Autor |
Zpráva |
PeZet
|
Napsal: sob 28.11.2020 11:35 |
|
Zkušený debatér
|
 |
 |
Registrován: 3.2.2005 Příspěvky: 352 Bydliště: ČR, Praha 13 Obrázky: 9
|
Ahoj,
nemáte nějakou pomůcku, návod, zkušenost, jak odhadnout rychlost letu modelu [m/s]? Je to veličina, která je potřeba v různých výpočtech.
Letu zdar!
_________________ PeZet
|
|
Nahoru |
|
 |
|
|
 |
TomasC
|
Napsal: sob 28.11.2020 12:08 |
|
Administrátor serveru
|
 |
 |
Registrován: 24.4.2003 Příspěvky: 9823 Bydliště: Praha Hloubětín ČR Obrázky: 292
Blog: Zobrazit blog (3)
|
Odhad je zcela mimo.
Ideální je telemetrie.
V minulosti jsem zkoušel nějaký prográmek, který analyzoval zvuk z pohledu dopplerova jevu. Ale bylo třeba proletět dost blízko.
Taky jsem zkoušel kameru, namířenou dolů a z počtu snímků, které jsem potřeboval na přeletění letiště jsem počítal rychlost.
V modelářské bibli "Aerodynamika moderních leteckých modelů" to řeší pohledem kamery z dálky a počítají počet políček mezi dvěma rovinami.
|
|
Nahoru |
|
 |
Woita
|
Napsal: sob 28.11.2020 12:44 |
|
Mecenáš serveru
|
 |
 |
|
Airspeed senzor (pitotova trubice), ta měří s přesností cca 1%, a nebo GPS senzor - tato čidla jsou celkem běžná k různým RC systémům. A teď jak to píšu, mne napadlo - jako jednorázové řešení - že by se na palubu mohl umístit mobil (který má GPSku) a pomocí nějaké aplikace tu rychlost zaznamenat?
_________________ FrSky Horus, letadla, heli+koptéry. http://rc.ludl.cz
|
|
Nahoru |
|
 |
PeZet
|
Napsal: sob 28.11.2020 13:12 |
|
Zkušený debatér
|
 |
 |
Registrován: 3.2.2005 Příspěvky: 352 Bydliště: ČR, Praha 13 Obrázky: 9
|
No jo, ale když to letadlo ještě neexistuje, protože teprve vzniká na papíře. Jak se tedy řeší pevnostní výpočty, ovládací momenty v řízení atd.?
_________________ PeZet
|
|
Nahoru |
|
 |
TomasC
|
Napsal: sob 28.11.2020 14:04 |
|
Administrátor serveru
|
 |
 |
Registrován: 24.4.2003 Příspěvky: 9823 Bydliště: Praha Hloubětín ČR Obrázky: 292
Blog: Zobrazit blog (3)
|
Přiměřeným bezpečnostním násobkem.
|
|
Nahoru |
|
 |
guchar
|
Napsal: sob 28.11.2020 15:45 |
|
Mazák
|
 |
|
Možná je to nesmysl 1. nápad přes čidlo zrychlení to nejde " fu. obrácená" vrtule je užita na generátoru proudu Pokud pasivní vrtule budou na modelu tři (x, y, z) jejich otáčky budou úměrné složkám vektoru rychlost. Asi třílisté, pevné rychloběžné vrtule. Ale i ty budou fungovat (točit se) jen pro určitý rozsah rychlost proudění (Ke každé bezkontaktní měření otáček Zpracování uP za bezdrátovým přenosem)
Prodávané telemetrie pro letadla mívají jako čidlo Pitotovu trubici.
|
|
Nahoru |
|
 |
dudaj
|
Napsal: sob 28.11.2020 16:03 |
|
Platící zákazník RCManie
|
 |
Registrován: 22.7.2012 Příspěvky: 3827 Bydliště: Zvole u Prahy Obrázky: 0
|
PeZet píše: Ahoj,
nemáte nějakou pomůcku, návod, zkušenost, jak odhadnout rychlost letu modelu [m/s]? Je to veličina, která je potřeba v různých výpočtech.
Letu zdar! Záleží co stavíš, nějaká poletucha tak do 60 km/h, akrobat tak 100 -120 km/h , a dmychadlo normál tak 150 - 180 Km /h. Turbínový tak 200 -300 i víc. Předpokládám, že na m/s si to přenásobíš. Čím je model menší, bude i rychlost menší v praxi. I když to tak nevypadá v reálu. Jinak při tom návrhu může pomoct i https://www.ecalc.ch/
_________________ www.3dfrezovani.cz
|
|
Nahoru |
|
 |
veka1
|
Napsal: sob 28.11.2020 18:18 |
|
Platící zákazník RCManie
|
 |
 |
Registrován: 17.12.2008 Příspěvky: 3454 Bydliště: Bohumileč 15 Obrázky: 0
|
Neco mi rika ,... rychlost se neodhaduje. Ta je obvykle pevne dana ( predpis,pravidla, nebo jine pozadavky) . Totez plati o hmotnostech. V obou pripadech pri realizaci navrhu rozhoduji min a max dosahovane (pripustne) hodnoty. Z vyse uvedenho jiz lze navrhnout letajici aparat... vse se nabali na pozadovane rychlosti a hmotnosti ( min a max) tak, aby vysledek uspokojoval pozadaky konstrukera , potazmo provozovatele.... zadna velka veda. veka1
|
|
Nahoru |
|
 |
Koli
|
Napsal: sob 28.11.2020 20:04 |
|
Celkem nový uživatel
|
 |
|
Já to dělám tak. Když chci vědět, jak mi éro letí rychle a nemám ho již nějakou gps vybavené, tak do něj vložím obyč logger. Má velikost flešky, tak se do většiny modelů v poho vejde. A mám veškeré potřebné údaje. Asi tak. Koli
|
|
Nahoru |
|
 |
veka1
|
Napsal: sob 28.11.2020 20:37 |
|
Platící zákazník RCManie
|
 |
 |
|
Koli píše: Já to dělám tak. Když chci vědět, jak mi éro letí rychle a nemám ho již nějakou gps vybavené, tak do něj vložím obyč logger. Má velikost flešky, tak se do většiny modelů v poho vejde. A mám veškeré potřebné údaje. Asi tak. Koli Dobre delas ,tak to ma byt ,tak je to spravne. Pozn. rychlost se da taky urcit vypoctem po zneuziti stopek a vytycene drahy. V mnoha kategoriich zcela bezna praxe. V tom problem neni, ale pripomenu ctvrty prispevek diskuse,.... tj.letadlo jeste neni. Co ted? veka1
|
|
Nahoru |
|
 |
coro
|
Napsal: sob 28.11.2020 21:16 |
|
Mazák
|
 |
 |
Registrován: 8.5.2006 Příspěvky: 9197 Bydliště: Bratislava dnv SK
|
Dovolím si ako teoretik, o teoretickom lietadle.. tak ako prvé odhadni hmotnosť a potom keď zvolíš profil a nosnú plochu, tak skús podľa poláry profilu vypočítať vztlak pri ktorom sa to má udržať vo vzduchu.. a rýchlosť vypadne zo vzorcov..
|
|
Nahoru |
|
 |
veka1
|
Napsal: sob 28.11.2020 21:34 |
|
Platící zákazník RCManie
|
 |
 |
|
coro píše: Dovolím si ako teoretik, o teoretickom lietadle.. tak ako prvé odhadni hmotnosť a potom keď zvolíš profil a nosnú plochu, tak skús podľa poláry profilu vypočítať vztlak pri ktorom sa to má udržať vo vzduchu.. a rýchlosť vypadne zo vzorcov.. Ano .. len vsetko v opacnom garde... najprv predpis, alebo pravidla = vaha ,rychlost...potom zbytok. Ledaze s novym erom by si vytvaral i novu legislativu... potom mozes postupovat podla tvojho. Pozn. predpis pro konstrukci letadel v kazde katregorii stanovi maximalni pripustnou hmotnost a minimalni rychlost... zbytek se do toho musi vejit.Platne i pro modely. veka1
|
|
Nahoru |
|
 |
jyrry
|
Napsal: sob 28.11.2020 22:07 |
|
Moderátor serveru
|
 |
Registrován: 28.2.2005 Příspěvky: 19742 Bydliště: Rakovník, CZ Obrázky: 0
|
Kdybych věděl že ta modelařina je tak složitá, asi bych si s ní vůbec nezačínal...
_________________ jyrry.cbcnet.cz
|
|
Nahoru |
|
 |
coro
|
Napsal: sob 28.11.2020 23:20 |
|
Mazák
|
 |
 |
Registrován: 8.5.2006 Příspěvky: 9197 Bydliště: Bratislava dnv SK
|
pre mňa je zas jedno ktorým koncom hore stojí vzorec, len nech to nepadá... a svoje zásadne odhadujem, nič nepočítam, mne to stačí (a nejak zázračne aj funguje..).. Aj keď verím že je fakt, že čo sa nezlomí za letu, je asi zbytočne predimenzované.. Len raz som skúšal aj hľadať poláry, keď sa mi podarilo vyrobiť krídlo čo malo presne rovnaký vztlak ako odpor.. bolo jedno akým smerom ho obteká vzduch, chovalo sa ako guľatina, aj keď som tým točil v ruke okolo seba a skúšal natočiť nejaké uhlu nábehu.. absolútne nič - ani s turbulátormi, ani nijak.. mám ho odložené "zarámované" že toto popiera fyziku..  Ale letelo aj to, ale len chvíľu a to len zvislo hore za motorom..
|
|
Nahoru |
|
 |
Miro_V
|
Napsal: ned 29.11.2020 8:09 |
|
Zkušený debatér
|
 |
 |
Registrován: 26.7.2020 Příspěvky: 221 Bydliště: Žilina, let.Hôrky-Brezovec Obrázky: 2
|
jyrry píše: Kdybych věděl že ta modelařina je tak složitá, asi bych si s ní vůbec nezačínal... 
_________________ Radiomaster TX16s / FrSky Horus X12s / Spektrum Dx8 G2 + pár lietadielok....
|
|
Nahoru |
|
 |