Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: ned 21.11.2021 10:28 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 21.11.2021
Příspěvky: 4
Ahoj, jsem nováček a zatím sbírám informace. Mám Taranis QX7 s nabíjecím konektorem. Baterií jsem koupil z Číny NiMH 2400mAh 7.2V.
Chci se zeptat, jestli se dá baterie nabíjet zapojená ve vysílači přes černý nabíjecí konektor nabíječkou IMAX B6. K vysílačce mám kablík, který má na jedné straně konektor do vysílače, na druhou stranu bych připájel konektory do nabíječky. Prostřední drátek bych odstřihl. Někde na redditu jsem četl, že to tak jde, ale ve vysílačce je mezi baterkou a nabíjecím konektorem nějaká elektronika. Radši se zeptám odborníků, než to zkoušet a něco podělat. Diky


Přílohy:
IMG_20211121_100441.jpg
IMG_20211121_100441.jpg
[ 34.55 KiB | Zobrazeno 1464 krát ]

IMG_20211121_101314.jpg
IMG_20211121_101314.jpg
[ 52.9 KiB | Zobrazeno 1464 krát ]

Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: ned 21.11.2021 13:16 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 4253
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
Noobo93 píše:
Ahoj, jsem nováček a zatím sbírám informace. Mám Taranis QX7 s nabíjecím konektorem. Baterií jsem koupil z Číny NiMH 2400mAh 7.2V.
Radši se zeptám odborníků, než to zkoušet a něco podělat. Diky


Proč jsi koupil NIMH a ne lion ?

Vysílač neobsahoval držák pro lion ?

Podle mne nimh musí být na stejném konektoru a pouze zapojené plus a mínus a střed prázdný, takže není důvod - stříhat v žádném případě a ani vyndavat
prostřední drát. Prostě si odkontroluj obě koncovky, co do sebe zasouváš ve vysílači.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: ned 21.11.2021 13:57 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 21.11.2021
Příspěvky: 4
Držák tam nebyl. Otevřel jsem tu vysílačku a na desce je u konektoru + a -, takže kdybych připájel koncovky,které jsou k nabíječce, na černý a červený u toho kablíku, tak to bude sedět. Ale ten nabíjecí konektor, ten černý na vysílačce, není přímo propojený s konektorem pro baterii vzadu pod krytem. Jde to ještě přes "něco" tak bych se chtěl ujistit, že tím nic neodpálím, kdybych to nabíjel tou nabíječkou jen přes červený a černý.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: ned 21.11.2021 14:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.7.2020
Příspěvky: 684
Bydliště: Žilina, let.Hôrky-Brezovec , SK
Obrázky: 6
Mas povodnu Q X7 (Accst) alebo novsiu verziu s ACCESS ?

_________________
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: ned 21.11.2021 14:51 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 21.11.2021
Příspěvky: 4
ACCST.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: ned 21.11.2021 16:26 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 20.5.2021
Příspěvky: 68
Bydliště: Brno
Pokud odpojíš konektor baterky z desky vysílače a tento připojíš k nabíječce, vysílač nepoškodíš.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: ned 21.11.2021 18:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.7.2020
Příspěvky: 684
Bydliště: Žilina, let.Hôrky-Brezovec , SK
Obrázky: 6
Noobo93 , kup si nabijacku FrSky FCX07 a mozes nabijat priamo vo vysielaci bez nejakeho odpajania. Nie je draha , stoji asi 400 Czk. Nestoji za to kvoli par korunam znicit vysielac.
Je na to urcena , 15V vystup a nabijes nou (vo vysielaci) Nimh aj LiPo bateriu.

S modelarskou nabijackou jedine bateriu odpojit (radsej aj vybrat von) a nabit.
Tu modelarsku nabijacku na vysielac urcite nepripojuj , moze ti znicit vysielac a aj tak by cez elektroniku vysielaca nedokazala poznat stav aku.



Edit: Ziadnu Lion bateriu si do neho nekupuj , vysielac na to nie je urceny. Nemohol by si ju nabijat vo vysielaci.
Lion sa zacal pouziva az v ACCESS verzii.

_________________
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: ned 21.11.2021 19:46 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 2.12.2018
Příspěvky: 16
Tak já nevím.
Mám ty vysílačky dvě, obě cca 3 roky ( ACCST). V jedné mám lion dvoučlánek, v druhé lion tříčlánek.
Nechtěl jsem bádat nad zapojením, nebo do něj zasahovat. Tak mám přes šachtu pro externí vysílací modul vyvedený balanční konektor baterie. A přes ten nabíjím jednoduchou nabíječkou, nic neodpojuju. Samozřejmě mám vypnutý vysílač.
Zatím se nezdá, že by vysílačům moje metoda nějak vadila.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: ned 21.11.2021 19:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 26.7.2020
Příspěvky: 684
Bydliště: Žilina, let.Hôrky-Brezovec , SK
Obrázky: 6
Ano , ide to , ale nie cez original konektor na vysielacke. Nabijaci modul nie je nastaveny na Lion.
A autor temy pisal ze ma Nimh , tie balancne konektory nemaju tak by to musel vzdy odpajat.
Zbytocne problemy , staci kupit original nabijacku a je pokoj...

_________________
Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....


Naposledy upravil Miro_V dne ned 21.11.2021 19:54, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: ned 21.11.2021 19:54 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 21.11.2021
Příspěvky: 4
Rozumím. Právě, že se mi nechce pokaždé odpojovat a vytahovat baterku kvůli nabíjení, ale taky se mi nechtělo kupovat tu nabíječku, když už mám tu B6tku. No, budu si muset vybrat jedno, nebo druhé. Každopádně děkuji za rady


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: pon 22.11.2021 13:50 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 2.4.2008
Příspěvky: 232
Noobo93 píše:
Rozumím. Právě, že se mi nechce pokaždé odpojovat a vytahovat baterku kvůli nabíjení, ale taky se mi nechtělo kupovat tu nabíječku, když už mám tu B6tku. No, budu si muset vybrat jedno, nebo druhé. Každopádně děkuji za rady


Jen bych podtrhnul co bylo řečeno pokudu máš původní verzi QX7 ACCST měl jsem ji též. Ta možnost nabíjení přes konektor je jen pro NiMh. Nejen že tam není nabíjecí modul ale obávám se že ani ochranná dioda.



Pokud chceš nabíjet přes konektor vysílače, tak se rozhodně vyhni jakékoli nabíječce pohonných akumulátorů a nabíjej "postaru" ,jak se nabíjely vyílače s Nicd a Nimh akumultátory jednoduchý nabíječ s jmenovitým napětím odpovídajícm baterii vysílače a proudem cca desetiny kapacity.

A když budeš spěchat tak holt baterii odpojíš a nabiješ napřímo .


Ještě jsem chtěl dodat, pokud se dobře pamatuju na konektoru nabíjecího kablíku si můžeš voltmetrem při vypnutém vysílači ověřit polaritu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: pon 22.11.2021 20:37 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 4253
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
Louda píše:

Jen bych podtrhnul co bylo řečeno pokudu máš původní verzi QX7 ACCST měl jsem ji též. Ta možnost nabíjení přes konektor je jen pro NiMh. Nejen že tam není nabíjecí modul ale obávám se že ani ochranná dioda.



Pokud chceš nabíjet přes konektor vysílače, tak se rozhodně vyhni jakékoli nabíječce pohonných akumulátorů a nabíjej "postaru" ,jak se nabíjely vyílače s Nicd a Nimh akumultátory jednoduchý nabíječ s jmenovitým napětím odpovídajícm baterii vysílače a proudem cca desetiny kapacity.

A když budeš spěchat tak holt baterii odpojíš a nabiješ napřímo .


Ještě jsem chtěl dodat, pokud se dobře pamatuju na konektoru nabíjecího kablíku si můžeš voltmetrem při vypnutém vysílači ověřit polaritu.



Popořadě. Tento vysílač jsem nevlastni, ale ke všemu by měl být manuál.

Proč by se měl vyhýbat nabíjení nabíječkou pro pohonné akumulátory nechápu - ta umí vše !
Pokud je to určené pouze pro nabíjení NIMH proč jsou tam tři vodiče ??
Pochopitelně že vysílač v sobě moduly pro nabíjení mít nebude, když je tam připojení pro vnější nabíječ.

Na tyhle věci stačí fakt mít po ruce voltmetr. Pokud je vypnutý vysílač a kabely jdou přímo k baterce, tak fakt není co řešit.
Prostě to chce se jenom zamyslet a proměřit výstupy.
Pochopitelně se nesmí při nabíjení zapínat vysílač.
Většina baterek vysílačů se tak nabíjela, jenom tam nebyly 3 dráty - příprava na lion a lipol baterie, ale jenom dva - plus a mínus a rovnou do baterky.
A většinou při zastrčení konektoru se současně odpojilo napájení vysílače.

Jinak ve vysílači se volí, jaká baterka se bude používat.

Taky na YouTube je hromada videí, jak si to upravují pro nimh včetně nabíjení.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: úte 23.11.2021 11:14 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 2.4.2008
Příspěvky: 232
No jem malá zpětná vazba

"Popořadě. Tento vysílač jsem nevlastni", to je poznat......
" ale ke všemu by měl být manuál." ano a existuje jich několik jestli má tazatel ten správný k jeho verzi vysílače nevíme

"Proč by se měl vyhýbat nabíjení nabíječkou pro pohonné akumulátory nechápu - ta umí vše !"
Třeba proto že tím odboutám potenciální malér třeba zpřeklikuntí vlastní chybou, třeba proto že nevím jaký potenciál má nabíječka na výstupu ( umí až 15 článků Nimh) a nejsem elektrikář

"Pokud je to určené pouze pro nabíjení NIMH proč jsou tam tři vodiče ??"
Třeba proto že výrobce unifikoval kablík a konektor pro NiMh , Lion verze a dal ho i do verze kde není žádná klecžádné akku - konec konců i výše je uvedené že má unifikovanou nabíječku - stačilo by číst..

"Pochopitelně že vysílač v sobě moduly pro nabíjení mít nebude, když je tam připojení pro vnější nabíječ."
No výrobce mimochodem také dodával nabíjecí moduly takže to není úplně jednoznačné.

"Na tyhle věci stačí fakt mít po ruce voltmetr. Pokud je vypnutý vysílač a kabely jdou přímo k baterce, tak fakt není co řešit.
Prostě to chce se jenom zamyslet a proměřit výstupy.
Pochopitelně se nesmí při nabíjení zapínat vysílač."
Jo pro toho kdo ví ale dotyčný si není jist tak se ptá. Ty to umíš tak dej tazateli blbuvzdorný postup třeba do SZ.

"Většina baterek vysílačů se tak nabíjela, jenom tam nebyly 3 dráty - příprava na lion a lipol baterie, ale jenom dva - plus a mínus a rovnou do baterky. " A tady jsou 3 a už tu i jíní napsali proč, stačilo by si t opřečíst že

"A většinou při zastrčení konektoru se současně odpojilo napájení vysílače."
Ano většinou.. a ještě v řadě případů mechanicky na zdířce a-nebo na trojpolovem mechanickém přepínači. I tady se tak dějě nicméně QX 7 nemá ani jedno, je to řešeno jinak než mechanicky. Koneckonců tazatel výše sám uvádí že vodiče z nabíjecího konektoru nejdou přímo na aku. Je to odolné na průraz?

"Jinak ve vysílači se volí, jaká baterka se bude používat." Opět jen falešná generalizace. V QX7 si nastavim akorát kritické napětí baterky

Má snaha byla poradit bezpečný postup i pro neználka od neználka který ten vysílač vyzkoušel tot vše.


Naposledy upravil Louda dne úte 23.11.2021 17:32, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: úte 23.11.2021 17:13 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 4253
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
Louda píše:
No jem malá zpětná vazba



jako promiň, ale na tohle se fakt reagovat nedá :roll:

Jenom bych snad poznamenal, že pokud se někdo na něco tady ptá, tak nejspíš proto, že nechce být " neználkem" a tudíž
potřebuje nějak postrčit takže radit tohle nedělej, protože by ses mohl splést je fakt dobrý doporučení :lol: .

A co kdybys poradil, ať si vysílač dá do šupliku, aby ho nerozbil?

Jinak koukal ses na nějaký ty videa na YouTube? Protože je jich tam mraky jak postupovat.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Nabíjení NiMH v Taranis QX7
PříspěvekNapsal: úte 23.11.2021 17:53 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 2.4.2008
Příspěvky: 232
dudaj píše:
jako promiň, ale na tohle se fakt reagovat nedá


No vždyt nemusíš není to závazné. ještě jsem to trou doplnil.

Ale abych odpověděl na tvou otázku videa jsme nějaká v minulosti zkouknul ale moc nestudoval protože jsem se otázal v servisu distributora.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 34 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz