Nafouklé li-po
Re: Nafouklé li-po
Tu je o tom celkom pekny clanok.
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=16
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=16
jyrry píše:...Rekl bych ze LiPol technologie je takova loterie...
Mrkni do tématu viz tento odkaz. Howking má na těch lipolkách natočeno už 560 cyklů na každé. Všechny čtyři packy co takto provozuje se mu chovají skoro identicky a pořád dávají slušný výkon. Z hlediska proudu při vybíjení ani nabíjení je nijak nešetří, ale storage režim používá i když je prodleva mezi létáním třeba jen den. Podobnou zkušenost i když zatím ještě nemají tolik cyklů tam zmiňují i někteří další.
no jo, ale kolik stoji ty jeho a kolik ty moje :-) Beru to jako spotrebak na sezonu a bonus je kdyz vydrzi 2-3 sezony...
jyrry.webnode.cz
Mam 2x 3 clanek 2200mAh Kokam. Storage rezim nikdy nepoznaly, a po asi 340 cyklech a 2 letech porad shodne vlastnosti, jako kdyz byly nove. Taham z nich asi 20A trvale, spickove kolem 40 A. Nabijim 8A.
Nicmene to byly moje prvni, zatim jedine a mozna i posledni drahe baterky.
Nicmene to byly moje prvni, zatim jedine a mozna i posledni drahe baterky.
Pokud se budeš chovat k baterkám jak bys měl, určitě se Ti odmění.
Každopádně já se tak nechovám. Stejně jako Jyrry skladuju klidně přes týden nabité. V sobotu večer po letu nabiju s tím, že v neděli ráno ještě půjdu, ale nakonec prší nebo moc fouká, tak se nic nekoná a odpoledne jedu z chaty domů, tak prostě musí vydržet do dalšího pátku. Jen pokud vim, že s nima dlouho nepoletim, tak dávám storage.
Ale s těma mejma prskavkama Zippy 3s 1000-1300 za stovku jedna je mi tak nejak jedno, jestli vydrží o sézónu více. Prostě mi to za to nestojí. A slouží taky dobře. jen jak Jyrry píše, časem měknou.
Každopádně já se tak nechovám. Stejně jako Jyrry skladuju klidně přes týden nabité. V sobotu večer po letu nabiju s tím, že v neděli ráno ještě půjdu, ale nakonec prší nebo moc fouká, tak se nic nekoná a odpoledne jedu z chaty domů, tak prostě musí vydržet do dalšího pátku. Jen pokud vim, že s nima dlouho nepoletim, tak dávám storage.
Ale s těma mejma prskavkama Zippy 3s 1000-1300 za stovku jedna je mi tak nejak jedno, jestli vydrží o sézónu více. Prostě mi to za to nestojí. A slouží taky dobře. jen jak Jyrry píše, časem měknou.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
jyrry píše:no jo, ale kolik stoji ty jeho a kolik ty mojeBeru to jako spotrebak na sezonu a bonus je kdyz vydrzi 2-3 sezony...
Cenou ani spotřebákem bych to nijak neomlouval. Podle toho co je uvedeno v článku, na který odkazoval skiner i drahé lipolky mohou jít dříve "do kopru" při nevyužívání storage režimu.
Dávat pravidelně lipolky do storage režimu při prodlevě mezi lety třeba jen den ať už jsou to levné nebo drahé lipolky nemusí být zas tak velký problém. Pokud to za to někomu nestojí tak by se měl zamyslet jestli by tím nemohl pomoci ostatním právě tím, že si dá tu trošku práce navíc a bude to pravidelně dělat. Čím víc lidí to bude tak často dělat tím více se ukáže nakolik je to postup výrazněji prodlužující dobrou kondici u nejrůznějších lipolek.
Odkedy som cital ten clanok, tak sa tym snazim riadit.
Ked dolietam, tak ich nabijem na tych 3,85v +- na clanok, zalezi ako sa mi ich podari osledovat pretoze moja nabijacka nema fuknkciu Storage.
Potom ich vlozim do toho nehorlaveho vrecka z HK a supnem do policky na dverach v chladnicke a su tam az pokial nejdem znova lietat.
Ked dolietam, tak ich nabijem na tych 3,85v +- na clanok, zalezi ako sa mi ich podari osledovat pretoze moja nabijacka nema fuknkciu Storage.
Potom ich vlozim do toho nehorlaveho vrecka z HK a supnem do policky na dverach v chladnicke a su tam az pokial nejdem znova lietat.
Já je to storage režimu dávám, ale Accucell6 mi dovoluje jen proud 1.0A, takže vybití na storage mi včera trvalo asi 2,5 hodiny, protože se to ještě k tomu vybijelo jen 0.5A trvale. 
Swift II | T9X(OpenTX)
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
Mimo jiné, i v tom článku se zmiňují o skladovacím napětí 3,8V/článek. Nikoliv ..... 3,9V které já třeba osobně považuju už za to, co škodí. Kdyby to bylo to správné napětáí, proč by nové baterie nebyli "předbité" na toto napětí? Proč? Myslím že si výrobci moc dobře uvědomují že 3,7 je málo a 3,9 už moc ...... 
PS: Já to dělám tak že na své C60 nastvím konečné vybíjecí napětí 3,7V ........ batrku tak vybiju. Pak zvolím konečnou kapacitu baterií 30% a to mi přesně odpovídá 3,83V / článek.
A na tomto postupu nehodlám NIC měnit. Batrky držej!
Mám takhle používané Gens Ace a teď i nové AGAPOWER, které se mimochodem zdají být vynikající!
PS: Já to dělám tak že na své C60 nastvím konečné vybíjecí napětí 3,7V ........ batrku tak vybiju. Pak zvolím konečnou kapacitu baterií 30% a to mi přesně odpovídá 3,83V / článek.
A na tomto postupu nehodlám NIC měnit. Batrky držej!
Mám takhle používané Gens Ace a teď i nové AGAPOWER, které se mimochodem zdají být vynikající!
OPR píše:Myslím že si výrobci moc dobře uvědomují že 3,7 je málo a 3,9 už moc ......
Hyperion uvádí jako vhodné rozmezí napětí na článek pro storage režim 3.78V až 3.92V a zmiňuje i to, že ve storage režimu by články neměly být ani plně nabité ani vybité pod 50% zbytkové kapacity viz níže citace.
Zdroj: viz tento odkaz
Hyperion píše:Storage - Lipo should never be stored fully charged, or with less than 50% of capacity remaining. We strongly recommend Hyperion EOS chargers, as they have automatic STORE functions to insure that the packs are in the range of about 60%~70% capacity (3.78V~3.92V resting voltage per cell). After returning home for the day, simply use STORE MODE to achieve this automatically. Batteries are best stored in a cool, dry environment (2~20 °C or 37~68 °F).
Řekl bych, že Hyperion bude mít v této oblasti už dost zkušeností. Takže pokud toto uvádí nebude to jen tak nějaké plácnutí.
OPR píše:Já to dělám tak že na své C60 nastvím konečné vybíjecí napětí 3,7V ........ batrku tak vybiju. Pak zvolím konečnou kapacitu baterií 30% a to mi přesně odpovídá 3,83V / článek...
Tvoje nabíječka má zřejmě trochu nepřesný odhad zbytkové kapacity vůči napětí, protože 3,83V na článek by mělo být přes 50% kapacity (pozn. mělo by být měřeno až tzv. ustálené napětí tj. za cca 10 minut po odpojení aku od nabíječky). Mrkni do tabulky v článku viz tento odkaz.
Pokud to bereš tak, že nabiješ do aku cca 30% z jmenovité kapacity navíc oproti stavu při 3,7V na článek, při kterém je v aku zbytková kapacita cca 20% pak by to zhruba odpovídalo součtu 20% + 30% = 50% kapacity, a to by s nějakou drobnou chybou zhruba odpovídalo tomu napětí na článek 3,83V.
Kuba5 píše:Já je to storage režimu dávám, ale Accucell6 mi dovoluje jen proud 1.0A, takže vybití na storage mi včera trvalo asi 2,5 hodiny, protože se to ještě k tomu vybijelo jen 0.5A trvale.
Ono ti to sice ukazuje 1A, ale ona má další omezení pro vybíjení a to je 5W. Takže u 3 článku to odpovídá na těch 0.5A.
Flop II, C182, EasyStar, BladeDancer, Tracy-E, Extra EPP, Guppy (ve stavbě), Copter
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
Já na ty procenta nekoukám. Ty jsem uvedl jen jako by postup toho procesu nabíjení sady pro skaldování. Pro mne je důležité ( a tím se řídím) V / článek v sadě. Kdybych dle nabíječky měl dobíjet 99% ale přitom by to znamenalo 3,8V .......... klidně jí poručím došťouchat 99%. Jen aby to mělo napětí těch 3,8V
PS: Sám hyperion dodává baterie nabité na přibližnou hodnotu 3,8V. Tudíž jeho 3,9 mne moc nezajímá.
PS: Sám hyperion dodává baterie nabité na přibližnou hodnotu 3,8V. Tudíž jeho 3,9 mne moc nezajímá.
Marena píše:Ono ti to sice ukazuje 1A, ale ona má další omezení pro vybíjení a to je 5W. Takže u 3 článku to odpovídá na těch 0.5A.
Aha, takže je to v pořádku. Díky
Jinak včera jsem jednu aku vybil na storage a vybila se také přesně na 3.8V, takže to bude asi optimální, předtím jsem psal 4.0V, ale nabíječka to fakt dává na 3.8V.
Swift II | T9X(OpenTX)
Ne nadarmo se říká "zlatá střední cesta"
3,78 + ((3,92 - 3,78) / 2) = 3,85V
- OPR
- Kontaktovat uživatele:
Drondys píše:Ne nadarmo se říká "zlatá střední cesta"![]()
Ale, pane kolego, plně s Váma souhlasím, že by bylo třeba a velmi prospěšné celé této věci, aby toto "ohleduplnéů chování se k accu podstoupilo co možná nejvíce uživatelů. Jinak to bude pořád o tom, že já si budu skálopevně stát za svým postupem a neuhnu ani o kus.