Zdroj celuloidu
Zdroj celuloidu
Je tu někdo, kdo hraje stolní tenis? Kdysi bývaly míčky z celuloidu ale kdoví jak to je dnes. Dá se to v obchodě poznat, jestli je to celuloid a nebo nějakej jinej plast?
Nebo nějakej jinej zdroj pár gramů celuloidu?
Díky
Díky
Re: Zdroj celuloidu
Celeron píše:Je tu někdo, kdo hraje stolní tenis? Kdysi bývaly míčky z celuloidu ale kdoví jak to je dnes. Dá se to v obchodě poznat, jestli je to celuloid a nebo nějakej jinej plast?
Díky
I v obchdě to poznáš - když ho zapálíš
(promiň)
A jak tu nadepsal kolega směs nitrocelulózy a kafru, tak ten kafr je z celuloidu cítit vždy. Obzvláště ty pingpongové míčky byly po kafru cítit vždy. Staré pravítka když bývaly z celuloidu (hořlavého) měly na povrchu takový hedvábný lesk a nebyly dokonale průhledné (takové jako zamlžené) většinou žluté nebo žlutozelené. A byl takový ohebný ne jako guma, ale ne tvrdý.
Zdroj ? - pingpongáč, školní pomůcky, návětrné štítky letadel (muzeum Kbely asi by žbrblali) no a staré filmové pásy cca tak do roku 1945 pak se už začaly nahrazovat acetylcelulózou ta je nehořlavá. A nebo v Semtíně tam ji vyráběly furt tedy nitrocelulozu a myslím že i ten celuloid
Poznáš to podle toho, že je hořlavý celuloid výborně rozpustný v čistém acetonu. U filmu seškrábnout vrstvičku želatiny z obou stran a potom kousek cca 1 cm2 hodit do čistého acetonu a pokud se během několika málo minut rozpustí je to ono.
Ještě mám jednu starou celuloidovou pomůcku z doby minulé z Civilní Obrany pravítko na grafické vyhodnocování jaderných výbuchů na mapě 1:200000, ale to je vzpomínka na mé vojenské léta a to nedám
Zdroj ? - pingpongáč, školní pomůcky, návětrné štítky letadel (muzeum Kbely asi by žbrblali) no a staré filmové pásy cca tak do roku 1945 pak se už začaly nahrazovat acetylcelulózou ta je nehořlavá. A nebo v Semtíně tam ji vyráběly furt tedy nitrocelulozu a myslím že i ten celuloid
Poznáš to podle toho, že je hořlavý celuloid výborně rozpustný v čistém acetonu. U filmu seškrábnout vrstvičku želatiny z obou stran a potom kousek cca 1 cm2 hodit do čistého acetonu a pokud se během několika málo minut rozpustí je to ono.
Ještě mám jednu starou celuloidovou pomůcku z doby minulé z Civilní Obrany pravítko na grafické vyhodnocování jaderných výbuchů na mapě 1:200000, ale to je vzpomínka na mé vojenské léta a to nedám
Už jsem našel zdroj. Trsátka na kytaru.
Ozval se mi jeden hráč pinpongu. Několik let se už z celuloid míčkama nehraje. Zrušila to nějaká jejich světová asociace.
Ozval se mi jeden hráč pinpongu. Několik let se už z celuloid míčkama nehraje. Zrušila to nějaká jejich světová asociace.
I starší hřebeny na vlasy bývala z celuloidu Takové co měly barvu toho poloprůhledného hnědo-žlutého mramorování.
A k čemu Ti to je, jestli to není tajné?
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
VTjr píše:I starší hřebeny na vlasy bývala z celuloidu Takové co měly barvu toho poloprůhledného hnědo-žlutého mramorování.
bude si sám vyrábět pravý nefalšovaný Kanagom a nebo tzv. "čmouďáky" - to by ale chtěl jenom kinofilm a navíc včetně těch hliníkových historických futrálů.
MPml píše:bude si sám vyrábět pravý nefalšovaný Kanagom a nebo tzv. "čmouďáky" - to by ale chtěl jenom kinofilm a navíc včetně těch hliníkových historických futrálů.
Nalámat pravítko, zabalit do alobalu, odhalit rožek pravítka otrhnutím alobalu, zaplaovač, zapálit, sfouknout, zahodit...
To bývávalo radosti. A facek za zmizelé pravítka (už po dědovi, jsem mladší ročník).
MPml píše:...
No a nejde se nějakým chemickotechnologickým fíglem zbavit toho kafru a vrátit k původní surovině?
jyrry.webnode.cz
jyrry píše:No a nejde se nějakým chemickotechnologickým fíglem zbavit toho kafru a vrátit k původní surovině?
netuším - ale protože Celluloid ( Celanese) je vlastně tuhý roztok kafru s ..... tak to asi nebude úplně (naštěstí) triviální.
Respektive nemyslím si, že by bylo dobré to zkoušet (to jistě ví, každý, kdo jako dítě čmouďáky zažil)
Jinak to, co v současnosti někomu připadá jako původní celluloid je obvykle acetát celulozy (https://www.celanese.com/products/cellu ... tate-flake)
Btw - ty štítky letadel - to taky není zrovna dobrý zdroj - první letadla měly obvykle štítky z triplexu (třívrstvé sklo s mezivrstvou celluloidu) - to moc použít nepůjde, to sklo tam překáží. Novější letadla (cca po 1936) používaly Plexiglas (původní název plexiskla od Rohma - tj. PMMA), protože ten byl na rozdíl od celluloidu daleko lépe průhledný - dokonce tak, že s tím na slunci měli piloti celkem fatální problémy.
Celluloid se na štítky a "okna" používal spíš jenom v případě kdy se šetřilo hmotností za každou cenu - typicky rekordní letadla - nejlepší příklad je Ryan NYP (Lindbergh) - ten to měl skutečně z celluloidu, ale Kája to nakonec stejně "vysklil" a letěl bez windows
Použití různých matrošů na štítky a kabiny je v historií víc než zajímavý - kdo chce vědět víc, může začít u tohoto excelentního článku z Smithsonian NASM).
http://home.nps.gov/articles/000/conser ... ckpits.htm
jinak kdyby někdo po tom fakt toužil, tak asi nejdosažitelnější a masivní zdroj jsou ruský Vášové Vstávalící - mj, se vyráběli v muničce a v dostatečném množství a až do relativního nedávna
https://www.rbth.com/lifestyle/335703-n ... y-poly-toy
https://www.rbth.com/lifestyle/335703-n ... y-poly-toy
Celerone měl jsi zajet za těma pyrotechnikama v srpnu do Litvínova, jak tam likvidovali tu leteckou pumu. Uvnitř té pumy byla nějaká roznětka s celuloidem. Mohli ti ten celuloid vymontovat.
Naposledy upravil(a) Janek2 dne stř 04.12.2024 9:05, celkem upraveno 1 x.
... jojo, za mlada byl překryt jmenovek na poštovních schránkách v HK z celuloidu . . . inu to se nám to čmoudilo . . jo i některý hřebeny, ba i pravítka a trojúhelníky a vůbec šablonky . . . JO, to byl materiál.
Asi v rámci boje - již tehdy, proti terorismu se přešlo na lámavý materiál...
Ale, že je to luž et . . .
Leon.
Asi v rámci boje - již tehdy, proti terorismu se přešlo na lámavý materiál...
Ale, že je to luž et . . .
Leon.
MPml píše:bude si sám vyrábět pravý nefalšovaný Kanagom ...
To bylo hned to první co mě taky napadlo!
Ale nenašel jsem odvahu to sem napsat.
A taky to, že zdrojem celluloidu by mohly být i staré zaschlé tuby toho Kanagomu.
Z nich byly taky docela slušné "granáty", když se hodily do ohně.
Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
Kanagon má snad v sobě kafr? Domníval jsem se, že to je jen nitrocelulóza.