zdzd píše:Jen pro malé doplnění:
Významný zástupce firmy Hyperion nejspíše dobře ví co a jak vyrábějí. Tudíž to uvádí, neb to pro jejich produkty asi není zanedbatelné. A klidně to ber jako trochu ironickou narážku...
Teď z jiného soudku. Mám tu dost jeté packy KOKAM 3200, 20C. Stáří i počet cyklů je velká neznámá, protože se ke mně dostaly při koupi heliny s tím, že jsou dost olétané, ale ještě použitelné. To se psal rok 2008, tedy před pěti lety.
Naposled jsem jim dal jeden cyklus k proměření 21. března 2011 a pak jsem je plně nabité odložil. Tehdy daly 2 830 mAh při 5A (nabíječka větší proud neodebere).
Potom skoro dva a půl roku ležely plně nabité v teplotě cca. 25°C než mne toto vlákno vyprovokovalo k dalšímu cyklu. Teď daly 2 810 mAh při 5A. Pokles kapacity o 0,71%. Kdyby dostaly pár cyklů rozcvičku, byl by pokles asi ještě menší.
Shrnuto, accu se chovají podle toho jak byly vyrobeny a jejich výrobci je okecávají podle toho jak je uplácali...
Vzhledem k tomu, že mám packy po třech, projel jsem i ty dva zbývající bratříčky ze série:
Druhý má aktuálně 2 840 mAh, 21. března 2011 měl 2 860 mAh. Pokles o 0,71%.
Třetí má aktuálně 2 890 mAh, 21. března 2011 měl 2 900 mAh. Pokles o 0,35%.
Všechny jsou na tom zhruba stejně a pokles kapacity po dva a půl roce skladování v nabitém stavu je pod 1%.
KOKAMkám tedy skladování v nabitém stavu nevadí.
Má zkušenost je tedy taková, že pokud někdo chce létat příležitostně s tím, že má pořád plně nabité accu okamžitě k dispozici, přičemž se chce vyhnout onanii se storage nabíjením, měl by si pořídit KOKAM.
Na základě doporučení lidí od Hyperionu by se měl vyhnout Hyperionu. Ty to neustojí.