STARCROSS
-
STARCROSS
Po dvou sezónách s modelem Resik jsem se rozhodl model trochu přepracovat. Snaha byla o snížení hmotnosti, vylepšení letových vlastností a o líbivější design. Nižší hmotnosti se povedlo dosáhnout převážně použitím balsové překližky na gondolu trupu, kterou jsem si otestoval už na modelu Nowind. Na modelu Starcross jsem ji ještě snížil a poupravil zadní část hlavice. Velikou novinkou je použití stojiny křídla z balsové překližky, která je k nosníku orintovaná ve dvou vrstvách 45 stupňů, jedna vrstva na 90 stupňů a jedna souběžně s nosníkem. V uších jsou pouze dvě vrstvy na 45 stupňů. Stojina je navíc z jednoho kusu. Díky této kombinaci je křídlo ještě pevnější. Další novinkou viditelnou na první pohled je diagonální uspořádání žeber mezi nosníkem a odtokovkou. To je úprava (stejně jako stojina nosníku), kterou navrhl Jirka Hvězda. Musím přiznat, že jsem tomu moc nakloněn nebyl, neboť to zvýší hmotnost za těžištěm, ale podle letového projevu se zdá, že to funguje i jako invigorátory (pásky nebo nějaké výstupky za hlavním nosníkem, které by měli zajistit turbulentní proudění kolem profilu) a model je velice stabilní. S modelem mám několik letů, včetně lítání v termice a mohu říct, že záměr ohledně výkonosti a hmotnosti se podařil. Snad se vám bude i líbit... Hmotnost mého prototypu je 405 gramů v provedení s motýlem a těžištěm v 75 mm. Oproti Resikovi je to o 40 gramů méně, což je znát. Na modelu dodělávám ještě nějaké designové úpravy (nic zásadního) směrovky, výškovky a motýlka. Všechny návrhy předávám Jardovi Brojírovi, který to pečlivě překresluje do výkresu a připravuje finální soubory pro vypalování stavebnic. Zatím lítá první prototyp a dva další se dokončují. Před uvedením do prodeje je potřeba ale model pořádně otestovat a prověřit. Proto zatím v prodeji není. Jakmile bude, určitě to sem napíši.
IK
IK
-
Re: STARCROSS
A pár fotek ze stavby. Ty díry v hlavici pod křídlem jsou na balast. V bočnici vypálený nejsou, jen v překližce pod ní.
Stavím nyní další model, tak budu nové fotky postupně přidávat...
Stavím nyní další model, tak budu nové fotky postupně přidávat...
Tak na to si vecer udelam popkorn a kafe. . Myslim
tim na uvedomeni si a pochopeni prinosu vsech tech konstrukcnich a stavebnich detajlu a odlisnosti od normalu. Treba ten nastrceny nosnik do mustku prednich zeber. Uplny konstruktersky vybuch ,prima zebra a pak za nima diagonalni,bych na prvni pohled rekl ze revoluce v REs.
tim na uvedomeni si a pochopeni prinosu vsech tech konstrukcnich a stavebnich detajlu a odlisnosti od normalu. Treba ten nastrceny nosnik do mustku prednich zeber. Uplny konstruktersky vybuch ,prima zebra a pak za nima diagonalni,bych na prvni pohled rekl ze revoluce v REs.
-
Wiki F3L a nově i F5L má geodetická, zde uváděná diagonální žebra již 3tí sezónu, takže nic revolučního to není.
No mam tam smajlika. Wiki je docela,znama konstrukce.
Zdarec lítači.
Ivo už to popsal dokonale a já jen doplním, že stavění je úplná pohoda. Vše pasuje a není potřeba nic doupravovat. Jsem sice trochu pozadu, ale jen nepatrně
P.
Zde je pár obrázků ze stavby křídla.
https://pb68.rajce.idnes.cz/STARCROSS_-_kridlo_-_diagonalni_konstrukce./
Ivo už to popsal dokonale a já jen doplním, že stavění je úplná pohoda. Vše pasuje a není potřeba nic doupravovat. Jsem sice trochu pozadu, ale jen nepatrně
P.
Zde je pár obrázků ze stavby křídla.
https://pb68.rajce.idnes.cz/STARCROSS_-_kridlo_-_diagonalni_konstrukce./
Naposledy upravil(a) pert dne úte 14.03.2023 11:49, celkem upraveno 1 x.
Ivo je to hezké, paráda, asi i létající. Ale prosím tě brzdi, nestačím/..me pořizovat nové stavebnice, stavět a v neposlední řadě zalétat. Petr C
-
Měl jsem pár dotazů ohledně potahu křídla. Takže, střed je zespoda potažený folií (oralight) a vrch jen torzní skříň, zbytek vlies. Tahle kombinace není z hlediska stavby úplně ideální, protože to docela zvlnilo odtokovku. Srovnal jsem to, ale už bych to nedělal. Na uších je folie jen na torzní skříni nahoře i dole, zadní část vlies nahoře i dole. Tohle řešení je v pohodě.
Jinak pár dalších fotek ze stavby. Odtokovka na středech je vybroušená již do klínu a nemusí se na ní skoro šáhnout. Na uších je kvůli elipse jen z části a je potřeba ji trochu doladit Nosník a torzní skříň lepím disperzním lepidlem Kleiberit, zadní část křídla řídkým vteřiňákem.
Jinak pár dalších fotek ze stavby. Odtokovka na středech je vybroušená již do klínu a nemusí se na ní skoro šáhnout. Na uších je kvůli elipse jen z části a je potřeba ji trochu doladit Nosník a torzní skříň lepím disperzním lepidlem Kleiberit, zadní část křídla řídkým vteřiňákem.
Naokraj k potahu (obecně RES, ne Starcross) - docela teď u svého dalšího modelu rozjímám nad tím, že bych to potáhl papírem... Zdá se, že Vlies s mírně drsnějším povrchem může mít jisté výhody v letu, ale jinak je to materiál pěkně naprd - blbě se barví, hůř se s tím dělá, ale hlavně málo zpevní křídlo. Tak si říkám, že by možná stál za pokus "návrat k tradici"...
-
Máš pravdu Tomáši. Nejsi sám, kdo takhle přemýšlí. Jirka Hvězda teď dva nové modely potáhl pouze papírem Vlies má snad jen jednu výhodu a to je odolnost proti protržení při přistání a časem nezkřehne jako papír.
Uvažuji o dvou vrstvách - vyloženě extralehký Japan 9g/m2 a na to lehký barvený Guillows 12g/m2 - to spojení dvou vrstev to strašně zpevní, vyjde to lépe než jedna vrstva tlustého japanu, který má totožných cca 21g/m2.
To taky není žádná novinka, běžně se to dělalo už s Mikelantou, jen holt by se tady kombinovaly tenčí varianty.
No ještě mám čas to promyslet, nové křídlo budu mít až tak za 14dní, teď dělám něco jiného, ale principiálně blbý nápad to prostě není
To taky není žádná novinka, běžně se to dělalo už s Mikelantou, jen holt by se tady kombinovaly tenčí varianty.
No ještě mám čas to promyslet, nové křídlo budu mít až tak za 14dní, teď dělám něco jiného, ale principiálně blbý nápad to prostě není
-
tomashr píše:Uvažuji o dvou vrstvách - vyloženě extralehký Japan 9g/m2 a na to lehký barvený Guillows 12g/m2 - to spojení dvou vrstev to strašně zpevní, vyjde to lépe než jedna vrstva tlustého japanu, který má totožných cca 21g/m2.
Dobrý nápad. Určitě by to na nějakých měkčích křídlech nebylo na škodu
-
Pár dalších fotek ze stavby. Potah těchto křídel je vzadu vlies a na torzce oralight.
-
Včerejší počasí nás vytáhlo k záletu modelu. Bylo nádherně a pěkně jsme si s Jendou polítali.
No a jak to litalo Ivo . Ve srovnani s jakymkoliv tvym modelem.
Ta kombinace vlies folie je inspirativni.
A varianta s klasickymi kormidly neni v reseni? Diky za odpoved. Honza.
Ta kombinace vlies folie je inspirativni.
A varianta s klasickymi kormidly neni v reseni? Diky za odpoved. Honza.
Naposledy upravil(a) HONZIK 22 dne pát 17.03.2023 19:07, celkem upraveno 1 x.