DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz

Fórum pro všechny DJI Phantomy.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Marek_Km

Re: DJI0300 - DJI - F300 Phantom RC set kvadrokoptéry 2.4GHz

#421 Příspěvek od Marek_Km »

gardenroute píše:...Doma jsem pak vymenoval ty odesle veci, a vsiml jsem si drobne prasklinky pod jednim z motoru, jejiz umisteni je ovsem fatalni...
Asi budu menit skorapku Ptaaka :cry:

To zamrzí. Hlavně přijít na to, co to způsobilo. Jak to mohlo poslouchat jen částečně? Napadlo mě jen to, že po ztrátě signálu to tuším 3 sekundy pokračuje v letu, než se aktivuje Fail-Safe. Pokud jsi to ale při tom pádu řídil, tak to bylo něco jiného. Že by zazlobil nějaký senzor?

zskal píše:...Já jsem jej reklamoval (špatné baterie) po telefonické dohodě poštou. Ale kupoval jsem to u českého prodejce, který je něco jako obchodní dům...

To já bral taky z českého eshopu. Naštěstí. Protože jsem na to spěchal. No a stejně není funkční, takže budu na dovolené bez něj.

salamander píše:Dal som to známemu do rúk v GPS Ati a moc sa priblížil ku stromu , pokiaľ som do zobral do rúk už bol na strome...

To taky zamrzí. Pořád chlapi nemáte ztrátu jako já. Koupíte novou kabinu a bude. Jiní mění ramena, někdo jednou za čas kabinu...

tomi79rv píše:ja som dnes posielal naspat tracker cislo 2...

No jestli mě tohle čeká taky, tak to potěš... Snad budu mít příště štěstí.
tomi79rv

#422 Příspěvek od tomi79rv »

dnes dostal phantom chranice vrtul.. este by to chcelo ten tracker, ale uz tk102 nebudem skusat. pozeral som este na nete KeetecSAT 3000, stoji o nieco viac ale aspon vzhladovo sa tvári ako kvalitnejsie :)

este som nasiel tento clanok ako nestratit model lietadla: http://www.fpv.sk/fpv-article/ako-nestratit-model-lietadla/

je to celkom dobry clanok o tom ake su moznosti zabezpecenia modelu
Přílohy
phantom prop.jpg
P1, P2, P3P
www.youtube.com/tomi79rv
gardenroute

#423 Příspěvek od gardenroute »

Marek_Km píše:...To zamrzí. Hlavně přijít na to, co to způsobilo. Jak to mohlo poslouchat jen částečně? Napadlo mě jen to, že po ztrátě signálu to tuším 3 sekundy pokračuje v letu, než se aktivuje Fail-Safe. Pokud jsi to ale při tom pádu řídil, tak to bylo něco jiného. Že by zazlobil nějaký senzor?...

Vcera jsem nutne potreboval letat, tak jsem se pustil do provizorni opravy, zvenci jsem do prasklin dal UHU Strong&Safe, coz by melo byt asi nejlepsi kontaktni lepidlo na plasty na trhu, vnitrek ramena pod motorem jsem pak vylil Pattex Repair Epoxy (je na plasty), coz silne zpevnilo prostor kolem prasklin, myslim, ze to pomohlo, ale jiste to nebude na porad, lepsi by to bylo poradne vylaminovat i s nejakym vlaknem. Mam jiz objednany novy shell, pristi tyden se to bude vymenovat...

Co se tyky pricin padu a praskliny (nemusi to nutne souviset) - ten pad byl zpusoben nahlym pokledem napeti v baterii, pri oprave prasklin jsem si z iOSD vytahl letova data (telemetrii), az bude cas, zkusim se v tom podivat, zda-li to nebude nejak jinak vysvetlitelne. Baterku jsem zatim vyradil, pouzivam ji jen pri aktivaci pozemni FPV stanice (jinak letam jen s VRx primo v Dominatorech) pro napajeni stand-alone FPV prijimace.

Ty praskliny - to je mozna na dlouho, nicmene stacilo pohledat na RCgroups a PhantomPilots, a byl jsem doma. Hned jsem byl privitan v klubu :(
Ty praskliny ma kde kdo, lidi to vetsinou resi jen opravou, podobne te me docasne, je domnenka, ze je spatny strukturalni navrh tech plast. ramen, a ze to praska vlivem unavy a spatneho designu (!). Samozrejme pote staci nejaka mensi rana ci tlak (roztocena vrtule se nahle nasilim zablokuje), to se stalo me, na tomto motoru se me zlomila CF vrtule a praskl ten plast v podlozi motoru. Myslim, ze by tam melo byt nejake rychle nouzove vypnuti ve FW rizeni motoru, ktere by pri takovem nahlem zastaveni motoru okamzite odpojilo jeho napajeni, ale to jiste neni jednoduche to takto stanovit...
Dalsi domenky trvaji kolem prilisneho utazeni sroubu uchyceni motoru, k tomu tezko neco rici...
Ptaak 2 (Phantom 4 HDMI Mode) | FS Dominator HD2 | MarcoPolo Locator |
gardenroute

Takze nejake obrazky a info k memu novemu Ptaakove setupu...

#424 Příspěvek od gardenroute »

Takze nejake obrazky k memu novemu Ptaakove setupu, informace jsem daval jiz vyse....

Všechny 3 DJI (GCU, PMU-2 a poměrně velká iOSD Mark II) nové jednotky jsou uvnitř Ptaaka (!), odstraněny jejich pomerně velké a težké kovové krabičky (kolem 50 gramů), a bezpečně uloženy do smršťovací fólie. NAZA jednotka trochu posunuta.

Bylo to docela složité to tam vše nacpat, a úspěšně byla udělána USB modifikace pro nastavení NAZA jednotky - odstraněn hnusný a zranitelný origo USB kabel, nyná microUSB zásuvka přímo v těle Ptaaka. Bohužel se ale totéž zatím z prostorových důvodů nezadařilo udělat i pro USB z iOSD a GCU pro konfiguraci, FW upgrade nebo download telemetrie (iOSD) - je nutné pro to sundat horní kryt. Chci to ale pořešit.

Nové motory jsou vynikající, tišší a celkově klidnější, tatam jsou velmi nepříjemné vibrace na plný plyn (to byl vlastně hlavní cíl jejich výměny). V tomto splněno.

Zenmuse je excelentní, obraz nádherný, jen teď už malinko stýskám i pro stabilizaci i v horizont. rovině :) (3D)

iOSD - perfektní, všechno potřebné (hlavně napětí baterii a vario - stoupání, klesání) vidím v obraze, také výšku z baro, a vzdálenost od vzletu. Také vidím značku mé polohy, stav IOC a letového režimu, umělý horizont atd..

Totální vzletová hmotnost s 2200 baterií cca 1.190 g, průměrná doba letu nyní kolem 5-6 minut, to je málo. Chci to zvednout - co takhle 2600 baterie, do Phantoma se vejde a již to řadi lidí zkouší...

Mám objednány 9x4.7 Carbon Fiber vrtule, budu testovat.

Za pomoc s montazi a instalaci dekuji firme TELINK, opravdu si na tom makli...
Přílohy
Foto z instalace - přeplněné vnitřnosti Ptaaka
Foto z instalace - přeplněné vnitřnosti Ptaaka
Detail s NAZA USB modifikaci, a umistenim VTx na novem karbon vylozniku - soucast modularni koncepce skladaciho podvozku
Detail s NAZA USB modifikaci, a umistenim VTx na novem karbon vylozniku - soucast modularni koncepce skladaciho podvozku
IMG_9250.jpg
Celkovy pohled s instalaci Zenmuse, bilych Tiger MN-2214 antigravity! motoru, a karbon drzaku VTx tray
Celkovy pohled s instalaci Zenmuse, bilych Tiger MN-2214 antigravity! motoru, a karbon drzaku VTx tray
Naposledy upravil(a) gardenroute dne pát 02.08.2013 10:24, celkem upraveno 1 x.
Marek_Km

#425 Příspěvek od Marek_Km »

Perfektní práce. Jenom mám obavu z toho, že na delší letový se dostat bude vcelku oříšek. Už je jenom problém dostat baterku do gondoly ptáka. Originál v pohodě, RAY baterky to samé, ale mám ještě 2 kusy Turnigy o stejné kapacitě, a ty jsou jen o malinký chlup větší a tlustší a mají pevnější a delší kabel a už to je problém tam nacpat a zavřít za tím dvířka.
O moc větší kapacitu tam určitě nedostaneš (a ta 2600 bude docela drahá) a lítat s další baterkou, to už půjdeš hrubě přes vzletovou hmotnost, když už teď jsi úplně na hraně. Já bych to řešit tak, že bych GoPro nahradil minikamerkou a možná bych i sundal ten gimbal a tuto konfiguraci používal jsem pro poletování a s tím GoPro a gimbalem bych lítal jen kdybych chtěl natáčet. Ale s tím, co na to nakládáš, stejně skončíš u jiné konfigurace, která toho unese víc - minimálně Discovery a nebo pak jít do hexy. To je zas něco jiného, tohle jsi ladil kvůli velikosti, ale jak vidíš, donekonečna zvedat hmotnost nejde. Třeba ty o palec větší vrtule trochu čas prodlouží. Jinak se s tím časem budeš muset spokojit a pořídit víc baterek, a nebo silný nabíječ.
gardenroute

#426 Příspěvek od gardenroute »

Diky.
Ta 2600 je vyzkousena, mam jednoho cloveka z RCgroup, ktery s tim leta, a ma s tim o 2 minuty delsi cas, pri dokonce o neco vetsi hmotnosti, a vejde se mu tam bez modifikaci. Je nadseny. Dvirka nejsou problem, daji se sehnat na Shapeways (3D tiskarna) o neco vetsi, takze pozmou vetsi delku.
Problem je ta cena, 2600 je takrka 2x draha nez 2200.

Moje 2200 (ruzne, setovka, Ray, nejake Dualsky od Horejsiho) se vsechny vejdou bez potizi, zadne jine kabely tam nyni nemam nez hlavni napajeci. Vsechny ostatni napajeni jsou nyni jiz reseny vnitrne.

Ja letam hlavne pro nataceni, to byl i pocatecni impulz do toho jit, a jedna se me rovnez o mobilitu, potrebuji to mit prenosne, skladaci. Takze GP tam musi byt i gimbal.
2 se tam daji dat, muj modularni podvozek je na to pripraven vc. drzaku, ale to bych se dostal skutecne dost pres 1200 a otazka je co by to prineslo na case, na ovladatelnosti urcite zadna slava.
tomi79rv

#427 Příspěvek od tomi79rv »

pripajam sa fakt velmi pekna zostava Phantomu! dobry napad s tym odlahcovanim krabiciek a mozno aj ziskanim priestoru vo vnutry. velka skoda, ze takto s tou vahou uz je na hrane! stale by sa tam dalo nieco navesat - doplnit, ale uz to jednoducho nepusti... ak budes moct dopln este skusenosti s iOSD Mark II, tie udaje su fakt skvele ak ich mozes dole vidiet. zacinam aj ja uvazovat, ze si to tam objednam. Nazu si posuval prave pre to iOSD Mark II, aby sa tam zmestilo? USB kabel je asi fakt najlepsie vyviest a zmensit ho na micro. Foxy baterke sa tam tiez velmi nechce, je tiez vacsia. Obcas mam pocit, ze to bude chciet F550-ku, aby to vsetko tam voslo a unieslo. ale uz ako si spominal, Phantom sa da lahko prenasat, je ovela mobilnejsi...
P1, P2, P3P
www.youtube.com/tomi79rv
gardenroute

#428 Příspěvek od gardenroute »

tomi79rv píše:pripajam sa fakt velmi pekna zostava Phantomu! dobry napad s tym odlahcovanim krabiciek a mozno aj ziskanim priestoru vo vnutry. velka skoda, ze takto s tou vahou uz je na hrane! stale by sa tam dalo nieco navesat - doplnit, ale uz to jednoducho nepusti... ak budes moct dopln este skusenosti s iOSD Mark II, tie udaje su fakt skvele ak ich mozes dole vidiet. zacinam aj ja uvazovat, ze si to tam objednam. Nazu si posuval prave pre to iOSD Mark II, aby sa tam zmestilo? USB kabel je asi fakt najlepsie vyviest a zmensit ho na micro. Foxy baterke sa tam tiez velmi nechce, je tiez vacsia. Obcas mam pocit, ze to bude chciet F550-ku, aby to vsetko tam voslo a unieslo. ale uz ako si spominal, Phantom sa da lahko prenasat, je ovela mobilnejsi...

Dekuji za pochvalu :)
Ano NAZA se drobet posouvala (je na oboustranne lepici pasce), ta jednotka iOSD MII je opravdu velika.

Mimoch. jsem puvodne poridil jine OSD (mozna trochu sofistikovanejsi) FBOSD Ghost, delane specialne pro Phantoma (jak se ty nazvy doplnuji ze). Je to opravdu vychytana vec, ale bohuzel se trochu nesnasi s PMU2 jednotkou (sdili spolu NAZA GPS), ktera je nutna pro gimbal Zenmuse. Takze kdy by mel nekdo zajem, rad prenecham - je to OSD sestava vc. microSD loggeru pro prenos a zapis letove telemetrie na SD kartu. Je to na prodej, nepouzite, original jak to prislo od Jaye z USA, blize v pripadne SZ.
off
Kontaktovat uživatele:

#429 Příspěvek od off »

Marek_Km píše:Napadlo mě jen to, že po ztrátě signálu to tuším 3 sekundy pokračuje v letu, než se aktivuje Fail-Safe.

FS by měla ihned stabilizovat a zastavit brouka a pak - po 3 vteřinách bez signálu - zahájit naprogramovanou akci. Není mi ale jasná jedna věc - DJI deklarují, že pro zaručení funkčnosti FS je potřeba minimálně 6 satelitů. Nikde jsem se ale nedočetl, co se teda stane, pokud brouk zrovna těch 6 satelitů nevidí, ale vidí třeba jenom tři.
Naposledy upravil(a) off dne sob 27.07.2013 23:05, celkem upraveno 1 x.
off
Kontaktovat uživatele:

#430 Příspěvek od off »

gardenroute píše:...Doma jsem pak vymenoval ty odesle veci, a vsiml jsem si drobne prasklinky pod jednim z motoru, jejiz umisteni je ovsem fatalni...Asi budu menit skorapku Ptaaka :cry:

Na základě obecných zkušeností s únavovými poruchami materiálu bych řekl, že hlavním důvodem prasklin v motorovém loži jsou vibrace. Bohužel jsem zatím na českém trhu nenašel vyvažovačku, co by byla schopná spolehlivě vyvážit relativně lehké vrtule od Phantoma. Všechny vyvažovačky, co jsem měl v ruce, byly různě - více, či méně - křivé, a to nemluvím o samotných motorech. Vřele proto doporučuji motory i s vrtulemi vyvážit dynamicky přímo na Ptákovi, jak tu někdo popisoval už dříve. Je to sice pakárna, ale asi nejlepší cesta, jak dosáhnout relativně slušného výsledku.
Naposledy upravil(a) off dne ned 28.07.2013 17:40, celkem upraveno 1 x.
gardenroute

#431 Příspěvek od gardenroute »

Pánové, poté co jsem vyměnil motory za ty již výše popsané Tiger antigravity!, tak veškeré možné vibrace zmizely. Já samozřejmě jeden nebo více motorů předtím podezříval, málem jsem se ubalancoval s vrtulemi, takže to byl samozřejmě i jeden z hlavních důvodů té výměny. Let je takový klidný, tišší a celkově opravdu příjemnější.
V tomto mě upgrade motorů nezklamal, a v mém případě i předčil ohlasy těch, kteří to dělali přede mnou. Jen mě mrzí, že jsem to neudělal včas, ušetřil bych jednak peníze za upgrade a možná i to tvrdé přistání, po kterém jsem si prasklin všiml...

Let na plný plyn přímo vzhůru nebo vpřed, prudké klesání s plynem na "0", všechny tyto činnosti jsou nyní zcela bez vibrací, samozřejmě že si zde i svou velkou práci dělá Zenmuse gimbal.

A, ano, s těmi únavovými prasklinami to tak asi bude, jakákoliv nevyváženost motoru či vrtule na něm povede časem k těmto jevům. Upevnění motorů v tom plastu je dost subtilní, myslím, že by pomohlo preventivně celý prostor těch komůrek mezi ložemi upevňovacích šroubů motorů vylít epoxidem, přip. to vylaminovat.
salamander

#432 Příspěvek od salamander »

Gardenroute – paráda a myslím že tie chrániče na vrtule by neboli zlé, nuž, tá váha ale nepustí.
Tie praskliny môžu byť aj dotiahnutím šróbov , zo zvedavosti som dal vrch dolu a pozeral do toho.
Ťažko povedať dáko som tým ramenám nevenoval pozornosť, až po tom páde.
Teraz som mal ďalší pád na vrtuľkách, nezapol som pípak na baterku aby neotravoval ,
keď začal ísť dolu asi s 20m a zrýchľoval vedel som že je zle , dal som plný plyn a padol za horizont.
Akurát za rozlámala tá ochranná obruč s polystyrénu ale stroj ostal v poriadku, teraz ešte lepšie lieta ako predtým , prestal rotovať doprava .

Edit : po poriadnej kontrole je puklín viac a sú väčšie, pri nesení za rameno - peruje – asi sa trochu prehýba , budem musieť s tým čosi urobiť.
Naposledy upravil(a) salamander dne úte 30.07.2013 13:48, celkem upraveno 1 x.
tomasl

#433 Příspěvek od tomasl »

Nestalo sa Vám niekomu náhodou, že po inicializácií (Č-Z-ŽL-...Z-Z-Z-Z) začne Phantom blikať 4x žlto? Podľa manuálu to je zahrievanie NAZA ale nechal som ho tak asi 20 minút a blikal stále iba 4x žltá.

Predtým bez problémov lietal. Naposledy som kalibroval IMU (advanced).

http://image.helipal.com/dji-phantom-warming-up-1.gif

Skúsil som aj nanovo updatnuť firmware aj advanced kalibráciu a stále bez výsledku.
Franek

#434 Příspěvek od Franek »

tomasl píše:Nestalo sa Vám niekomu náhodou, že po inicializácií (Č-Z-ŽL-...Z-Z-Z-Z) začne Phantom blikať 4x žlto? Podľa manuálu to je zahrievanie NAZA ale nechal som ho tak asi 20 minút a blikal stále iba 4x žltá.

Podle mě to znamená nedostupný/nefunkční GPS modul. Je možné s tím lítat v ATTI, ale nejde přepnout do GPS.
gardenroute

Prvni pokusy s novym setupem meho ptaaka - Zenmuse gimbal

#435 Příspěvek od gardenroute »

Prvni pokusy s novym setupem meho ptaaka - Zenmuse gimbal
(nezapomente na nastaveni HD a zapnuti zvuku :-) )

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=hKNFt6R9iu0[/youtube]
Zamčeno

Zpět na „Coptery - DJI Phantom“