Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 39 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Pult z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: pon 11.10.2021 22:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.1.2009
Příspěvky: 776
Bydliště: okr. Blansko
Obrázky: 0
https://cults3d.com/en/users/xib/creations
Má smysl zkoušet tisknout ? Jaký materiál ?
Asi zkusím nějaký sám vytvořit, a tisknout z PET, nebo ASA.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Pult z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: pon 11.10.2021 22:14 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.4.2003
Příspěvky: 10166
Bydliště: Praha Hloubětín ČR
Obrázky: 295
Blog: Zobrazit blog (3)
Rozhodně je potřeba myslet na to, co by se stalo, kdyby něco povolilo. Jednou se mi utrhla karabinka. Dořídil jsem sice z kleku s vysílačem na zemi, ale nic příjemného.

Za mě bych něco koupil.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pult z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: pon 11.10.2021 23:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2009
Příspěvky: 6187
Bydliště: Praha
Obrázky: 38
JJ souhlasím s Tomášem, taky mi jednou na pultu prdla karabina na Hitecu tenkrát ještě a nebylo to vůbec příjemný - měljsem naštěstí křížový popruh takže mi nespadla na zem ale stálo to zaprd ... já mám vyrobenej z překližky a časem pořídím uhlíkovej až nebudu vědět co s penězma :-d

_________________
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pult z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: úte 12.10.2021 6:48 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 4204
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
Udělat pevnostní zkoušky na vzorku a nebál bych se toho.

Petko je rázově nepředvídatelně křehké, ASA je taky poměrně křehká.
Vyhoví ASA 275.

Celé to není o tom, jestli tisk ano, nebo ne.
Je to o návrhu modelu a způsobu tisku.

Vždy mám obavy, že když se někdo na ty věci ptá, tak to vlastně neumí a určité riziko, že něco podcení a udělá to špatně je .


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pult z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: úte 12.10.2021 7:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.6.2008
Příspěvky: 5877
Bydliště: Praha ČR
Z PLA bych tohle netiskl, pevnostně sice OK, ale u pultu vysílače se prostě pobytu na slunci nedá vyhnout, což PLA fakt nesvědčí. Pokud by to jinak nešlo, tak určitě volit světlou barvu (bílá, světle žlutá...).

Jinak nárony na pevnost dost záleží jednak na váze vysílače, ale taky na osobních návycích v držení... Znám lidi, kteří v pultu řídí tak, že se o něj fakt docela silou opírají a tím napínají kšandy, to pak nároky dost zvedne, u jiných je to daleko méně vyhrocené.
Obecně ale bych nečekal žádné problémy u pultu kolem vysílače, rizikové budou jen ty díly na zavěšení, je přirozeně taky k úvaze, zda neudělat "hybrid", tedy něco vytisknout, ale pár problémových dílů radši říznout z kuprextitu atd...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pult z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: úte 12.10.2021 9:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.1.2009
Příspěvky: 776
Bydliště: okr. Blansko
Obrázky: 0
Myslel jsem, že už budou nějaké praktické zkušenosti - zatím cítím, že máte z tisku spíše zklamání.

tedy spodní desku z překližky (první pokus).
tisknutá horní deska se sloupky(prošroubované do překližky), nějakou schránku, držák na mobil ......
kovové háky mám v šuplíku starší od Graupnera, přišroubuji do překližky, nebo bych použil sklápěcí od emotors k taranisu x9e


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pult z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: úte 12.10.2021 10:09 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 2698
Bydliště: Řečkovice
Obrázky: 0
Z PLA mám celou vysílačku a jo, po vrstvách je TO poměrně křehký materiál. Zase po vláknech je dostatečně houževnatý. Jak tu píšou, je to o návrhu a provedení. Ke zpevnění po vrstvách se může výrobek i "péct" v troubě.
PET je měkčí jak PLA, ale nezdá se mi křehký.

Pultu bych se nebál jen vymyslet, aby se materiál namáhal optimálně po vláknech...

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | poletuchy | 24ch volantovka | 8ch FlySky FS-T6)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pult z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: úte 12.10.2021 10:12 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 4204
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
HLA píše:
Myslel jsem, že už budou nějaké praktické zkušenosti - zatím cítím, že máte z tisku spíše zklamání.



Tohle jsem fakt nepochopil, jak jsi na to přišel :lol:
viewtopic.php?f=137&t=89722

zklamat tě může třeba ženská. Tisk je o tom co umíš a znáš.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pult z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: úte 12.10.2021 10:19 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 9328
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Kup si dvě 5mm desky macrolonu nebo plexi, 6mm Al tyčky na závěsy a rozpěry a pár nerez matek a máš pult "skoro profi".
Tištění mám taky za sebou. Na běžnou tiskárnu 200 x 200 mm se to z jednoho kusu nevejde. A pokud se lítají spalováky tak v pórech tisku zůstává svinstvo. Tištěnej zůstal akorát držák Jetiboxu.


Přílohy:
pult1.jpg
pult1.jpg
[ 295 KiB | Zobrazeno 1102 krát ]

pult zespoda.jpg
pult zespoda.jpg
[ 297.23 KiB | Zobrazeno 1102 krát ]

Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pult z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: úte 12.10.2021 10:30 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.4.2003
Příspěvky: 10166
Bydliště: Praha Hloubětín ČR
Obrázky: 295
Blog: Zobrazit blog (3)
HLA píše:
Myslel jsem, že už budou nějaké praktické zkušenosti - zatím cítím, že máte z tisku spíše zklamání.

3D tisk je výrobní princip jako každý jiný. Jen má některé specifika. Když dva lidi použijí kus dřeva nebo plastu a vyříznou to, tak bude výsledek dost podobný. To u 3D tisku nemusí být pravda.

Já mám vytištěné uchycení na i6, když jsem ji nechtěl pořád držet v ruce. Mám ji na lodičky, tanky, atd... Vytištěno z ABS a myslím, že bohatě předimenzováno.

Pult pro JETI 16 mám uhlíkový originál.


Přílohy:
Bez názvu.png
Bez názvu.png
[ 130.54 KiB | Zobrazeno 1089 krát ]

DSC_4789.JPG
DSC_4789.JPG
[ 49.38 KiB | Zobrazeno 1089 krát ]

Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pult z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: úte 12.10.2021 15:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.1.2009
Příspěvky: 776
Bydliště: okr. Blansko
Obrázky: 0
Jde o pultík pro taranis Q7 s multimodulem.
Až budu mít nějaký výsledek, tak sem dám fotky.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pult z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: úte 12.10.2021 16:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.2.2006
Příspěvky: 980
Bydliště: Praha, Sobín
Obrázky: 3
Nemyslím si, že by PETko bylo nějak křehký. Tisknu z něj většinu věcí, mimo jiné z něj mám balancer na Horuse, celý závěs na Jumpera, podvozkové díly FunCuba, poměrně dost dílů na Paramotor, a praskne něco až při opravdové ráně.
První verzi (předělával jsem kvůli rozměrům) závěsu /balanceru na Horuse jsem podroboval trhací zkoušce, a dřív bych vytrhl oko z vysílače, zničit se mi ho podačilo až uchycený ve svěráku
Asi hodně záleží na materiálu a teplotě, zdaleka není filament jako filament. Pokud máš špatné zkušenosti s nějakým druhem PETG, napiš značku, ať se jí vyhneme.

_________________
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pult z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: úte 12.10.2021 18:12 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 4204
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
Jiri píše:
Pokud máš špatné zkušenosti s nějakým druhem PETG, napiš značku, ať se jí vyhneme.


Je to vlastnost petka. Při rázu křehne a klidně křupne. Testoval jsem mnoho teplot i v komoře a bez chlazení.
Používám od DD.
Ale je to jedno, křupne nečekaně i vivak. Prostě desetkrát s tím budeš dělat tu samou věc a na jiným místě to to křupne napodruhý. Je potřeba s tím počítat
a víc nadimenzovat. Nevím, jestli jsi viděl moje video.



Návod jak vložit video do příspěvku na RCMANIA.cz

Drží jako blázen v jednom perimetru a pak stačí na trupu (tištěným stejně) jinej prudkej pohyb a je po něm.

Věř mi, vím o čem mluvím :wink: .
Petko už nepoužívám.
z obyčejnejch materiálů vyhoví na vše ASA 275 .
Dělám z ní komplet podvozky a přežije (je i na Albikovi na turbínu)

Pokud máš dobré zkušenosti, nezkusil jsi s tím to co já.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pult z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 13.10.2021 10:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.9.2008
Příspěvky: 3019
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
A bol by na pultik vhodný PLA? alebo PLA+?

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pult z 3D tiskárny
PříspěvekNapsal: stř 13.10.2021 11:27 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.1.2009
Příspěvky: 1028
Bydliště: ČR
HLA píše:
Jde o pultík pro taranis Q7 s multimodulem.
Až budu mít nějaký výsledek, tak sem dám fotky.

Taky jsem původně chtěl pult pro Taranis Q7S, který vlastním, pak jsem si vymyslel toto:
viewtopic.php?f=38&t=87802
Nepoužívám multimodul, ale kdyby se vešel, jde o další řešení.
Sice nejde o pul jako takový, mě to max. vyhovuje, je to lehké nehoupe se vysílač na krku. Jinak je to skladné, poodendání háků, se vleze i do původního kufříku.
Máto jen dvě nevýhody, že se nedají opřít ruce což mi nevadí a musíš si trochu na výrobku zapracovat.

_________________
Q X7S,Bolero,Q10,Rival,Limit,FW190,Flash,SK450,Viking2E,PikePerfect,Bf109,Aladin
www.lmkchotebor.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 39 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Seznam.cz [Bot] a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz