Uhlík, nebo ocel ?

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
JMalik

Re: Uhlík, nebo ocel ?

#31 Příspěvek od JMalik »

hellmut píše:Všiml jsem si taky případů (na videu), kdy po průletu pilot malinko přitáhne nebo to jenom pustí vyplavat a je vidět na křídle nepřiměřený průhyb .........

Myslíš třeba takhle :wink: :
http://www.dailymotion.com/video/x2s14v_passage-du-planeur-eta_news
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
hellmut
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od hellmut »

Ne, ne, byl to sice nějaký moderní kluzák, nějakej "laminát" ale s běžnou štíhlostí - tohle už je extrém, tady už se nedivím :lol:
http://hellmut.rajce.idnes.cz/
vrabec1
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od vrabec1 »

Zdravíčko

Ľudkovia, trubka ako spojka krídla je najneefektívnejšie :!: čo si môžete vôbec vybrať. Že to tam pchajú výrobcovia stavebníc je logické je to rýchle a lacné a drží to, Do akrobatov sa ešte dá, tam je stavebná výška profilu veľká. Ale ak si niekto vyrába doma model sám (hlavne sa to týka vetroňov) a dá si prácu s kompletnou stavbou tak prečo si nedať trochu práce aj so spojkou krídla a jej púzdrami. Jedná sa predsa o jeden z kľúčových životne dôležitých prvkov na modely. Vhodný jednoduchý prierez je obdllžnik. Takáto spojka vyjde ľahšia a podstatne pevnejšia než akákoľvek trubka danej stavebnej výšky. Vyrezať z duralu mierne V by nemal mať nikto problém alebo si to nechať vypáliť ak nemám možnosť rezať. Urobiť okolo toho puzdro hádam nie je až taká veda. napr. v mojom modely Deimos rozpätie 2300mm mám spojku zloženú z dvoch duralových plechov stavebná výška spojky 13mm v koreni a v krídle je zasunutá 125mm v každom. váha jedného plechu je 35g. model ma vzletovú hmotnosť 2750g lietať s ním 10G nie je problém. :wink:

M.
Decca
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Decca »

Dostal jsem od jednoho zdejšího modeláře jednu dobrou radu a typ na jednoduchej výpočetní prográmek...neříkam že jsem si vždy skálopevně jistej všim co dělám když si kreslim plán, ale vyhnu se tim různým vnitřním spekulacím, které mohou vést k nějakému mylnému přesvědčení...
Co se týká té části pásnic a spojky vlepené mezi. Mam takovou zkušenost. Jednou jsem na takovém modýlku vše pevně v těchto místech důkladně "opevnil" a v kritickej moment mě to jeblo tam, kde důkladné opevnění končilo. ...jednoduše jsem si uvědomil, že když někam extrémně přidam tak se to namáhání "přesune" jinam.
...a abych neodbočoval, co se týká spojky, je právě toto pro mě jeden z nejvíce používaných výpočtů ať se jedná o ocel nebo uhlík.
Prorock
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od Prorock »

Přidám dotaz k tomuto tématu, tedy několik dotazů. Mám ocelovou spojku 8mm na 2,7 kg rychlejšího větroně. Je to taková měkčí ocel (jako má Proxima od Reicharda). Což už začíná být na takový větroň málo.

1. Pomůžu si, když tuto spojku zaměním za spojku z kvalitnější oceli? nějaká nástrojová nebo pružinová ocel? Jde o to, aby to vydrželo větší zátěž, než se to ohne.

2. Kde bych takovou kulatinu našel ? asi nějaká firma, nejlépe aby to i přesně uřízli.

3. Dost dobré řešení spojky se mi jeví použití sklotextitové cca 5mm tlusté stojiny, která by zasahovala od horního po spodní nosník (plus pouzdro), která by byla vyříznuta s požadovaným vzpětí polovin křídel. Po krajích by se dala pro odlehčení i odvrtat. Díky velké vzdálenosti horní a spodní hrany by nemusela být přiliš mohutná, tj. těžká. Máte někdo zkušenosti ?
hellmut
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od hellmut »

ČUS
1. Pokud je to nekvalitní ocel, tak i na průměru 8 mm bez problému uděláš rukama trvalou deformaci a takové železo nemá cenu do modelu dávat.
2. Skoro v každém modelářském obchodě mají pružinovou kulatinu, metrová osmička (kterou v ruce fakt neohneš) stojí kolem 100,- Kč
Prorock
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Prorock »

hellmut píše:ČUS
1. Pokud je to nekvalitní ocel, tak i na průměru 8 mm bez problému uděláš rukama trvalou deformaci a takové železo nemá cenu do modelu dávat.
2. Skoro v každém modelářském obchodě mají pružinovou kulatinu, metrová osmička (kterou v ruce fakt neohneš) stojí kolem 100,- Kč

Právě že jsem ty svoje kulatiny kupoval v model. obchodu, potažmo objednával přímo u Reicharda a ty šly dost dobře řezat pilkou na železo. Zbylo mi tady třičtvrtě metru a to v ruce neohnu, kdybych to opřel o hranu stolu tak možná. Každopádně jsem měl v ruce pružinovou dvojku a ta se pilkou na železo řezala podstatně hůře. Možná mám nějakou "střední" kvalitu..
hellmut
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od hellmut »

Já jsem koupil osmičku u Topmodel.cz a když to zkouším ohnout, dostávám se podle mě k silám, který už by stejně zbytek křídla nemohl vydržet. Řezal jsem plátkem na železo a jde to hodně blbě.
Prorock
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od Prorock »

OK, asi se zbytkem provedu taky nějaký testík, co to snese, a kdyžtak šáhnu po té z Topmodel :-) díky
pepin

#40 Příspěvek od pepin »

matně si vzpomínám,že jsem kdysi řešil problém s ohýbáním podvozku,pokud jsem se snažil nahradit prasklý originál naohýbáním právě ocelové kulatiny z modelářské prodejny -ta je prý kalená pro možnost ohýbání za studena,tudíš blátivější,nežli zakalená,co by finální produkt---ta ovšem muže zase prasknout,stejně tak jako unavená pružina.Bohuže zakalení musí proběhnout jinak,nežli ohřátím v kuchyni nad sporákem a ochlazením vodou.

co je to vubec za větroně?kolik měl puvodně vážit v letovce,pokud to byla stavebnice?,nějak se ni nezdá váha a rozpětí na tu spojku osmičku.

jestli by spíš nebylo řešením výměna modelu.------aby po nalezení opravdu pevné spojky neulítlo křídlo za spojkou.
Prorock
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Prorock »

pepin píše:
co je to vubec za větroně?kolik měl puvodně vážit v letovce,pokud to byla stavebnice?,nějak se ni nezdá váha a rozpětí na tu spojku osmičku.

jestli by spíš nebylo řešením výměna modelu.------aby po nalezení opravdu pevné spojky neulítlo křídlo za spojkou.

Je to moje stavba-Clea. Původně měla vážit tak do 2,5 kg ale díky nezkušenosti mi to ulítlo na těch 2,7 kg, nicméně po záletu hodlám prodloužit čumák a ušetřit tak asi 160 g. Spojka je dimenzovaná stejně jako u Proximy II, která je rozměrově velmi podobná a bývá i do 2,6 kg. Oblast za spojkou by měla být dostatečně pevná, je tam zdvojený nosník s překl. stojinou omotaný uhlíkem a tuhý potah. Prozatím mám zakázáno létat prodší obraty (zato musím lítat rychle, takže nic moc..).
Obrázek
pepin

#42 Příspěvek od pepin »

tak ero je to pěkný,ale ta váha mi opravdu přijde na tu spojku moc,osobně bych bud vystačil s běžně koupitelnou ocelovou kulatinou z modelářské prodejny,nebo od výrobce stavebnic,váhu se pokusil dostat dolu---třeba lehčí výškovkou a ubráním zátěže v čumáku,ale nějaké superspešl zakalené kulatiny bych se asi bál--pokud vubec někde seženeš,to by mohlo opravdu možná prasknout,metalurg nejsem,ale jak jsem psal s tím podvozkem---origo zakalený na tvrdo prostě prasknul.Těžko radit,v každém případě křídlo uletí eru jen jednou :(
Prorock
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od Prorock »

OK, díky za rady, zkusím jít s hmotností trochu dolů, eventuelně do budoucna kdyby nějaký strojař nebo metalurg doporučil tu kalenou :-)
Decca
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Decca »

1. myslim si že pomužeš.
2. já jí koupil u Pecky vcelku bez potíží.
3. s nějakym sklotextitem bych na tvém místě vubec neexperimentoval.
chastra
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od chastra »

Jaj chlapi máte v těch ocelích guláš. Ocel na pružiny nemůže bejt kalená, protože kalením se získává extrémní pevnosti, tvrdosti ale i křehkosti. Netvrdim že se nekalí, ale takto upravená je lšpší na hřídele a jiné. Skočte do hutních materiálů Ferona,Kondor,(někdy i břenda atd.) a tam určitě nějakou hlazenku (tyčku) seženete. Buď chtějte nějakou válcovanou za studena (nemusí být tak kvalitní materiál) nebo pružinovou ocel a oni vám jistě něco nabídnou. Můžete sehnat i nerezovou ale ty jsou obecně méně pevné. Pružinovou ocel poznáš jednoduše, nejde uříznout obycějnou pilkou a musí se vzít rozbruška. (Záměrně nepíšu označení ocelí páč vám by to stejně nic neřeklo)
Ohledně laminátu, tak ten sem dával do primy od reicharda rozpětí 2m, protože měla mosazné pouzdra v krídlech. Jde velice snadno ohýbat, naproti tomu uhlík tohoto průměru se neohne vůbec.
Odpovědět

Zpět na „Větroně“