Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Futaba propojení 2x Rx
PříspěvekNapsal: pon 18.03.2019 22:58 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.7.2007
Příspěvky: 2302
Bydliště: Plzeň D.C.
Ahoj kluci,
prosím, máte někdo zkušenosti se spojením 2 přijímačů pro získání jednoho vícekanálového? Taková akce "Nescafé-dvá v jednom" :lol:

Údajně jdou některé přijímače Futaba spojit a získat tak vícekanálový přijímač....? Mám tady několik volných přijímačů (R6008 HS a R6106HFC) a potřebuji osadit 4m éro, ale potřebuji min 9 kanálů. Takže buď to mohu:

A - Koupit nový přijímač Futaba s požadovaným počtem 9-ti a více kanálů .... s vědomím, že mi tu leží X volných o kanál méně ....
B - Zapojit například VOP 2 serva přes Y kabel do jednoho kanálu .....? a tím pádem použít R6008HS....?
C - Propojit 2 přijímače a udělat akci 2v1 ....? ... pokud to teda jde ....

Díky za rady. :wink:

_________________
KDO NEPADÁ, LÉTÁ POD SVOJE MOŽNOSTI!


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba propojení 2x Rx
PříspěvekNapsal: úte 19.03.2019 2:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 7365
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Dávat R6106HFC, což je přijímač se sníženým dosahem do 4m éra není asi zrovna ideální. S originál Futabama jsem rozšíření kanálů nikdy nezkoušel ale se dvěma Orange 8 kanálů mi rozšíření na 14 kanálů chodilo. Stáhni si manuály přijímačů co máš a podívej se, zda to některý umí.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba propojení 2x Rx
PříspěvekNapsal: úte 19.03.2019 7:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.7.2007
Příspěvky: 2302
Bydliště: Plzeň D.C.
Celeron píše:
Dávat R6106HFC, což je přijímač se sníženým dosahem do 4m éra není asi zrovna ideální. S originál Futabama jsem rozšíření kanálů nikdy nezkoušel ale se dvěma Orange 8 kanálů mi rozšíření na 14 kanálů chodilo. Stáhni si manuály přijímačů co máš a podívej se, zda to některý umí.


Návod mám jen v AJ (i na Astře jsou v AJ, v ČJ jsem nevygooglil, ale třeba neumím Googlit) a vzhledem k tomu, že jsem ročník "Husákovo děti" tak "já nimnožko panimájem pa Rúsky" :D Nu nic, musím počkat na jedno z mých mnoha dětí, až bude doma a přeloží mně to. A díky o info o kratším dosahu, to jsem netušil.

Třeba se ještě ozve někdo, kdo to alespoň testoval. Hlavně sázím na možnost osadit 2 kanály S-Bus - dvě serva do jednoho kanálu. Třeba klapky si myslím můžou být v jednom kanálu, toť otázka ale, zda-li to jde a za jakých podmínek (přetížení, přehřátí....?netuším....)

_________________
KDO NEPADÁ, LÉTÁ POD SVOJE MOŽNOSTI!


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba propojení 2x Rx
PříspěvekNapsal: úte 19.03.2019 7:45 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 4.12.2003
Příspěvky: 311
Možností je samozřejmě mnoho, jak dosáhnout na 9, ale s tím co máš ty možnosti nejsou efektivní, pokud bys chtěl o dost více než 9 lze to celkem dobře využít. Jsou tři cesty, buď dva přijímače, přijímač a s.bus dekodér nebo kompletně přejít na s.bus serva. Z tvých přijímačů jde využít jen R6008HS pro první cestu, takže tím začnu.
1. R6008HS můžeš smysluplně nakombinovat pouze s R6308SBT nebo s R7006SB, první kombinace ti dá až 16 PWM kanálů, druhá až 12 PWM kanálů. (možnosti jsou i další s využitím s.bus, ale nebudeme to komplikovat)
2. Koupit nový přijímač a k němu s.bus dekodér, např. R6308SBT a jeden dekodér SBD-1, kombinace dá 7+3 kanály, nebo R7006SB a dva dekodéry SBD-1, kombinace dá 4+3+3 kanály.
3. Koupit jen R6203SB a přejít na s.bus serva.

Cesta 1. s R7006SB je nejlevnější a využiješ, co máš. Ano, je to komplikované, moc možností komplikuje život.


Naposledy upravil MomoBrut dne úte 19.03.2019 10:37, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba propojení 2x Rx
PříspěvekNapsal: úte 19.03.2019 7:48 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 9.3.2010
Příspěvky: 423
Bydliště: Mýtna LC
Môžeš použiť ako hlavný prijímač originál Futaba a na menej dôležité funkcie prijímač orange . prijímač orange sa dá použiť na prijímanie 9,10,11,12,13,14 kanálu po spojení kanálu 1 a 2 jumprom (obrázok v odkaze):https://hobbyking.com/en_us/orangerx-futaba-fasst-compatible-8ch-2-4ghz-receiver-s-spec.html
To je možnosť ako využiť aspoň jeden prijímač ktorý máš s tým že si dokúpiš ten orange.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba propojení 2x Rx
PříspěvekNapsal: úte 19.03.2019 10:28 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 12.3.2009
Příspěvky: 381
Škoda, že jsi nenapsal, jaký máš vysílač, zda s telemetrií, či bez.
Pokud telemetrický, pak bych zapomněl na 6008 a koupil bych 7008SB + převodník PWM na tři, případně osm serv, dle potřeby...
A budeš mít možnost mít rozvody na 7,4 V. 6008 HS na 6 V bych využil jinde.
Pokud nemáš telemetrii a stačí ti rozvody na 6 V, kombinoval bych 6008 HS a 6303 SB ( lze nastavit kanál 11 a 12 )
Samozřejmě je možnost použít pouze 14ti kanál,( jak na 6 V tak na 7,4 V ) ale nic domácího nevyužiješ
A myslím, že " čistá verze" s S BUS servy vyjde nejdráž...Ale stačil by ti " nejlevnější " 7003 SB
Je to jen o tvých preferencích, možností je opravdu dost
A na 6106 bych v této aplikaci opravdu zapomněl...
A kombinovat nabízející se " kompatibilní " bych byl velmi opatrný


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba propojení 2x Rx
PříspěvekNapsal: úte 19.03.2019 10:31 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 4.12.2003
Příspěvky: 311
Každopádně R7006SB umí obě jak FASST tak FASSTEST a za 2400,- bude mít buď samostatný 6-kanál, nebo 4 kanály navíc + s.bus pro případné další rozšíření.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba propojení 2x Rx
PříspěvekNapsal: úte 19.03.2019 13:14 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2005
Příspěvky: 140
Bydliště: Plzen
Na ktery prijimac potrebujete cesky navod?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba propojení 2x Rx
PříspěvekNapsal: úte 19.03.2019 21:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 29.7.2007
Příspěvky: 2302
Bydliště: Plzeň D.C.
horejsi píše:
Na ktery prijimac potrebujete cesky navod?

Pokud bych mohl poprosit, tak na R6008HS, existuje? Já jsem nevygooglil ....

Jinak mám vysílač T12FG. Začal jsem létat před X lety, tenkrát to byla špička vysílač, stál přes 20 litrů, dneska je to hold už sračka no :D

_________________
KDO NEPADÁ, LÉTÁ POD SVOJE MOŽNOSTI!


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba propojení 2x Rx
PříspěvekNapsal: úte 19.03.2019 22:05 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 21.9.2011
Příspěvky: 168
Bydliště: Svitavsko
ahoj, dovolím se svézt s tímto tématem bo si myslím, že můj dotaz má mnoho společného. Řeším Rx do 2,7m akrobatu, kde budu potřebovat 11k. Budu mít rozvodnou desku a serva HV (Savox), napájení z Li-on.

V šuplíku žádné plonkové Rx nemám, čili řešení 2x Rx pro mě nepřichází v úvahu. Ve světě S-BUSů a dekoderů jsem absolutní laik, byť něco jsem si načetl a teď nevím co je z hlediska spolehlivosti lepší řešení - buď nějaký výše zmiňovaný 6/8k Rx a k tomu S-Bus s dekodérem (-ry) nebo si něco připlatit a pořídit si 14k přijímač https://www.astramodel.cz/cz/katalog/fu ... 58038.html ?

díky za doporučení.

Honza


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba propojení 2x Rx
PříspěvekNapsal: stř 20.03.2019 0:24 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 7365
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
R7014SB jsem kupoval vloni. Je to teda dost peněz ale než šachovat s nějakejma kombinacema dvou přijímačů za 2x 2500,- tak radši jeden drahej. A taky nejsem přítelem systému, kde jsou všechny serva na jednom drátu. Možná ještě kombinace hlavní serva napřímo a pomocný přes dekodér S.BUS.
Těch Orange Fasst compatibil na rozšíření bych se vůbec nebál, mám 2 (+jeden Frsky Fasst kompatibil) již několik let v metylových motorákách a nikdy s nima žádnej problém nebyl.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba propojení 2x Rx
PříspěvekNapsal: stř 20.03.2019 5:52 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 4.12.2003
Příspěvky: 311
Lindbergh píše:
Pokud bych mohl poprosit, tak na R6008HS, existuje? Já jsem nevygooglil ....

Jinak mám vysílač T12FG. Začal jsem létat před X lety, tenkrát to byla špička vysílač, stál přes 20 litrů, dneska je to hold už sračka no :D


T12FG stále používám na každodenní polétání, vozím v autě. Naopak, je to skvělý vysílač, až na telemetrii umí vše, co současné Futaby. Fakticky vysílá 16+2 kanály jako T18SZ.
Na R6008HS v podstatě není nic nutné nastavit, naopak u toho vybraného rozšiřujícího přijímače budeš muset nastavit jiný režim, než z výroby a na to návod potřebuješ. Jsi omezený na FASST, takže v případě rozšíření přijímačem potřebuješ R7006SB pro 4 kanály navíc (9,10,11,12) anebo R6303SB pro 2 kanály navíc (11,12). Výhodnější cena/výkon je R7006SB. Na R7006SB je třeba nastavit systém FASST Multi a režim kanálů D.


Naposledy upravil MomoBrut dne stř 20.03.2019 10:12, celkově upraveno 3

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba propojení 2x Rx
PříspěvekNapsal: stř 20.03.2019 5:57 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 4.12.2003
Příspěvky: 311
Pokud budeš mít rozvodnou desku, napiš jakou, pak je situace trochu jiná, proudy nepotečou skrze přijímač a dekodéry. S.busu se není třeba bát, jen se to musí udělat dobře, jako se vším.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba propojení 2x Rx
PříspěvekNapsal: stř 20.03.2019 10:45 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 21.9.2011
Příspěvky: 168
Bydliště: Svitavsko
Honza71 píše:
ahoj, dovolím se svézt s tímto tématem bo si myslím, že můj dotaz má mnoho společného. Řeším Rx do 2,7m akrobatu, kde budu potřebovat 11k. Budu mít rozvodnou desku a serva HV (Savox), napájení z Li-on.

V šuplíku žádné plonkové Rx nemám, čili řešení 2x Rx pro mě nepřichází v úvahu. Ve světě S-BUSů a dekoderů jsem absolutní laik, byť něco jsem si načetl a teď nevím co je z hlediska spolehlivosti lepší řešení - buď nějaký výše zmiňovaný 6/8k Rx a k tomu S-Bus s dekodérem (-ry) nebo si něco připlatit a pořídit si 14k přijímač https://www.astramodel.cz/cz/katalog/fu ... 58038.html ?

díky za doporučení.

Honza


Rozvodnou desku mám od pana Růžičky. Používám nyní ve 2,2m Extře k naprosté spokojenosti. Chtěl bych co nejjednodušší systém. díky Honza


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Futaba propojení 2x Rx
PříspěvekNapsal: stř 20.03.2019 10:46 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 15.2.2005
Příspěvky: 140
Bydliště: Plzen
Preklad pro 6008 asi neexistuje.
Nasel jsem anglicky orginal, ale nic zajimaveho tam neni. O spojovani dvou prijimacu zadna zminka.
Muzete se samozrejme zastavit.
6008 pouzivam uz dost dlouho, zrovna vcera jsem jeden instaloval. Byl po ruce.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz