Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 82 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned 21.04.2019 11:10 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6625
Bydliště: Písek, ČR
Diferenciální měření výšky baro čidlem pro záchranu helikopéry ve Spiritu:

Nabízí se možnost, použít baro čidlo pro měření výšky a podle výšky (nižší než např. 3m) aktivovat záchranu ve Spiritovi.
To má ale nevýhodu, že údaj čidla se v čase dosti mění, mj. i s počasím (jak nám ujíždí ty meteorologické hektopaskaly, tak čidlo ujede za chvíli běžně o několik metrů).

Napadla mě myšlenka, jak tohle ujíždění eliminovat, a s Jardou Falconem jsme to dotáhli do celkem fungující varianty:

Základem je použít jedno čidlo na zemi a druhé v modelu. Když se pak odečtou výšky z obou čidel (tj.udělá se jejich rozdíl), zůstane nám pěkně čistá výška modelu nad zemí. A je celkem jedno, jak se mění tlak vzduchu s počasím, protože obě čidla jedou hezky spolu a tedy jejich rozdíl je vždy čistá výška modelu nad zemí, se slušnou přesností.
Je nutné mít obě čidla stejná (a ještě lépe vybraná-spárovaná), aby jezdila opravdu stejně.

Takže udělali jsme to takto:
Jedno čidlo (vario) úplně normálně v modelu, tak jak se běžně používá.
Příloha:
Vario v helikoptéře.JPG
Vario v helikoptéře.JPG
[ 117.24 KiB | Zobrazeno 2065 krát ]


Druhé čidlo v šachtě vysílačky (my jsme to udělali v Horusovi se systémem Open TX). Zde pozor na zapojení pinů v konektoru vysílačky, je jiné než u přijímačů:
Příloha:
Vario ve vysílačce.JPG
Vario ve vysílačce.JPG
[ 76.19 KiB | Zobrazeno 2065 krát ]


Vario v šachtě musíme u příslušného modelu aktivovat - tj. v menu modelu aktivovat "externí modul". Tato vychytávka se mi docela líbí, protože čidlo v šachtě bude napájené jen u modelů (helikoptér), kde ho chci použít.

Čidla musí mít rozdílné ID - jednomu z nich je třeba ho změnit (to se dělá měničem kanálů, který se dá normálně koupit):
Příloha:
Měnič ID.JPG
Měnič ID.JPG
[ 92.16 KiB | Zobrazeno 2065 krát ]


Ve vysílačce se po detekci čidel objeví dvě čidla, pojmenujme je "AltG" (jako Ground) a "AltA" (jako Air). Pak se udělá třetí čidlo typu "vypočtené" jako rozdíl AltA - AltG. Nazvěme ho "Vypo".
A teď už je to jednoduché: Uděláme logický spínač, který bude aktivní za podmínky Vypo < 3m.
A tento logický spínač bude (přes Spec. funkci) aktivovat na dobu 1,5s kanál záchranu helikoptéry ve Spiritovi přes příslušný kanál (obdobně jako to dělá GeoLink)
Ještě poznámka: Před startem je vhodné (nutné) nulovat čidla, takže opět jeden logický spínač, který bude jednorázově aktivní po dobu 0,1s poté, co aktivuju spínač plynu. Tímto logickým spínačem (přes příslušnou spec. funkci) nuluji telemetrii. Takže v okamžiku roztočení motoru tímto prohlásím, že model stojí na zemi ve výšce 0m a od té doby se měří jeho výška.
Honza Urbánek (RC Studio) nám vyšel vstříc - zapojil několik vario čidel, nechal je měřit výšku a logoval údaje a následně čidla pěkně spároval, aby bylo dosaženo co nejlepší shody "pozemního" a "vzdušného" čidla. Navíc jim hned změnil ID a nádavkem ještě jejich rychlost na 100 ms.

Jo a ještě malá vychytávka: Po aktivaci záchrany rádio zahraje melodickou sirénku, aby byl pilot informován kdo že mu to sahá do řízení :wink:

A počítám že v dalším vývoji by bylo fajn aktivovat záchranu dříve v závislosti na rychlosti sestupu modelu (dle vertical speed). To by neměl být v OpenTx problém. Zvýšilo by to bezpečnost.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Naposledy upravil Woita dne ned 21.04.2019 12:07, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: ned 21.04.2019 11:46 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6625
Bydliště: Písek, ČR
honza.i píše:
... použití čidla ve vysílačce v součinnosti s více modely, v každé modelu bude jiné čidlo nechci čidla přehazovat. Je tedy nutné mít čidla párovaná?

Děkuji Honza

Honzo, pokud chceš mít párováno více čidel, tak samozřejmě nemusí být jen dvě - spárovat lze tři, čtyři... čidla.
Nebo lze použít nespárovaná a vyzkoušet kolik se to rozjíždí - myslím že použitelné by to být mohlo i bez párování (párovaná by asi byla lepší - a ta zvětšená rychlost se jistě hodí. ID se u čidel do vzduchu může nechat stejné - defaultní a ID změnit jen tomu čidlu do vysílačky).

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 21.04.2019 12:11 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 1.8.2012
Příspěvky: 5657
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Potreba upozornit na fakt ze cidla snesou jen max 10V tzn v sachte radia kde je spinana baterie radia je potreba na to myslet a budto baterie nema vice jak 10V nebo potreba regulovat.

_________________
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 21.04.2019 13:29 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6625
Bydliště: Písek, ČR
Honzo myslím že jsi schopen dodat čidla s mikroBECem?
(Nebo zařadit diodu do napájení?)

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Naposledy upravil Woita dne ned 21.04.2019 13:36, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 21.04.2019 13:34 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 1.8.2012
Příspěvky: 5657
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Treba toto https://rcstudio.cz/cs/esc-pdb-ubec/492 ... -512v.html

_________________
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 21.04.2019 13:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1526
Bydliště: Kladno
Další možnost nastavení je stanovit dvě výšky, jednu pro aktivaci a druhou pro deaktivaci, tím se dosáhne jak vysoko heli vyletí, druhá možnost je jak píše Wojta nastavit čas sepnutí.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 21.04.2019 13:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1526
Bydliště: Kladno
pozor čidlo zapojené v rádiu se načte až po spojení s přijímačem.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 21.04.2019 16:14 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 1.8.2012
Příspěvky: 5657
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Jeste vyzkousim naparovat nejake grx6 s HP variem, pak by to bylo dokonale protoze grx6 ma sbus, s.port a vario v malinkatem prijimaci co se hodi v podstate kamkoli.

_________________
Jan Janekx Urbanek
https://www.rcstudio.cz/ - prémiový partner a servis FrSky


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: ned 21.04.2019 19:28 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 4.5.2003
Příspěvky: 10618
Bydliště: Břeclav
Pánové, nechci vám kopat do báboviček, ale uvědomujete si, že barometrický tlak v helině má pramálo společného s tím v okolí?

Helina má rotor nad sebou, stojí na hromadě nafoukaného a tedy stlačeného vzduchu. Ve stejné výšce to bude jinak při visu než při letu. Bude to jinak na zádech, bude to jinak při každém hrábnutí do kolektivu. Na tlak bych fakt nespoléhal...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 21.04.2019 19:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1526
Bydliště: Kladno
fakt je takový, že v reálu je to zatím nejlepší řešení co se nám dostalo do rukou.
a ověřeno reálu v helině při skutečných letech se to chová daleko lépe než geolink.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 21.04.2019 20:18 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 29.1.2018
Příspěvky: 456
Bydliště: Doma
Obrázky: 0
Máš to otestované při stylu "hozená motyka"?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned 21.04.2019 22:11 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 8.10.2012
Příspěvky: 1526
Bydliště: Kladno
v "motyce" můžeš otestovat bez rizika, stačí nechat logovat hodnoty z baro a diferenci a poté zaletět prvek "motyka" v horizontální rovině a následně prohlédnout logy a budeš znát přesné chování.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 22.04.2019 6:52 
Mazák
Mazák

Registrován: 21.9.2015
Příspěvky: 763
a co pouzit obycajne gyro napr cc3d atom? v lietadle to funguje pekne
vzdy sa obrati do "normalu"
staci v panike prepnut prepinac

este som si spomenul na nieco spred 30 rokov, bolo to
pre buldozer bez vodica: nechat rotovat laser vo vyske
nad zemou a potom staci na heli umiestnit par snimacov,
ak vojde do luca-roviny tak sa aktivuje zachrana


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 22.04.2019 8:17 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 9.7.2011
Příspěvky: 6625
Bydliště: Písek, ČR
sky59 píše:
staci v panike prepnut prepinac

Se záchranou ručním přepínačem není problém, tady řešíme právě to jak tu záchranu cvaknout automaticky na základě minimální výšky.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon 22.04.2019 9:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2007
Příspěvky: 8795
Bydliště: Trenčianska Turná
Obrázky: 0
Woita píše:
Se záchranou ručním přepínačem není problém, tady řešíme právě to jak tu záchranu cvaknout automaticky na základě minimální výšky.

A aká je tá minimálna výška? Niekto to má meter, niekto 10cm, niekto 5m...
A ak sa ti to aktivuje automaticky vo chvíli keď to máš pod kontrolou, ale si nízko...?
A keď si to nastavíš na 1m, má to zmysel? Zachrániš padajúci vrtuľník ak sa to aktivuje vo výške 1m?
Nie som kosačkár.

_________________
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 82 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz