Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte 19.02.2019 12:11 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 856
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Mátě někdo nějaké zkušenosti s podobnou konfigurací? Tedy s.bus přijímač (libovolné značky) a s.bus - PWM dekodér?

Takový telemetrický FrSky s.bus přijímač se dá pořídit pod 600 Kč, zmíněný dekodér jsem koupil za 350 Kč. Vychází mi tedy telemetrických 16 kanálů za necleých 1000 Kč.

Ještě může být s.bus přijímač + s.bus serva/ESC, ale to není úplně levná varianta. Zase je o dekoder a spoustu drátů lehčí. :)

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | vrtulníky(čky) | Xcoptery(rky) | Zorro | malá Cessna)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
PříspěvekNapsal: úte 19.02.2019 12:37 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1068
Bydliště: Vysočina
No má. Mám převodník s Arduino Mini Pro, pak to vyjde levně. :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.02.2019 13:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 28.1.2009
Příspěvky: 606
Bydliště: okr. Blansko
Obrázky: 0
Citace:
Mám převodník s Arduino Mini Pro

Myslíš tohle:
Obrázek
Poskytnul by jsi kód?

_________________
Pepa - ( DC-16, FX-32 ) Slim, Alka 13, EPP hračky


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.02.2019 15:16 
Mazák
Mazák

Registrován: 10.5.2005
Příspěvky: 613
Bydliště: Žatec
Zdravím, no já mám tohle
https://www.banggood.com/16CH-Receiver- ... rehouse=CN

a umí to dalších 8 kanálů.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.02.2019 15:20 
Mazák
Mazák

Registrován: 10.5.2005
Příspěvky: 613
Bydliště: Žatec
A nebo tohle


https://www.banggood.com/DIY-SBUS-To-PW ... rehouse=CN


a umí to 16 kanálů. Hezký den


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.02.2019 15:30 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 856
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Na adruino jsou s.bus knihovny (https://github.com/mikeshub/FUTABA_SBUS + https://www.arduino.cc/en/Reference/Servo), s těma už by to neměl být větší problém.

Tím by se to dalo pořešit. Mě se jen nechtělo cosi drátovat, když (nejspíš to stejné adruino trochu jinak) dostanu pěkně zabalené. :)

Jestli by pak nebylo jednodušší nakupovat jen rádia s nějakým tím sériovým výstupem a potřebný počet výstupů řešit dekodéry podle počtu potřebných výstupů. Jako může to být konektor navíc, ale ....

Do letadla bych to strčil, do vrtulníku nevím.

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | vrtulníky(čky) | Xcoptery(rky) | Zorro | malá Cessna)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.02.2019 15:36 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 856
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Joker píše:
Zdravím, no já mám tohle
https://www.banggood.com/16CH-Receiver- ... rehouse=CN

a umí to dalších 8 kanálů.

Tenhle je zajímavý, ten to umí kódovat/dekódovat tam i zpět. Jako že zapojím pwm na vstup a on vyprodukuje s.bus nebo pwm (píšou, taky už ho mám na cestě). Mohlo by se hodit. Třeba na bezdrátový učitel-žák s 35Mhz vysílačkou. :-P
Joker píše:
A nebo tohle
https://www.banggood.com/DIY-SBUS-To-PW ... rehouse=CN
a umí to 16 kanálů. Hezký den
A na tohle jsem dával link nahoře, akorát to má jiný design. Obojí umí jakousi konfiguraci CPPM výstupu z vybraných kanálů (to se mi taky líbilo), akorát se to musí nějakou sériovkou spojit s PC a nakonfigurovat. Možná by to šlo i nějakým LUA z Taranise. :)

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | vrtulníky(čky) | Xcoptery(rky) | Zorro | malá Cessna)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.02.2019 16:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1068
Bydliště: Vysočina
Mám toto:
Příloha:
sbus_pwm_2m.jpg
sbus_pwm_2m.jpg
[ 33.99 KiB | Zobrazeno 1795 krát ]

Zdroj z netu (Aduino sbus) v krajním případě snad opět najdu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.02.2019 18:39 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18219
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Přijímač mám tuten Gr/SJ HoTT a dekodér buď vlastní ze SUMD a nebo na cestě mám S-BUS dekoder (ten HoTT Rx umí i S-BUS).
No, začíná se to cenově nějak blížit :mrgreen:
Odspoda...

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.02.2019 18:40 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18219
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
ellet píše:
... Zdroj z netu (Aduino sbus) v krajním případě snad opět najdu.

asi máš jiný, než jsem odkazoval? :wink:

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.02.2019 18:47 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1068
Bydliště: Vysočina
Jj, tohle je SBUS a mám ho už delší dobu :) .(SUMD jen ze zvědavosti)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.02.2019 19:40 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6569
Bydliště: Písek, ČR
prikrylm píše:
Do letadla bych to strčil, do vrtulníku nevím.

Do vrtulníku se dneska nejčastěji strká už jen ten S-Bus, PWM netřeba... :wink:

Jinak celkově je to zajímavý nápad, přijímače s více než 8 (9, 10, 12) kanály moc běžné nejsou a už vůbec ne levné.
O bezpečnost bych se moc nebál, něaký ten počítač (Arduino, nebo jiný, koupený jako hotové řešení) bude snad spolehlivý dost. V těch vícekanálových přijímačích stejně musí být nějaký procák, tak proč by externě měl být nějak nespolehlivý? (Jedině bych se možná bál aby tam byl dost spolehlivý krystal v oscilátoru.)
Profi jednotky pro helikoptéry (např. Spirit, žejo) taky berou jen vstup S-Bus a kanály si z toho dělají samy.

A ještě poznámka: Pokud jde jen o to, získat 16 PWM kanálů, tak to se běžně řeší dvěma přijímači (jeden kanály 1-8 a druhý 9-16, jako bonus tohoto řešení je to, že při výpadku jednoho přijímače druhý běží a při vhodně rozvržených kanálech to může i zachránit havárii.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.02.2019 20:55 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 6.1.2012
Příspěvky: 856
Bydliště: Brno
Obrázky: 0
Woita píše:
Do vrtulníku se dneska nejčastěji strká už jen ten S-Bus, PWM netřeba... :wink:
No jo vlastně, na fbl jednotky jsem úplně zapomněl. Já furt proháním pádlo. Myslel jsem spíš na vibrace, ale když se přijímač a dekoder dobře upevní, proč ne. Spalovací stroje na tom budou s vibracema ještě hůř.

Woita píše:
A ještě poznámka: Pokud jde jen o to, získat 16 PWM kanálů, tak to se běžně řeší dvěma přijímači (jeden kanály 1-8 a druhý 9-16, jako bonus tohoto řešení je to, že při výpadku jednoho přijímače druhý běží a při vhodně rozvržených kanálech to může i zachránit havárii.
O tomhle vím, ale pořád vychází levněji koupit (FrSky varianta) R-XSR + XM+ s tím dekodérem, než 2x X8R - je to jištěné a ještě bude funkčních všech 16 kanálů. Jiní výrobci mají bezpochyby podobné řešení.

---
Na stole jsem odzkoušel zmiňovaný dekodér (v odkazu v prvním příspěvku - ku podivu poslali ten lépe zabalený, objednal jsem ten ve smršťovačce) a funguje pěkně. Trochu mě zarazilo, že hodně podivně funguje kanál 16, ale pak mi došlo, že tam má můj XM+ vyvedené RSSI...

_________________
(šroubovák | kleště | měřák | pájka | drátky | vrtulníky(čky) | Xcoptery(rky) | Zorro | malá Cessna)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.02.2019 22:42 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18219
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
HLA píše:
...
Myslíš tohle:
Obrázek
...
To na fotce je arduino Pro mini s roztahanými vývody bez mikro USB (ne Strong jak jsem psal původně :oops: )

Arduino nano je tohle
Obrázek

Pak ještě menší může být Pro mini:
Obrázek
a k tomu potřebuješ převodník (nemá USB):
Obrázek

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 19.02.2019 22:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 12.2.2016
Příspěvky: 1068
Bydliště: Vysočina
jyrry píše:
To na fotce je arduino Pro mini Strong s roztahanými vývody a mikro USB..
Ne, ne, je to Mini Pro a USB to nemá.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz