Autor |
Zpráva |
Mosquito
|
Napsal: pát 16.08.2024 11:36 |
|
Mazák
|
|
|
|
Ahoj kluci.Koupil jsem z druhý ruky model ve stylu ww1.Model má krásnou povrchovou úpravu matnou červenou barvou.Potažený je někakou textilií,vlíesem a výškovka solartexem.Bohužel jsem po pvní letu s mým čtyřtaktem asp fs 91a palivem s 5% nitra zjistil,že to palivo povrchovku silně leptá.Naštěstí je to na sodku trupu a dá se to ještě zachránit.On lítal.se Saitem asi bez nitra.Ale mě to ASP bez nitra odmítá smysluplně fungovat.Potřeboval bych poradit nějaký lak,kterej je vyzkoušenej,100% to vydrží,nejlépe matnej.A aby šel nanášet štětcem.Nemám možnost stříkání a i nikoho kdo to dělá.A na tom modelu případné tahy štětcem až tak nevadí.Zkoušel jsem palivo bez nitra a přižhavování,ale motor má o dost menší výkon.Tohle je lepší řešení.Poradíte prosím? Mohlo by vyhovět tohle: https://hrabacek.com/het-aquadecol-epox ... f39c6ac4.Můžu to sehnat za za cca 280 kč a líbilo by se mi,že to asi bude smrdět míň než epolex naředěnej ředidlem.Nebo by bylo lepší tohle: https://www.het.cz/soldecol-pur-clear-m/c-20180
|
|
Nahoru |
|
|
|
|
|
guchar
|
Napsal: pát 16.08.2024 15:29 |
|
Mazák
|
|
|
● @Mosquito Já čuďáky nelétal. Létal je kámoš z menšího města. Tomu jsem v krajském městě vyzvedával polyuretanové dvousložkové (2K) laky. Které byly vůči palivu a jeho zplodinám odolné. ● A taky můžeš zkusit oživit vlákno RCMania: Polyuretanový lak (odolný účinkům paliva) - který? ČÁSTEČNĚ = Odolávají modelářským palivům a jejich reziduím s obsahem až 35 % nitromethanu. Udělal jsi odhad o kolik přidáním dalšího nátěru vzroste váha modelu?
|
|
Nahoru |
|
|
Celeron
|
Napsal: pát 16.08.2024 18:10 |
|
Mazák
|
|
|
Registrován: 23.4.2010 Příspěvky: 10672 Bydliště: Nový Bydžov ČR Obrázky: 14
|
Velkýmu procentu nitrometanu neodolá nic. Ani ztvrdlej vteřiňák. Za mě je nitrometan ještě lepší rozlepovač než aceton.
|
|
Nahoru |
|
|
Mosquito
|
Napsal: pát 16.08.2024 22:19 |
|
Mazák
|
|
|
|
To Celeron:To palivo co si míchám.obsahuje 5-10% nitromethanu.To je běžný palivo do čtyřtaktů.Není tam 35% apod.
|
|
Nahoru |
|
|
Mosquito
|
Napsal: pát 16.08.2024 22:23 |
|
Mazák
|
|
|
|
To Guchar:Váha zase až takovej problém nebude.Je to ww1 tudíž ne žádnej Spitfire.A má to celkem slušnou plochu.200g navíc asi nebude zase až takovej problém.
|
|
Nahoru |
|
|
Sagitt62
|
Napsal: sob 17.08.2024 4:23 |
|
Zkušený debatér
|
|
|
Registrován: 2.7.2017 Příspěvky: 276 Bydliště: Olomouc Obrázky: 62
|
Použil jsem párkrát 2složkový Epolex. Pak jsem zkusil https://www.kupbarvy.cz/balakryl-polyurex-2-2-2-2-2-2-2-2-2 - a naprosto bez problému. "Akrylový lak odolný chemikáliím" mi ze startboxu(používám i jako stojan na model) slezl během jednoho odpoledne... S62
_________________ FunCub,Solius,Texas-"Rudý skřet", Middle Stick, Admirál II... + Graupner Mx-20 Hott
|
|
Nahoru |
|
|
Celeron
|
Napsal: sob 17.08.2024 17:00 |
|
Mazák
|
|
|
|
Epolex lak byl dobrej. Ale na bílý časem zežloutl a to ještě čím silnější vrstva, tím víc. Pár letadel jsem stříkal přímo barevnejma Epolexama ale co pamatuju, bylo snad jen 5 nebo 6 odstínů. Červená, žlutá, modrá, bílá a šedá. Dnes už dělaj snad jen bílou a šedou.
|
|
Nahoru |
|
|
Mosquito
|
Napsal: pon 19.08.2024 10:49 |
|
Mazák
|
|
|
|
To Sagitt:Dík za tip.On tady už Vlado(Vtjr)psal,že nějakej lak na podlahy používal a v pohodě.Ale odkaz byl ze Slovenska aspoň tuším a tady u nás jsem to nesehnal.Tuhle prodejnu mám 10 minut od mojí práce,tak pro něj zejtra jedu.Jenom.nevím jestli vzít polomat nebo mat.Asi vezmu ten polomat.Na matným by asi stejně byly vidět mastný místa až se to zacáká spalinama z výfuku.
|
|
Nahoru |
|
|
VTjr
|
Napsal: pon 19.08.2024 23:58 |
|
Mecenáš serveru
|
|
|
Registrován: 9.2.2010 Příspěvky: 7069 Bydliště: Žilina, SK Obrázky: 15
|
Mosquito píše: To Sagitt:Dík za tip.On tady už Vlado(Vtjr)psal,že nějakej lak na podlahy používal a v pohodě... Ano, psal, byl to PROFILAK na korkové podlahy. Jednosložkový a velmi dobře roztiratelný štětcem (než vytvrdne tak se dokonale rozlije do souvislého povrchu, takže tahy štětce zmizí). První, co jsem koupil někdy v roce 2011 byl perfektní, jen bohužel asi po 5 letech celý zbytek v pixli zgelovatěl a musel jsem ho vyhodit. Potřeboval jsem ale na jednom modelu opravit směrovku, tak jsem koupil nové balení. Bohužel nový (v naprosto stejné pixli) si už ale najednou nerozuměl s podkladovými bervami (nitrocelulózovymi CELOX), a tak pri zasýchani se v tom novém Profilaku vytvořily jemné bublinky. Asi nějak změnili receptůru, to vyrobci občas dělají, přitom prodávají pod stejným názvem. Takže ta várka se ukazala jako nepoužitelná a dál jsem s nim už neexperimentoval. Mj. Profilak stejně není matny ale lesklý. Dan (Blembondo) mi pak poradil 2složkový lak na metalizu a poslal i vzorku. Tak to bych zkusil na Tvém místě, jen ty laky taky bývají lesklé.
_________________ Neviem byť stručný :(, ale mnohé myšlienky sa dvoma slovami povedať nedajú :)
|
|
Nahoru |
|
|
veka1
|
Napsal: úte 20.08.2024 2:08 |
|
Platící zákazník RCManie
|
|
|
Registrován: 17.12.2008 Příspěvky: 3978 Bydliště: Bohumileč 15 Obrázky: 0
|
Pokud se nekteri , zde diskutujici, oprosti od predstavy , ze cokoli jednoslozkoveho bude dlouhodobe odolavat ucinkum paliva , toz problem je jiz leta vyresen standartnim pouzitim 2K laku ( barev) , epoxidovych, akrylatovych, polyuretanovych, ktere vesina lidi z nepochopitelnych duvodu odmita pouzivat. Pritom jsou dostupne v kazde prodejne barev pro autolakyrniky, v lesku , matu i polomatu.
Predpokladem je ,ze si reknete jaky lak pozadujete a seriozny prodejce vas vybavi celym systemem,ktery nasledne aplikujete na model, aby jste dosahli pozadovaneho vysledku (nekupuje se jenom lak).
Mam zkusenost, ze za urcitych podminek (bez predchoziho dlouhodobeho overeni je to loterie) vyhovi i nektere jednoslozkove druhy ochrannych laku na drevene, nebo korkove podlahy ( Parketolit, Polyurex).
Jeste jedna poznamka.... pokud nejste schopni vyresit vyfuk tak, aby necakal bordel na model a pozadujete minimalizaci poskozovani barevneho povrchu, je dobre okamzite po pristani zasazena mista utrit a ocistit vhodnym chemickym pripravkem. Jinak zbytky oleje navzlinaji do vsech trhlin a mikroskrabancu v barve a casem se ukaze, co olejicek a jiny humus ze spalin dokazou udelat s neosetrovanym povrchem.
Opravdu nezalezi na ochrannem laku,byt bude sebekvalitnejsi. Casem ( mineno nekolik roku) pokud nebude osetrovan,zdegraduje a bude po parade.
veka1
|
|
Nahoru |
|
|
Celeron
|
Napsal: úte 20.08.2024 18:24 |
|
Mazák
|
|
|
|
veka1 píše: ze si reknete jaky lak pozadujete a seriozny prodejce vas vybavi celym systemem,ktery nasledne aplikujete na model, aby jste dosahli pozadovaneho vysledku (nekupuje se jenom lak).
Nevím, jak je seriózní ten prodejce u Ambrože, kam asi taky chodíš, ale já ho za moc seriózního nepovažuju. Přinesl jsem vzorek modrofialovýho Oracoveru ať mi namíchají ten samej akrylát na laminátovou haupnu Z50 L ve starým kostičkovaným zbarvení SkyBoxu. "Mistr" na to koukal tím svým drobnohledem a pak namíchal fialovou, která s Oracoverem neměla nic společnýho. Druhá akce byla, že jsem zase přinesl vzorek stříbrný metalízy z rozbitýho zrcátka mý C4. Zase na to koukal tím svým drobnohledem a výsledek byl hnusná šedivá podobná základovce, co neměla s metalízou nic společnýho. Ani jsem to na auto nestříknul. Už tam nepůjdu, ten chlap je nejspíš barvoslepej.
|
|
Nahoru |
|
|
veka1
|
Napsal: stř 21.08.2024 2:04 |
|
Platící zákazník RCManie
|
|
|
|
Co se tyce spoluprace s autolakyrniky, jiz jsme to nekolikrat probirali doma. Resit to zde je bezpredmetne. Smysluplne to je na miste cinu, tj. v micharne barev, idealne tam, kde maji i zkusebni strikaci box , nebo primo s lakyrou co problemu rozumi. Pozn. zadneho Ambroze neznam, toz k nemu nechodim. Ty vis, kam jsem zacal chodit pred kolem roku 1995( RM system,pak jsem to rozsiril o Syerlack v HK a nasledne jsem skusil Rasina v HK. S touto skupinou dodavatelu jsem si vystacil do soucasnosti.Pokud nekdy vznikl problem , pokazde jsme ho spolecne vyresili. S tema lidma jeden musi kamaradit a nastartovat jejich zajem o modely, ktere maji ohledne vytvareni povrchove ochrany urcita specifika. Kdyz jsou to pro michace zajimave cinnosti ( reseni nestandartnich situaci),udelaji i veci, ktere by jinak nikdy neskusili ,protoze na nabytku,nebo na autach to obvykle neni potreba resit ... mne ta spoluprace vyhovuje a oni si muzou osahat i celkem nove veci.
|
|
Nahoru |
|
|
Celeron
|
Napsal: stř 21.08.2024 11:14 |
|
Mazák
|
|
|
|
veka1 píše: Pozn. zadneho Ambroze neznam, toz k nemu nechodim. Ale znáš a chodíš. Sklepní prodejna, asi 5-6 schodů dolů na Ambrožově ulici naproti kostelu stejnýho jména.
|
|
Nahoru |
|
|
guchar
|
Napsal: stř 21.08.2024 12:19 |
|
Mazák
|
|
|
● Že by Rašín Ambrožova 906/2, 500 02 Hradec Králové.
Přílohy: |
rcman_hk_rasin_celeron_v01.jpg [ 44.06 KiB | Zobrazeno 435 krát ]
|
|
|
|
Nahoru |
|
|
veka1
|
Napsal: stř 21.08.2024 13:19 |
|
Platící zákazník RCManie
|
|
|
|
guchar píše: ● Že by Rašín Ambrožova 906/2, 500 02 Hradec Králové. Rasin ne Rasin ( viz text meho predchoziho prispevku),mj. v krame ma hlavni slovo a kasu , betelna zenska. Ambroze jsem v zivote nepotkal , do kostela taky nechodim, toz ho neregistruju a je vyreseno. Je evidentni ,ze kazdy z nas jinak vnima sve okoli. Nikdy mne nenapadlo, ze leta chodim pro barvy ke svatemu.
Pozn. Jiri ... guchara by jsme mohli ustanovit do funkce kartarky, co ty na to? veka1
|
|
Nahoru |
|
|