DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Zamčeno
Zpráva
Autor
off
Kontaktovat uživatele:

Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz

#496 Příspěvek od off »

gardenroute píše:- muzes si poridit i nejaky tester baterii (pohledej v tomto vlaknu), ktery funguje i jako hlidac napajeni s nejakou akustickou signalizaci, kterou si muzes nechat opet pres FPV prenaset do sluchatka (moje FPV prenasi jak video, tak audio)

Vřele doporučuju akustický pípák, ale musí mít nastavitelný limit pípání (osobně používám 3,65V). Je to laciná a hlavně úplně nezávislá, alternativní cesta přenosu, která je 100% spolehlivá (pokud teda netočíš závody motorek nebo tak něco).

Přenos přes FPV/OSD je fajnová věc, ale
- ať chceš nebo ne, prostě čas od času vypadne a najednou nemáš nic;
- pokud to máš bez přenosu akustiky, na OSD na to můžeš koukat, ale nevšimnut si (úplně hravě - řešíš jiné věci a soustředíš se na ně);
- ne vždycky lítáš s FPV a je dobře mít připravenou alternativu.

A navíc se utěšuju tím, že až mi pták jednou uletí, pípák začně dříve nebo později pípat, což taky nemusí být k zahození...

Diody na ptákovi jsou hezká věc, pokud člověk lítá kolem hlavy, na větší dálku se mi jeví dost nepoužitelně a nespolehlivě. Navíc pták měří celkové napětí a nepozná třeba odešlý článek - ze začátku je všechno OK, ale pak to jde najednou během pár vteřin do kopru.
gardenroute

#497 Příspěvek od gardenroute »

off píše:"gardenroute- muzes si poridit i nejaky tester baterii (pohledej v tomto vlaknu), ktery funguje i jako hlidac napajeni s nejakou akustickou signalizaci, kterou si muzes nechat opet pres FPV prenaset do sluchatka (moje FPV prenasi jak video, tak audio)"

Vřele doporučuju akustický pípák, ale musí mít nastavitelný limit pípání (osobně používám 3,65V). Je to laciná a hlavně úplně nezávislá, alternativní cesta přenosu, která je 100% spolehlivá (pokud teda netočíš závody motorek nebo tak něco).

Přenos přes FPV/OSD je fajnová věc, ale
- ať chceš nebo ne, prostě čas od času vypadne a najednou nemáš nic;
- pokud to máš bez přenosu akustiky, na OSD na to můžeš koukat, ale nevšimnut si (úplně hravě - řešíš jiné věci a soustředíš se na ně);
- ne vždycky lítáš s FPV a je dobře mít připravenou alternativu.

A navíc se utěšuju tím, že až mi pták jednou uletí, pípák začně dříve nebo později pípat, což taky nemusí být k zahození...

Diody na ptákovi jsou hezká věc, pokud člověk lítá kolem hlavy, na větší dálku se mi jeví dost nepoužitelně a nespolehlivě. Navíc pták měří celkové napětí a nepozná třeba odešlý článek - ze začátku je všechno OK, ale pak to jde najednou během pár vteřin do kopru.

Ach jo, to byl muj souhrn moznosti, ktere se nabizeji.

Tester baterii s akustickou siganlizaci je preci pipak, nebo ne ?

Prenos pres FPV
- at jsem zatim chtel nebo nechtel, NIC me nikdy nevypadlo, a take nevim proc ? Proc by vlastne melo vypadavat ???
- to jsou 2 moznosti, pokud mas pipak a FPV se zvukem, muzes pipak slyset i na velkou dalku. Jinak je jeho dosah podobny asi jako dohled na LED Phantoma. V tom si trochu rozporujes se svym "vrelym doporucenim".
- a pokud je v FPV i OSD, tak je to velmi dobre reseni, zvyknes si na to to kontrolovat, zvlaste umi-li OSD napr. indikator rozblikat pri poklesu.
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
off
Kontaktovat uživatele:

#499 Příspěvek od off »

gardenroute píše:Tester baterii s akustickou siganlizaci je preci pipak, nebo ne ?

Prenos pres FPV
- at jsem zatim chtel nebo nechtel, NIC me nikdy nevypadlo, a take nevim proc ? Proc by vlastne melo vypadavat ???
- to jsou 2 moznosti, pokud mas pipak a FPV se zvukem, muzes pipak slyset i na velkou dalku. Jinak je jeho dosah podobny asi jako dohled na LED Phantoma. V tom si trochu rozporujes se svym "vrelym doporucenim".
- a pokud je v FPV i OSD, tak je to velmi dobre reseni, zvyknes si na to to kontrolovat, zvlaste umi-li OSD napr. indikator rozblikat pri poklesu.

OK, jen jsem chtěl trochu upozornit na to, že OSD jaksi není vše a protože napájení je pro let naprosto kritické, systematicky bych dal přednost nezávislému řešení.

Jinak k Tvým poznámkám stran FPV/OSD přenosu:

- jestli Ti downlink nikdy ani na chvíli nevypadl, jsi šťastný muž. Důvodů, proč to občas dělá, je moc. Namátkou rušení, uklepanej drát, zdechlá baterka... Pokud se bavíme o nějaké seriózní úrovni spolehlivosti, tak jsou ty "naše" technologie furt na úrovni hraček a obecně technologicky nezávislá záloha spolehlivost dramaticky zvyšuje.
- že pípák je slyšet na stejnou vzdálenost, jako je phantom vidět, prostě tak není. Pípák je ze vzduchu slyšet řádově na stovky metrů, což je vzdálenost, na kterou prostě ptáka spolehlivě sledovat nejde.
- Blikající OSD indikátor je lepší, než žádný, ale akustika je spolehlivější. Věř tomu, 20 let zkušeností s kritickejma technologiema a HMI...

Tož tak :-)
salamander

#500 Příspěvek od salamander »

Bzučiak používam a mám ho na 3.6 Volt, ale mám podľa video návodu zníženú aj voltáž na stroji , keď spustí pípak tak idem hneď dolu , na článok mám 3,7V.
Ráz som ho nezapol a keď začal stroj klesať už bolo neskoro a nedopadlo to dobre.
Už som písal že mám ochrannú obruč, tie továrenské ešte nevyrábali, a mám ledky po celom obvode, za šera to vidno na veľkú diaľku akurát že to má väčšiu spotrebu.
Teraz som nahodil aj tie továrenské chrániče vrtúľ majú menší odpor ale sú bez lediek .
Zatiaľ lietam s kamerou na dohľad a dáko moc sa mi nechce do FPV , financie nepustia a lietam aj s érami , takže tak .
gardenroute

#501 Příspěvek od gardenroute »

Dag2B3 píše:No a Gardenroutovi jsem našel nabíječku na těch 6baterek:
http://www.ebay.com/itm/181202640874?ss ... 1438.l2649

Ech, diky moc :D
To by byla v aute pekna elektrarna 8O
Kouknu na to.

off píše:OK, jen jsem chtěl trochu upozornit na to, že OSD jaksi není vše a protože napájení je pro let naprosto kritické, systematicky bych dal přednost nezávislému řešení.
Jinak k Tvým poznámkám stran FPV/OSD přenosu:
- jestli Ti downlink nikdy ani na chvíli nevypadl, jsi šťastný muž. Důvodů, proč to občas dělá, je moc. Namátkou rušení, uklepanej drát, zdechlá baterka... Pokud se bavíme o nějaké seriózní úrovni spolehlivosti, tak jsou ty "naše" technologie furt na úrovni hraček a obecně technologicky nezávislá záloha spolehlivost dramaticky zvyšuje.
- že pípák je slyšet na stejnou vzdálenost, jako je phantom vidět, prostě tak není. Pípák je ze vzduchu slyšet řádově na stovky metrů, což je vzdálenost, na kterou prostě ptáka spolehlivě sledovat nejde.
- Blikající OSD indikátor je lepší, než žádný, ale akustika je spolehlivější. Věř tomu, 20 let zkušeností s kritickejma technologiema a HMI...
Tož tak :-)

Jasne, jen pro doplneni :
- mozna jsi prehledl, ze jsem pipak (meric s akust. signalizaci) daval ve svem seznamu na prvni misto :)
- FPV downlink me opravdu za letu nevypadl (neletam tak dlouho), kdyby me zdechla baterka, spadne cely Ptaak - mam centralni napajeni, Phantom toho vice neuveze
- nase technologie jsou jiste vice nez na urovni hracek, i kdyz ne zas tolik :?
- OSD je zcela jiste dobre doplneni FPV technologie, pokud ji pilot uz pouziva, tady doporucuji FPV i se zvukem, napr. Boscam
- "pipak" slysitelny na stovky metru ? Ve vetru a prirode ? To je zni moc dobre :)
salamander

#502 Příspěvek od salamander »

Páni poradte , stalo sa mi už druhý krát pri trochu rýchlejšom klesaní sa Phantom prudko začal kolísať do strán , pri prvom takomto klesaní a rozhúpaní do strán sa ustálil, bol vo väčšej výške takže to asi stihol, druhý krát bol asi v 20m. výške keď pri zostupe sa začal húpať do bokov, dal som plný plyn ale to nepomohlo a bol na zemi .
Nevedel som v rýchlosti čo urobiť, zomlelo sa to dosť rýchlo, dávnejšie som si všimol že pri
rýchlejšom klesaní je dáky nestabilný ako keby sa hádali motory a začalo ho húpať do strán, vtedy som rýchlo pridal plyn a skončilo to, teraz som ho pár sekúnd nesledoval a skončilo to haváriou .
Odniesol to ochranný oblúk s polystyrénu , dúfam že nie éro. Rýchlejšie stúpa ako klesá , klesanie musí byť také pozvoľne čo trvá dosť dlho .
Takže, čo s tým ?

Bolo to v GPS ATI.
zskal
Kontaktovat uživatele:

#503 Příspěvek od zskal »

To houpání při rychlejším klesání je obecný problém všech copterů. Dá se to částečně eliminovat postupným pomalejším klesáním pod mírným úhlem k zemi. V tomto Tvém případě bych se ještě navíc podíval na zisky a zkusil je upravit aby nedocházelo k tak velkým výkyvům, protože pravděpodobně ty náklony copteru překročily povolenou mez u Nazy (myslím 45°) a tím došlo k vypnutí motorů a následnému pádu. Nepíšeš jaký máš fw u Nazy, ale poud bys měl 3.12, nebo 3.14, tak tam už je to klesání trochu klidnější.
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
off
Kontaktovat uživatele:

#504 Příspěvek od off »

salamander píše:Páni poradte , stalo sa mi už druhý krát pri trochu rýchlejšom klesaní sa Phantom prudko začal kolísať do strán , pri prvom takomto klesaní a rozhúpaní do strán sa ustálil, bol vo väčšej výške takže to asi stihol, druhý krát bol asi v 20m. výške keď pri zostupe sa začal húpať do bokov, dal som plný plyn ale to nepomohlo a bol na zemi .

Sestup je obecně aerodynamicky neproblematičtější část letu copterů, protože copter klesá do megaturbulentního prostředí, které sám sobě pod sebou vytváří. Navíc klesá jen za cenu snížení otáček motorů a vrtulí (= setrvačníky, které se zásadně podílejí na stabilizaci). Naprosto normálním výsledkem je to, co popisuješ. Stabilizace dělá, co může, ale klidně se může stát, že to prostě nestíhá a dojde k havárii. Řekl bych dokonce, že Phantom je v tomto ohledu asi nejhodnější copter, se kterým jsem létal, u stojků s jednodušší stabilizací je to daleko horší.
Řešení jsou dvě, nebo nejlépe jejich kombinace:
1. Klesat je potřeba s citem, rozhodně ne lítání systémem BING - plnej plyn - BONG - plyn až dolu
2. Ideální je klesat "jako s letadlem", tj. neklesat na místě, ale za současného pohybu (letu) někam
salamander

#505 Příspěvek od salamander »

Mám tam fw 3.14 , pokiaľ klesám pomaly nie je problém , chcel som to rýchlo dostať dolu, ten plyn som stiahol asi na 50 % pokiaľ som išiel dolu pod uhlom tak OK, akonáhle som dal kolmé klesanie bol konec, húpalo sa to, lenže príliš nízko nad zemou.
Mám ďalšie ponaučenie, práca kvapná atd.....
stepino

#506 Příspěvek od stepino »

zskal píše:To houpání při rychlejším klesání je obecný problém všech copterů. Dá se to částečně eliminovat postupným pomalejším klesáním pod mírným úhlem k zemi. V tomto Tvém případě bych se ještě navíc podíval na zisky a zkusil je upravit aby nedocházelo k tak velkým výkyvům, protože pravděpodobně ty náklony copteru překročily povolenou mez u Nazy (myslím 45°) a tím došlo k vypnutí motorů a následnému pádu. Nepíšeš jaký máš fw u Nazy, ale poud bys měl 3.12, nebo 3.14, tak tam už je to klesání trochu klidnější.

Jen to trošku upřesním:

45° je maximální náklon kopteru, který Naza dovolí v rámci řízení. 45° pro V1 a 35° pro V2.

Motory Naza vypína z bezpečnostních důvodů, pokud náklon překročí 70° a plyn je 10% a méně. Platí pro Atti a GPS Atti režimy.
off
Kontaktovat uživatele:

#507 Příspěvek od off »

salamander píše:chcel som to rýchlo dostať dolu

No, největší prů... je, když se člověk "zapomene" a pak musí vyklesat s docházející baterkou, protože pak je na nejlepší cestě, aby se stalo přesně to, co popisuješ nahoře - motory nestíhaj a ani když chceš přidat plyn a zmírnit klesání, ta reakce není taková, jako bys čekal normálně. A neštěstí je hotovo.
zskal
Kontaktovat uživatele:

#508 Příspěvek od zskal »

off píše:No, největší prů... je, když se člověk "zapomene" a pak musí vyklesat s docházející baterkou, protože pak je na nejlepší cestě, aby se stalo přesně to, co popisuješ nahoře - motory nestíhaj a ani když chceš přidat plyn a zmírnit klesání, ta reakce není taková, jako bys čekal normálně. A neštěstí je hotovo.

Právě z toho důvodu je dobré při FPV letech používat v OSD výstup z proudového senzoru a člověk potom už ví jak je na tom s baterií a může si let tak rozplánovat, aby měl dostatek času na klidné klesání. Pro mě je tento údaj jeden z nejdůležitějších a nejsledovanějších.
Phantom 4 + Nvidia Shield K1
http://www.youtube.com/user/zskalfpv
gardenroute

#509 Příspěvek od gardenroute »

Souhrn:

- je dulezite vzdy klesat za soucasneho pohybu vpred (napr. v kruhu), je to nejrychlejsi, nejstabilnejsi a nejspolehlivejsi v nouzi, kdy rychle pada baterie

- klesani na miste bez pohybu vpred/vzad je nejhorsi mozna varianta pro rychly sestup

- zadnym rychlym sestupem (v rezimu GPS ATTi nebo ATTi) se Phantom nedal "shodit", pokud se motory vcas dostaly do spravnych otacek, nemluvime samozrejme o rezimu Manual

- ani se starymi verzemi firmware nebyl pri prudkem sestupu na miste nejaky zasadni problem

- s tim OSD je to samozrejme pravda, co mam instalovane iOSD MkII jsem vyrazne paranoidnejsi, a stale hlidam hlavni palubni napeti Phantoma v levem hornim rohu, mel by i rozblikanim upozornit na nouzovy stav, to jsem ale radeji jeste nezkousel :wink: , mimoch. je to nyni spolu s vertik. rychlosti a vzdalenosti od HomePoint muj nejsledovanejsi letovy parametr na OSD behem FPV letu (jinak uz moc neletam)
Marek_Km

#510 Příspěvek od Marek_Km »

gardenroute píše:
- klesani na miste bez pohybu vpred/vzad je nejhorsi mozna varianta pro rychly sestup

- zadnym rychlym sestupem (v rezimu GPS ATTi nebo ATTi) se Phantom nedal "shodit", pokud se motory vcas dostaly do spravnych otacek, nemluvime samozrejme o rezimu Manual

Salamander: Přesně tak. Chyba bude někde jinde. Možná bych to viděl na zisky, případně problém s akcelerometrem, nebo nějakým čidlem. Projdi Asistenta, mrkni na zisky a zkus pokročilou kalibraci. Já můžu rychle klesat i na místě a přestože mám plyn skoro na minimu a už se pták mírně při tom kolíbá, tak přesto se mi toto nikdy nestalo. Kromě manual módu (ve kterém se dají dělat třeba přemety) se mi pták nikdy nedostal pod úhel při kterém má maximální rychlost vpřed.
Dělalo Ti tohle odjakživa, nebo od nějaké doby?
Zamčeno

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“