Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 82 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: pát 24.05.2019 18:42 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.6.2010
Příspěvky: 589
Chtěl bych se zkušenějších kolegů zeptat, zda existuje nějaký čip nebo modul, obsahující 3D gyro a 3D akcelerometr a vestavěný mikrokontrolér, ze kterého je možno pomocí sběrnice, třeba I2C, dostat přímo hodnoty polohy náklonu a sklonu vůči zemskému povrchu.

Nechal jsem se inspirovat tímhle článkem:
https://vyvoj.hw.cz//inemo-sestiosy-sen ... uceni.html
ale žádné strojové učení nepotřebuji.

Nechci pouze senzor, něco jako IMU6050, protože k tomu je třeba ještě mikrokontrolér s programem, abych dostal polohu modelu.
To je to samé, jako když chci měřit výšku letu modelu pomocí tlakového senzoru BMP085.
Ale když použiju tlakoměr - výškoměr - teploměr MPL3115A2, tak ten to má všechno uvnitř a nemusím se o nic starat a nic počítat. Všechno je na jednom malém čipu, včetně výpočtu nadmořské výšky.

Tak takový obvod bych potřeboval, aby po úvodní kalibraci rovnou ukazoval hodnoty bočního náklonu a sklonu modelu vůči zemskému povrchu a to i za pohybu. A nechci ani IMU + Arduino.

Předem děkuji za ochotu.


Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: pát 24.05.2019 19:09 
Celkem nový uživatel
Celkem nový uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: 8.11.2011
Příspěvky: 95
Bydliště: Praha
Jestli dobre chapu ten dotaz, tak treba BNO055 od Bosch dela to co chces. Proste umi vratit primo uhel ve stupnich, pocita to sam z gyra/acc/mag co ma uvnitr.

_________________
Jirka Masník
[Wind S50E, Mini FuntanaX, E325, Ricco, Rotorshape,...]


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: pát 24.05.2019 21:29 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 3848
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
==edit02 PŘEHLÉDL JSEM "nechci ani IMU + Arduino" Tříosý magnetometr (QMC5883L) a Arduino nestačí?
https://laskarduino.cz/vstupni-periferie-cidla/230364-arduino-kompas-hmc5883l.html
Modul magnetometru se sběrnicí i2c může komunikovat s každým vhodným uP
popis propojení s hostitelgkým uP (CPU)
https://www.hwpro.cz/oc/index.php?route=product/product&product_id=335
https://www.amazon.de/s?k=3-Achse+Magnetometer+Sensor+I2C&i=electronics&__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&ref=nb_sb_noss
- Proč ta averse k často užívaným Arduinům?


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: sob 25.05.2019 9:34 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.6.2010
Příspěvky: 589
masa píše:
Jestli dobre chapu ten dotaz, tak treba BNO055 od Bosch dela to co chces. Proste umi vratit primo uhel ve stupnich, pocita to sam z gyra/acc/mag co ma uvnitr.

Jirko, díky.
Možná je to to, co chci.
Zatím koukám do datašítu jako výr a jsem z toho jelen.
Je to dost složitý, má stará hlava s tím dost zápasí.

Zatím jsem vůbec nenašel registry, ze kterých bych si mohl vyzvednout mnou požadované hodnoty.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 25.05.2019 9:45 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 11.6.2010
Příspěvky: 589
guchar píše:
... Proč ta averse k často užívaným Arduinům?

Není to averze.
Ale předpokládám, že na palubě modelu bude mikrokontrolér, zpracovávající telemetrická data, takže vozit tam další dosti velký modul - desku Arduina a k tomu modul IMU6050 senzoru mi přijde složitejší, než použít pouze jeden malý modul, který zmiňuji v tomhle vlákně.

Ale je dost možné, že nakonec k tomu budu muset přistoupit, pakliže si neporadím se složitostí obvodu BNO055.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob 25.05.2019 12:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1177
Bydliště: Vysočina
StrycAlois píše:
...vozit tam další dosti velký modul - desku Arduina
Arduino Mini Pro má cca 18x34 mm. Když se to "zasmrští" nad sebou, je to o něco větš.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 27.05.2019 10:54 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4049
Bydliště: SK Bratislava
Asi chces toto ...

https://www.ebay.com/itm/Kalman-6-axis- ... SwJ7RYWYNT

... len si musis uvedomit co to vlastne robi, resp. co nazyvas "model" ... vsetky tieto vecicky su zalozene na kombinacii dat z gyra, akcelerometra a (mozno) magnetoskopu tym spomenutym kalmavym filtrom ... ale nedavno tu bezala plodna debata o tom ako akcelerometer v lietadle (na rozdiel od auticka, lode, visiacej koptery) "nevidi zemegulu" ... tak casto treba ten akcelerometer proste vylucit (tym sa strati kompenzacia driftu v jednej osi) a to u zrovna tejto vecicky (a podobnych) asi nepojde. Takze niecomu ako arduino sa mozno nevyhnes.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 28.05.2019 11:22 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 797
https://www.ebay.de/itm/401772980072

BMI160 je presne to co hladas, necitas sice I2C ale SPI co je rovnako jednoduche alebo este jednoduchsie ako I2C (nie je to multimaster protokol)

edit: pozeram ze ma mat aj I2C... ale volil by som SPI


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 28.05.2019 11:49 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4049
Bydliště: SK Bratislava
sky59 píše:
https://www.ebay.de/itm/401772980072

BMI160 je presne to co hladas, necitas sice I2C ale SPI co je rovnako jednoduche alebo este jednoduchsie ako I2C (nie je to multimaster protokol)

edit: pozeram ze ma mat aj I2C... ale volil by som SPI


Obavam sa ze som sa v tomto vlakne tak trochu stratil, pretoze niekolkokokrat vidim zmienku o BMI160 ... a ta nesplna zadanie hned v 3 veciach -

1/ je to RATE gyro, takze nedava hodnotu pozadovaneho odklonu - aspon nie za pohybu, na to by bolo treba hodne matiky pri spracovani (kalmanov ale aspon komplementrany filter)

2/ poziadavka bola aby to nebol ciste senzor a toto je ciste senzor, presne rovnako ako odmietany 6050 a jeho klony

3/ aby sa z tohoto vydojili potrebne informacie, je treba nieco ako arduino pridat - BMI160 ma moznost digitalnych filtrov, takze najjednoduchsia varianta by bola pridat arduino, nastavit filtre tak aby sa dostala z toho komplementarna informacia a v arduine dokoncit vsetko potrebne (nejaka intedgracia, sumovanie atd) aby vznikol komplementarny filter - to by potom mohlo napriklad seriovou linkou uz posielat pozadovane informacie naklonu - presne rovnako to robi to vyssie spomenute https://www.ebay.com/itm/Kalman-6-axis- ... SwJ7RYWYNT ... SwJ7RYWYNT to to ale robi velmi slusne pomocou kalmanovho filtra

ale nie je to moj boj, tak to uz necham na autora otazky :- ))


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 28.05.2019 12:11 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 797
neviem sa narychlo vyjadrit k bodu 1 ale mikrokontroler to uz ma v sebe, posiela to cez SPI uz hotove informacie

Příloha:
Unbenannt.png
Unbenannt.png
[ 203.29 KiB | Zobrazeno 362 krát ]




spracovanie to uz ma v sebe a hodnoty zrychleni a naklonu sa uz sa len citaju z registrov, takze neviem o com hovoris

a kde si videl niekolkokrat zmienko a BMI160? ja to tu nemozem najst ... niekto z nas si asi hrkol


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 28.05.2019 12:29 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 797
a tu mas registre s udajmi: nikde nevidim zmienku o tom ze by sa molo nieco pocitat aby si dostal informacie z gyra...

Příloha:
Unbenannt1.png
Unbenannt1.png
[ 127.07 KiB | Zobrazeno 367 krát ]



staci len precitat cez SPI alebo I2C presne ako chcel tazatel


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 28.05.2019 12:41 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4049
Bydliště: SK Bratislava
A kde vidis hodnoty naklonu? Ja vidim data akcelerometra a rate gyra. Naklon nevidim.

A ze tu to BMI nie je - ok, moja chyba, myslim ze to vecra bud bolo a zmizlo, alebo sa mi proste snivalo, to na veci ale nic nemeni, nemyslim ze by som musel kvoli tomu este chlastat.

A nie nema to na sebe ziadny realny procesor ktory by to mohol pocitat, ten ma naopak ten spomenuty 6050 (a na jeho programovanie existuje dobre urobena kniznica), ten uz potom vie davat priamo pozadovanu orienatciu v podobe quaternionov, ktore si podla potreby mozes prepocitat na eulerove uhly alebo cokolvek ineho. Tento cip ani nahodou. Jedina inteligencia toho cipu je v programovatelnych digitalnych filtroch, nic viac (ked nepocitam veci specificke pre telefony ako podporu rozonania "polozenia", pocitania krokov atd ... co nas v danej aplikacii predpokladam nezaujima)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 28.05.2019 12:45 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4049
Bydliště: SK Bratislava
https://www.mouser.com/ds/2/783/BST-BMI ... 786474.pdf

Strana 2: prva veta, je to akcelorometer a rate gyro senzor.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 28.05.2019 15:05 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 797
ok, dava to informaciu v stupnoch za sekundu, takze by mal potom stacit stupidny integrator, akurat ze nesmies vynechat ziadne meranie, robi sa 6400x za sekundu takze ziadne terno

objednal som 1ks tak sa skusim s tym pobavit...

ale najprv mam este rozobeny "projekt" najmensieho telefonu na svete so SIM800H, prislo to po 2 mesiacoch zo zeme draka

pisal som tu o tom a rad by som ukazal ze je mozne urobit s prijimacom GPS (dava uz ascii texty na TX) bez pouzitia dalsieho --duina lokacne zariadenie
pre uletene modely, a ze ich nie je malo sa stale presviedcam aj tu na fore, vaha by mohla byt par gramov, malo by to poslat suradnice na prezvonenie alebo raz za pol hodinu ?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 28.05.2019 15:16 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 4049
Bydliště: SK Bratislava
sky59 píše:
ok, dava to informaciu v stupnoch za sekundu, takze by mal potom stacit stupidny integrator, akurat ze nesmies vynechat ziadne meranie, robi sa 6400x za sekundu takze ziadne terno


nestaci "stupidny integrator" pretoze integrator ma drift, preto tam je ten akcelerometer (pripadne magnetometer ak treba vsetky 3 osi) s ktorym sa urobi programovo bud komplementarny alebo kalmanov filter (u 6XXX sa pouzije priamo vstavany procesor na ten ucel) ... a sme kde sme zacali, netreba vymyslat vymyslene, existuje to, funguje to, pouziva sa to, staci pochopit a pouzit


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 82 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz