Dobíjecí Li ion AA 1,5V baterie v RC modelu auta

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
Robin2428

Re: Dobíjecí Li ion AA 1,5V baterie v RC modelu auta

#16 Příspěvek od Robin2428 »

2S Li Ion / LiPol jsem zvažoval a myslím si, že většina lidí zde na fóru Vám dá za pravdu.

Když jsem se rozhodl, že dětem zprovozním tento svůj starý (a jediný RC model, který jsem kdy vlastnil) chtěl jsem, aby výkon modelu byl na 100%. Prostě aby pro ně model nebyl venku moc pomalý. Tedy od začátku jsem chtěl pracovat s plným napětím – 9V.

S nabíjecími články (2S ani 6x 1,2 NiMH) jsem se ale nikdy nepřehoupl přes 7,5 V.

U 2S bych musel použít buď 2x 14500 nebo docela plochou Li Pol do výšky 1,1 cm. To proto, že šachta na AA články má předěly. Samozřejmě, mohl bych vzít do ruky Dremel a přepážky odstranit. Jenže to se mi nechce. RC modelu je skoro 35 let a já do něj nechci nějak nevratně zasahovat. Jelikož se jedná o kabriolet, tak nemůžu baterii schovat do kabiny. Ani jinde už není kam. Taky bych musel do modelu doplnit ochranu před nadměrným vybitím. Ta by se ještě někam vešla.

Přemýšlel jsem o nabíjecích 9V bateriích, o 3S a předřazeném odporu. No a pak jsem na netu objevil o 1/3 lehčí dobíjecí Li Ion AA 1,5 V. Kdybych tady na fóru z těch Li Ionek nevystřízlivěl, tak bych je snad i (přes vysokou cenu) koupil.

Mít doma nějaký omlácený kousek nebo levnou čínu, tak bych přepážky odstranil a klidně tam ty 2S dal :)
jag42

#17 Příspěvek od jag42 »

Dej tam co tam patří (NiMH).
Tyhle modýlky jsou stavěné na měkké NiMH. Na Lixx brzo odejde motorek, někdy i převody.
guchar

#18 Příspěvek od guchar »

● @Robin2428 jak psal jag42 s těmi NiMH to bude jezdit zcela v pohodě. Ono zejména je to o proudu co ty baterky dodají. Prakticky to můžeš vyzkoušet, když tam místo alkalických AA dáš 6ks AA obyčejných levných zinko-burelových článků Už se snad ani neprodávají. Našel jsem jen ZnCl (= Zinc) 1Kč/kus Což jsou (podle mne) už mírně vylepšené baterky oproti burelovým typům
Fulgur Battman: Panasonic AA - R6RZ, Cena s DPH: 1.00 Kč /-/ Bateria: Baterie POPULAR R6 - AA - 1,5V chlorid zinečnatý - elektrolyt v těchto bateriích se během používání spotřebovává, takže baterie vám nevytečou. Hodí se do zařízení s nízkým a stálým odběrem. Průměrná kapacita : 1000 mAh (při zatížení 25 mA, vybíjeno do 0,9 V)
Robin2428

#19 Příspěvek od Robin2428 »

Děkuji za vaše reakce.

Výrobce před 35 lety doporučoval Alkaline 1,5 V nebo Nickel Cadminum 1,2 V

Na radu guchara jsem šel do Eneloopu.
dudaj

#20 Příspěvek od dudaj »

Robin2428 píše:2S Li Ion / LiPol jsem zvažoval a myslím si, že většina lidí zde na fóru Vám dá za pravdu.

Když jsem se rozhodl, že dětem zprovozním tento svůj starý (a jediný RC model, který jsem kdy vlastnil) chtěl jsem, aby výkon modelu byl na 100%. Prostě aby pro ně model nebyl venku moc pomalý. Tedy od začátku jsem chtěl pracovat s plným napětím – 9V.

Nedá, já určitě ne. Měřil jsi napětí klasických baterií 1,5 V pod zátěží?

Kvalitní lion, nebo Lipol budou mnohem tvrdší a své napětí udržej. Nenabíjecí články ho neudržej.
Kvalitní lipoly v počátku udržej 8,2 V, a daj mnohem větší kapacitu. Při napětí 7,4 už jsou téměř vybité. Je tam tak 12% původní kapacity.
NIMH nejsou tak tvrdé a udrží napětí nižší, než je jmenovité.
varok

#21 Příspěvek od varok »

Navíc některé elektronické přístroje mají nějakou ochranu a při nabíjecích článcích NiCd a NiMh které mají jen 1,2V se vypnou. Nevím jestli je tento případ i zde, ale sestra měla takový digi foťák a viděl jsem to už ve více přístrojích.
guchar

#22 Příspěvek od guchar »

● Podobné autíčko na 6 ks AA jsem měl. NiMH pro motor a přijímač mu zcela vyhovovaly. Protože model od Robin2428 byl (aspoň na papíře) i na NiCd tak by snad zvládl větší tvrdost Li-Pol a těch pár desetin voltu navíc. I když těžko říct. Ty opravdu tvrdé NiCd přišly až se sintrovaným typem článků. A ani ochranu vypínáním na 6 x 1.0V = 6V neměl (2 x 3.0V na článek Li-xxx). Ostatně pokud Robin2428 NiMH za Li-Pol 2S (7.4V) někdy vymění, třeba dá vědět.
● Pokud jsem to dobře pochopil, tak Robin2428 šlo o snadné s bezpečné zprovoznění pro omladinu. Kde raketové odpichy (jsou hezké, ale) nejsou tím nejdůležitějším. A spíš jde o to si všichni po dost dlouhou dobu s autíčkem pojezdili - pohráli.
● Jsou sice modeláři, kterým NiMH nesmí přes práh domu. Jsou to ti zkušenější, a mají k tomu své důvody.
varok

#23 Příspěvek od varok »

Nevím kolik je v autíčku místa pro baterie, ale jestli tam není přímo box pro tužkové články, zkusil bych větší články NiCd nebo NiMh. Označení nevím, prostě jak bývaly menší monočlánky. Ty mívají větší kapacitu, tudíž delší jízda a nabíječka se dá použít jakákoliv. Nebo jestli je autíčko větší, dal bych ty články na jiné místo a propojil káblíkem.
guchar

#24 Příspěvek od guchar »

● @varok Model autíčka s battery box (compartment) je vidět na krabičce a in natura video YOUTUBE (cca 1:10)-(Příspěvek stř 29.05.2024 14:56) na 6 AA. Několik modelů tohoto provedení jsem měl. Vzhledem k mé orientaci na AA v rozsypu eleloop jezdily na NiMH. Pokud šly z domu a nový majitel se s NiMH nechtěl otravovat dostaly dětičky hrst levných AA alkalických. Na jednoduchou po větší cell Baby size C prům 26 x výška 49mm tam místo nebylo.
● Ty větší ratolesti k alkalice dostali ještě tester BT-168 (ručkový měřák Megaknihy 65,- nebo obdobu z Allegro (LCD sloupcový ukazatel) za 29,-) Jejich použití s 1.2 až 0.9V nabíjecí NiMH vyžadovalo (pro určení nabité Ano/Ne) už trochu zkušeností. (Předaných nebo získaných.)
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“