Uhlík, nebo ocel ?
Uhlík, nebo ocel ?
Uvažuji o spojce křídel do DG 300 Elan acro, 4m, Reichard.v Celková váha s výklopákem a aku 7,5Kg.Nepůjde o žádnou akrobacii, jen klidné polétání.Uhlík, nebo ocel?Kolik váží 0,5m uhlík ø12mm? Děkuji.
Re: Uhlík, nebo ocel ?
mam 14mm uhlik - 600mm, oproti ocelovej je lahsia o 585g. Vazi 140g..uspora hmotnosti je vyrazna..
Řešil jsem podobnou otázku a počítal :
ocelová kulatina prům. 12 mm a délkou 500 mm bude vážit cca 444 g
ulíková tyč stejného průměru a délky cca 84 g
ocelová kulatina prům. 12 mm a délkou 500 mm bude vážit cca 444 g
ulíková tyč stejného průměru a délky cca 84 g
http://hellmut.rajce.idnes.cz/
jak je to s pevností ?german píše:mam 14mm uhlik - 600mm, oproti ocelovej je lahsia o 585g. Vazi 140g..uspora hmotnosti je vyrazna..
- chastra
- Kontaktovat uživatele:
S pevností jednoduše, dřív se ti to vyrve z křídla než by si to utahal.
Já mám 10mm 500mm uhlík 58g na 3kg konstrukčním větráku. Utaženýho lopase udělá bez problémů, spíš mám strach, aby se to nevytrhlo.
Já mám 10mm 500mm uhlík 58g na 3kg konstrukčním větráku. Utaženýho lopase udělá bez problémů, spíš mám strach, aby se to nevytrhlo.
chastra píše:S pevností jednoduše, dřív se ti to vyrve z křídla než by si to utahal.
Jak má ta tvoje trubka silnou stěnu?
O tomhle bych chtěl vědět víc.Jak je to s kvalitou těchto materiálů třeba u Pelikána a pod. Mam i negativní zkušenosti .Hvězdy se pravda nemaj dělat,ale stalo se. 8 uhlík ne trubka ale tyč šla pryč což by 4 ocel neudělala ,ohla by se.Je nějakej vysokopevnostní uhlík no ale jak to v obchodě poznám atd.
koksák
Uhlíková spojka je na létání. Pokud s tím řežeš o zem, je lepší ocel, protože to pak nemusíš následně kontrolovat
Když dáš např. u velkého akrobata jako spojku uhlíkovou trubku, tak se při správném dimenzování nemusíš bát destrukce za letu. Ale snadno to může chrochtnout, pokud s tím klepneš někde ve výtahu, nebo ve dveřích a pak na tom budeš létat. Není na tom zběžně nic vidět.
Pokud dáš dural. trubku a klepneš s tím v těch dveřích, tak tomu buď nic není, nebo to při montáži nezasuneš do pouzdra a zjistíš to.
Pokud je tam ocelová kulatina, tak to takhle poškodíš těžko.
Hmotnostní úspory jsou jasné.
Když dáš např. u velkého akrobata jako spojku uhlíkovou trubku, tak se při správném dimenzování nemusíš bát destrukce za letu. Ale snadno to může chrochtnout, pokud s tím klepneš někde ve výtahu, nebo ve dveřích a pak na tom budeš létat. Není na tom zběžně nic vidět.
Pokud dáš dural. trubku a klepneš s tím v těch dveřích, tak tomu buď nic není, nebo to při montáži nezasuneš do pouzdra a zjistíš to.
Pokud je tam ocelová kulatina, tak to takhle poškodíš těžko.
Hmotnostní úspory jsou jasné.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
moc bych si s uhlíkovou trubičkou-kulatinou co se vejde pruměrem do křídla větroně nehrál,pokud muže v delší vzdálenosti propružit-třeba v trupu makety,kde ji vede jen měkká skelná trubka,která se prohýbá se spojkou tak snad i ano,ale pokud je spojení pevné--křídla k sobě,nebo zkrz trup řešená trubka která nepropruží,stopro to jednou uletí ve spojení trup-křídlo,bud to pomalinku napraskává dokola,nebo to ulítne při tuknutí křídla při přistání.osobně dávám bud kovovou trubku---dovnitř třeba vlepit uhlíkovou kulatinu-stačí trochu-do deseti cm s přesahem do křídel,nebo uhlíkovou trubku a do ní opět pouze ve středové části s přesahem do křídel vlepená ocelová kulatina.Když experimentovat,tak aby to maximálně vzpažilo,ale né komplet ulítlo.
Aj ja sem hodím jednu otázku:
Mám polomaketu 4m rozpätie/3,5-4kg hmotnosť. Spojka bude duralová trubka 16x1 dĺžky 600mm
Stačí na kľudné polietanie?
Vydrží aj na akrobaciu?
Mám polomaketu 4m rozpätie/3,5-4kg hmotnosť. Spojka bude duralová trubka 16x1 dĺžky 600mm
Vydrží aj na akrobaciu?
- chastra
- Kontaktovat uživatele:
bub60 píše:chastra píše:S pevností jednoduše, dřív se ti to vyrve z křídla než by si to utahal.
Jak má ta tvoje trubka silnou stěnu?
Nemá stěnu neb je to tyčka, tedy plný profil. Hvězdu přežila jako prd.
Naposledy upravil(a) chastra dne čtv 23.02.2012 20:37, celkem upraveno 1 x.
StanleyP píše:Aj ja sem hodím jednu otázku:
Vydrží aj na akrobaciu?
Měl jsem přesně tuhle 16/1 mm trubku ve větroni 3,2 m / 3,2 kg a ohnula se raz dva
Pak se to časem pořád nějak žvýkalo, ale držela.
Akrobacii se 4 m nevím, nevím ...
http://hellmut.rajce.idnes.cz/
chastra píše:Nemá stěnu neb je to tyčka, tedy plný profil.
Tak to jo, neseděla mě tam právě ta hmotnost. Díky.
StanleyP píše:Aj ja sem hodím jednu otázku:
Vydrží aj na akrobaciu?
Já jsem hliníkoduralovou vzdal,obávám se,že bych nejspíš koupil stejně nějaké bláto,navíc ten hliník strašně špiní,pokud není nějaká povrchovka,určitě bych do hliníkové trubky vlaminoval uhlík,bud rovink,nebo kulatinu,tak to řeší třeba Valenta.probíral jsem to i s Vekou a tuším že to vyplynulo jako nejistý experiment s náhodným výsledkem
Nakonec se ale ukázalo,že u 4m větroně,kde jsem chtěl nahradit plnou kulatinu---cca 400g něčím lehčím,posloužila obyčejná kovová trubka,není problém koupit jinou tlouštku ve stěně ,lehčí to je,když se nezadaří tak se přiohne a ohledně letových vlastností to možná létá lépe s tou plnou kulatinou
joooo,jak píše Helmut,každý přemet se 4m maketou polyšo dýhové a podobné konstrukce vždy nejdřív několikrát zvaž----třeba já se sotva odvážím model k letu zvednout za konce křídel,oproti tomu cca 5m kompozitového 18kg Swifta jsme nesli z pole za konce křídel a ty se ani nehly.
Jinak ohledně té konstrukce a spojky mi tak nějak zatím prochází,že spojka nesmí být při prohýbání křídla,kdy jeden konec opřu o zem,druhý držím v ruce a tlačím na trup,musí být pruhyb pozvolný,bojím se o pouzdra,pokud je to uprostřed betonové,na druhou stranu se nesmí křídla prohýbat jen ve spojce,pak ještě rozpažím ruce co jdou a modelem zatřesu,pokud trup nelítá nahoru a dolu,přemet který nebude utažený ten cenově dostupný model nejspíš zvládne,ale je to hrachovina,moc se do blbnutí s takovým modelem nehrnu.