Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned 04.04.2021 20:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 1244
Bydliště: Dobruška
Začínám experimentovat s různými materiály - filamenty pro 3D tiskárnu. Ne vždy ale chci bez "nějakých" znalostí objednávat a možná je pak nevyužít. Nejsem tak bohatý.
PLA, používá většina z nás. ABS, PETG a další už o něco míň. ASA a další co se prodávají v e-shopech někdo ani nikdy nepoužil. A pokud ano, máte nějaké, jiné zkušenosti, než co jste se dočetli v technických listech. Nebo, než co vám někdo říkal?
Potřebuji třeba udělat nějaké vykrajovačky na sušenky. Z PLA to jde snadno, ale nejedna známá, zapomněla, že to nesmí do myčky a nejspíš víte jak to dopadlo. Zkoušel jsem je dělat z PETG, ABS, ale vzhledem ke slabé řezné stěně se nepatrně i tyto zdeformovali. Po jednom mytí to není nic katastrofálního, ale co po x návštěvách v myčce? Bude tomu taky tak, nebo se budou kroutit dál a víc? Z čeho je tisknout? ASA? Ten zatím nemám.
Jednou jsem s objednávkou obdržel několik vzorků a jeden byl pojmenovaný PET. Bez toho "G" na konci. Potřeboval nahřát na 240°C, jinak netekl. Ale i tohle PET se v myčce lehounce zdeformovalo.

_________________
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 04.04.2021 21:08 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 3962
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
V myčce kromě PC a nylonu a podobných nic nevydrží - ASA ani ABS.
PC se tiskne na 290°C a víc a udržet ho na podložce teplé 130 °C se mi nedařilo - asi by to chtělo víc.
Když vezmu v úvahu cenu špulky, tak vykrajovátka umeju v ruce a je klid.
A udělám je z Pet-G s ohledem na asi nejmenší závadnost vůči potravinám.

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 04.04.2021 22:22 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11196
Bydliště: Břeclav, CZ
dudaj píše:
V myčce kromě PC a nylonu a podobných nic nevydrží - ASA ani ABS.
PC se tiskne na 290°C a víc a udržet ho na podložce teplé 130 °C se mi nedařilo - asi by to chtělo víc.
Když vezmu v úvahu cenu špulky, tak vykrajovátka umeju v ruce a je klid.
A udělám je z Pet-G s ohledem na asi nejmenší závadnost vůči potravinám.


Naprostý souhlas. V ruce je to i rychlejší.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 04.04.2021 22:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 25.11.2008
Příspěvky: 1244
Bydliště: Dobruška
To vím taky. Jsem psal, někteří si to uvědomí, že to nepatří do myčky, až to vytáhnou ven. Já s tím problém nemám.

_________________
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 05.04.2021 8:09 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 7.12.2006
Příspěvky: 898
Bydliště: Praha 10 ČR
Vykrajovátka mám z PLA, už druhé Vánoce slouží skvěle.
Umýt jedině kartáčkem v ruce vlažnou vodou s kapkou Jaru.

https://lubos71.rajce.idnes.cz/DeltiX_- ... 1336361218
https://lubos71.rajce.idnes.cz/DeltiX_- ... 1336361219
https://lubos71.rajce.idnes.cz/DeltiX_- ... 1413997420
https://lubos71.rajce.idnes.cz/DeltiX_- ... 1417222540

_________________
Luboš
https://3dtisk-rc-modely.webnode.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 05.04.2021 11:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.5.2012
Příspěvky: 1653
Bydliště: Kroměříž
Obrázky: 38
Prosím o radu. Dotaz asi spíše pro uživatele Průša tiskáren:
Skoro přesně rok mám tiskárnu a tisknul jsem zatím k velké spokojenosti jen PLA. Mám u Průši mini ale jen hladkou podložku a na technické podpoře ohledně tisku materiálů mně bylo doporučenou k tisku PETG a FLEX (tyto dva typy bych potřeboval tisknou) mít tu zrnitou tiskovou podložku, že by se ta hladká mohla poničit. Nic víc (tedy kromě toho konkrétního matroše samozřejmě) k tisknutí nepotřebuju?


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 05.04.2021 11:26 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11196
Bydliště: Břeclav, CZ
Marek_Km píše:
Prosím o radu. Dotaz asi spíše pro uživatele Průša tiskáren:
Skoro přesně rok mám tiskárnu a tisknul jsem zatím k velké spokojenosti jen PLA. Mám u Průši mini ale jen hladkou podložku a na technické podpoře ohledně tisku materiálů mně bylo doporučenou k tisku PETG a FLEX (tyto dva typy bych potřeboval tisknou) mít tu zrnitou tiskovou podložku, že by se ta hladká mohla poničit. Nic víc (tedy kromě toho konkrétního matroše samozřejmě) k tisknutí nepotřebuju?


Nepotřebuješ, kromě kalibrace.

PETG na zrnitém plátu drží perfektně, po ochlazení sám odskočí.

FLEX ale tisknu na hladký plát pomazaný coresem a pak to odervu pod vodou. Přímý tisk už by se nepustil. Asi by to i šlo na zrnitý, to jsem ale nezkoušel. Zrnitý se do materiálu samozřejmě otiskne a u těch FLEXů jsem to potřeboval mít hladké.

Zrnitý plát je tenčí - musí mít svou vlastní kalibraci. Tiskárna si je pamatuje, stačí jen navolit příslušný plát. Jen se to nesmí zapomenout přehodit. Tisk na zrnitý s nastavením na hladký se nepřilepí, je moc vysoko. Horší je to ale naopak. Tisk na hladký s kalibrací na zrnitý může plát poškodit, protože tryska do něj rýpne.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 05.04.2021 11:36 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.5.2012
Příspěvky: 1653
Bydliště: Kroměříž
Obrázky: 38
zdzd: super, dík za rychlou odpověď.
Koupím tedy jak ten zrnitý plát, tak asi i Kores. Ale ohledně kalibrace - stejně mi Průša slicer generuje kalibraci pro každý tisk, tedy asi nějaká další nebude nutná, nebo ano?


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 05.04.2021 11:45 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 19
Slicer ti žádnou kalibraci negeneruje. Slicer ti generuje Gcode. Kalibraci pro jednotlivé pláty si musíš udělat a uložit si je do profilu. Při výměně plátu si pak v menu tiskárny jen zvolíš příslušný profil.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 05.04.2021 11:55 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11196
Bydliště: Břeclav, CZ
Jak to myslíš s tou kalibrací ve sliceru? Základní musí být mechanická přímo na tiskárně a tam se dá udělat pro osm plátů, každý zvlášť.

Viz manuál, strana 43. kapitola 8.1 Profily pro tiskové pláty:

https://cdn.prusa3d.com/downloads/manua ... 1610988879


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 05.04.2021 11:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.5.2012
Příspěvky: 1653
Bydliště: Kroměříž
Obrázky: 38
Průša slicer mi vygeneruje Gcode včetně kalibrace podložky pro každý tisk (abych to upřesnil). Jiný slicer mi tu kalibraci vynechal a málem jsem rýpnul bez podložky. Moje chyba - ten slicer jsem neobdařil nastavením tiskárny, proto požívám jen Průšu.
Pro jistotu jsem se teď do něj díval a kromě mraků možných různých nastavení je tam co se týká podložky jen její tvar a rozměry, ale kromě tloušťky. Proto je mi divné, proč by to měl udělat kalibraci, když ji tiskárny dělá pro KAŽDÝ tisk.
zdzd: zapnu tiskárnu a mrknu do ní tedy.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 05.04.2021 12:02 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.5.2012
Příspěvky: 1653
Bydliště: Kroměříž
Obrázky: 38
OK, je to v: NASTAVENÍ - HW NASTAVENÍ - TISKOVÉ PLÁTY.
Nevěděl jsem, doteď jsem nic měnit nepotřeboval...


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 05.04.2021 12:05 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 11196
Bydliště: Břeclav, CZ
V tiskárně nic neuvidíš, pokud tam neaktivuješ více plátů podle návodu výše.

Jinak slicer opravdu nic nekalibruje. Jen tam dá příkaz aby najela do výchozí polohy, přičemž se chytá na tu mechanickou kalibraci použité tiskárny.

edit: Vidíš že to jde...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 05.04.2021 12:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 27.5.2012
Příspěvky: 1653
Bydliště: Kroměříž
Obrázky: 38
Dík za pomoc. Sice jsem tady kvůli tomu zadrbal půl stránky, ale třeba to někomu pomůže.
Jinak co se týká materiálů, tak jsem se měl podívat nejdřív sem: https://help.prusa3d.com/cs/category/pr ... erialy_220
Edit: Flexfill, Prusament PETG a Kores objednány a zaplaceny. Bude se testovat :)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: pon 05.04.2021 14:50 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 19
Stáhni si tuto knihu https://www.prusa3d.cz/kniha-zaklady-3d-tisku-josefa-prusi/
Je tam mimo jiné i spousta informací do začátků 3D tisku.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz