Pomoc při nastavení vysílače Graupner MC-20 a Mini Titan

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Zpráva
Autor
moonraker

Pomoc při nastavení vysílače Graupner MC-20 a Mini Titan

#1 Příspěvek od moonraker »

Zdravím všechny vrtulníkáře. Stal jsem se zatím více méně nešťastným majitelem vrtulníku Mini Titan. Vrtulník je z druhé ruky z dědictví, takže o něm nic nevím. Zdá se být v pořádku. Mám strach to jen spustit. Prosím, nepomohl by mi nikdo s nastavením vrtulníku do vysílače. Případně český návod na MC-20. Rádio už mám delší dobu, ale jezdím lodičky a tak jsem nikdy nastavení v rádiu tak moc neřešil. Vrtulníky zatím jen dvourotor bez nastavování. Jsem dost bezradnej. Díky za cokoliv.
paveld

Re: Pomoc při nastavení vysílače Graupner MC-20 a Mini Titan

#2 Příspěvek od paveld »

Minititana létám a momentálně s MC -20 :D
Český návod na MC-20 Tě asi zklame - jsou v něm německé obrázky s německými popiskami. Já jsem používal převážně s anglický návod stažený z Graupner. stránek.
Odkud jsi ?
moonraker

#3 Příspěvek od moonraker »

Zdravím!!!!!!!!! Díky za odpověď. Jsem z Třeště kousek od Jihlavy a úplně bezradnej. Titana jsem dostal náhodou a nechce se mi ho dávat pryč jen proto, že jsem levej. Se synem jsme to zkoušeli dát sami, ale málem to skončilo úrazem obou dvou. Vůbec nevím jak to nastavit a jediný co jsem zjistil, tak že to není žádná hračka. Prosím o pomoc mám ve vysílači němčinu. Originál návod mám. Určitě je chyba i ve vrtulníku, protože byl provozován s jiným vysílačem a tak nebude nastavený regl a gyro. Přijímač je tam R16 scan. Ten jsem naladil a pak se to roztočilo. To je jediný co funguje. Plyn.(určitě ale taky blbě). Nevím ani čím mám začít nastavování.
Beep
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Beep »

Předně si stáhni český návod k minititanu, proštuduj (je tam i zapojení elektroniky atd) a pak se ptej, a začíná se nastavením cykliky což je u minititana ccpm po 120 stupních.
Gaui200,Tarot450ProFBL,MinititanV2,TRex500,Raptor50,TZ-V2 Frenzy,TRex700,FutabaT-10C+nějaký letadla
moonraker

#5 Příspěvek od moonraker »

Zdravím, návod mám stažený, zítra okopíruju a udělám zapojení pro Graupner. V radiu nastavím code 68/3-3servos (2 Roll). Bude to správně? Jinak díky za radu.
silcom

#6 Příspěvek od silcom »

To asi nebude MC-20 Hott, že?
paveld

#7 Příspěvek od paveld »

moonraker píše:Zdravím, návod mám stažený, zítra okopíruju a udělám zapojení pro Graupner. V radiu nastavím code 68/3-3servos (2 Roll). Bude to správně? Jinak díky za radu.

Sorry, právě jsem odjel na dovolenou a z hlavy si nastavení padlové mechaniky nepamatuji, bezpádlo ano. Létám MC-20 i Trex-250 s padly, E -325 bezpádlo, E-325 s padly.
Vydržíš-li do 28.8., uděláme to krok po kroku třeba via SZ nebo přes SKYPE.
moonraker

#8 Příspěvek od moonraker »

Zdravím, tak jsem kontroloval zapojení serv a je to tak jak má být zapojeno. Podle návodu od Titanu i v návodu od rádia. Není to HOTT, ale stará MC-20. Mě to teď chodí takhle: Kanal 1:plyn 0 a levý klopení -100%, s otáčkama jde nahoru v mixu s plynem. Kanál 2: klonění samostatně bez mixu. Kanál 3: pravý klopení samostatně bez mixu. Kanál 4: ocas v mixu s motorem. V nastavení mám program heli a 3 serva (2 roll). Nevím co dál s tím. :( Určitě počkám a asi bych do toho Brna pak raději zajel. Dnes mi v práci oznámili, že ve středu mě posílá naše firma do Běloruska a tak nemám teď ani moc času.
paveld

#9 Příspěvek od paveld »

Já mám MC-20 HOTT, starou mC-20 neznám, ale velký rozdíl v tom snad nebude :D
Nicméně, z toho, co píšeš o příspěvek výše, úplně moudrý nejsem.
Mám to (z hlavy) u padlového vrtulníku asi takto (snad-bez záruky :roll: )
Nastaven typ cykliky H3(futaba- tu jsem měl dříve) - Graupner nevím z hlavy, jak se to jmenuje, pravděpodobně jak píšeš Ty- 3 serva 2roll( 3 serva po 120° - 2 pro křidélka )případně pro bezpádlo - typ jedno servo))
Kanál 1: plyn+kolektiv (mix)
kanál 2: jedno křidélko
kanál 3: výškovka
kanál 4: směrovka
kanál 6: druhé křidélko
kanál 7: zisk gyra - u 6ti kanálového přijímače odesílám na kanálu 5 (jako u Futaby)
Rozsah úhlů na kolektivu -10°+10°
Vrtulka v režimu gyra normal střihá asi 18-19mm - pro zavisení. Jaké máš gyro ?
ovládání ocasní vrtulky musí "chodit" bez jakéhokoliv drhnutí volně a bez vůlí.
Zisky gyra nastav pro začátek asi 50%- bude-li ve visu kmitat - sniž hodnotu, bude-li ocas jakoby gumový, pomalu - po jednotkách zvyšuj.
Orientační otáčky nosného rotoru:
pro režim normal 2200/min
I plyn 2200/min
II plyn od 2500-až po extrémních 3500(hard 3D)-Já mám 3000/min
Křivky kolektivu - lze použít dle návodu
Křivky plynu-pokud je tam motor 3500kv a setový regulátor Ace R/C BLC-40A můžeš použít též z návodu - ale tento regulátor umí obstojně i režim governor-drží konstantní nastavené otáčky bez ohledu na úhel kolektivu.
Nevím, na co jsem nahonem zapomněl. Návod na E-325 je obstojný, ale začátečníkovi stačit nemusí.
Přílohy
navod-minititan.doc
(1.57 MiB) Staženo 172 x
moonraker

#10 Příspěvek od moonraker »

DSCF0419.JPG
Zdravím, návod jsem si stáhl a mám to tak zapojený. Vůbec mi to ale nechodí jak má. Kolektiv mi nejde vůbec a ani mixy na klopení. Vždy jde jen jedno servo. Nevím jak to nastavit v radiu. Naivně jsem si myslel že když dám Heli program a zapojím serva jak se mají, tak to půjde už namixovaný a jen doladím dráhy a křivky. Ta MC-20 je dost nepřehledná. (alespoň pro mě) Gyro je Futaba 401. Motor a regulátor setový. Až se vrátím z toho Běloruska, tak jestli by jsi nebyl ochotný jeden den mi věnovat a podívat se na to. Budu se v tom ještě šťourat, ale moc si nedávám.
paveld

#11 Příspěvek od paveld »

Zřejmě nemáš aktivovaný onen mix CCPM 120° (3serva 2roll).
Ten zajišťuje činnost 3 serv cykliky. Správné směry pohybu
kolektivu a cykliky dosáhneš buď reverzy jednotlivých serv nebo
reverzováním pitch, roll a nick (v mixech).
Ta accu je dvoj nebo tříčlánek?
Pro dvoj je na motoru pastorek 15zubů
Pro trojčlánek se používá pastorek 13zubů.
paveld

#12 Příspěvek od paveld »

Pár obrázků: E-325, E-325SE, E-325SE s HC-3SX.
Přílohy
DSC_0149.JPG
P1120504.JPG
13886500.JPG
12690370.JPG
moonraker

#13 Příspěvek od moonraker »

baterie je trojčlánek 2650 z lodě, jinej pastorek nemám. Zuby spočítám zítra. Na tu aktivaci se taky zítra ještě podívám. V tom návodu od rádia dost tápu. Holt lodičkář. Tam je to jednoduchý a hlavně to nemá kam spadnout. :)
paveld

#14 Příspěvek od paveld »

moonraker píše:baterie je trojčlánek 2650 z lodě, jinej pastorek nemám. Zuby spočítám zítra. Na tu aktivaci se taky zítra ještě podívám. V tom návodu od rádia dost tápu. Holt lodičkář. Tam je to jednoduchý a hlavně to nemá kam spadnout. :)

Lodě jsou krásný relax, ale neumí létat :mrgreen:
moonraker

#15 Příspěvek od moonraker »

Zdravím, dnes posun k lepšímu v nastavení vysílače. Mixy cykliky už chodí, ale na špatnejch kanálech. Zas mi ale nejde plyn. Stihl jsem ještě uložit baterie ke spánku a sklidit. Zítra směr Bělorusko. Až se vrátím hned se ozvu. Díky za všechnu pomoc co jste mi tady poskytli. Letu zdar!! :D :mrgreen: :D
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“