Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Tmel/gumené lepidlo (LED)
PříspěvekNapsal: sob 23.09.2023 22:48 
Mazák
Mazák

Obrázky: 0
Ahoj,
při rozebíraní modelu z bazaru jsem narazil na LEDky přilepené "gumou". Musím se přiznat, že jsem se s tím ještě nikdy nesetkal.

Drželo to skvěle, bylo to vodotěsné a šlo to krásné odstranit. Máte prosím nějaký nápad, co by to mohlo být?

Mám zkušenosti od plastidipu, skrz měkkou plastovou pistoli po různá lepidla, ale tohle jsem ještě neviděl.
Díky

Profil {RCalbum.cz}  

Předmět příspěvku: Re: Tmel/gumené lepidlo (LED)
PříspěvekNapsal: ned 24.09.2023 9:11 
Mazák
Mazák

Guma, pryz . Lze z nej vytvorit i samotne tesneni.
https://www.autochladek.cz/cz/produkt/k ... erny-85-g/

Tedy mnohe silikony maji po vytvrzeni charakter ,,gumy,,.

PříspěvekNapsal: ned 24.09.2023 18:22 
Mazák
Mazák

Obrázky: 8
Fenius píše:
...
Pokud to někdo použil pro LED na chladiči hledal bych Googlem s klíčovými slovy (pružné teplovodivé lepidlo pro LED). Mimo to, že se ti líbilo, je otázka zda ho budeš mít pro Strýčka Příhodu, nebo zda s ním zamýšlíš (u tebe časté) nějaké konkrétní použití.
Zde vidím 5 jednosložkových silikonových a šesté elektro vodivé lepidlo. ELCHEMKO: Konstrukční lepidla pro elektroniku a elektrotechnik
Máš ale dva protichůdné požadavky a) musí to "dobře" držet b) spoj by měl jít rozpojit (bez poškození obou částí, v případě potřeby) s použitím přiměřené síly.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pon 25.09.2023 9:33 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Obrázky: 15
Ze svých dlouholetých zkušeností vím, že jednosložkové silikony se "pro strýčka příhodu" moc nehodí. :roll:
Totiž, většinou když ta "příhoda" nastane, tak dochází k smutnému zjištění, že silikon je již ztuhlý a nepoužitelný. :cry:
Pro již načaté tuby/kartuše to platí skoro absolutně, bohužel po delší době skladování to platí i pro ty nenačaté. :(

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pon 25.09.2023 13:03 
Mazák
Mazák

VTjr píše:
Ze svých dlouholetých zkušeností vím, že jednosložkové silikony se "pro strýčka příhodu" moc nehodí. :roll:
Totiž, většinou když ta "příhoda" nastane, tak dochází k smutnému zjištění, že silikon je již ztuhlý a nepoužitelný. :cry:
Pro již načaté tuby/kartuše to platí skoro absolutně, bohužel po delší době skladování to platí i pro ty nenačaté. :(

U těch kartuší co jsme měli doma, asi došlo k spotřebování zbylé části, před uplynutím kritické doby.
Pro Strýčka Příhodu, bych ta klíčová slova vyměnil za (levné dvousložkové 5 min epoxy) Ta stará klasika šla hodně dlouho skladovat. A mírným nahřátím se lepení snadno rozpojilo, Spoj nebyl tak křehký jako např. Epoxy 1200.
Aby pravidlo bylo pravidlem, tak u každého platí aspoň jedna výjimka. Otevřený vteřiňák v tubě mi zatvrdnul řádově po uplynutí dnů až týdnů. Jednou (dávno dávno tomu) se mi v hrabce na benzince zalíbil jeden Noname s oranžovým šroubovacím uzávěrem. Vydržel nezatuhnout až do vypotřebování přes 12 měsíců. Dost jsem si jej šetřil. A v případě větší spotřeby vteřiňáku jsem bral jiný typ (velké plato, taky z hrabky za pusu), které se otvíralo krejčovským špendlíkem. Ten sloužil i jako uzávěr.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pon 25.09.2023 14:06 
Mazák
Mazák

Obrázky: 0
Co zkusit nějaký Lukopren? Typ nevím, je jich více druhů. Kdysi tady někde někdo dával odkaz na nějaké stránky kde jich měli snad 10 druhů.

PříspěvekNapsal: pon 25.09.2023 15:12 
Mazák
Mazák

varok píše:
Co zkusit nějaký Lukopren? Typ nevím, je jich více druhů. Kdysi tady někde někdo dával odkaz na nějaké stránky kde jich měli snad 10 druhů.

Vím o Lukoprenech, které jsou silikonovými lepidly a tmely. Takže pro ně platí poznámka od VTjr. Pak ještě existují hmoty pro výrobu forem na odlévání (např. věcí z epoxy pryskyřic). Ty mají (z principu, aby šel odlitek vyndat) malou adhezivitu.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: pon 25.09.2023 15:58 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Obrázky: 15
Kdysi existoval tuším LUKOPRÉN-L, takový bílý dvousložkový. Ten tuhl jedine s iniciátorem. Ale opravdu měl mizivou adhezi, takže na nějaké lepení se naprosto nehodil, Ale šly z něj odlévat jak formy, tak určitě by se dala i gumová očka, nebo O-kroužky. Kdysi jsme ho používali i na zaléváni součástek amatérských RC přijímačů, ta malá adheze totiž umožňovala i v takovém zalitém přijímači výměnu vadné součástky.
Co se týče sekunďáků, s těmy je podobný problém. Nikdy nekupuji do zásoby. Maximálně 2 lahvičky, jednu střední a jednu řídkou, po čase je z řídké střední a z té druhé husté, nebo na vyhození. :wink:
Ono vůbec, dělat si zásoby laků a lepidel nemá smysl :roll: . Jedině snad staré nitrolaky (např. napínací) nebo i CELOX barvy, ty lze i ztuhlé na kámen rozmočit ředidlem C6000. Zrovna tak červené lepidlo Kanagom acetonem (to modré nikoliv).
Před pár lety jsem ale takhle přišel o celou kilovku PU laku, který jsem používal jako ochranu proti palivu - furt byl v pohodě a najednou, z ničeho nic se prostě se změnil v takovou želatinovou hmotu, jako byly "amarouny" v seriále Návštěvníci. :lol:
Co ale vydrží snad do nekonečna, je Epolex a Epoxy 1200. Tedy u Epolexu jen pryskyřičná složka, to tvrdidlo taky časem sželatinovatí.
Naproti tomu polyesterové hmoty docela rychle stárnou a tuhnou. PS tmel zásadně nekupuji, i z toho nejmenšího balení bych určitě 90% vyhodil. Já mám souseda autoklempíře a kdykoli potřebuji, tak od něj dostanu nějaký zbytek, on toho spotřebovává na kila za měsíc.

Profil Soukromé album