Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: ned 17.01.2021 23:50 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 794
Bydliště: Telč
(Následující otázky jsou vhodné spíše pro někoho, kdo ten zvukový modul stavěl: )

Sestavil jsem zvukový modul podle RC Revue http://robodoupe.cz/2015/generator-zvuku-motoru-s-picaxe/. Vlastně šlo všechno hladce, až na to, že mi to nefunguje (chvilku vydá zvuk, ale pak přestane a bliká dioda...po pár zapnutích ani už ten zvuk nevydá). Chápu, že těžko radit takhle na dálku, to je jasný. Tak jen pár otázek.

1) Dopustil jsem se několika změn (ale v souladu s článkem pana Černého), jsou tyto změny v pořádku?
- Na místo tranzistoru STP35NF06L jsem použil IRL2203N. Soudě podle toho, že zvuk to chvilku dělalo, je asi vyhovující?
- V textu bylo uvedeno: Pokud chceme zvětšit plynulost přechodů a zejména zajistit přirozený průběh poklesu „otáček“ při prudkém ubrání plynu (za cenu pomalejších nástupů), můžeme na místě R4 osadit odpor 10k a současně změnit C2 na 100 μF.
A to jsem přesně udělal, protože jsem neměl kondenzátor 47μF.
- Místo kondenzátorů na 15V jsem použil na 25V.
- Místo reszistoru 33k jsem použil 24k a 10k (ale nejsou uplně přesné, takže vcelku je to tak 33.5 kOhm).

2) Někde jsem četl, že v schématu v článku chybí jakási propojka se zemí, nevíte jaká? V článku se píše něco o nahrazení jednoho rezistoru propojkou, možná to bylo ono. To jsem taky udělal.

3) Co absolutně nechápu: měnil jsem při zkouškách program v druhém picaxe (ten, který dělá zvuk a ke kterému je připojena LED dioda) - nakonec jsem došel k verzi, kde byly všechny řídící proměnné nastavené natvrdo, init byl vynechán, žádné blikání diody v programu nebylo - všechno s diodou jsem smazal. A stalo se tohle: sice se program choval jak jsem ho upravil (na začátku jsem měl nějaký kontrolní sound, abych poznal, že je to ten upravený), ale dioda přesto blikala. Zvuk hrál déle, ale nakonec stejně přestal.

Rozuměl bych nějaké spálené součástce, nebo něčemu, co se každé zapnutí chová stejně, ale tohle? Chvíli hraje, pak přestane. V programovacím módu (s propojkou) to přehraje kousek, tak 3 sekundy a pak zase začne blikat dioda... Napájecí napětí mám přesně 5V.


Tak jen kdyby někdo měl nějaké zkušenosti ze stavby tohoto modulu, uvítám. Díky.

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: pon 18.01.2021 0:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 794
Bydliště: Telč
Malá změna. Když jsem procesory prohodil (i programy), tak v módu výběru zvuku už přehrává všechny nabídky. Teď to vypadá, že je něco špatně se servo signálem. Nebo že procesor vlevo je špatný. Mám i třetí (dva jsou z jedné objednávky). Tak to vypdá, že mám dva vadné nové PICAXE, asi.

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: pon 18.01.2021 18:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1720
Bydliště: Vysočina, ČR
Protože mám rád jednoduchá řešení, tak jsem si s tím taky hrál. Je to už několik roků a jen z tvého popisu ti nepomůžu. Můžu jen potvrdit, že to funguje spolehlivě. Taky jsem dělal úpravy a skončilo to tím, že jsem jeden procesor, za cenu mírného zhoršení projevu, ještě ušetřil (viz video).
Hádal bych na někde velké proudy, nepřetěžuješ zdroj? Čím to vůbec napájíš? Jestli jen z ESC, zkusil bych do série s reproduktorem cvičně dát nějaký odpor (cca 10 Ohm)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: pon 18.01.2021 20:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 794
Bydliště: Telč
Díky za odpověď (ani jsem na tak zmatený příspěvek nedoufal).

Napájím to z nabíječky ISDT Q8 (má funkci stabilizovaného zdroje). 5V, proud jsem omezil asi na 3 A. To je myslím dobré. Jelikož jsem profesí programátor, zkoušel jsem laborovat s programem - různé části jsem nahrazoval konstantama. Připadá mi, že pravý procesor (ten co generuje zvuk) funguje dobře. Aspoň ten zvuk z něj už leze. Ale stále v neutrálu. Buďto nechodí na vstupní pin správný signál, nebo je analogový převodník rozbitý. Když nahradím příkaz readadc přiřazením hodnoty, otáčky se změní.

Co je zvláštní - když procesory prohodím (i programy), dělá to zvuk jen pár vteřin a pak zdechne. Takže myslím, že levý procesor je nějaký polo-vadný. Nebo je to nějaká jiná verze. Co mě mate: mám 3 procesory - 2 nové a jeden starý. Ty nové nefungují (jak jsem psal), ten starší, co se mi doma válel, funguje. Ale že bych měl takový štěstí, že bych koupil hned dva špatné PICAXE (jsou s nálepkou, starý je bez)? Přitom se tváří, že do nich program teče. Ale proč nedělají zvuk, když ten starý ano? Snad jsem to popsal dobře.

Nemohl by být vadný nějaký kondenzátor?

Gratuluji všem, kteří dočetli až sem :-)

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: pon 18.01.2021 20:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 794
Bydliště: Telč
A teď sem ten křáp spálil uplně. Omylem jsem to při těch mnoha testech přepóloval. V zapojení neni ochranná dioda, měl jsem si ji tam doplnit...holt víc přemýšlet, u cizích schémat :-(. Na to, že to měla bejt akce na chvilku, levná, jednoduchá věc, tak celkem fiasko. Asi mi prodali špatný picaxe a pak jsem se takhle svezl. Možná.

Tak prakticky...nevíte, co všechno se těma pěti voltama spálí? Procesory jsou jasný. Kondenzátory? LEDka..? Měly šanci přežít? No uvidíme, objednal jsem další součástky :-). Kdybych rovnou koupil nějaký hotový zvukový modul, asi by to vyšlo skoro levnějc :-).

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Naposledy upravil semo dne pon 18.01.2021 23:16, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: pon 18.01.2021 21:59 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.5.2018
Příspěvky: 20
Ahoj,
byl by tu někdo tak hodný a poslal sem seznam všech součástek, který jsou potřeba k sestavení? Díky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: pon 18.01.2021 23:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 794
Bydliště: Telč
To je napsáno tady: http://robodoupe.cz/2015/generator-zvuku-motoru-s-picaxe/.
Ve schématu jsou uvedeny hodnoty součástek. Není to složité to tam vyčíst. Plus teda ještě součástky na naprogramování procesorů, viz: http://www.picaxe.cz/wp-content/uploads/PICAXE-za%C4%8D%C3%ADn%C3%A1me-1.pdf.

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: pon 18.01.2021 23:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1720
Bydliště: Vysočina, ČR
Já jsem neměl picaxe už od té doby v ruce (i moje konečná verze na videu není s picaxe), ale vidím, 08M už asi nejsou v prodeji a píšeš, že máš dva ks nové a jeden starý. Nemáš nakonec každý procesor jiný? Protože koupit vadný procesor a hned 2 kusy je dost málo pravděpodobný.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: úte 19.01.2021 5:21 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 19832
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
PICAXE 08M je PIC12F683 s bootloaderem. Co ten zdroják přepsat do něčeho jiného a použít ty dostupný běžný PICy?

_________________
jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: úte 19.01.2021 8:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 6365
Bydliště: Vsetín
Stavěl jsem jej na jaro a makal by na první dobrou, kdybych nezapomněl signálovou propojku z 1. na 2. MCU... Nic jsem neměnil, napájím to z BECu regulátoru a bez problémů, mám tam nějaký 4" repro z kazeťáku, tuším 5 nebo 7 ohm (už jen vzpomínám že to byla taková nějaká divná hodnota) jen aby to mělo zvuk, tak je na repráku nalepená uzavřena ozvučnice o průměru 100mm a a délce tak 150mm a reproduktor hrajem směrem do ní.

Vlastně asi jedna chyba tam je... Nejde mi externí napájení, když tam připojím 12V, tak hlasitost je pořád stejná, ale pak jsem to ani neměřil a nezjišťoval, jelikož mi těch 5V stačí.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: úte 19.01.2021 8:52 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 794
Bydliště: Telč
ellet píše:
08M už asi nejsou v prodeji a píšeš, že máš dva ks nové a jeden starý. Nemáš nakonec každý procesor jiný? Protože koupit vadný procesor a hned 2 kusy je dost málo pravděpodobný.

Píšeš 08M. A teď koukám, že ten generátor zvuku je taky na 08M. Já měl 08M2+ (všechny 3). Nemohl být problém v tom? Ale to by nevysvětlovalo, proč se na pravé pozici každý choval jinak.
08M2 se jinak dají koupit. Tyhle byly ze snailshopu. Pravda, byly levnější, než jinde :-). Teď jsem objednal z GM a dám tomu ještě jednu šanci.


jyrry: V čem se ty jiný picy programují? A co je k tomu potřeba? Běžně pracuju s C++. Doby assembleru jsem už nezažil (znám jen teoreticky).

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: úte 19.01.2021 10:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1720
Bydliště: Vysočina, ČR
Dost dobře nechápu, proč to programovat v něčem jiným, když chyba je naprosto jistě jinde. Já jsem to taky nakonec předělal pro origo 683, ale měl jsem k tomu důvod. Tady žádnej nevidím, když se to udělá dobře, tak to chodí.
Píšeš, že jsi programátor ale nevím, jak znáš hw, podezírám ještě nastavení překladače a taky bez měření není vědění :D. Jak se to teď chová může být už taky jen důsledek. (A jyrry má rád PICBASIC :D )


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: úte 19.01.2021 10:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 794
Bydliště: Telč
No, nastavení překladače... ono tam toho k nastavení moc neni. Jen typ procesoru. S jiným typem to ani program nezavedlo. Ad měření: no lecos jsem měřil. Jestli je správný odpor tam, kde má být, jestli je na té či oné pacičce napětí. Vše se zdálo dobré. Ale jsem amatér, tak jsem samozřejmě chybu mohl udělat. Programátor sice jsem, ale 3D grafiky. Tyhle malý HW tolik neznám (nebo řekněme nemám tolik zažitý).

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: úte 19.01.2021 10:42 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 26.5.2018
Příspěvky: 20
No vše mi jasné kromě těch diod :-) Poradíte jaké?
Toto mohu použít https://www.gme.cz/mikrokontroler-picaxe-08m2 ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zvukový modul s PICAXE (Alan Bond)
PříspěvekNapsal: úte 19.01.2021 11:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 20.2.2011
Příspěvky: 794
Bydliště: Telč
nulda píše:
No vše mi jasné kromě těch diod :-) Poradíte jaké?

V návodou jsou 1N4001. Na GME asi nejsou, je tam třeba 1N4007. To myslím, že by mělo být v pohodě. Je zajímavý, že v návodu se píše o proudu až 3A, ale ty diody jsou dimenzovaný na 1A. Možná, kdyby se dala větší, podobných parametrů, nic se tim nepokazí.

nulda píše:

To nevím :-). Původní zapojení počítá se starším 08M. Já použil Tebou odkazovaný 08M2, ale nechodilo mi to (teda jen trochu, jak jsem psal). Myslím, ale že by mělo. Možná by se měly upravit v kódu jinak čísla pinů, viz: https://elecurls.tripod.com/08m-08m2.htm. S tím jsem chvíli taky experimentoval.

_________________
http://semos333.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 50 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz