King Tiger II. - 3D tisk

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
DidaJI

Re: King Tiger II. - 3D tisk

#61 Příspěvek od DidaJI »

Ahoj,

jelikož se mi na Facebooku ozvalo opravdu hodně lidí ohledně zvukového modulu, tak jsem k tomu alespoň zatím stvořil jednoduché blokové schéma zapojení. Kreslil jsem to tak, že by se v tom snad měl vyznat každý co dokáže zapojit RC vybavení v modelu. Ohledně Raspberry Pi lze použít v podstatě jakoukoli variantu, jen u ZERA by se musel dořešit zvukový výstup například přes RC obvod, I2C nebo něco podobného, jelikož na něm není JACK 3.5 výstup.

Co se týče SW, tak ho sem v nejbližší době dám ke stažení, ještě na tom dělám nějaké úpravy. Nejspíš pak ještě někam pověsím celou IMAGE SD karty včetně všech zvuků, pro ty co s RPI ještě nikdy nedělali. Pro ostatní stačí někam na SD kartu nahrát ten můj program s adresářem obsahujícím zvuky a po startu ho spustit. Návod bych sem taky později hodil.

Nastavení je hodně jednoduché, v podstatě se zvolí který kanál co ovládá a od které do které úrovně signálu je funkce aktivní. Jelikož přes SBus chodí všech 16 kanálů, tak jsem zatím na každý posadil jen 2 funkce (min - jedna, max - druhá, střed - vypnuto). Pokud by nám do budoucna zvuky přibyly, tak se to dá upravit a dát na jeden kanál více pozic.

Co se týče změny zvuku podle aktuálního plynu, tak zatím to umí volnoběh a 3 plnyny (Idle1, 2 a 3). To znamená celkem 4 zvuky motoru. Zase to lze bez problémů rozšířit, ale mě to zatím stačilo.

Pokud někoho napadne nějaká úprava či přidání zvuku, tak sem s tím, speciálně zvuky jsem vystříhal z videí na YouTube, takže rozhodně nejsou ideální. Třeba ale proti různým generátorům je to podle mě super... Pokud má někdo nějaké video s lepším, autentičtějším zvukem, tak klidně napište.

Zvukový modul by se samozřejmě dal použít i do jiných modelů než do tanku, stačí tam pouze vyměnit zvuky (WAV nebo MP3 soubory) a může z toho být klidně parní lokomotiva :-)

Zdenek
Přílohy
SBusSound.pdf
(580.77 KiB) Staženo 1144 x
Naposledy upravil(a) DidaJI dne pon 08.03.2021 16:41, celkem upraveno 1 x.
TomasC
Site Admin

#62 Příspěvek od TomasC »

Velmi inspirativní. Sice budu muset dát do tanku 4článek, ale alespoň tygra doženu :-)

Hodně dobrý a schéma čitelný.
Lubosh

#63 Příspěvek od Lubosh »

Skvělé! Díky za schéma, parádní. Jediné bastlení je invertování Sbus signálu. Super.
Luboš
www.3dprintedtanks.com
DidaJI

#64 Příspěvek od DidaJI »

Není zač. Ještě si stáhněte ten nákres znovu, měl jsem tam chybu v nákresu na pinech RPI, už je to opraveno.
DidaJI

#65 Příspěvek od DidaJI »

Tady je současný ini soubor ve kterém se definují kanály a rozsahy jednotlivých funkcí:
Přílohy

[Přípona ini byla deaktivována a nadále nebude zobrazována.]

SBusSound.png
DidaJI

#66 Příspěvek od DidaJI »

Takže tady je první verze IMAGE pro Raspberry PI. Stačí ji rozbalit a nahrát klasicky na kartu, stejně jako originální. Po zapnutí raspberry dojde po chvilce k jeho automatickému restartu, image se shrinknutá na menší velikost, takže se tímto rozšíří na celou vaší kartu.

Image obsahuje:
Program SBusSound, který se spouští automaticky po startu (je přidaný do služeb). Program obsahuje všechny zvuky co byly na videu, každý si je ale může změnit za svoje oblíbené...
mc - Midnight Commander - pro případnou pohodlnou editaci a kopírování souborů.
Sambu - je tam nesdílený přímo adresář s programem, takže se do něj dostanete po síti. Je to public, takže nijak nezaheslované.
Pevný ethernet je nastavený na DHCP, takže pokud do RPI dáte kabel se sítí, tak normálně dostane adresu a můžete se na něj připojit přes SSH
WiFi AP - automaticky po naběhnutí se v raspberry nahodí WiFi, která se jmenuje SBusSound. Můžete se na ni připojit počítačem (pokud má WiFi), notebookem, mobilem, tabletem, atd. Zatím je konfigurace udělána pouze přes SSH, později plánuji tam udělat přehledné webové rozhraní, kde půjde vše nastavit.

Asi nejpohodlnější bude připojit se na tu WiFi třeba z notebooku, přihlásit se a spustit si příkazem "mc" Midnight Commander. Program je v /home/SBusSound. Pokud změníte cokoli v ani souboru, tak je třeba program znovu spustit, aby si nastavení přečetl. To se udělá buď "killlall SBusSound" (proces bude ukončen a služba si ho znovu sama spustí) nebo restartem celého zařízení "reboot".

Pokud by někomu něco nešlo, tak doporučuji zapnout v ini parametr "Debug=1". Tím se v adresáři s programem budou stále aktualizovat soubory:
SBusSound.log - v něm se bude vypisovat co se aktivuje zrovna za povely z vysílače
Kanaly.log - v něm bude neustále vidět aktuální výchylky všech 16 kanálů
SBus.log - data z SBus sběrnice v HEX podobě. Pokud by vám něco nefungovalo, tak z tohoto jde zjistit, jestli se data dobře přijímají.

Není se toho třeba ale bát, vše by mělo fungovat napoprvé.

Přistup do Raspberry:
user: pi
heslo: raspberry

Přístup přes WiFi:
SSID: SBusSound
heslo: raspberry

Tady je image ke stažení: http://www.skycam.cz/raspbian_backup.zip

Kdyby něco tak pište.

Zdenek.
Lubosh

#67 Příspěvek od Lubosh »

Bomba, díky, jdu objednávat součástky.
Luboš
www.3dprintedtanks.com
Livo

#68 Příspěvek od Livo »

Super, malinu mám ve skříni, zbytek už bude brnkačka. Moc díky.
oscar

#69 Příspěvek od oscar »

Je mozne dat odkazy na vse co je potreba koupit? Treba i na Aliexpress? Diky.
Letadla, auta.
DidaJI

#70 Příspěvek od DidaJI »

Dneska jsem rozbíhal dva zvukové moduly na Raspberry PI 3A+ a chodí to taky parádně. Takže kdo chce trochu ušetřit, tak tohle je taky cesta. 3A+ stojí 699,- Kč.
DidaJI

#71 Příspěvek od DidaJI »

oscar píše:Je mozne dat odkazy na vse co je potreba koupit? Treba i na Aliexpress? Diky.

Myslíš na ten zvukový modul, nebo na vybavení tanku?
DidaJI

#72 Příspěvek od DidaJI »

oscar

#73 Příspěvek od oscar »

DidaJI píše:
Myslíš na ten zvukový modul, nebo na vybavení tanku?

Na zvukový modul, diky.
Letadla, auta.
DidaJI

#74 Příspěvek od DidaJI »

Takže díly na zvukový modul:

Raspberry PI, stačí 3A+: https://rpishop.cz/raspberry-pi/1114-ra ... del-a.html
- použitelné je ale v podstatě jakékoli RPI co má na sobě 3.5mm audio JACK (ZERO po úpravě)

Zesilovač: https://rpishop.cz/shieldy-a-moduly/286 ... 116d2.html
- klidně se dá použít cokoli dle příkonu použitých reproduktorů, pozor na napájení, aby nebyl třeba na 24V a více. Ten na odkazu je použitelný od 3S výše.

Step down měnič na napájení RPI: https://rpishop.cz/step-down-menice/287 ... 40057.html
- zase je možné použít něco podobného, tento je sice možná až zbytečně předimenzovaný, ale ověřený.

Reproduktory jsou na každém, já koupil tyto: https://www.tme.eu/cz/details/cl-018100 ... cl-italia/
Je to pár, takže vyjde na 2 tanky, nebo je možné se s někým domluvit a vzít si každý jeden. Ještě mě napadá varianta koupit nějaké malé PC reproduktory napájené z USB (5V), to ucvaknout a napájet to ze StepDown měniče pro RPI. Tím by se získaly reproduktory se zesilovačem v jednom. Otázka je, jak to bude hlasité a musely by se vybrat nějaké co se do tanku vejdou, případně je vyndat z krabiček.

SBus invertor a omezovač na 3.3V, jsou tam 3 součástky, takže třeba zbastlit na nějaké univerzální pájecí destičce. Věci na to koupit třeba v GM Electronic.
Použitelné je také třeba také toto: https://www.laskarduino.cz/4-kanaly-obo ... 5v-a-3-3v/
Je to sice zbytečně na na desce 4x, ale zase za pár korun.

Ještě připravuji variantu pro klasické servo výstupy PWM, tam ale bude třeba propojit přijímač s RPI tolika kablíky kolik budete chtít použít na ovládání kanálů. Na každém kanále bude třeba omezovač na 3.3V. Ideálně by se na to hodil ten 4 násobný převodník jak jsem ho uváděl výše.

Koukal jsem ještě na EX Bus (JETI), připojit by se to dalo stejně jako SBus, ale je to hlavně na telemetrii a nejsem si úplně jistý, že se dá nastavit, aby ven po EX Busu šly všechny kanály stejně jako u SBusu. Vím, že existoval alternativní FW do Jeti satelitů, který SBus emuloval, ale nevím jestli je to i pro klasické přijímače. Pokud má někdo toto ověřené, tak klidně napište.

Zdenek.
Brouk

#75 Příspěvek od Brouk »

Hezký den ,

S raspberry nemám žádnou zkušenost ..

Bude i návod pro uplné pitomce ??
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“