Nafouklé li-po

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
AR1
Kontaktovat uživatele:

Re: Nafouklé li-po

#196 Příspěvek od AR1 »

Já tomu nerozumím, školy nemám, ale v aplikacích na 3S lipo se ty baterky prodraží už jen touhle diskuzí. Protože za tu dobu je lepší udělat přesčas v práci a koupit po roce nové.
Moje zkušenost Zippy 40C 3000mAh, po třech letech Ri jednotlivých článků do 10, odběr v maximu 55A (za letu, měřeno telemetrií), tento týden jsem je opět vytáhl a lítali pořád stejně. Ani nevím, jak jsem se s k nim choval, občas jsem, když jsem měl spalovací období, i zapomněl kde je mám, natož abych věděl jak byly nabitý. Jen vím, že jsem lítal na spotřebu a přistával jsem kolem zbytkové kapacity 1Ah.
Nikoho nenaváním, ať se k baterkám chová jako já. Vlastně mě udivilo, že pořád žijí.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
kajman111

#197 Příspěvek od kajman111 »

Takže abych to všechno zhrnul: 14 stránek keců o ničem, každý si hájí svojeho pindíka a na původní dotaz vlastně žádná odpověd. PS: ke svojím aku se chovám taky jako " prase " po dolítání dobiju do plna,hodím do plechové kasičky a čekají až bude mít páníček čas a bude počasí. A nět problem :mrgreen:
bylo Pluto,Admirál,Mars II,T9X, Toro...MX-20Hott,FuncubXL,Solius,Twinstar,L-13Blaník 2700mm,Samurai
RCStudio
Kontaktovat uživatele:

#198 Příspěvek od RCStudio »

Bode to asi tim ze kazdej ma zkusenosti je se svym pindikem ;-) ale k tematu videl jsem baterky nafoukle jako polstare a stale funguji ovsem jak jsou bezpecne nevi asi nikdo nebot i stejny typ ma postupem casu jine serie clanku ktere ovlivnuji chovani.
Je vlastne jen dulezite je mechanicky nezranit a u nafouklych je to vic na snade. Neberu-li v uvahu spatne nabijeni a podobne.
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky
JMalik

#199 Příspěvek od JMalik »

kajman111 píše:Takže abych to všechno zhrnul: 14 stránek keců o ničem, každý si hájí svojeho pindíka a na původní dotaz vlastně žádná odpověd. PS: ke svojím aku se chovám taky jako " prase " po dolítání dobiju do plna,hodím do plechové kasičky a čekají až bude mít páníček čas a bude počasí. A nět problem :mrgreen:

Snad si to radši přečti celé ještě jednou. Honzis mu hned na úvod říká proč nafouklé lipol nepoužívat, já někde kolem str.č.5 mu vysvětluji proč je to nebezpečné i na skladování........
Takže ti to všechno shrnu, aby jsi to nemusel číst. Nafouklá lipol je méně mechanicky odolná na proražení, tím nafouknutím může dojít i k destrukci propojek článků a vyzkratování i takhle. Když se to nafoukne příliš, klidně to chytne plamenem i když to bude ležet v šuplíku.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Drondys

#200 Příspěvek od Drondys »

Plně souhlasím s JMalikem. Pokud si někdo představoval, že na otázku "Zajímalo by mě, jak dlouho nebo do jaké míry nafouknutí jsou ještě bezpečné?" dostane přesnou odpověď ve stylu "k požáru dojde za X hodin od nafounknutí nebo při nafouknutí o X mm" tak měl zcela nereálné představy a je to asi tak podobné jako ptát se na to za jak dlouho začne hořet seník když do něj někdo pošle hrát si děti se zápalkami. Taky nikdo neřekne nic přesnějšího, ale je snad jasné, že se tím míra rizika obecně zvyšuje.
robeercia

#201 Příspěvek od robeercia »

:D 8) 8) :!:
Naposledy upravil(a) robeercia dne úte 20.08.2013 8:43, celkem upraveno 1 x.
Blade 450 3D spektrum DX6i v modu 3
sechy
Kontaktovat uživatele:

#202 Příspěvek od sechy »

Čau, poraďte mi, známí mi dnes zrušil Radiana Pro,
a aku FOXI 1600, je lehce deformovaná v oblasti pod servisním konektorem.Mám jí raději zrušit, nebo provozovat dál?
Je to fakt jen lehce, a má 15 cyklů, to je k vzteku.

Díky!
Drondys

#203 Příspěvek od Drondys »

sechy píše:Čau, poraďte mi, známí mi dnes zrušil Radiana Pro, a aku FOXI 1600, je lehce deformovaná v oblasti pod servisním konektorem.Mám jí raději zrušit, nebo provozovat dál? Je to fakt jen lehce, a má 15 cyklů, to je k vzteku.

Tohle se těžko posuzuje. Mohlo dojít k vnitřnímu narušení některého článku což z vnějšku nemusí být až tolik patrné, ale nedá se s jistotou odhadovat jestli se aku byť třeba až po čase nezvrhne a nezpůsobí nějaké "pyro" efekty ať už za provozu, při nabíjení nebo klidně i když bude jen někde uložen před dalším použitím. Pokud nechceš riskovat tak ho odevzdej k ekologické likvidaci a pořiď si nový. Rozhodnout se nakolik ti stojí za to riskovat případný problém s konkrétní poškozenou lipolkou se musíš jen ty sám.
jardah62

#204 Příspěvek od jardah62 »

Po crashi, kdy baterka (1,6Ah 3S - cca 25 cyklů) měla natržený vnější foliový obal a první z článků byl trochu zdeformovaný jsem ji použil znovu a po 2 startech, kdy jsem měl pocit, že je nějaká "slabší" mi při třetím nabíjení v nestřeženém okamžiku blafla a vzala s sebou "jen" model. Z vybavení dílny mi naštěstí nic neshořelo.
Vyhodnotit riziko při používání natlučené Lipolky si musí udělat každý sám.
Jardah
sechy
Kontaktovat uživatele:

#205 Příspěvek od sechy »

Dík, to jsem chtěl slyšet, už mám objednanou novou.
Starou jsem dal do ocelové bedny, ve které děda kdysi
skladoval náboje, a zatížil kamenem.
O víkendu jí asi hodím do kýblu s vodou.Vezmu si akorát kabely
Drondys

#206 Příspěvek od Drondys »

sechy píše:O víkendu jí asi hodím do kýblu s vodou. Vezmu si akorát kabely

Vodu osolit a lipolku v ní nechat přes víkend vybít. Po víkendu odevzdat třeba v nejbližším OBI apod. kde mají sběr vybitých aku včetně lipolek.
sechy
Kontaktovat uživatele:

#207 Příspěvek od sechy »

Škoda jí no, ale lepší jak vyhořet.Aspoň už vím že letadlo
se nepůjčuje!!!!
xy.zt

#208 Příspěvek od xy.zt »

Zdravím,

koupil jsem použitou nabíječku a baterii z Walkera QR X350 = 11.1V 2200mAh Li-Po. Prý byla nabita pouze 5x a to originální nabíječkou. Je to moje první modelářská Li-Po (dřív jsem měl jen NiCd/NiMH). Nevyznám se v tom, ale přijde mi nafouklá (viz foto ... nevím, zda se rozlišuje málo/moc nafouklá). Ta nafouklá část je na dotek měkká. Potlučená nikde není. Je hodně velký risk ji používat? Žádné měřáky nemám.

PS: Viděl jsem k nabíjení nějaké sáčky, trezory, ... Klasické NiCd/NiMH se vždy nabíjeli normálně na vzduchu (případně i pod větrákem) ... chápu dobře, že tu Li-Po mám v tom sáčku/trezoru zavřít? To se pak bude zahřívat ještě víc, ne?

Děkuji
Přílohy
P1080433.JPG
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#209 Příspěvek od jyrry »

xy.zt píše:... Li-Po mám v tom sáčku/trezoru zavřít? To se pak bude zahřívat ještě víc, ne?

LiPo se při nabíjení neohřívá; pokud ano, je něco hodně špatně.
Sáček/trezor má zadržet počáteční zášleh plamene :roll:
jyrry.webnode.cz
JosefSvejk

#210 Příspěvek od JosefSvejk »

Z té fotky není poznat, že by byla nějak moc nafouknutá. Některé typy baterek se mi taky mírně nafoukly po prvních pár nabitích, ale fungovaly normálně. Třeba nanotechy mám, myslím, přifouknuté všechny.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“