Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zapojeni dvou serv na vyskovce
PříspěvekNapsal: ned 22.11.2020 20:42 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 27.7.2011
Příspěvky: 376
Bydliště: Ostrava-Poruba
Zdravim, mam na vas dotaz. Prave osazuju L-39 vlastni vyroby a chci dat dve serva na vyskovku at ma kazda polovina vyskovky sve servo ale nejlepe to zapojit do prijimace jen do jednoho portu a nevim jak na to. Kdyz jsem dal Y-kabel, tak poloviny vyskovky chodi akorat jako kridelka. Mam DX6i napada vas jak to vyresit? Dekuji za rady.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojeni dvou serv na vyskovce
PříspěvekNapsal: ned 22.11.2020 20:57 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 5080
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Za připomenutí stojí zapojení křidélek do dvou kanálů s možností diferenciace - pravé křidélko
při pohledu shora a zezadu zapojíme do kanálu AILE a levé do kanálu AUX1,
toto křidélko potom nastavujeme v rádiu pod položkou FLAP
https://www.rc-zoom.cz/spektrum-dx6i-2-dil/
Spectrum DX6i - samokřídlo - nastavení
http://rcmania.cz/viewtopic.php?f=38&t=79929


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojeni dvou serv na vyskovce
PříspěvekNapsal: ned 22.11.2020 21:03 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 2.8.2008
Příspěvky: 1478
Bydliště: Pelhřimov, ČR
Obrázky: 1
U některých ARF stavebnic podobný problém se zapojením vztlakových klapek (souhlasné výchylky stejně jako u VOP) je vyřešen jednoduše tak, že serva jsou zapojena do Y kabelu a páky serv jsou nasazeny na stejnou stranu, pak i smysl výchylek jsou shodné. Měl jsem to tak u dvoumetrového modelu Piper Super Cub a bylo to uspokojivě funkční, jen esteticky nesouměrné. U Tvého vysílače Ti stejně asi nic jiného nezbyde. Vlastně zbyde, serva na Y kabelu a před jedno servo vřadit servo reverz v ceně několika stovek, jen jsem takle v rychlosti nevygugloval nikoho kdo ho má skladem, všude zde je nedostupný. No a poslední možností je otočit smysl otáčení serva (teď nevím přesně - asi přehodit napájecí kablíky k motoru a k potenciometru).


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojeni dvou serv na vyskovce
PříspěvekNapsal: ned 22.11.2020 21:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 7337
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Jestli jsem to dobře pochopil, tak máš serva blbě nasazená. Pokud to chceš jako křidélka, dáš je proti sobě, tedy obě osy jsou situovány např ven. Pokud chceš, aby chodila serva souhlasně, musíš je dát obě stejným směrem. Pak to můžeš mít na Y kabelu, bez dalšího vymýšlení a elektronického nastavování.
Martin z mě předběhl.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojeni dvou serv na vyskovce
PříspěvekNapsal: ned 22.11.2020 21:31 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 27.7.2011
Příspěvky: 376
Bydliště: Ostrava-Poruba
Dobre,takze nejlevnejsi a nejrychlejsi moznosti je otocit servo. Dekuji moc za rady :-)


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojeni dvou serv na vyskovce
PříspěvekNapsal: ned 22.11.2020 23:07 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 12.6.2020
Příspěvky: 100
Máš tyto možnosti:
- použít dva kanály nebo použít Y kabel a zároveň
- namontovat obě
serva souhlasně (ne zrcadlově)
- použít servo reverz (elektronická destička), který jednomu servu obrátí chod
- upravit (nebo možná i koupit) jedno servo tak, aby mělo opačný chod
- použít digitální serva, která se dají programovat a dá se u nich obrátit chod


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojeni dvou serv na vyskovce
PříspěvekNapsal: pon 23.11.2020 1:01 
Administrátor serveru
Administrátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 24.4.2003
Příspěvky: 9823
Bydliště: Praha Hloubětín ČR
Obrázky: 292
Blog: Zobrazit blog (3)
Otevřít servo
Prohodit mezi sebou krajní vodiče na potenciometru
Prohodit mezi sebou přívody k motoru
Pohlídat si identickou mechanickou stránku ovládání VOP, stejné úhly na pákách, délka táhel, atd.. Jednou jsem to ladil tak, že jsem na každou polovinu VOP dal do modelíny laserové ukazovátko a koukal, zda tečky jezdí po stěně vedle sebe.


Za mě je ideální cesta pořídit vysílač, který má v základu dvě serva na VOP.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojeni dvou serv na vyskovce
PříspěvekNapsal: pon 23.11.2020 8:32 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.9.2008
Příspěvky: 2898
Bydliště: Nové Mesto nad Váhom
TomasC píše:

Za mě je ideální cesta pořídit vysílač, který má v základu dvě serva na VOP.

Alebo mixom...

_________________
Realistické RC modely - http://rcmodely.cevaro.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojeni dvou serv na vyskovce
PříspěvekNapsal: pon 23.11.2020 9:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 7337
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Myslím, že zcela nejjednodušší je souhlasná montáž serv. Nebude nic předělávat, přehazovat kabely, štelovat vychylky s pomocí různých, a různě složitých, přípravků, a udrží to na jednom kanálu. Dvě stejná serva budou mít velmi pravděpodobně stejný chod.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojeni dvou serv na vyskovce
PříspěvekNapsal: pon 23.11.2020 12:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 8695
Bydliště: Nový Bydžov ČR
Obrázky: 14
TomasC píše:
Otevřít servo
Prohodit mezi sebou krajní vodiče na potenciometru
Prohodit mezi sebou přívody k motoru


Akorát nesmí narazit na servo, který má vývody pro motor, nebo potenciometr, nebo obojí zapájený přímo do plošnýho spoje. Moc jich sice není, ale už jsem jich pár kusů viděl.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojeni dvou serv na vyskovce
PříspěvekNapsal: pon 23.11.2020 17:23 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.1.2007
Příspěvky: 7337
Bydliště: Praha 8, ČR
Obrázky: 8
Kurňa chlopi, proč to dělat jednoduše, když to jde složitě :lol:. Pokud to konstrukce umožňuje, dal bych serva souhlasně a vyprdnul bych se na překopávání kablíků, potenciometrů a ještě případně seřizovat serva, aby měla stejné chody pák.

_________________
Hitec Aurora 9X


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Zapojeni dvou serv na vyskovce
PříspěvekNapsal: pon 23.11.2020 19:32 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel

Registrován: 22.9.2012
Příspěvky: 56
Řešili jsme to u Futaby FC -16, viz. viewtopic.php?f=38&t=42096&start=45.
Tak u tebe by to mělo jít podobně.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: REX a 13 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz