Nafouklé li-po

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
OPR
Kontaktovat uživatele:

Re: Nafouklé li-po

#181 Příspěvek od OPR »

Prosím Tě, můžeš mi prozradit, proč, potřebuejš nabíječku, která bude vybíjet proudem 40A?
zdzd

#182 Příspěvek od zdzd »

Drondys píše:Vybíjet 20C lipolku faktorem cca 1,6C a usuzovat z toho, že nedošlo k úbytku využitelné kapacity při jiném podstatně vyšším odběru je zcela zavádějící. Vybíjecí křivka totiž není stejná pro jakýkoli odběr proudu. Při různých odběrech proudu dochází k různé úrovni poklesu napětí v závislosti na Ri, které se ještě navíc zhoršuje při vybíjení v dolní polovině zbytkové části náboje. V konečném důsledku se úbytek využitelné kapacity znatelněji projeví právě při vyšších odběrech zejména v horní polovině výrobcem definovaného trvalého vybíjecího faktoru tj. v tomto případě u packu 3200 mAh 20C při odběrech nad 32A. Pokud je odběr vůči trvalému vybíjecímu faktoru v tomto případě max. 64A (20C) tak zanedbatelný jako v tomto případě jen 5A (tj. cca 1,6C) tak se to skoro vůbec neprojeví u naprosté většiny lipolek bez ohledu na to zda se bude jednat o Kokam nebo jiného výrobce. Pokud by se ještě výrazněji snížil odběr proudu třeba na 0,5A (tj. cca 0,16C) nebo ještě níže tak dojde pravděpodobně při měření ještě víc k přiblížení k jmenovité kapacitě v tomto případě 3200 mAh což ovšem není důkazem toho, že nedošlo k úbytku využitelné kapacity při podstatně vyšších odběrech proudu.

To všechno dobře vím.

Ale nabíječka více nedá a navíc ty accu jsou už dávno vyřazené. Jinak by asi dva a půl roku neležely...

Šlo čistě o pokus, který napoví. Kdyby se totiž výrazně změnil i Ri, tak by vybíjecí křivka byla placatější a delší. Nebo taky úplně podivná.

Obrázek
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#183 Příspěvek od jyrry »

jardah62 píše:.... neznám nabíječku, která by dokázala kontrolovaně vybíjet proudem kolem 40 - 50A (nebo 15-30C baterky),.....

seznamte se - http://www.jun-si.com/Enindex.asp :-D
s externím (samozřejmě) zátěžovým rezistorem umí např i106 vybíjet až 170W, i208 až 600W ... stačí? :-)

edit: http://www.icharger.co.nz/ tady je to nějak přehlednější
jyrry.webnode.cz
JMalik

#184 Příspěvek od JMalik »

jardah62 píše:Hmmmm, jak to tu sleduji a při uvážení, že neznám nabíječku, která by dokázala kontrolovaně vybíjet proudem kolem 40 - 50A (nebo 15-30C baterky), tak se tu vlastně bavíme o h...ě = jen si tu tak teoretizujeme, jak to PRAVDĚPODOBNĚ je.

Takovou nabíječku dnes vůbec nepotřebuješ. Smysl by to mělo u Nixx technologie, kdyby jsi chtěl z pohonného packu dostat maximum a takhle jsi ho chtěl cyklovat.
Pokud někdo létá extrémní pohony s hraničním zatížením lipol packů, tak má asi vždy k dispozici nějaké logování reglu. Snadno si potom zjistíš skutečnost a nemusíš teoretizovat. Když se mi zdá, že už hotliner neletí tak jako minule, tak se stačí podívat na aktuální graf a na ten, kdy ta baterka byla v super stavu.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#185 Příspěvek od jyrry »

JMalik píše:.... Když se mi zdá, že už hotliner neletí tak jako minule, .....

tak už je většinou stejně pozdě na nějaké laborování a je na čase baterku recyklovat :-)
v "normálním" létání bych z baterek nedělal modly, je to spotřebák...
mj. často stačí změřit si odběry svých pohonů a předejít tak divení se, že se mi baterka nafukuje... taky jsem včera vyměnil vrtuli 14/10 dvoulist za 14/9 třílist, motor 600kV za 650kV a nestačil jsem se divit... najednou to místo 40A žere 60A (čtyřčlánek), i když by to podle rozměrů a kV nemuselo být tolik... nevěřít papírovým údajům a něco si sám změřit, pak se i baterkám uleví...
jyrry.webnode.cz
Drondys

#186 Příspěvek od Drondys »

jardah62 píše:Hmmmm, jak to tu sleduji a při uvážení, že neznám nabíječku, která by dokázala kontrolovaně vybíjet proudem kolem 40 - 50A (nebo 15-30C baterky), tak se tu vlastně bavíme o h...ě = jen si tu tak teoretizujeme, jak to PRAVDĚPODOBNĚ je.

Ke změření stačí aplikovat vhodný postup s využitím multimetru a patřičnou zátěží v podobně výkonového odporu nebo třeba několika paralelně zapojených autožárovek apod. Podobný postup je i ke změření Ri a je uveden v článku viz tento odkaz.
Drondys

#187 Příspěvek od Drondys »

zdzd píše:Ale nabíječka více nedá a navíc ty accu jsou už dávno vyřazené. Jinak by asi dva a půl roku neležely...

Stav při vyšších odběrech proudu se dá změřit i bez nabíječky jak už jsem naznačil v mém předchozím příspěvku. Nikoho k ničemu samozřejmě nenutím, ale výmluvy typu "nabíječka víc nedá" neznamenají, že to nejde změřit i jinak.

Pokud chceš pak si udělej měření Ri při vyšším odběru u těch starých aku Kokam 3S 3200mAh podle následujícího postupu.

1. Vybít lipolku tak, aby měla po odpočinutí bez zátěže jmenovité napětí tj. co nejblíže 3,7V na článek. Celkové napětí 3S by mělo být po odpočinutí bez zátěže co nejblíže 11,1V.

2. Po vybíjení nebo případném nabíjení před kontrolou zda je stav napětí 3,7V na článek nechat lipolku cca 15 minut bez zátěže odpočinout.

3. Mít už připravený vhodný silový konektor pro přípojení k té lipolce, na který bude zapojena zátěž odpovídající odporu cca 0,25 ohmu. Příkonově doporučuji dimenzovat zátěž alespoň okolo 250W a i když bude krátkodobě příkon větší na těch pár sekund při měření by to takto dimenzovaná zátěž měla bez problému vydržet. Na připravený silový konektor pro přípojení k té lipolce zapojit kromě zmíněné zátěže taktéž paralelně vodiče k voltmetru.

4. Zapnout voltmetr a zapojit takto připravený silový konektor se zátěží a připojeným voltmetrem k lipolce na dobu cca 5 sekund. Odečíst stav voltmetru v páté sekundě a odpojit zátěž od lipolky.

5. Pak provést výpočet podle níže uvedeného vzorečku.

(UB - UZ) / (UZ / RZ) = RI

kde

UB je napětí celého packu po odpočinutí bez zátěže (u 3S by mělo být co nejblíže 11,1V),
UZ je napětí celého packu se zátěží (stav voltmetru v páté sekundě měření),
RZ je odpor zátěže v ohmech,
RI je vnitřní odpor celého packu v ohmech při vyšším odběru.

Příklad:
UB = 11,10 V
UZ = 10,00 V
RZ = 0,25 ohmu

(UB - UZ) / (UZ / RZ) = RI = 0,0275 ohmu tj. odpor celého packu při vyšším odběru je 27,5 miliohmů.

zdzd píše:Šlo čistě o pokus, který napoví. Kdyby se totiž výrazně změnil i Ri, tak by vybíjecí křivka byla placatější a delší. Nebo taky úplně podivná.

Nemusí to nic napovědět. Problém u měření s tak nízkým proudovým odběrem je právě v tom, že se to nemusí vůbec projevit nebo skoro neznatelně. Křivka se může výrazněji měnit až při podstatně vyšších odběrech. Dělat tedy závěry jen na základě takového měření při výrazně nižším odběru proudu je zavádějící.
zdzd

#188 Příspěvek od zdzd »

Hele, to všechno vím. Maturoval jsem z elektroniky a mám titul z elektrofakulty.

Ale před těmi více jak dvěmi lety jsem netušil, že to dnes budu potřebovat. Proto jsem ty accu dnes měřil stejným postupem jako tehdy. Jinak by to nebylo vůbec srovnatelné.

P.S. Mám tu i TEMA, která vybíjí do externí zátěže. Ta umí i větší proud (podívej na ten graf vyměklých accu). Ale zase: Nešlo by to porovnat.
Drondys

#189 Příspěvek od Drondys »

zdzd píše:Hele, to všechno vím. Maturoval jsem z elektroniky a mám titul z elektrofakulty.

Ale před těmi více jak dvěmi lety jsem netušil, že to dnes budu potřebovat. Proto jsem ty accu dnes měřil stejným postupem jako tehdy. Jinak by to nebylo vůbec srovnatelné.

P.S. Mám tu i TEMA, která vybíjí do externí zátěže. Ta umí i větší proud (podívej na ten graf vyměklých accu). Ale zase: Nešlo by to porovnat.

Při tak malém odběru to opravdu nemá význam porovnávat, protože to nemusí být nijak výrazněji znatelné a naopak i když to nebude s čím srovnávat z dřívějška může se při tom novém měření Ri s podstatně vyšším odběrem lépe projevit to v jakém stavu ty staré aku jsou.
zdzd

#190 Příspěvek od zdzd »

Drondys píše:Při tak malém odběru to opravdu nemá význam porovnávat, protože to nemusí být nijak výrazněji znatelné a naopak i když to nebude s čím srovnávat z dřívějška může se při tom novém měření Ri s podstatně vyšším odběrem lépe projevit to v jakém stavu ty staré aku jsou.

My ale nepotřebujeme vědět, v jakém stavu jsou teď. My chceme vědět, jestli se ten stav od posledně nějak výrazně nezměnil.

BTW: Nafouklé nebyly ani tehdy a nejsou ani teď. Nafouklou KOKAM jsem ještě neviděl.
Drondys

#191 Příspěvek od Drondys »

zdzd píše:My ale nepotřebujeme vědět, v jakém stavu jsou teď. My chceme vědět, jestli se ten stav od posledně nějak výrazně nezměnil.

Ano to jestli na tom z hlediska případného Ri byly obdobně i před tím se tím nezjistí.

zdzd píše:BTW: Nafouklé nebyly ani tehdy a nejsou ani teď.

Nenafouknutí ovšem nemusí znamenat to, že tím dlouhodobým uložením ve stavu plného nabití nemohlo dojít k výraznějšímu posunu v Ri i k výraznější ztrátě kapacity, které by se mohlo projevit znatelně až při vyšším odběru proudu.

Vzhledem k tomu, že nejsou k dispozici dřívější data při výrazně vyšším odběru proudu z doby před tím uložením tak lze konstatovat jen to, že z těchto lipolek nelze činit závěry ve vztahu k vyššímu odběru proudu což může být podobné i u řady jiných lipolek při podobně nízkých odběrech proudu.

zdzd píše:Nafouklou KOKAM jsem ještě neviděl.

Mrkni třeba do tématu na mojehobby.cz viz tento odkaz a jak vyplývá z toho popisu tam tak mírné nafouknutí ještě nemusí hned znamenat nějaké výrazné zhoršení. Tím nechci říct, že by nafukování u Kokamek snad bylo pravidlem, ale jen naznačit, že ani Kokamkám se nafouknutí tu a tam nemusí vyhnout. :wink:
zdzd

#192 Příspěvek od zdzd »

Netvrdím, že se KOKAM nemůže nafouknut. Toliko jsem zatím žádnou takovou nepotkal.

ALIGN byly nafouknuté už když přišly nové.

HYPERION se postupně přifoukly, ale na ty ALIGN zdaleka nemají.
JMalik

#193 Příspěvek od JMalik »

jyrry píše: JMalík napsal:.... Když se mi zdá, že už hotliner neletí tak jako minule, .....

tak už je většinou stejně pozdě na nějaké laborování a je na čase baterku recyklovat :-)...........

Není to tak vždy. Někdy to neletí proto, co popisuji v téma vysílače , ve vlákně Futaba T12FG :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik

#194 Příspěvek od JMalik »

zdzd píše:Netvrdím, že se KOKAM nemůže nafouknut. Toliko jsem zatím žádnou takovou nepotkal.

Ono to bude taky trochu tím, že Kokam má takový Ri, že to prostě nedá proud, aby se ty články samy takhle zdevastovaly. Porovnej si pro zajímavost něco z řady KOKAM ve srovnatelné kapacitě a Power X5 2800mAh (196A trvale, 392A špičkově. Je tam samozřejmě i omezení kapacitou, nemůžeš vylétat 2300mA v kuse na zatížení 196A a když tam poteče 392A v impulsním provozu, tak to taky ten pack dlouho nevydrží).
Power X5 se nafukuje :wink:
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#195 Příspěvek od jyrry »

JMalik píše:.... to bude taky trochu tím, že Kokam má takový Ri, že to prostě nedá proud, aby se ty články samy takhle zdevastovaly. ....

hele, tohle už jsem někde četl a myslím že na tom něco bude - já jakožto šetřílek :-) jsem například do éra co žere 100A koupil baterky 5000mAh 20C, chovám se k nim jako prase a ony se po třech sezonách nenafoukly, i když dostávají (na svá céčka) slušný kouř a z éra je vyndavám dost teplé. Do éra kde motory žerou 40A jsem koupil tvrdší Nanotechy 1800mAh (před tím tam celkem slušně sloužily 1600mAh 20C; samozřejmě každý motor má svou baterku) a ony se poměrně brzy nadmuly a odešly na Ri tak nějak současně s původními o 2 sezony staršími 1600mAh; oboje baterky šly pokaždé z éra s teplotkou tak 40-50°C ... Nanotechy jsem vyhodil a ty Turnigy slouží vesele dál v autíčku a jako pomocný zdroj na hraní.
jyrry.webnode.cz
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“