Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Správné usazení elektromotoru
PříspěvekNapsal: pon 23.11.2020 9:42 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 23.11.2020
Příspěvky: 2
Zdravím a mám prosbu jak správně usadit elektromotor do modelu. Vím, že by měl být posazen mírně dolů a do leva z pohledu proti vrtuli. Mohl by mi někdo však ozřejmit celý postup, jak stanovit tyto úhly a jak správně zaměřit osy letounu. Doposavad jsem používal modely, které již byly od výrobce nastaveny přepážkou.
Díky za odpovědi. Pavel


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Správné usazení elektromotoru
PříspěvekNapsal: pon 23.11.2020 12:58 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 25.3.2014
Příspěvky: 1535
Bydliště: Letovice,ČR
Těžko říct, jak to zaměřit u tebe. Nevím co to máš za model.
Já používám tři způsoby.
1. na hlavní přepážce mám vypodloženej kříž motoru do patřičných úhlů
2. přední montáž dělám tak, že mám závítový tyče s matičkama a nasadím kříž a nastavením matiček dosáhnu požadovaných úhlů. Potom to dotáhnu dalšíma matkama.
3. u větších modelů se zadní montáží si na hlavní přepážku nalepím z překližky vyřezaný lože který je vlastně vyřezaný a slepený tak, aby tam byl zase ten úhel.

Vždy si to nakreslím na papír, abych si změřil, jak to uříznout. Musíš počítat s tím, že by vrtule měla být v ose. To znamená, že osa letadla se protíná s osou motoru v místě vrtule. Toho docílíš tím, že motor je i s ložem mírně nad horizontální osou a mírně vpravo ( z pohledu zepředu) od svislé osy.
Lepší by byl nákres ale nemám nic co bych mohl sem dát. Snad to někdo přidá.

A nejlíp si přidat do profilu bydliště a on už ti někdo z okolí pomůže osobně.

_________________
Co napíšu je jen můj názor, který nikomu nevnucuju.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Správné usazení elektromotoru
PříspěvekNapsal: pon 23.11.2020 13:05 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 17.12.2008
Příspěvky: 3454
Bydliště: Bohumileč 15
Obrázky: 0
pavel.nov píše:
Zdravím a mám prosbu jak správně usadit elektromotor do modelu. Vím, že by měl být posazen mírně dolů a do leva z pohledu proti vrtuli. Mohl by mi někdo však ozřejmit celý postup, jak stanovit tyto úhly a jak správně zaměřit osy letounu. Doposavad jsem používal modely, které již byly od výrobce nastaveny přepážkou.
Díky za odpovědi. Pavel


Skus prosmejdit skeny v odkazu: https://veka1.rajce.idnes.cz/Teorie_a_praxe/

Nebo treba tu: http://www.vekamodel.cz/aerodynamika-a- ... ni-modelu/

veka1


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Správné usazení elektromotoru
PříspěvekNapsal: pon 23.11.2020 20:55 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 28.10.2012
Příspěvky: 89
Už hooodně dlouho to dělám takto:
Mám ocelovou kulatinu průměr 10mm, délka 200mm. Odměřím průměr hřídele motoru a nechám si na soustruhu do osy té kulatiny vyvrtat stejnou díru. Obvykle je to pak s vůlí, nevadí.
Motorovou přepážku pak obrušuji tak, aby "šla" do trupu spíše těžko. Pak přišroubuji na přepážku motor, vsunu do trupu, nasadím tu kulatinu a srovnám do osy a .... připravím si kapku vteřiňáku někde na desku a tyčku na nanesení. To rovnání je zpravidla v rovině svislé bez problémů, je vidět dělící rovina trupu. V rovině vodorovné to prostě odhadneš. A teď vyosení..... tan (resp. sinus) jednoho stupně je cca 0,0178 a tedy vyosení 1stupně na 200mm je cca 3,4 mm, dva stupně 6,8, t.zn. když pohneš konce té navléknuté tyčky tak, aby její okraj byl ve svislé rovině tak to bude cca 1,5 stupně ..... no a takto si to "narafičíš" a .... zpravidla to dělám tak, že trup držím spíše svisle, aby mi hmotnost té tyčky "nevyvracela" motor (proto důraz na těsné zasunutí) a ..... když se mi to jeví OK, tak druhou rukou vezmu špejly a na 4 místa kápnu vteřiňák, pak sejmu "měřící" tyčku, bodnu to na ještě dalších místech, sejmu motor a .... "máznu" to kaší z epoxy a mikrobalonů.
Takovkáto přesnot v pohodě stačí, na akrobatech "na přesno" to stejně ladíš podkládáním motoru při zalétávání, u větronů tomu pomůžeš trimem.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Správné usazení elektromotoru
PříspěvekNapsal: pon 23.11.2020 21:56 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 7337
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
JiriB píše:
Už hooodně dlouho to dělám takto:
Mám ocelovou kulatinu průměr 10mm, délka 200mm. Odměřím průměr hřídele motoru a nechám si na soustruhu do osy té kulatiny vyvrtat stejnou díru...

Problém, ne každý má tuto možnost.
A co si udělat takový forychtung, který usadím do trupu a pak podle něj zalepím motorovou překážku. Take jsem to dělal rak, že jsem překážku zalepil jako potlačenou a vyosení jsem pak řešil klínkem z překližky.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Správné usazení elektromotoru
PříspěvekNapsal: pon 23.11.2020 22:00 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 9823
Bydliště: Praha Hloubětín ČR
Obrázky: 292
Blog: Zobrazit blog (3)
Tady jsem popsal, jak zarovnávám přepážku já. http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=1 ... 1#p1289121


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Správné usazení elektromotoru
PříspěvekNapsal: úte 24.11.2020 8:38 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 23.11.2020
Příspěvky: 2
JiriB píše:
Už hooodně dlouho to dělám takto:
Mám ocelovou kulatinu průměr 10mm, délka 200mm. Odměřím průměr hřídele motoru a nechám si na soustruhu do osy té kulatiny vyvrtat stejnou díru. Obvykle je to pak s vůlí, nevadí.
Motorovou přepážku pak obrušuji tak, aby "šla" do trupu spíše těžko. Pak přišroubuji na přepážku motor, vsunu do trupu, nasadím tu kulatinu a srovnám do osy a .... připravím si kapku vteřiňáku někde na desku a tyčku na nanesení. To rovnání je zpravidla v rovině svislé bez problémů, je vidět dělící rovina trupu. V rovině vodorovné to prostě odhadneš. A teď vyosení..... tan (resp. sinus) jednoho stupně je cca 0,0178 a tedy vyosení 1stupně na 200mm je cca 3,4 mm, dva stupně 6,8, t.zn. když pohneš konce té navléknuté tyčky tak, aby její okraj byl ve svislé rovině tak to bude cca 1,5 stupně ..... no a takto si to "narafičíš" a .... zpravidla to dělám tak, že trup držím spíše svisle, aby mi hmotnost té tyčky "nevyvracela" motor (proto důraz na těsné zasunutí) a ..... když se mi to jeví OK, tak druhou rukou vezmu špejly a na 4 místa kápnu vteřiňák, pak sejmu "měřící" tyčku, bodnu to na ještě dalších místech, sejmu motor a .... "máznu" to kaší z epoxy a mikrobalonů.
Takovkáto přesnot v pohodě stačí, na akrobatech "na přesno" to stejně ladíš podkládáním motoru při zalétávání, u větronů tomu pomůžeš trimem.....



Moc díky za info, to je supr.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Seznam.cz [Bot] a 10 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz