Pravidla fóra


Očekává se čestné jednání na obou stranách. V případě nežádoucího chování bude vše zveřejněno.
V okamžiku kdy inzerát již neplatí, tak inzerát editujte a do Předmětu napište text: KOUPENO, bude odklizen moderátory.
Poptávky po výrobě na CNC zadávej pouze v sekci CNC nabízím poptávám, pro vstup čtěte pravidla CNC poptávky.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pon 15.11.2021 19:58 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 9.2.2016
Příspěvky: 106
Ahoj, lítám 4 roky s mavicem a teď jsem se rozhodnul se pustit do FPV. Na začátek jsem pořídil Eachine Cinefun pidikoptérku s Crossfire přijímačem, rádio QX7 a k němu Crossfire micro. A začal boj s nastavováním rádia a coptéry v Betaflightu. Vše mám nastavené podle návodu https://myosuploads3.banggood.com/produ ... KitTBS.pdf ale bohužel nejsem schopný coptéru armovat. Respektive, podaří se mi jí dostat do stavu, kdy je armed ale jen pro manévr otočení za zad (flip over after crash), kdy reaguje páčka vejškovky a křidýlek roztočením příslušnejch motorků. Už jsem zkoušel všechno možný, v betaflight přepínač na 5. kanále reaguje armed/disarmed, ale v brejlích je napsáno pořád disarmed, případně skočí armed a vzápětí flip over...
Jelikož jsem v problematice naprostej začátečník a už si prostě nevím rady, chtěl jsem se zeptat, zda by se nenašel nějakej ochotnej pilot, kterej by byl ochotnej mi to nastavit a vysvětlit co dělám blbě abych se trochu zorientoval. Jako odměnu můžu nabídnout svezení v éru z LKBU (včetně recipročního zaškolení a půjčení řízení za letu :D ). Předem děkuju.


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: úte 16.11.2021 19:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.6.2011
Příspěvky: 687
Bydliště: Svitavy a okolí
V BetaFlightu, záložka Modes musíš mít správně nastavené letové režimy, armování, atd... V záložce receiver se podívej, jestli ti správně reaguje přijímač na páčky a přepínače z rádia, pokud ano, potom stačí nastavit co má být kdy zapnuté a hurá do vzduchu :)
Příloha:
screenshot.89.png
screenshot.89.png
[ 135.64 KiB | Zobrazeno 844 krát ]


V rychlosti jsem naklikal tohle:
první řádek - armování stroje; provádí se přepínačem, který je na kanálu AUX1. "Odarmováno" bude pouze pokud bude signál kanýlu AUX1 ve žlutém rozmezí
druhý a třetí řádek - letové režimy; jsou pověšené na třípolohový přepínač na AUX2. Na jedné pozici přepínače bude Angle, na druhé Horizon a na třetí Acro (které je zapnuté když není zapnutý jiný LR)
Poslední řádek je pípák; pověšený na přepínač kanálu AUX5. Když zapadnu do pole a nevím kde přesně, zapnu a pípá ;)

Tolik hodně rychlé a zjednodušené vysvětlení. Pokud si za tohle někdo nechá zaplatit, tak je mi zle :roll:

EDIT: a ta žlutá čárka v "měřítku" ukazuje aktuální hodnotu kanálu z rádia

_________________
Last one alive, lock the door!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 18.11.2021 8:54 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 8.3.2011
Příspěvky: 251
Bydliště: Praha 5 Smíchov
Obrázky: 3
Zjevne mas nejakym AUX kanalem stale zaply "Flip over after crash". Posli snimek obrazovky jak mas nastavene mody v BetaFlight konfiguratoru.

_________________
Hacker Rapier; MPX FC,EG,ES; Phoenix 2k; RCF SBach 342XL
mikroheli a hromada kopter
FrSky Horus X10s


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 21.11.2021 13:54 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 9.2.2016
Příspěvky: 106
Ahoj malýmu zvířeti i Chorchemu, děkuju za rady, v současný době se mi právě laborováním se záložkou modes podařilo (nevím ale jak, protože položka arm zůstává pořád šedivá - nezežloutne) a laborací s položkou plynu v rádiu koptéru armovat.
Ale mám tu druhý problém. Po armu se motorky roztočí na otáčkách, které jsou podle mě vyšší než by měly bejt. V betaflightu mám přitom zaškrtnuto, že se po armování nemají točit. A taky v betaflightu u křivky plynu je rozsah 0-100%. Následně když mám na rádiu páčku plynu na nule a pohnu páčkou vejškovky, křidýlek nebo kormidla, tak se mi zvednou otáčky tak, že koptéra vystřelí tim směrem. Paradoxně, když přidám plyn tak na 30%-40% tak se koptéra chová trošku líp (tzn. nepřidá si po zásahu do "kormidel" tolik plynu), ale stejně jí neni možný uřídit. I naprosto minimální výchylky do řízení mají brutální odezvu.
Opravdu bych dal nejrači přednost osobnímu vyzkoušení a poladění, protože se bojím, že sám koptéru při pokusech rozmlátim (zatim s ní dělám pokusy jen v bytě aby mi nezmizla někde v nenávratnu).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 21.11.2021 15:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.6.2011
Příspěvky: 687
Bydliště: Svitavy a okolí
Kdyby někdo věděl odkud jsi, tak by se možní i ozval ;) Jinak pokud budeš mít cestu kolem Svitav, tak se klidně stav. Za 10minut bude hotovo :)
Koptéra na kabelu armovat nejde, protože bezpečnost, co všechno brání ŘJ v armování se dozvíš v záložce Setup, položka Arming Disable Flag:
Příloha:
screenshot.89.png
screenshot.89.png [ 5.35 KiB | Zobrazeno 485 krát ]
Po najetí na jednotlivé flagy se zobrazí popis co je špatně...

Minimální otáčky se dají nastavit zase v záložce Configuration, položka Motor Idle Throttle Value:
Příloha:
screenshot.90.png
screenshot.90.png
[ 16.09 KiB | Zobrazeno 485 krát ]


To, že se motory točí na "volnoběh" považuju za safety feautre, takhle máš jistotu že nevezmeš do ruky stroj kterému se náhle roztočí vrtule a zraníš se. Ale vypnout se to dá taky - Airmode

Přiznám se, že zbytek jsem úplně nepochopil; pokud ses vrtal v PID, tak to může být tím. Vždy můžeš poletuchu resetovat a začít od nuly.

No a aby ti poletucha nezmizela za obzorem, tak na to máme záložku failsafe - já vždy nastavuju Drop. Raději spadnout tam kde jsem a vyměnit pár vrtulí, než rozbít okno, nebo někoho vzít po hlavě...

_________________
Last one alive, lock the door!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 21.11.2021 16:45 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 9.2.2016
Příspěvky: 106
No jak jsem psal, jsem od LKBU - letiště Bubovice. Do Svitav bohužel daleko...
Nicméně díky za rady, každá rada dobrá. Zítra se v tom zkusím zase pohrabat.
Nevím co z toho co jsem psal si nepochopil, prostě teď když zapnu (arm) na rádiu, motory se roztočí na poměrně vysokejch otáčkách při stažený plynový páce (při vychýlený se nedá zaarmovat). A v týdle poloze plynu když hnu s páčkou vejškovky/křidýlek nebo směrovky, tak se mi zvýšej otáčky motorů a koptéra má tendenci letět - tim směrem kam jsem hnul řízením.
Byl jsem zvyklej z mavica, že plynem v podstatě jen měním vertikální stoupání/klesání a vejškovkou/křidýlkama (možná to nazýváte jinak) řeším pohyb dopředu/dozadu/do stran s tim, že mavic si to mixuje sám (o kolik potřebuje přidat otáček-plynu aby z visu přešel ve stejný výšce do horizontálního letu). Je mi jasný (zkoušel jsem simulátor), že tady u fpv koptérky si musím z visu do letu přidat plyn manuálně (a nebo to možná řeší mixy v rádiu), ALE mě se právě plyn (otáčky motorů) přidávají sami a mnohem víc než by bylo záhodno.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 22.11.2021 19:45 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 9.2.2016
Příspěvky: 106
tak hlásím částečný úspěch, nejdřív jsem na rádiu vygeneroval novej model abych začínal na čisto. Díky malému zvířeti se mi podařilo nastavit nižší volnoběžný otáčky. Potvora teď jde armovat a dá se s ní celkem rozumě poletovat po bytě, sice bych si potřeboval ještě snížit výchylky, protože jsou pořád dost ostrý (citlivý řízení), ale jinak se to chová asi korektně. Nicméně mi pořád neni jasný, jak nastavit správně u dalších kanálů funkce (angle mode, flip ze zad, beep). V příloze je manuál, kterej jsem ke koptéře našel, kde to je i uvedené, ale pro mě nedostatečně... Nastavil jsem to sice v rádiu v položce mixy, tak že se mi to reaguje v betaflightu viz. scrshot v příloze, ale v brejlích to nevidim ani koptéra na to nereaguje při přepínání. Navíc nejsem schopný přiřadit ty přepínače k funkcím cíleně, ale jen náhodně... já vim, budete mě mít za úplnýho mamlase... Ale todle je fakt pro mě skok do jinýho vesmíru.

Příloha:
beta.jpg
beta.jpg
[ 69.41 KiB | Zobrazeno 407 krát ]



Přílohy:
20210122052347EachineCinefun75mmFrameKitTBS(1).pdf [749.37 KiB]
6 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 22.11.2021 20:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.6.2011
Příspěvky: 687
Bydliště: Svitavy a okolí
Mavice mám taky - to ale není létání; to jenom vodíš tu potvoru po nebi a když zahodíš ovladač tak poslušně počká tam, kde byla. Tady musíš krotit divoké koně :mrgreen:
Ohledně výchylek - pokud někde nemáš něco nastavené blbě (momentálně mě nenapadá nic, co by jsi mohl "omylem" přepnout), tak v rádiu si v nejhorším můžeš poladit křivky pro knipy tak, že (například) plná výchylka do boku bude poletuše dávat info pouze o 50%. Nebo 75%. Jak uznáš za vhodné. Najdeš to někde v nastavení modelu v křivkách. Taky už si to nepamatuju přesně a nemám možnost se podívat... :?
Ohledně přepínačů - základ je mít je nahozené správně v rádiu (třeba FA = kanál 5; FE = kanál6; atd...). Potom se v BF přepneš do záložky Receiver, kde si ověříš že se to propisuje do správných kanálů v ŘJ (takže třeba FA bude hýbat s AUX1; FE s AUX3,...) No a na to namapuješ funkce které budeš chtít podle toho co jsem psal hned v prvním příspěvku.
Ať se daří ;)

_________________
Last one alive, lock the door!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 22.11.2021 21:21 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 9.2.2016
Příspěvky: 106
no, nějak mi hlava nebere rozdíly mezi AUX a kanálem... a s tim související polohy přepínačů (např. přepínač SA má 3 polohy a v každý poloze spíná něco jinýho). To bude ještě dlouhý hraní asi než to vyladím...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 25.11.2021 21:32 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 9.2.2016
Příspěvky: 106
Tak jen hlásím, že se mi nějakým zázrakem podařilo všechny dodatečný věci nakonfigurovat na přepínače a včera jsem si byl poprvé lítnout venku. No ještě, že jsem si vzal mladýho jako pozorovatele... potvora zavrtaná v poli se opravdu hledá špatně... Ale přežila odhadem tak 10 pádů a kotrmelců, nažrala se hlíny, tak snad příště už si dá většího majzla... :lol: Všechny lety proběhly v režimu "angle", ale říkám si, že dělám možná chybu a měl jsem spíš rovnou odzačátku pilovat v "acro", protože ovládání se pak značně liší. Ten "angle" je takovej kočkopes, mi přijde.
Ještě jednou děkuju za pomoc a rady, snad se tim teď už naučím :wink:


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz