Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Jak zjistit parametry vrtule
PříspěvekNapsal: úte 12.09.2023 18:21 
Nováček serveru
Nováček serveru

Obrázky: 0
Zdravím diskutující... Mám elektrolet Flyzone Eluna (velká spokojenost), bohužel dnes k němu už nelze koupit prakticky nic... Má sklopnou vrtuli, která taky není k mání...

Co bych potřeboval vědět, abych mohl někde najít použitelnou náhradu:

1) jak se u takové vrtule měří průměr? Zdánlivě nesmyslná otázka, ale jde mi o to, že uprostřed je poměrně dlouhý nosný díl, který je při vytváření tahu zcela pasivní (resp. klade pouze odpor a nevytváří žádný tah)...

2) jak se u vrtule s proměnným stoupáním listů měří její stoupání? Jinými slovy kde po délce listu...

3) použitý motor je oběžka velikosti 2830, 1050 kV, napájení 3S1P LiPol 1550 mAh. Bylo by namísto měření vrtule dobré udělat simulaci třeba v DriveCalcu a odtamtud vybrat nějakou normálně dostupnou sklopnou vrtuli s příslušným kuželem?

Díky za rady.

Profil Soukromé album  

Předmět příspěvku: Re: Jak zjistit parametry vrtule
PříspěvekNapsal: úte 12.09.2023 20:41 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Obrázky: 2
Jestli jde o sklopnou vrtuli letadla z Tvého odkazu, tak ta prostřední část se jmenuje trámec. Průměr vrtule je skutečný průměr, kdy jsou listy nasazeny na trámci.
Stoupání vrtule není proměnné, neměří se ve stupních, ale v mm a udává o kolik se vrtule při jedné otočce posune ve vzduchu, samozřejmě teoreticky, kdyby vzduch byl tak hustý, že by se do něj listy zakrojily. Konce vrtule urazí delší dráhu, než část u kořene, proto mají menší úhel náběhu.

Profil {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: úte 12.09.2023 21:35 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Na měření stoupání si udělej tenhle přípravek.

https://www.controlline.eu/stupanie.html

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: úte 12.09.2023 21:45 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru

Tady https://www.astramodel.cz/manualy/flyzo ... ual-EN.pdf píšou rozměr r: 9.45" x 7"

PříspěvekNapsal: úte 12.09.2023 22:42 
Nováček serveru
Nováček serveru

Asek píše:
Stoupání vrtule není proměnné, neměří se ve stupních, ale v mm a udává o kolik se vrtule při jedné otočce posune ve vzduchu, samozřejmě teoreticky, kdyby vzduch byl tak hustý, že by se do něj listy zakrojily. Konce vrtule urazí delší dráhu, než část u kořene, proto mají menší úhel náběhu.

Jo jasně, to mi došlo krátce po odeslání příspěvku, přesto díky za "nakopnutí"...

jio: hm, a to ten manuál mám už dlouho uložený... Takže taky díky za nakopnutí.

dudaj: ten přípravek znám - myslím ale, že stoupání půjde spočítat přes změření úhlu náběhu listu na určitém průměru a výpočet obvodu pomyslné kružnice tohoto průměru. Po rozvinutí do 2D roviny vznikne trojúhelník, kde není problém zjistit hypotetický "posun", tedy stoupání...

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: stř 13.09.2023 6:03 
Mazák
Mazák

Obrázky: 9
Myslím, že když vezmeš starou vrtuli a přineseš jí na prodejnu, prodavač podle vzoru najde náhradu. Nejde jen o průměr a stoupání, ale také o průměr otvoru unašeče vrtule, resp. hřídele motoru. Nevím, jak na tvé vrtuli, ale bývá zvykem, že na vrtulích, resp. vrtulových listech, jsou vyznačeny její rozměry (většinou v palcích). A ještě pozor, pokud budeš unašeč a listy kupovat odděleně, musíš pohlídat průměr čepu, který list drží, a šířku kořene listů.

Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  

PříspěvekNapsal: stř 13.09.2023 7:34 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

JirkaZ píše:

dudaj: ten přípravek znám - myslím ale, že stoupání půjde spočítat přes změření úhlu náběhu listu na určitém průměru a výpočet obvodu pomyslné kružnice tohoto průměru. Po rozvinutí do 2D roviny vznikne trojúhelník, kde není problém zjistit hypotetický "posun", tedy stoupání...

Ano to dělám normálně, pak nerozumím, proč se na to ptáš :wink:

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: stř 13.09.2023 11:43 
Administrátor serveru
Administrátor serveru

Obrázky: 266
Blog: Zobrazit blog (3)
JirkaZ píše:
2) jak se u vrtule s proměnným stoupáním listů měří její stoupání? Jinými slovy kde po délce listu...
Existuje dohoda, že se stoupání měří v 75% poloměru konkrétního listu. Tam se to dá udělat docela dobře.

Doporučuji vrtuli vybrat pomocí ecalc.ch

Motor se podle podle obrázku nedá najít, technické údaje jsou trochu lepší..

Ale Aeronaut 9x6 by mohla fungovat.

PříspěvekNapsal: stř 13.09.2023 15:14 
Nováček serveru
Nováček serveru

dudaj: no ptám se proto, že jsem to ještě nikdy nedělal a zrovna jsem to vymyslel. Všechno je jednou poprvé... ;-)

Já sice modelařím už mnoho desítek let, ale z nejrůznějších důvodů se k tomu (hlavně v poslední době) dostávám velmi zřídka. Takže jsem vlastně takový celoživotní začátečník...

DAF: pohlídání všech parametrů či rozměrů je jasné, už mě taky napadlo si listy vzít do prodejny. Označení na listech není žádné. Přes kvalitu éra si myslím, že to je celé dělané v Číně apod.

Ono to celé má ještě "drobný" zádrhel: na čepu listu je vedle koncovky listu vinutá vratná pružina, která v klidu přitlačuje list k trupu, čili nespoléhá se na aerodynamický přítlak. Celé to funguje velmi dobře, ani při menších rychlostech letu bez motoru listy vrtule "neplandají"... Ale realizovat tohle s dostupnými díly bude asi problém, protože (jak vím) listy na čepu u běžných vrtulí nemají potřebnou vůli...

TomasC: díky za rady.

Přílohy:
20230913_153555_mensi.jpg
20230913_153555_mensi.jpg
[ 116.41 KiB | Zobrazeno 3129 krát ]

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: stř 13.09.2023 16:08 
Mazák
Mazák

Pokud znáš parametry toho motoru, tak bych se na měření vrtule a snahu napasovat novou na nějaký nestandardní kužel a čepy s pružinkou vykašlal. Podle pohonu bych vybral vhodnou vrtuli (asi Aeronaut 9x6 nebo 9x7) a k tomu pořídil běžný kužel s odpovídající montáží na hřídel motoru. Podobně neobvyklý kužel jsem měl na Phoenixovi 2000 a je to ve finále jen trápení.

PříspěvekNapsal: stř 13.09.2023 16:42 
Nováček serveru
Nováček serveru

RedAce: trápení proč?

Dříve jsem měl běžné sklopné vrtule a k nim příslušné kužely a vadilo mi právě ono "plandání" listů...

Jediná věc, kterou bych mohl snad považovat za trápení, je současná nedostupnost. Což vadí třeba i v případě, že ta pružina praskne (to se mi stalo na druhém kompletu).

Ono to asi nakonec dopadne směrem ten "normální" vrtulový komplet, ale z mé strany to bude jen z donucení.

Parametry motoru neznám (neměřil jsem charakteristiky), ale vycházím z pravděpodobné podobnosti s nějakým typickým "spotřebním" 2830 se stejným kV. Co jsem letmo zkoušel simulaci v DriveCalcu, tak můžu potvrdit, že ten výše uvedený Aeronaut 9x6" by nějak fungovat měl...

Mimochodem třeba tady je foto celé přední části Eluny přímo od výrobce.

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: stř 13.09.2023 17:36 
Mazák
Mazák

Nevím, jak u tvého modelu, ale tyhle "privátní" setové komponenty nebývají z nejkvalitnějších. Problém je často ve vyvážení kuželu/listů, listy samotné nemají optimální efektivitu atd. Nějaká ozkoušená kombinace turbokužele (MP Jet/KAVAN) a vrtule bude určitě lepší. Navíc budeš přesně znát jejich parametry a můžeš buď s pohonem trochu experimentovat, poškozené díly snadno nahradit nebo časem třeba celou sestavu dát do jiného modelu.

PříspěvekNapsal: stř 13.09.2023 18:34 
Nováček serveru
Nováček serveru

Já jsem s funkcí naprosto spokojený (éro na počátku stoupá téměř kolmo), vyvážení je OK (žádné nadměrné vibrace), prostě si nestěžuju, naopak.

Ale holt budu časem muset akceptovat tu změnu, protože vezmi chlup na dlani, když tam není...

Profil Soukromé album  

PříspěvekNapsal: úte 19.09.2023 17:23 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

TomasC píše:
Existuje dohoda, že se stoupání měří v 75% poloměru konkrétního listu.

Presne, problem je v tom ze stupanie (stupanie v mm, nie ten uhol) moze byt po dlzke listu premenlive. Bud chcene, alebo nechcene, alebo v zavislosti od rozmeru tramca ktoreho velkostou mozes dohnat priemer vrtule (v nejakom rozmedzi), tym sa ale meni priebeh stupania po po dlzke listu. Tych 75% je taka bajokova hodnota kde to priblizne ukazuje co ma aj ked to v okoli trochu lieta.

PříspěvekNapsal: stř 20.09.2023 1:18 
Administrátor serveru
Administrátor serveru

Obrázky: 266
Blog: Zobrazit blog (3)
Souhlas. A ještě to mnozí výrobci zaokrouhlují nebo neuvedou s jakým trámcem to hodnoty sedí. :roll:

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další