Označovaní - legislativa, výklady

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
BoŠ

Re: Jak označit model QR kódem

#46 Příspěvek od BoŠ »

dratek píše:Ano ano TomasC je trpělivý.... proto je taky tak úspěšný pilot :wink: Boši, myslím že ani ty "techničáky" jak popisuješ takto nelze kvalifikovat protože přijedeš s kombajnem po silnici 1. třídy s platným TP a můžeš bezproblémově odjet po silnici 3. třídy, záleží jen na tom T a je to zcela stejné jednoduché přirovnání s létáním do 120m a do 300m pro členy klubu. Je to jen můj pohled a obyčejné přirovnání ,žádný pokus o nemožné(úprava v předpisech)
Tady ale nejde o řidičák, ale o techničák. Nemohu mít k jednomu stroji dva různé techničáky, když to vezmu do důsledků. Ale toto přirovnání už je zavádějící. Vždyť jde jen a pouze o jednoznačnou identifikaci provozovatele letadla, a řešíme to, zda na jednom letadle mohou být současně dvě registrace různých provozovatelů. Dle mého názoru to možné není.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od Kuba78 »

Jen drobnost. Ke kazdemu stroji co se pohybuje po silnici mas technicaky dva ze zakona. Maly a velky.. :-) ano, to male se oficialne jmenuje jinak, ale odjakziva se tomu rika maly technicak..

Jinak souhlas v tom ze dve registrace ruznych provozovatelu na jednom letadle asi neni ok. Ale to co se tu resilo pokud vim byly dve ruzne registrace jednoho konkretniho provozovatele na jednom stroji a ty ok podle mne jsou. Nu uvidime co rekne pripadne ucl..
Celeron
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Celeron »

bahora píše:Asi vám uniklo že klubová registrace platí dočasně pouze na modelářských plochách

Neuteklo Ti tam náhodou "pouze na registrovaných modelářských plochách" ? Kolikpak jich asi v ČR je?
Nebo to je jinak?
dratek

#49 Příspěvek od dratek »

Boši. Samozřejmě si každý představujeme legislativu po svém aniž by byla nějaká možnost o její změnu. Já zde jen nastiňuji že když už obě označení, tak by neměly vyvolat žádný problém a na druhou stranu by zase pro členy klubu stačilo to jedno označení a opět by ubylo jen byrokracie a ouředničení ale na významu by to nic neubralo, dalo by se to pro zjednodušení vysvětlit pouze třeba barevným označením. Modrý "štítek" soukromník, červený klubový člen a pro každého cosi jiného platí. Ještě jen moje hloupá představa o těch leteckých "TP" měl jsem za to že s 1 a tím samím letadlem (dronem)můžeš létat jak na klubové registraci tak jako soukromník v těch odlišných výškách takže mi vychází ta zjednodušenost jako výhodnější a nebo potom se naskýtá myšlenka zdali zákonodárci dostatečně věří klubovému proškolení pilotů že nebudou zneužívat klubových výhod jako soukromníci ale to se zase dá opět zjistit s té jediné klubové registrace na modelu.
BoŠ

#50 Příspěvek od BoŠ »

To Dratek: Řešil se případ, kdy letadlo jednou letí s kamerou, a jednou bez kamery, zda může být označeno současně registrací dvou různých provozovatelů, a zda to splňuje požadavek na jednoznačné označení provozovatele letadla.
MC-20HOTT,DS-16,X10S,14SG,S-trino MkII,SpeedFire, Extra 102",MiniCorado,LOGO550SE,Goblin570
dratek

#51 Příspěvek od dratek »

Boš-a jaký je rozdíl mezi držitelem s označenim pro klubovou příslušnost letícím bez kamery a tím samím držitelem letícím s kamerou? Žádný, obojí by mnělo být jednoduše "kryto" tou vyšší "hodností"(klubovou příslušností )protože přeci kluboví piloti mohou létat takřka všude 300m a pokud nedodrží limitovanou výšku s kamerou tak se z toho klubového kodu dá zjistit o koho jde zrovna tak jako kdyby tam měl soukromnický kod.......proč to dělat jednoduše když to jde složitě....nic víc v tom nehledám.
BoŠ

#52 Příspěvek od BoŠ »

dratek píše:Boš-a jaký je rozdíl mezi držitelem s označenim pro klubovou příslušnost letícím bez kamery a tím samím držitelem letícím s kamerou? Žádný, obojí by mnělo být jednoduše "kryto" tou vyšší "hodností"(klubovou příslušností )protože přeci kluboví piloti mohou létat takřka všude 300m a pokud nedodrží limitovanou výšku s kamerou tak se z toho klubového kodu dá zjistit o koho jde zrovna tak jako kdyby tam měl soukromnický kod.......proč to dělat jednoduše když to jde složitě....nic víc v tom nehledám.
Protože letadlo s kamerou nezařadíš do žádné modelářské kategorie? A nejedná se o držitele ale provozovatele. A provozovatelem je u letadla provozovaného dle deklarace SMČR. Pokud dáš na letadlo záznamové zařízení, nemůžeš využívat registrace SMČR, ale jen a pouze registraci privátní. A pokud létáš s registrací SMČR, tak SMČR je garantem toho, že létáš dle pravidel dle deklarace. Deklarace tě odkáže na sportovní řád SMČR, a tam se nějak záznamová zařízení na letadle neuvažují.

Celkem určitě se jedná i o to, že pokud budeš mít na letadle záznamové zařízení, tak bude muset provozovatel také ošetřit GDPR. V případě SMČR jako provozovatele letadla by potom jakékoliv problémy v této oblasti na SMČR dopadly za všechny členy.

Zkráceně - pokud chceš využívat výhod člena SMČR, létej v souladu s deklarací, pokud chceš pořizovat záznam, létej na svou registraci. Co je na tom nepochopitelného?
dratek

#53 Příspěvek od dratek »

Pochopitelné je všechno jen je to trochu složité. Asi jsem zřejmě nepochopil SPRÁVNĚ registraci SMČR .Z tvého výkladu plyne že všichni členové SMČR jsou tedy evidovány pod jedním kodem a nelze je tedy rozeznat 8O 8O ?A pokud jak píšeš je SMČR garantem létání dle pravidel tak o to víc by ta jedna registrace měla pro klubaře stačit protože to přeci garantuje že nebudeš dělat to co nemáš :lol: :lol: :lol: :lol: A GDPR je tuším jasně vyřešeno zákazem. Asi sis té byrokracie z jiných a složitějších odvětví moc neužil jinak by jsi uznal že je to naprosto zbytečné. :wink:
BoŠ

#54 Příspěvek od BoŠ »

dratek píše:Pochopitelné je všechno jen je to trochu složité. Asi jsem zřejmě nepochopil SPRÁVNĚ registraci SMČR .Z tvého výkladu plyne že všichni členové SMČR jsou tedy evidovány pod jedním kodem a nelze je tedy rozeznat 8O 8O ?A pokud jak píšeš je SMČR garantem létání dle pravidel tak o to víc by ta jedna registrace měla pro klubaře stačit protože to přeci garantuje že nebudeš dělat to co nemáš [emoji38] [emoji38] [emoji38] [emoji38] A GDPR je tuším jasně vyřešeno zákazem. Asi sis té byrokracie z jiných a složitějších odvětví moc neužil jinak by jsi uznal že je to naprosto zbytečné. :wink:
Drátku, zkus si přečíst vlákno ještě jednou, už jsem to psal několikrát - pokud je letadlo s klubovou registrací, tak nedílnou součástí identifikace je také licence pilota, čili identifikace letadla je jednoznačná, vysvětloval jsem to v tomto vlákně o něco dříve.
Pokud registraci dronů považuješ za byrokracii, tak je to nic proti tomu, co vše se musí "byrokraticky" ošetřovat v oboru, ve kterém pracuji.
Tato byrokracie má vést pouze k jednomu - zjistit, jaký je provoz UAV na našem území, a stav podchytit.
A předpokládám, že za dva roky, až skončí planost přechodných opatření, se z budoucích pravidel pro létání s UAV většina poletovačů osype, a předpokládám, že nejen z byrokracie, ale i finančně. Dá se očekávat, že kdo bude chtít do vzduchu, bude muset být schopen aktivně informovat o svém pohybu. A to už asi nebudou nějaké samodomo přístroje, které bude muset dron nést. Stačí se podívat, jak je to třeba v USA.

Doufám, že se SMČR podaří vyjednat nějaké výjimky pro modelářský provoz. Proto by bylo dobré, aby tato organizace měla ve svých řadách co nejvíce členů, kteří současně provozem svých modelů nezpůsobí žádné problémy.

A chci apelovat na všechny, aby než začnou klást stále dokola se opakující otázky, tak ať si zkusí něco o problematice nastudovat, je to dostupné na netu i v češtině. Nemluvě o tom, že pokud někdo prošel testem, případně se na něj připravoval, tak by většinu dotazů zde měl být schopen zodpovědět.
Marek_Km

#55 Příspěvek od Marek_Km »

BoŠ píše:... A předpokládám, že za dva roky, až skončí planost přechodných opatření, se z budoucích pravidel pro létání s UAV většina poletovačů osype, a předpokládám, že nejen z byrokracie, ale i finančně. Dá se očekávat, že kdo bude chtít do vzduchu, bude muset být schopen aktivně informovat o svém pohybu. A to už asi nebudou nějaké samodomo přístroje, které bude muset dron nést. Stačí se podívat, jak je to třeba v USA...

Máš na mysli ty odpovídače, jak tady byla kdysi debata? Jakou tipuješ cenu?
BoŠ

#56 Příspěvek od BoŠ »

Marek_Km píše:Máš na mysli ty odpovídače, jak tady byla kdysi debata? Jakou tipuješ cenu?
Ano, ale cenu se neodvážím tipnout. Možností řešení identifikace uav bylo více, ale předpokládám, že uav bude vysílat aktivně své id a polohu tak, aby jiný uav v automním režimu se byl schopen tomuto uav vyhnout.
dratek

#57 Příspěvek od dratek »

Já s tebou Boši nesoupeřím :oops: uvádiš jasné propozice které nějací úředníci vyplodili, já se snažím porovnat skutečnost od úředníků a možnou rovnocennou a hlavně jednodušší náhradu se stejným výsledkem. Něco málo jsem si na ty testy přečetl a udělal je ale jak jsem nedávno někde uvedl jak neskutečně jednoduché jsou ty testy v Angličtině 8O takže možná že i v jiných zemích bude třeba stačit jedna registrace pro 120 i 300m, :o zatím jsem to nehledal ale možná mě to vyburcuje a zkusím požádat "soudruhy z NDR" zdali také udělali nějaké zbytečné chyby v registraci. Za byrokracii považuji jen to přebujelé dokladování co máš za éro a kam s ním můžeš vyletět, pro všechny pouhé 2 úkony se tejným výsledkem vždyť QR kod může obsahovat více údajů takže zase jsme o krok nazpět
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od TomasC »

TomasC píše:Zde bych rád soustředil dobré rady a postupy, jak takové označení na model vyrobit.

Každého, který bude přidávat příspěvek bych vyzval, aby si přečetl text, který je na druhém řádku prvního příspěvku. Když to nebude k tématu jak takové označení na model vyrobit, tak nechť si příspěvek nechá na příští týden, kdy vlákno vyčistím a rozdělím.
jio

#59 Příspěvek od jio »

TomasC píše:
Napiš dotaz na ÚCL. Uvidíme co ti odpoví. :oops:
Ale jestli mohu, tak se vyhni Svazu modelářů. Zeptej se, když si s kámošem dron půjčujete. To mi přijde velmi podobné.

Dotaz:
Dobrý den.

Při diskuzi nad novou povinností registrace v souvislosti s vydáním dokumentu PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2019/947, Článek 14, odstavec 8 a povinnosti uvést své registrační číslo na každém bezpilotním letadle jsme řešili otázku kdy mám model letadla, na který je občas možné umístit kameru. Při tom je pilot členem SMČR a je současně registrován jako provozovatel s on-line testem.

Je v tom případě možné mít na modelu nalepeny současně QR kódy jak pro registraci SMČR, tak i provozovatele?

Příklad:
Letím bez kamery a jsem členem SMČR, v tom případě mám limit 300m. QR mám nalepen, mám splněno.
Letím s kamerou a jsem členem SMČR, v tom případě SMČR nemá s letem nic společného a musím letět s vlastní licencí a mám limit 120m. QR mám nalepen, mám splněno.

Druhá nálepka s QR, která se v té době neuplatní tam je jen jako vizuální prvek stejně, jako kdybych tam dal další QR třeba s básní od Nerudy. Když bych byl obzvláště kreativní (což nejsem), tak tam budou jako kamufláž natištěné QR pro všechny Nerudovy básně jedna vedle druhé a já jen musím případné kontrole ukázat, které QR je to správné. Tento popis je pouze pro tento příklad doveden do absurdity, ale u požadovaného označení modelu jsem nenašel výhradu, že na modelu nesmí být jiný QR kód.

Odpověď:
Dobrý den,

reaguji tímto na Váš e-mailový dotaz ze dne 07.01.2021, který je Úřadem pro civilní letectví evidován pod č. j. 000406-21-701.

Ve Vámi uvedeném praktickém příkladu nespatřuji problém. V tuto chvíli mi není znám požadavek společného evropského regulačního rámce nebo výklad, který by bránil současnému uvedení dvou nebo více kódů provozovatelů.

K příkladu bych ještě uvedl, že v praxi lze předpokládat ještě uvedení třetího kódu odkazujícího na konktétní model a/nebo pilota dle vnitřní evidence klubu/sdružení leteckých modelářů, a to z praktických důvodů. Nejde tedy rozhodně o absurdní výklad.

Pro modely o maximální vzletovéhmotnosti větší než 25 kg může být situace ještě zajímavější – v tomto případě se předpokládá ještě uvedení poznávací značky (ve známém tvaru OK-X123A) přidělené Úřadem pro civilním letectví podle národního regulačního rámce, neboť vydaná národní povolení k létání mají platnost až do 01.01.2022. Vydaná národní povolení nyní poskytují provozovatelům v podmínkách EU jistou provozní výhodu.

S pozdravem,

Ing. Viktor Nath
Ředitel odboru | Odbor vnějších vztahů a speciálních činností

K tomu ještě poznámka.
Jsi zástupcem SMČR a předsedou klubu 211. Ve vší úctě k tomu co pro svaz i klub děláš (a jsem přesvědčený, že toho není zrovna málo), bych v tomto případě, ale i v dalších možných případech, které ještě mohou nastat a mohou se týkat velké části členů, spíše ocenil odpověď méně autoritativní. Spíše typu "Smyslem označení je jednoznačná identifikace provozovatele, ale je to nová otázka a nemám to doložené a tak tuto informaci ještě za SMČR ověřím". Následně by pak měla následovat autorizovaná odpověď. To se nestalo, místo toho jsi mě vyzval, ať se zeptám sám. To jsem udělal a splnil tak tvůj pokyn. Otázkou je, zda se na tyto záležitosti má ptát řadový člen nebo pověřená osoba z vedení SMČR případně předseda klubu.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od TomasC »

Přiznává, že jsem překvapen. A to mile. Díky.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“