Nafouklé li-po

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
zdzd

Re: Nafouklé li-po

#166 Příspěvek od zdzd »

Mad_Box píše:Ano s tímto souhlasím, ale příště to takto napiš rovnou a nepiš tu o tom jak kašleš na baterky a jak ti to funguje apod, protože jinak se toho někdo chyte a bude z toho zas akorát pomluva nějakých baterek apod.

Původní dotaz byl na accu 1300mAh

Mad_Box píše:Když se rozhodnu jít lítat mám vše za cca 2 hoďky nabité takže mi to den předem večer nezabere žádný čas.

Kromě toho, že pak budou mít zbytečný cyklus a další čas potřebný na vybití, když to druhý den nevyjde. Což je u mě nejmíň 80% případů. Fakt nemíním dvakrát týdně nabíjet a pak zase vybíjet accu jen proto aby pár týdnů neležely nabité.
Drondys

#167 Příspěvek od Drondys »

zdzd píše:Kromě toho, že pak budou mít zbytečný cyklus a další čas potřebný na vybití, když to druhý den nevyjde. Což je u mě nejmíň 80% případů. Fakt nemíním dvakrát týdně nabíjet a pak zase vybíjet accu jen proto aby pár týdnů neležely nabité.

Nemá cenu to vztahovat na různé extrémy. U různých lidí existuje v průběhu roku celá řada nejen jednotlivých dnů, ale i různých úseků s několika dny po sobě apod. kdy mají více jisté, že lipolky v těch dnech provozovat nebudou. Jsou lidé co třeba provozují modely většinou jen o víkendech, svátcích a dovolené a přes týden na to prostě nemají vůbec čas a pak nemá smysl nabíjet lipolky na plno, ale do storage režimu a nabít je až v době bližší pravděpodnému následnému provozování. Pokud takový uživatel bude pravidelně využívat storage režim a nebude lipolky příliš hluboce vybíjet ani nijak extrémně přetěžovat pak by mu to mohlo v průměru prodloužit dobu užívání lipolek třeba o sezónu a pokud má více modelů a do nich více různých lipolek i když třeba ne nijak extrémně drahých tak to pro něj může být zajímavé. Samozřejmě je potřeba počítat s tím, že tu a tam to nepomůže tj. zdaleka ne každá lipolka vydrží stejně.

Ve tvém případě když už to večer před předpokládaným létáním nabiješ a další den to nevyjde a v následujících pár dnech budeš opět předpokládat, že je pravděpodobnost možného létání no tak to necháš nabité na další dny a nebudeš to dávat do storage. Jde spíš o to, abys nenabíjel, ale dával do storage když počítáš s tím, že několik dnů po posledním odlétání s vyšší pravděpodobností létat nebudeš.

Každý si musí sám zhodnotit jak často provozuje lipolky i jak často je u něj to či ono víc či méně pravděpodobné. Čím víc se někdo blíží extrému v tom smyslu, že po celý rok prakticky denně provozuje nějaký model s lipolkou nebo přinejmenším předpokládá, že každý následují den provozovat bude tj. má-li naprosté minimum dní v nichž by předpokládal, že v nich lipolky provozovat nebude tím víc pro takového člověka bude storage režim logicky nevhodný.
mab
Kontaktovat uživatele:

#168 Příspěvek od mab »

Už jsem o storage několikrát taky uvažoval, ale situaci jako včera mám docela často a tak je nechávám nabité.

Včera jsem dorazil domů 19:30 utahanej z hokny, sprcha, jídlo a 19:50 čučím z okna, že je nádherně tak proč sedět doma. Prohrábl jsem 10 plně nabitých baterií (pro 4 éra) a vybral 3kousky + 2m větroně a ve 20h už jsem rozkládal židličku a nádherně si polétal v naprosto klidném vzduchu. Vylétal jsem jen jednu baterku a 20:40 frčel domů. Tu jednu baterku jsem večer rovnou hodil na nabíječku a tak mám opět plně nabito.

Takové situace mívám někdy ráno, někdy večer, ale vetšinou hodně neplánovaně a to někdy mám třeba i celé odpoledne volné a vylétám všechno.
Takže já se účastnit testování jestli storage výrazně prodlouží životnost nebudu. Stejně si myslím, že většina nafouklých baterií je způsobena spíš podvybitím (i opakovaným) kdy spousta lidí to ždíme dokud se jen trochu vrtule pootočí.

Ještě dodatek, pokud vím že s daným érem asi dlouho nepolétám (třeba když jsem rozbil Optimu) tak jsem baterky na storage vybil.
x9d, x-lite pro a pár poletuch
zdzd

#169 Příspěvek od zdzd »

Drondys píše:Tady se nehovoří o jedné značce, ale o lipolkách obecně, ale ani značka neznamená nezničitelnost. Vím o lidech, kterým odešly i Kokamky.

Například podle článku viz tento odkaz významný zástupce firmy Hyperion Godfrey Sullivan uvedl, že je nanejvýš vhodné uvádět lipolky do storage režimu i když je doba nevyužití den nebo dva. Dle mého názoru by zástupce firmy jako je Hyperion nic takového neuváděl pokud by to bylo tak zanedbatelné jak se tady někteří snaží tvrdit.

Jen pro malé doplnění:

Významný zástupce firmy Hyperion nejspíše dobře ví co a jak vyrábějí. Tudíž to uvádí, neb to pro jejich produkty asi není zanedbatelné. A klidně to ber jako trochu ironickou narážku...

Teď z jiného soudku. Mám tu dost jeté packy KOKAM 3200, 20C. Stáří i počet cyklů je velká neznámá, protože se ke mně dostaly při koupi heliny s tím, že jsou dost olétané, ale ještě použitelné. To se psal rok 2008, tedy před pěti lety.

Naposled jsem jim dal jeden cyklus k proměření 21. března 2011 a pak jsem je plně nabité odložil. Tehdy daly 2 830 mAh při 5A (nabíječka větší proud neodebere).

Potom skoro dva a půl roku ležely plně nabité v teplotě cca. 25°C než mne toto vlákno vyprovokovalo k dalšímu cyklu. Teď daly 2 810 mAh při 5A. Pokles kapacity o 0,71%. Kdyby dostaly pár cyklů rozcvičku, byl by pokles asi ještě menší.

Důkaz místo slibů:

Obrázek

Shrnuto, accu se chovají podle toho jak byly vyrobeny a jejich výrobci je okecávají podle toho jak je uplácali...
Drondys

#170 Příspěvek od Drondys »

zdzd píše:Významný zástupce firmy Hyperion nejspíše dobře ví co a jak vyrábějí. Tudíž to uvádí, neb to pro jejich produkty asi není zanedbatelné. A klidně to ber jako trochu ironickou narážku...

Může to být nezanedbatelné i pro lipolky obecně včetně Kokamek. To, že se tomu či onomu některé kusy mohou vymykat ještě neznamená, že je to obecná vlastnost všech kusů od určitého výrobce.

zdzd píše:Teď z jiného soudku. Mám tu dost jeté packy KOKAM 3200, 20C. Stáří i počet cyklů je velká neznámá, protože se ke mně dostaly při koupi heliny s tím, že jsou dost olétané, ale ještě použitelné. To se psal rok 2008, tedy před pěti lety.

Naposled jsem jim dal jeden cyklus k proměření 21. března 2011 a pak jsem je plně nabité odložil. Tehdy daly 2 830 mAh při 5A (nabíječka větší proud neodebere).

Potom skoro dva a půl roku ležely plně nabité v teplotě cca. 25°C než mne toto vlákno vyprovokovalo k dalšímu cyklu. Teď daly 2 810 mAh při 5A. Pokles kapacity o 0,99%. Kdyby dostaly pár cyklů rozcvičku, byl by pokles asi ještě menší.

Shrnuto, accu se chovají podle toho jak byly vyrobeny a jejich výrobci je okecávají podle toho jak je uplácali...

Snahou zde je obecnější pohled bez ohledu na značku. Navíc popis chování několika málo starých kusů nemusí odpovídat průměru u všech prodaných Kokamek z minulosti ani ze současnosti.
zdzd

#171 Příspěvek od zdzd »

Drondys píše:Snahou zde je obecnější pohled bez ohledu na značku a jak už jsem zmínil. Navíc popis chování několika málo starých kusů nemusí odpovídat průměru u všech prodaných Kokamek z minulosti ani ze současnosti.

Kokamek jsem měl vždy několik packů o různých kapacitách 910, 1500 a 3200. Nezměřil jsem všechny na světě, ale asi patnáct jich bylo. Ke všem jsem se choval stejně a všechny se v tomto ohledu chovaly stejně.

Dokonce i pack 910mAh, který jsem omylem nabil proudem 6A až někam ke 4,5V/článek, protože omezovač takový proud nepozřel. Pack jsem ihned vybil a znovu nabil proudem 1C. Po dvou rocích a x cyklech měl pořád stejnou charakteristiku jako jeho dva bratříci (packy kupuji po třech).

Mé cca. desetileté zkušenosti s Kokam mi říkají, že storage hysterie je u nich celkem zbytečná.
Drondys

#172 Příspěvek od Drondys »

zdzd píše:Mé cca. desetileté zkušenosti s Kokam mi říkají, že storage hysterie je u nich celkem zbytečná.

Tak si užívej svých zkušeností. Ostatní mohou mít zájem získat zkušenosti i s jinými aku než jsou Kokam. :wink:
zdzd

#173 Příspěvek od zdzd »

zdzd píše:Jen pro malé doplnění:

Významný zástupce firmy Hyperion nejspíše dobře ví co a jak vyrábějí. Tudíž to uvádí, neb to pro jejich produkty asi není zanedbatelné. A klidně to ber jako trochu ironickou narážku...

Teď z jiného soudku. Mám tu dost jeté packy KOKAM 3200, 20C. Stáří i počet cyklů je velká neznámá, protože se ke mně dostaly při koupi heliny s tím, že jsou dost olétané, ale ještě použitelné. To se psal rok 2008, tedy před pěti lety.

Potom skoro dva a půl roku ležely plně nabité v teplotě cca. 25°C než mne toto vlákno vyprovokovalo k dalšímu cyklu. Teď daly 2 810 mAh při 5A. Pokles kapacity o 0,71%. Kdyby dostaly pár cyklů rozcvičku, byl by pokles asi ještě menší.

Vzhledem k tomu, že mám packy po třech, projel jsem i ty dva zbývající bratříčky ze série:

Druhý má aktuálně 2 840 mAh, 21. března 2011 měl 2 860 mAh. Pokles o 0,71%.

Třetí má aktuálně 2 890 mAh, 21. března 2011 měl 2 900 mAh. Pokles o 0,35%.

Všechny jsou na tom zhruba stejně a pokles kapacity po dva a půl roce skladování v nabitém stavu je pod 1%.

KOKAMkám tedy skladování v nabitém stavu nevadí.

Má zkušenost je tedy taková, že pokud někdo chce létat příležitostně s tím, že má pořád plně nabité accu okamžitě k dispozici, přičemž se chce vyhnout onanii se storage nabíjením, měl by si pořídit KOKAM.

Na základě doporučení lidí od Hyperionu by se měl vyhnout Hyperionu. Ty to neustojí.
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#174 Příspěvek od jyrry »

Drondys píše:.... zkušenosti i s jinými aku než jsou Kokam. .....

no dyk jooo, přece se dobrovolně (i přes vaše připomínky a remcání tady) obětuju a své převážně Turnigy 20C trápím tím, že je skladuji 2-3 sezony nabité; když se mi zachce, vezmu a jdu lítat, po létání nabiji...
Zatím to vypadá na použitelnou výdrž 2 sezony, pak začnou měknout - Zdeněk sice prokázal nepatrné úbytky kapacity po X rocích, ale při vybíjecích proudíkách 5A - to není mnoho, zajímal by mně spíš nárůst Ri a tím využitelnost pro vyšší proudy po té dlouhé době.
jyrry.webnode.cz
zdzd

#175 Příspěvek od zdzd »

Ri bude určitě vyšší a accu měkčí, ale to nabíječka nezvládne. Nicméně nabíjecí/vybíjeci křivka je +/- stejná a tak tam výrazný rozdíl nebude. To by se projevilo.
jag42

#176 Příspěvek od jag42 »

jyrry: no dyk jooo, přece se dobrovolně (i přes vaše připomínky a remcání tady) obětuju a své převážně Turnigy 20C trápím tím, že je skladuji 2-3 sezony nabité; když se mi zachce, vezmu a jdu lítat, po létání nabiji...
Zatím to vypadá na použitelnou výdrž 2 sezony, pak začnou měknout

Mám přesně stejnou zkušenost se Zippy i Turnigy 20-25C.
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#177 Příspěvek od Mad_Box »

A má někdo stejnou zkušenost s baterkami 30C+ ?
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
JMalik

#178 Příspěvek od JMalik »

Mad_Box píše:A má někdo stejnou zkušenost s baterkami 30C+ ?

Pokud požaduješ z baterky hraniční výkon, tak jí dlouhodobé skladování na plném napětí určitě nedělá dobře (ani Kokam).
Např. mám 3s 1300mAh do Lazy Bee apod. a neřeším, jestli to skladuji týden, nebo půl roku plně nabité. Potom mám sady do hotlinera , 2m akrobata apod a ty se snažím při delším nepoužívání (cca měsíc) skladovat na Storage.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Drondys

#179 Příspěvek od Drondys »

zdzd píše:Mám tu dost jeté packy KOKAM 3200, 20C...

Potom skoro dva a půl roku ležely plně nabité v teplotě cca. 25°C než mne toto vlákno vyprovokovalo k dalšímu cyklu. Teď daly 2 810 mAh při 5A. Pokles kapacity o 0,71%. Kdyby dostaly pár cyklů rozcvičku, byl by pokles asi ještě menší...

Druhý má aktuálně 2 840 mAh, 21. března 2011 měl 2 860 mAh. Pokles o 0,71%.

Třetí má aktuálně 2 890 mAh, 21. března 2011 měl 2 900 mAh. Pokles o 0,35%.

Všechny jsou na tom zhruba stejně a pokles kapacity po dva a půl roce skladování v nabitém stavu je pod 1%.

KOKAMkám tedy skladování v nabitém stavu nevadí.

Má zkušenost je tedy taková, že pokud někdo chce létat příležitostně s tím, že má pořád plně nabité accu okamžitě k dispozici, přičemž se chce vyhnout onanii se storage nabíjením, měl by si pořídit KOKAM.

Na základě doporučení lidí od Hyperionu by se měl vyhnout Hyperionu. Ty to neustojí.

Vybíjet 20C lipolku faktorem cca 1,6C a usuzovat z toho, že nedošlo k úbytku využitelné kapacity při jiném podstatně vyšším odběru je zcela zavádějící. Vybíjecí křivka totiž není stejná pro jakýkoli odběr proudu. Při různých odběrech proudu dochází k různé úrovni poklesu napětí v závislosti na Ri, které se ještě navíc zhoršuje při vybíjení v dolní polovině zbytkové části náboje. V konečném důsledku se úbytek využitelné kapacity znatelněji projeví právě při vyšších odběrech zejména v horní polovině výrobcem definovaného trvalého vybíjecího faktoru tj. v tomto případě u packu 3200 mAh 20C při odběrech nad 32A. Pokud je odběr vůči trvalému vybíjecímu faktoru v tomto případě max. 64A (20C) tak zanedbatelný jako v tomto případě jen 5A (tj. cca 1,6C) tak se to skoro vůbec neprojeví u naprosté většiny lipolek bez ohledu na to zda se bude jednat o Kokam nebo jiného výrobce. Pokud by se ještě výrazněji snížil odběr proudu třeba na 0,5A (tj. cca 0,16C) nebo ještě níže tak dojde pravděpodobně při měření ještě víc k přiblížení k jmenovité kapacitě v tomto případě 3200 mAh což ovšem není důkazem toho, že nedošlo k úbytku využitelné kapacity při podstatně vyšších odběrech proudu.
jardah62

#180 Příspěvek od jardah62 »

Hmmmm, jak to tu sleduji a při uvážení, že neznám nabíječku, která by dokázala kontrolovaně vybíjet proudem kolem 40 - 50A (nebo 15-30C baterky), tak se tu vlastně bavíme o h...ě = jen si tu tak teoretizujeme, jak to PRAVDĚPODOBNĚ je.
Jardah
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“