|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 14 ] |
|
Autor |
Zpráva |
Mira_ol
|
Napsal: čtv 02.02.2023 9:14 |
|
Nováček serveru
|
 |
|
Ahoj, prosím o radu ohledně serva. Mám servo MG996R, podle specky se má jednat o servo s rozsahem 180°. Po připojení k rc soupravě a štelování výchylek jsem více jak cca +- 45° ze serva nedostal. Když se servem otáčím ručně (od dorazu k dorazu) => celkové natočení je okolo 270°. Lze nějakým způsobem zjistit jaky rozsah dané servo ma a v případě malé výchylky (cca +-45°) doprogramovat na výchylku +-90°? servo jsem koupil z alička (začínám s modelařinou=>proto low cost) https://www.aliexpress.com/item/3297179 ... vcvJbD6OscPředem děkuji za jakoukoli radu.
|
|
Nahoru |
|
 |
|
|
 |
guchar
|
Napsal: čtv 02.02.2023 10:05 |
|
Mazák
|
 |
|
Mira_ol píše: Mám servo MG996R, podle specky se má jednat o servo s rozsahem 180°. Po připojení k rc soupravě a štelování výchylek jsem více jak cca +- 45° ze serva nedostal. Když se servem otáčím ručně (od dorazu k dorazu) => celkové natočení je okolo 270°. Lze nějakým způsobem zjistit jaky rozsah dané servo ma a v případě malé výchylky (cca +-45°) doprogramovat na výchylku +-90°? Projdi si návod k tvojí RC soupravě. Bude tam pasáž o nastavení velikosti výchylek serva (kalibrace) vzhledem ke krajním polohám (dorazům) kniplu. Bude tam i pasáž a nastavení různého průběhu závislosti natočení serva dle vychýlení kniplu. Velikost a směr výchylek, lineární nebo exponenciální závislost výchylky serva na výchylce kniplu. Edit02 (? nejednoznačná specifikace?) MG996R https://www.makerlab-electronics.com/pr ... vo-mg996r/ MG995 (60 in each direction) = 120 versus can rotate approximately 180 degrees - https://www.electronicscomp.com/mg995-m ... e-rotation Datasheet High-Torque MG996R Digita "can rotate approximately 120 degrees (60 in each direction)." https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet ... G996R.html
Naposledy upravil guchar dne čtv 02.02.2023 10:35, celkově upraveno 4
|
|
Nahoru |
|
 |
tomashr
|
Napsal: čtv 02.02.2023 10:06 |
|
Moderátor serveru
|
 |
 |
|
Teda nic ve zlém, ale v uvedeném odkazu není o 180st chodu ani tečka...
|
|
Nahoru |
|
 |
jyrry
|
Napsal: čtv 02.02.2023 12:31 |
|
Moderátor serveru
|
 |
Registrován: 28.2.2005 Příspěvky: 20445 Bydliště: Rakovník, CZ Obrázky: 0
|
Na stránkách obchodů pro bastlíře jsou tato serva a jejich klony uváděny jako 180° a nedivím se, například Arduino a pod. umí posílat PWM v širším rozsahu než 1000-2000μs (hrál jsem si s tím). Ovšem pokud to rádio neumí, pak se nedá nic dělat. třeba https://dratek.cz/arduino/1694-servo-mo ... odely.html
_________________ jyrry.cbcnet.cz
|
|
Nahoru |
|
 |
guchar
|
Napsal: čtv 02.02.2023 14:34 |
|
Mazák
|
 |
|
|
Nahoru |
|
 |
Mira_ol
|
Napsal: čtv 02.02.2023 14:44 |
|
Nováček serveru
|
 |
|
|
Nahoru |
|
 |
guchar
|
Napsal: čtv 02.02.2023 15:05 |
|
Mazák
|
 |
|
Mira_ol píše: ... mám zakoupenou RC soupravu RC souprava T8FB zkoušel jsem upravovat hodnoty výchylek. I přes zadání max. hodnoty výchylky serva na rc soupravě (dle návodu) se stále servo pootočí stejně. Nevím jestli není chyba v komunikaci servo/rc souprava. Pokud jsi postupoval dle RC souprava T8FB návod - Kalibrace T8FB A jsi si jistý, že v návodu je pro tebe vše srozumitelné, a že ji se nespletl, tak to chce v blízkém okolí najít další "moudrou hlavu" se spřízněnou duší. Někdy je dobré (pokud si na to 100% troufáš) podle Návodu provést Firmware upgrade, na poslední dostupnou verzi. "Klikněte na APROM a vyberte nejnovější firmware stažený z www" T8FB(BT) Firmware Seznam záručních a pozáručních opraven by měl být uveden v Záručním listu, předaném v rámci prodeje. V kamenné prodejně i eShopu.
|
|
Nahoru |
|
 |
TomasC
|
Napsal: čtv 02.02.2023 21:26 |
|
Administrátor serveru
|
 |
 |
Registrován: 24.4.2003 Příspěvky: 10435 Bydliště: Praha Hloubětín ČR Obrázky: 265
Blog: Zobrazit blog (3)
|
Podívej se na servo monitor, zda nemáš vystup kanálu ještě něčím ořezaný. Třeba EPA, limit, atd..
|
|
Nahoru |
|
 |
guchar
|
Napsal: pát 03.02.2023 14:28 |
|
Mazák
|
 |
|
|
Nahoru |
|
 |
TomasC
|
Napsal: pát 03.02.2023 14:57 |
|
Administrátor serveru
|
 |
 |
Registrován: 24.4.2003 Příspěvky: 10435 Bydliště: Praha Hloubětín ČR Obrázky: 265
Blog: Zobrazit blog (3)
|
Myslel jsem samozřejmě servo monitor na vysílači. Jak dojede "teploměr" do krajů, tak se nedá moc víc řešit. Tedy pokud nemáš programovatelný přijímač.
|
|
Nahoru |
|
 |
JardaRůžička
|
Napsal: sob 04.02.2023 9:26 |
|
Mazák
|
 |
|
TomasC píše: Jak dojede "teploměr" do krajů, tak se nedá moc víc řešit. Tedy pokud nemáš programovatelný přijímač. Právě jsem tenhle problém vyřešil se servem pro podvozek (potřeboval jsem skoro 180°) a to celkem jednoduše: do každého krajního přívodu potenciometru serva jsem zařadil odpor. Řečeno názorně - servozesilovač tak dostává snížený signál zpětné vazby o poloze a musí tak dojet dál, aby "byl spokojený". Funguje to dokonale a dá se to realizovat na většině serv. Podmínkou je, aby potenciometr serva měl dostatečný rozsah chodu (mívají 240°) a aby potřebných 180° dovolila i převodovka. V tomto konkrétním případu měl potenciometr hodnotu 5k (to asi mají skoro včechna serva) a přidané odpory 1k5 (jejich hodnota v % hodnoty odporu potenciometru je závislá na požadavku "jak moc rozsahu chodu chci přidat").
|
|
Nahoru |
|
 |
ellet
|
Napsal: sob 04.02.2023 10:08 |
|
Mazák
|
 |
 |
|
JardaRůžička píše: Právě jsem tenhle problém vyřešil se servem pro podvozek... Pokud by to nešlo jinak nastavit, řešil bych to malým udělátkem (cca 15x15 mm) před servem. Musím ale uznat,že předřadit odpory potenciometru je vtipné řešení. Má to sice taky svoje nevýhody, ale i tak, palec nahoru. 
|
|
Nahoru |
|
 |
guchar
|
Napsal: sob 04.02.2023 14:22 |
|
Mazák
|
 |
|
JardaRůžička píše: Právě jsem tenhle problém vyřešil se servem pro podvozek (potřeboval jsem skoro 180°) a to celkem jednoduše: do každého krajního přívodu potenciometru serva jsem zařadil odpor. Řečeno názorně - servozesilovač tak dostává snížený signál zpětné vazby o poloze a musí tak dojet dál,... Chytré a jednoduché. Hlavou se mi honí, že jsem o toto řešení někde zakopnul. Nemuselo to být nutně na RC Manii. A možná to souviselo s přitahováním plachty na modelu, bez použití navijákového řešení.
|
|
Nahoru |
|
 |
Popmar
|
Napsal: stř 08.02.2023 20:54 |
|
Nováček serveru
|
 |
|
Mira_ol píše: mám zakoupenou tuto rc soupravu https://www.rcprofi.cz/vysilac-t8fb-s-prijimacem-r8efzkoušel jsem upravovat hodnoty výchylek. I přes zadání max. hodnoty výchylky serva na rc soupravě (dle návodu) se stále servo pootočí stejně Nevím jestli není chyba v komunikaci servo/rc souprava. Muzu nejak pomoct? Nebo uz mas vyreseno. Mam taky T8FB a uz jsem to prolezl celkem dost, myslim, ze jsem vyzkousel vsechny funkce, me to jede bezvadne ...
|
|
Nahoru |
|
 |
|
Stránka 1 z 1
|
[ Příspěvků: 14 ] |
|