak jsem jiz rikal v uvodu. Phantom je bozi věcička ktera je spolehliva a hodna a zabavna. A jsou asi dve moznosti jak jej tunit - budto tak, ze clovek jde cestou komponentu neorigo nebo origo. Origo je pomerne draha a hlavne uzavrena vyrobcem. Neorigo tuneni Phantomu je defakto stavba vlastni coptery a slozitejsi modelarina kde clovek narazi na limity plastove skorepiny (nikoliv obsahu). Me laka ta neorigo cesta kdy to osadim nejakyma levnym ale dobryma vrtulema jako jsou napr primo na Phantomu, naucim se s tim dobře litat a vytahnu z toho maximum po strance pilotaze. S tim, ze když to sebou nekde slahne tak se jen koupi nove věci. Při prestavbe Phantomu jsem pochopil kus toho co jsem před tim vůbec nevedel a ted jak se clovek trosku orientuje tak uz vi kde co hledat atd...Nechci se nechat omezovat meritkem - do toho nejdu co kdyby. Jak jsem psal před tim, tady je podle me to, co tyhle coptery stavi před drahe profi stroje. S ArDronem se dalo praskat o zem kdykoliv a kdekoliv a vždy to prezil. Chtel bych mit lehkou jednoduchou copteru pro GoPro bez serepetiček ktera ma sve omezeni, ale jsou akceptovatelna. No a hlavni důvod? Ma to muj guru
Zde je diskuze v zarahnici primo na tohle téma Spidex vs. Discovery: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1921439
Peace!
Naposledy upravil(a) ditri dne pon 02.09.2013 22:46, celkem upraveno 12 x.
To zderem: Pouzivam jednotlacitko nekdy i na zapnutem gimbalu a snazim se opatrne...u wifi se mi stavalo to ze v dalce vypadnul na moment signal a kamera prestala nahravat. Tusim ze to tak bylo.
- gardenroute
zderem píše:...byl jsem upozorňován, že mám zapínat GoPro ještě před připojením baterie do Phantoma. Abych se "nepral" s gimbalem při zapínání kamery. ...Ale teď jsem narazil na problém, jak zapnout vlastní nahrávání....
Ano, to je spravne, zapni GP pred zapojenim hl. baterie, nech nabehnout Ptaaka a Zenmuse, a pred vzletem lehce stiskni Record tlacitko na GP. Gimbalu by toto nemelo vadit, delaji to tak vsichni. To hlavni Power tlacitko na to tlaci proti Pitch motoru, to neni dobre, ale Record tlacitko tlaci dolu, tzn. proti zadne stabiliz. ose. Kdyz to jeste lehce druhym prste podepres zespodu, staci opravdu lehky a kratky dotek, ktery ani Zenmuse neregistruje
Pres WiFi to samozrejme jde take, ale pred odletem zase musis WiFi v GP vypnout tim bocnim tlacitkem, a jses na tom stejne.
Pokud mas velkou kartu (ja mam 64 GB), pouzij ten jednotlacitko, to budes mit uplnou jistotu.