Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Spínání FETu Jeti Rex
PříspěvekNapsal: čtv 07.10.2021 16:44 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 9328
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
Vážení, zkoušel jste někdo servovýstupem REXe nastaveným jako zap/vyp (otevřenej kolektor) spínat posilujícího FETa pro spínání LED?
Je to klasickej otevřenej kolektor, to znamená, že potřebuje přidat odpor cca 4K7 do +5V napájení přijímače, nebo tam nějakej odpor je vevnitř? Co používáte za N-FETy? Jde mi o to jestli výstup REXe dává dostatečný napětí pro otevření (Ugs). Koukám taky, že FETy v malých pouzdrech mají docela velkej odpor v sepnutým stavu, pouzdro TO92 řádově jednotky ohmů.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FETu Jeti Rex
PříspěvekNapsal: čtv 07.10.2021 18:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1823
Bydliště: Vysočina, ČR
Je to jak píšeš. Vybrat spínací prvek podle Ugs a požadovaného proudu. Já spínám proudy řádu jednotek A a používám k tomu HEXFETy, G přímo na výstup procesoru. Na př IRL3803, IRLU8256PbF … , odpor v sepnutém stavu - zanedbatelný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FETu Jeti Rex
PříspěvekNapsal: čtv 07.10.2021 21:07 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 30.4.2015
Příspěvky: 158
Bydliště: Třinec
Celeron píše:
Vážení, zkoušel jste někdo servovýstupem REXe nastaveným jako zap/vyp (otevřenej kolektor) spínat posilujícího FETa pro spínání LED?
Je to klasickej otevřenej kolektor, to znamená, že potřebuje přidat odpor cca 4K7 do +5V napájení přijímače, nebo tam nějakej odpor je vevnitř? Co používáte za N-FETy? Jde mi o to jestli výstup REXe dává dostatečný napětí pro otevření (Ugs). Koukám taky, že FETy v malých pouzdrech mají docela velkej odpor v sepnutým stavu, pouzdro TO92 řádově jednotky ohmů.


pokud je tam otevřený kolektor, tak výstupní napětí je snad takové, na jaké napětí připojíš ten odpor do plusu... takže je to Tvá volba.

a zjištění, jestli je v Rexovi odpor na +5V je jednoduché - změř na něm napětí. Pokud je čistá nula, tak tam není, pokud se vyskyttuje něco mezi nula+ a +5V tak tam je.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FETu Jeti Rex
PříspěvekNapsal: pát 08.10.2021 9:20 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.4.2003
Příspěvky: 10166
Bydliště: Praha Hloubětín ČR
Obrázky: 295
Blog: Zobrazit blog (3)
Přímo v návodu píšou:
zajistěte, aby tento pin byl používán pouze jako logický výstup, nezatěžujte výstup proudem vyšším než 1mA

Osobně bych tedy odpor přidal.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FETu Jeti Rex
PříspěvekNapsal: pát 08.10.2021 11:18 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2579
Bydliště: Ústí nad Labem
Celeron píše:
potřebuje přidat odpor cca 4K7 do +5V napájení přijímače, nebo tam nějakej odpor je vevnitř?
To snadno zjistíš voltmetrem:
- jestliže tam odpor JE, bude se napětí na výstupu měnit podle stavu sepnuto/vypnuto ve smyslu 0V/plné napětí
- pokud tam odpor NENÍ, bude na výstupním pinu stále 0V (v obou případech samozřejmě měřeno proti zemi (-napájení)

Odpor tam spíš bude, a kdyby nebyl a chtěl jsi ho přidat, 4k7 je zbytečně malý, volil bych tak 10x větší.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FETu Jeti Rex
PříspěvekNapsal: pát 08.10.2021 15:51 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 9328
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
ellet píše:
Já spínám proudy řádu jednotek A a používám k tomu HEXFETy, G přímo na výstup procesoru. Na př IRL3803, IRLU8256PbF … , odpor v sepnutém stavu - zanedbatelný.

Koukal jsem do TME, IRL3803 je dostupnej jen v TO220, v D2PACK je minimální odběr 800 ks.
IRLU8256PbF nevedou vůbec. GME nemá, GES zaniknul, Mouser mi posledně poslal něco jinýho a musel jsem reklamavat, Farnell ani netuším, jak teď funguje.
Opravdu dáváš G napřímo bez ničeho? Porty procíků ale přeci mají zapínatelný Pull up odpory. Jestli jsou kanálový výstupy REXe porty procesoru, tak se mohou jako servovýstup zapínat a jako logickej otevřenej kolektor vypínat. Jenže pusť do takovýhleho výstupu napětí vyšší než napájecí.
Teď jsem zkusil nějakýho Hexfeta z měniče na starým PC boardu spínat přes 74LS06 (opravdu otevřenej kolektor). Fet sepnout jde, ale rozepnutí trvá i několik sekund. Nějaká kapacitní záležitost. Ten odpor do napájení tam být musí.
Večír zkusím změřit jak to u Rexe odpor je.

A propo, zkoušel jste někdo ty třídrátový led pásky, co jdou řídit REXem napřímo?
Díky!


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FETu Jeti Rex
PříspěvekNapsal: pát 08.10.2021 16:30 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1823
Bydliště: Vysočina, ČR
Celeron píše:
Opravdu dáváš G napřímo bez ničeho? ...
Ano a používám normální výstup (totem). Výstup s otevřeným kolektorem nepoužívám a nepozoroval jsem žádné zpožení. Dělal jsem, pro kamaráda, několik časovačů k odpálení motorů vícestupňových raket, tak jsem šetřil i odpory. Napájím to malou lipolkou (pro dostatečný proud - náboj v kondenzátoru), ale funguje to i při poklesu napětí. Řídím tak i spínání ss ESC.
Správnější je ale toto:


Přílohy:
MOSFET.jpg
MOSFET.jpg [ 7.76 KiB | Zobrazeno 956 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FETu Jeti Rex
PříspěvekNapsal: pon 11.10.2021 6:59 
Mazák
Mazák

Registrován: 2.3.2012
Příspěvky: 2579
Bydliště: Ústí nad Labem
Celeron píše:
Fet sepnout jde, ale rozepnutí trvá i několik sekund. Nějaká kapacitní záležitost.
To opravdu kapacitní záležitost je, gate má charakter kapacity a proto v takovém případě vybíjecí odpor potřebuje (viz obrázek v předchozím příspěvku). Bez něj nejen že si na vypnutí počkáš, ale není skokové a v přechodovém stavu se tranzistor (podle zátěže) může i nechutně hřát.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FETu Jeti Rex
PříspěvekNapsal: pon 11.10.2021 9:22 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.9.2008
Příspěvky: 621
JardaRůžička píše:
To opravdu kapacitní záležitost je, gate má charakter kapacity a proto v takovém případě vybíjecí odpor potřebuje (viz obrázek v předchozím příspěvku). Bez něj nejen že si na vypnutí počkáš, ale není skokové a v přechodovém stavu se tranzistor (podle zátěže) může i nechutně hřát.

Nuž, ak si správne myslím, že to Celeron zapojil nejak takto:
Příloha:
74LS06+MOSFET.jpg
74LS06+MOSFET.jpg
[ 12.46 KiB | Zobrazeno 646 krát ]


tak kapcita medzi G a S rádovo nF nemôže spôsobiť pomalé vypínanie MOSFETu.
Dôvod je ten, že otvorenie výstupu obvodu 74LS06-ky (čiže prechod do stavu logická 0), znamená, že táto parazitná kapacita je v mžiku vybitá cez výstupný tranzistor obvodu 74LS06. Čiže ako keby som skratoval výstup obvodu 74LS06 (a vývod G MOSFETu) s vývodom - napájania (s vývodom S MOSFETu).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FETu Jeti Rex
PříspěvekNapsal: pon 11.10.2021 10:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1823
Bydliště: Vysočina, ČR
Atto píše:
...Nuž, ak si správne myslím, že to Celeron zapojil nejak takto:...
tak kapcita medzi G a S rádovo nF nemôže spôsobiť pomalé vypínanie MOSFETu....
Taky mně vrtalo hlavou jak to může být zapojený, aby tam bylo zpoždění. Asi je před FETem "něco" předřazeno.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FETu Jeti Rex
PříspěvekNapsal: pon 11.10.2021 15:20 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 20.5.2009
Příspěvky: 352
Bydliště: Karlovy Vary
Celeron píše:


A propo, zkoušel jste někdo ty třídrátový led pásky, co jdou řídit REXem napřímo?
Díky!





Musíš mít REX Assist verzi.

Hraj si :-)
https://www.coptertec.de/news/2017/led- ... ex-assist/


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FETu Jeti Rex
PříspěvekNapsal: pon 11.10.2021 15:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 9328
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
ellet píše:
Taky mně vrtalo hlavou jak to může být zapojený, aby tam bylo zpoždění. Asi je před FETem "něco" předřazeno.

Blbě to rozpínalo pokud tam nebyl žádnej odpor a otevřenej kolektor "zkratoval" gate Feta na zem.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FETu Jeti Rex
PříspěvekNapsal: pon 11.10.2021 15:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 9328
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
spawn78 píše:
Musíš mít REX Assist verzi.
Hraj si :-)
https://www.coptertec.de/news/2017/led- ... ex-assist/

To vím, že jen Assiat má vývody pro LED pásky. On ten výstup ledek reaguje podle polohy z gyra, obyčejný přijímače nemají kde brát informaci o poloze modelu.
Mě spíš zajímá, jestli se to chová stejně u plošníků jako u coptér a hlavně jestli to kromě WS2812 umí i WS2811 a WS2813, který jsou snáz sehnatelný v menší metráži.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FETu Jeti Rex
PříspěvekNapsal: pon 11.10.2021 16:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1823
Bydliště: Vysočina, ČR
Celeron píše:
...Blbě to rozpínalo pokud tam nebyl žádnej odpor a otevřenej kolektor "zkratoval" gate Feta na zem.
Asi bych musel vidět zapojení, protože při elektrodě G na otevřeným kolektoru bez odporu by hlavně nemohlo dojít ke spínání (Gate bez předpětí), ale nech to už plavat, prostě je v něčem chyba :D (že by "obrácenej" MOSFET....?) .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Spínání FETu Jeti Rex
PříspěvekNapsal: pon 11.10.2021 16:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.9.2008
Příspěvky: 621
ellet píše:
... při elektrodě G na otevřeným kolektoru bez odporu by hlavně nemohlo dojít ke spínání (Gate bez předpětí), ale nech to už plavat, prostě je v něčem chyba :D ) .

Ellet ma predbehol:
Lebo moja otázka na Celerona by bola: Tak ako to potom (bez odporu) spínalo?

Ja by som to nenechal "plavat". Nie že by som chcel vyrývať, ale preto, aby sme sa dobrali toho, kde je "zakopaný pes".
Niekde je chyba, v niečom si nerozumieme (nemyslím jazykovú bariéru :wink: ), nejaký pojem jeden chápe inak ako druhý.
A bolo by dobre, aby sme to dostali do stavu "vsjo jasno".


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 41 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz