Pravidla fóra
Pro modely do 250g.
jyrry
|
Napsal: čtv 01.12.2022 5:05 |
|
Moderátor serveru
|
 |
Registrován: 28.2.2005 Příspěvky: 20374 Bydliště: Rakovník, CZ Obrázky: 0
|
veka1 píše: ... jsem dospel k myslenke delit kridla ( u modelu kde to nicemu nevadi) i v miste lomeni usi... pak mi na prepravu a skladovani staci mnohem mensi bedna a pri stavbe vystacim s rovnou deskou... Máš to hezké, jako vždy; ale jak řešíš spoje, aby spojky, jejich pouzdra a zajištění nezvyšovaly hmotnost křídla? A co se týká jednoduchosti stavby, tak se to projeví spíš zesložitěním. Když se snažím o co nejnižší hmotnost, obětuji tomu ty potíže s přepravou... proto kolega má to křídlo vcelku, předpokládám. A už ho má hotové, takže tvoje rada je tak trochu opožděná 
_________________ jyrry.cbcnet.cz
|
|
Nahoru |
|
 |
DAF
|
Napsal: čtv 01.12.2022 6:10 |
|
Mazák
|
 |
 |
Registrován: 9.1.2007 Příspěvky: 8523 Bydliště: Praha 8, ČR Obrázky: 9
|
Myslím, že to není odpověď na otazku tazatele. Davide, je takový problém křídlo nalakovat, opravdu tenkou vrstvou, a pak ho vhodné fixovat v požadovaném tvaru. A pokud by se přeci jen malinko zkroutilo, tak přetočit, asi o polovinu nežádoucího zkroucení, lehce přelakovat a takto nechat zaschnout.
_________________ Hitec Aurora 9X
|
|
Nahoru |
|
 |
Jirka Schifi Zatec
|
Napsal: čtv 01.12.2022 7:50 |
|
Zkušený debatér
|
 |
|
Ahoj udelal bych to asi takto- kridlo tak jak je v kostre bych dvakrat nalakoval hodne zredenym zaponovym lakem ktery nekrouti, naredit do hustoty asi jako voda. Kridlo samozrejme po kazdem nateru a uschnuti jemne prebrousit a az bude hotovo tak prilakovat spodni potah po celem rozpeti samozrejme kazdy dil zvlast. Potom prilakovat horni potah a nabezku prehnout cca 5m\m jako by zabalit, na odtokovce oriznout, A ted bych si pripravil takovou sablonu jak pises z obavy aby se kridlo nepokroutilo- staci odrezky sadrokartonu ktere slepis do tvaru vzepeti kridla , udelat si takovou vanicku. A nebo kazdy dil kridla fixovat zvlast. Nalakovat cele kridlo spodek i vrsek a nechat lak zavadnout a po te kridlo prispendlit pres balsove desticky k sablone uz s nejakym vypodlozenim a nechat dozrat treba dva tri dny, a tohle opakovat cca ctyrikrat. Ale zalezi na hustote laku jak ho naredis aby tolik nekroutil. Kdybych mel kridlo potahovat Ja tak nejakym tenkym modelspanem a ani bych to do sablony nedaval, takovych kridel jsem uz udelal hodne a nic se nepokroutilo. Cim ridsi lak tim lepe, Ahoj Jirka. 
|
|
Nahoru |
|
 |
Jirka Schifi Zatec
|
Napsal: čtv 01.12.2022 8:02 |
|
Zkušený debatér
|
 |
|
Jeste dodam ze si delam z laku takovy mix- od oka smicham jedna ku jedne napinaci a lepici lak , muze bejt i zapon a vypinaci lak a hodne zredim nitrem do hustoty skoro jako voda a tim to potom lakuji.
|
|
Nahoru |
|
 |
veka1
|
Napsal: čtv 01.12.2022 8:04 |
|
Platící zákazník RCManie
|
 |
 |
Registrován: 17.12.2008 Příspěvky: 3856 Bydliště: Bohumileč 15 Obrázky: 0
|
DAF píše: Myslím, že to není odpověď na otazku tazatele. A proc si to myslis.... prosel si odkazy??  Pokud ano, napis proc jsou postupy potahovani tam nafocene nevyhovujici a tim padem to neni odpovet pro tazatele. Delal jsem to pred lety, s cilem ukazat a popsat technologie pouzivane pred pul stoletim a starsi. Nemyslim, ze se od te doby v dane oblasti neco rapidne zmenilo, pokud chci pouzit puvodni technologicke postupy. Sak odezirani neni az tak narocne,nebo ano? . Kdyz na to prijde ,muze si otevrit a precist psany text co jsem kdysi na dane tema usmolil. http://www.vekamodel.cz/montazni-navody ... osa-potah/ nebo tady jsou info z renomovaneho zdroje: http://www.vekamodel.cz/potahovani-mode ... jak-na-to/Pozn. jste mne vratili do roku 1971 , kdyz jsem doma nekolikrat denne lezl na pudu kontrolovat stav kridel A2 v sablonach , zda nezachutnali mysim. veka1
|
|
Nahoru |
|
 |
Jirka Schifi Zatec
|
Napsal: čtv 01.12.2022 8:06 |
|
Zkušený debatér
|
 |
|
Ahoj ano VEKA to ma naprosto krok za krokem uplne paradne popsane a nafocene. 
|
|
Nahoru |
|
 |
veka1
|
Napsal: čtv 01.12.2022 8:43 |
|
Platící zákazník RCManie
|
 |
 |
|
jyrry píše: Máš to hezké, jako vždy; ale jak řešíš spoje, aby spojky, jejich pouzdra a zajištění nezvyšovaly hmotnost křídla? A co se týká jednoduchosti stavby, tak se to projeví spíš zesložitěním. Když se snažím o co nejnižší hmotnost, obětuji tomu ty potíže s přepravou... proto kolega má to křídlo vcelku, předpokládám. A už ho má hotové, takže tvoje rada je tak trochu opožděná  Pravda pravda, .. puvodne jsem zacal psat prispevek vetou : Prichazim s krizkem po funusu , ale ... snad to nebude jeho posledni postaveny stroj ,treba ty informace jeste nekdy v zivote pouzije. Jeste odpovim na tvuj dotaz... ano zvenci to vypada komplikovane a hrozne tezke. Neprodukuji vsak spickovou soutezni techniku, spise uprednostnuji provozni , opravarske ,prepravni a skladovaci pozadavky obycejneho zahumenkoveho modelare. Mistri to maji lehce jinak... treba Igor (krome snad jednoho australana ) nema rozebiraci letadla. Sak proto vzdy vyleze na bednu nejvyssi .Njn,nejak ty skladovaci a prevazeci utrapy vykompenzovat musi, no ne?  S rozebirakem se mu na vylezt na vrchol zatim nepovedlo . Pozn. s vekem jsem si mirne upravil priority, takze lina kuze ted uprednostnuje technologicke a provozni pohodli, pred souteznimi vysledky . Vyssi hmotnosti mych nezavodnich ptaku tajne ignoruji , hlavne kdyz se vlezou do krabky od dezertu: veka1
|
|
Nahoru |
|
 |
David Nesnídal
|
Napsal: čtv 01.12.2022 17:51 |
|
Celkem nový uživatel
|
 |
 |
|
Kolegové modeláři, všem upřímně děkuju za reakce, které jsou pro mě souborem potvrzených předpokladů a rad, jež použiji (například tu s odřezky sádroše coby materiálem šablony). Nejsem úplně nepolíbený stavbou modelů, ale stavím s velkými pauzami, pomalu, a hrozně se s tím babrám, takže to nechci zmrvit, a proto jsem tak opatrnický. Obrázkové návody pana Kapuscinského jsem studoval už před časem, rád si je prohlížím už jen kvůli poezii té krásné práce. Voní balsou, smrkem a acetonem. Ještě jednou díky a pěkný modelářský advent DN
|
|
Nahoru |
|
 |
sharkmouth
|
Napsal: čtv 01.12.2022 19:41 |
|
Protřelejší uživatel
|
 |
 |
|
Křídlo bych potáhnul po půlkách, ty nechal při lakování vystárnout v šablonách se správným nakroucením, a pak teprve slepil.
A jinak - to napojení odtokovek si říká o problém. Alespoň spoj vyztuž zevnitř páskem překližky.
|
|
Nahoru |
|
 |
DAF
|
Napsal: čtv 01.12.2022 20:33 |
|
Mazák
|
 |
 |
Registrován: 9.1.2007 Příspěvky: 8523 Bydliště: Praha 8, ČR Obrázky: 9
|
Petře, samozřejmě, že jsem to našel. Ale začneš tím, že i u tak malých modelů děláš dělené křídlo. V odkazech se to najít dá, ale musíš je všechny, nebo skoro všechny pozotvírat a postupně probrat. Oba máme podobnou metodu, tedy nejen my dva, prakticky všichni, co sem přispěli. Neber to ve zlém, také si rád prohlédnutí tvá alba, je tam inspirace dost a dost.
_________________ Hitec Aurora 9X
|
|
Nahoru |
|
 |
veka1
|
Napsal: pát 02.12.2022 20:40 |
|
Platící zákazník RCManie
|
 |
 |
|
DAF píše: Petře, samozřejmě, že jsem to našel. Ale začneš tím, že i u tak malých modelů děláš dělené křídlo. V odkazech se to najít dá, ale musíš je všechny, nebo skoro všechny pozotvírat a postupně probrat. Oba máme podobnou metodu, tedy nejen my dva, prakticky všichni, co sem přispěli. Neber to ve zlém, také si rád prohlédnutí tvá alba, je tam inspirace dost a dost. Toz nevim, ale prvni odkaz co jsem postnul ukazuje, ze asi nejjednodussi u lomenych kridel je postavit je rovne , vcetne povrchove upravy, nechat uzrat na rovne desce ( nepotrebuji tvarovanou sablonu).Pote hotove, nabarvene kridlo v miste lomeni riznout, dobrousit a jednotlive dily slepit. Omlouvam se, ale jednodussi reseni jsem vymyslet nedokazal. Ad delene kridlo... to byl jenom ukazkovy bonus pro line modelare, mezi ktere dnes jiz patrim. Da se to jeste jinak... zebra v miste lomeni jsou navrzeny a vyrobeny z tvrdsi , tlustsi balsy. Hotove dily lze pak samostatne potahnout, nechat uzrat na rovne desce a nedojde k deformaci koncovych zeber. Navic k tlustsimu zebru se jednoduseji lepi potah ( dostatecna stycna plocha). Pokud zebra zalepim pod pozadovanym uhlem , jen lehce spoj zacistim. Pokud ne , podlozim konec a dobrousim na hrane stolu ukos.. materialu na brouseni je dost. Pak jiz nic nebrani slepit stredni a koncove casti kridel na tupo k sobe ( bez spojky) . Takto reseny spoj bezproblemove vydrzi provozni zatizeni za letu... mam tak resene dvoumetrove kridla mych starych kluzaku A2 vybavenych krouzivym hackem ... a obcas se to opravdu vyplatilo. Skrtnout uchem o zem v silnejsim vetru nebyl problem. Protoze potahy v miste lomeni nejsou vzajemne propojeny v pripade kolize se zemekouli ulomene ucho netrha potah, ani neposkodi zbytek konstrukce. Spoj rupne ciste,jako kdyz ho riznes pilkou. Pak staci fofr lepidlo a za chvili letas jako s novym. Vetsina lidi pri slepovani jednotlivych dilu do mista lomeni umistuje nejaky typ spojky ( vyztuhy) . Liny modelar tu spojku nezalepi , ale sproste strci do pripravene sachty... a jeto. Pokud spojku a sachticku dobre pripravi, funguje to jako u maminy. Nasledna dlouhodoba spokojenost nadobro vyvazi mirne vyssi pracnost, pripadne gram vahy navic. 
Kdyz se navrhne akoratni prurez a matros spojky, tak je z ni primo antikolizni prvek... pri prekroceni zatizeni se zlomi bez poskozeni kridla ( vyzkouseno nekolikrat na Vosach) . Staci mit v bedne nahradni , vymenit a litam dal. veka1
|
|
Nahoru |
|
 |
David Nesnídal
|
Napsal: sob 03.12.2022 0:50 |
|
Celkem nový uživatel
|
 |
 |
|
Dobrý večer, předmětné křídlo z obrázku je právě natupo poslepované z jednotlivých částí (bez spojek, na žebra z tvrdší a silnější balsy, jako třeba u Čížkovy Majky  , je předlakované zaponem a přebroušené. Jak určitě vidíte z obrázku, nebude zvlášť odolné v krutu, ani proti deformaci, ale na minulém letadélku se osvědčilo (tahal jsem čerta za ocas a uletělo mi v termice... Byl to malý elektrolet s pětigramovým motorem od pana Budinského - BEL). Akorát jsem křídlo po potažení a laku přece jen zcela neuchránil zborcení - nebylo dramatické, ale jednou ucho bylo, řekněme, v nule, druhé mělo mírný negativ. Rád bych teďy asymetrii předešel. Mám to tedy po zavadnutí laku zafixovat v šabloně všechno v nule, nebo mám nakroutit lehké negativy (2mm?)? Díky DN
|
|
Nahoru |
|
 |
veka1
|
Napsal: sob 03.12.2022 1:27 |
|
Platící zákazník RCManie
|
 |
 |
|
Pokud to ma byt RC model, za "B" je spravne tj. symetricke negativy usi a stredni casti bez krouceni.
U volnaska by meli byt rozdilne (dle pozadovane zatacky) a konec jednoho stredu v pozitivu
veka1
|
|
Nahoru |
|
 |