Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Arduino Mega, Ramps 1.4 + NEMA17 0.4Ncm
PříspěvekNapsal: pon 15.11.2021 19:17 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2016
Příspěvky: 351
Ahoj, mám lamí dotaz. Poprvé se seznamuji s těmito věcmi... mám výše uvedené komponenty a tomu ubastlený generátor signálů step/dir který jsem našel tady https://forum.strojirenstvi.cz/viewtopic.php?t=9005
po sestavení jsem výstupy generátoru zkontroloval na osciloskopu a potom zapojil driver a motor. Něco to sice dělá ale rozhodně to není vpořádku. Motor na tlačítka reaguje tak, že se pocukává sem tam aniž bych otáčel směr a zároveň u toho tak divně píská. Klidový odběr driveru s připojeným motorem je 300mA, to mi příjde hodně na to, že se nic neděje. Nevím jestli je to normální. Třeba jsem je jen vybral nevhodný driver. Nějaké rady? Byl bych za ně rád

_________________
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51


Naposledy upravil f4u dne čtv 18.11.2021 15:25, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: EasyDriver A3967 + NEMA17 0.4Ncm
PříspěvekNapsal: pon 15.11.2021 20:27 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20162
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Měli jsme tenhle stejný driver v tanku na otáčení věže, fungoval normálně se signály z Arduina.
Zkus ten osciloskop připojit na výstupy když je to spolu spojené - driver a zdroj signálů.
To že tam teče proud i v klidu je normální, krokáč i v klidu drží silou, je uzamčený v poloze.
edit: Ještě zkus vstup DIR spojit se zemí, ne s tím generátorem. Mělo by to točit na jednu stranu, pokud bude signál STEP dobrý.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: EasyDriver A3967 + NEMA17 0.4Ncm
PříspěvekNapsal: pon 15.11.2021 21:27 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2016
Příspěvky: 351
Vypadá to, že jsem si ten generátor zkontroloval nějak blbě, při mačkání tlačítek sice leze obdélník ze step výstupu ale občas tam zůstane napětí (logická 1 furt). Dělá to nepravidelně :roll:

_________________
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: EasyDriver A3967 + NEMA17 0.4Ncm
PříspěvekNapsal: pon 15.11.2021 21:52 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20162
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Jo a to pískání může být, řídí to proud cívkami skrzevá PWM. Zkus pohýbat tím trimrem, nastavuje se jím proud do motoru.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: EasyDriver A3967 + NEMA17 0.4Ncm
PříspěvekNapsal: stř 17.11.2021 7:59 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2016
Příspěvky: 351
Je to hodně zvláštní ale vyměnil jsem 74HC4046 od kohosi za teslácký MHB4046 a už to běží. Sice pořád ne uplně OK, protože od začátku stisknutí tlačítek asi 2 vteřiny se pulzy step divně zrychlují (stoupá kmitočet) ale nějaký posun je :lol:

_________________
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: EasyDriver A3967 + NEMA17 0.4Ncm
PříspěvekNapsal: stř 17.11.2021 10:14 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20162
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Já jsem si na zkoušení ulepil cosi s Arduinem. Pak jsem koupil i tohle; není to tak úplně ono ale na rozhýbání to taky stačí.

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Ramps 1.4 a 5V
PříspěvekNapsal: čtv 18.11.2021 9:52 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2016
Příspěvky: 351
Můžu se zeptat odkud se vezme 5V na desce Ramps pokud připojím normálně 12V na tu velkou zelenou svorkovnici? Nejspíš přes Arduino do kterýho to mám píchlý. Ze schématu to ale uplně nevyplyne a nebo jsem slepý. Ptám se protože dělám takový projekt ovládání z jednoho astro programu a krokáče se mi škubou a vůbec nejdou plynule. Taky nevím jestli těch 5V pro napájení logiky servo driverů si to teda vezme z toho 5V stabilizátoru na Arduino mega a proudově to stačí nebo jestli je potřeba to tam přivést z dalšího externího zdroje :roll:

_________________
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ramps 1.4 a 5V
PříspěvekNapsal: čtv 18.11.2021 11:57 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2016
Příspěvky: 351
A ještě jedna otázka, jak je důležitý nastavení jumperů pro fullstep/halfstep...? Závisí to na tom co leze z Arduina za kmitočet step signálu nebo je to jedno? Jsem zelenáč, tak se prosím nedivte těmto možná trapným otázkám :lol:

_________________
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 18.11.2021 17:02 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2016
Příspěvky: 351
Odpovím si sám, je to blbost tam připojovat 5V, VIN (12V z rampsu přes diodu jde do vstupu LDO na arduinu). Nastavení kroků taky nespravilo můj problém, klidně můžete tohle vlákno smazat, problém je jinde.

_________________
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 18.11.2021 17:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 9439
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Před asi třema rokama jsem dělal na Atmelu řízení krokáčů Nema 17. Večír kouknu do jinýho PC jaký dýlky mají pulzy step. Drivery tam jsou 8825 a střední propojka je spojená. Už si nepamatuju, jaký krokování to je. Ale maká to.
Když jsem před časem zkoušel Arduino s CNC shield, 8825 a krokáče z faxu, tak byl problém je rozhejbat, taky to všeljik pištělo a cukalo.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ramps 1.4 a 5V
PříspěvekNapsal: čtv 18.11.2021 18:01 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 20162
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
f4u píše:
... nastavení jumperů pro fullstep/halfstep...

Půlkrok ti z 200 kroků na otáčku udělá 400 kroků na otáčku, tedy při stejné frekvenci to zpomalí točení na 1/2.
Délka impulzu může být kolem 10μs.

Zkoušel jsi kroutit tím trimrem?

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv 18.11.2021 22:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 9439
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Tak u toho mýho řízení jsou drivery nastavený na čtvrtkrok je Step defnovanej 100uS v High a mezi dvěma je mezera 200uS v Low. Neříkám, že by to nešlo zkrátit ale mě to takhle vyhovuje.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 19.11.2021 9:35 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2016
Příspěvky: 351
Ano trimr funguje, proud se mění. To co jsem myslel, že je HW problém tak není. Jsem prostě lopata a nejde mi to rozběhnout přes ten astro program (Stellarium). Jedná se o tohle https://github.com/ThisIsJustARandomGuy ... ar-tracker

_________________
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 22.11.2021 9:41 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 13.1.2016
Příspěvky: 351
Přepnul jsem se widlí, nainstaloval prográmek vspd (virtual serial port driver), vytvořil virtuální port COM4 a propojil s tím arduinovským COM5 abych se mohl kouknout co tam leze po té lince. Pustil astroprográmek (Stellarium) a najednou to fachá. Žádné nastavení jsem nikde neměnil, bez toho vspd to předtím nefungovalo. A coolterm (program kterým se dá monitorovat a posílat příkazy po té sériové lince) mi stejně nic neukazuje, ale posílat příkazy do arduina přes něj jde a dokonce mi i odpoví. :roll:
Hlava mi to nebere, co tam to vspd udělalo, že to najednou běží? Se nějak musí nastavovat baudrate i přímo na ten COM nebo jak to funguje? Nechápu :lol:

_________________
Jeti DC-16
F4U Corsair (Saito FG-60R3), Swift 2, VSB-66 Orlice 4,35m, Sopwith Pup 1,35m, Mustang P51


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz