Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: reálné storage uskladnění lion
PříspěvekNapsal: pon 14.01.2019 8:20 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 24.4.2016
Příspěvky: 287
Bydliště: Nove Zamky
Obrázky: 0
Na strankach cevaro.sk ( http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?cla ... %C4%BEadaj ) je o tom popisana snad cela vedecka praca.Mne to take tragicke nepride vylietam baterku zhruba na 3,8V a ked idem lietat zase ju nabijem.Baterky ktore nepouzivam raz za 3 mesiace pripojim k nabijacke a spustim storage mod.Skladujem ich v dielni asi pri 20 stupnoch na policke takto mi vydrzia aj 4 roky.

_________________
Belanka Decathlon ,MDM FOX


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: reálné storage uskladnění lion
PříspěvekNapsal: pon 14.01.2019 11:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 4688
Bydliště: Praha ČR
Storage není moc kritické, prostě je to o tom, aby se baterka neskladovala ani plně nabitá, ani hluboko vybitá, jestli ale je vybita na 51 nebo 64% není podstatné. Pokud ji vybiješ na 3,8-3,9V na článek, tak to bude v pohodě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: reálné storage uskladnění lion
PříspěvekNapsal: pon 14.01.2019 11:53 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 6825
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Hned první odpověď na jeho dotaz. :wink:


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: reálné storage uskladnění lion
PříspěvekNapsal: pon 14.01.2019 12:02 
Mazák
Mazák

Registrován: 28.2.2014
Příspěvky: 1210
Bydliště: Blatnica, SR
Tie, ktoré nepoužívam dám do storage a hodím do chladničky, kde kľudne aj po dvoch rokoch sú stále v storage, teda priebežne ich nenabíjam, zbytočné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: reálné storage uskladnění lion
PříspěvekNapsal: pon 14.01.2019 12:17 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 4688
Bydliště: Praha ČR
Celeron píše:
Hned první odpověď na jeho dotaz. :wink:


V té první odpovědi udáváš 3,85V, s čímž číselně plně souhlasím, ale může to u někoho budit dojem, že to je třeba na toto napětí nějak přesně trefit. V reálu to ale zkrátka spadá do "nekritické oblasti", prostě to chce napětí "tak nějak" :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: reálné storage uskladnění lion
PříspěvekNapsal: pon 14.01.2019 16:06 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 3403
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Snad SHRNUTÍ (SUMMARY) - Je-li jisté uložení na delší dobu (přes 3 až 6 měsíců):
1. vylétané dám na "storage" nabíječku, pokud takovou nemám, manuálně přeruším nabíjení na obyč. nabíječce
2. pokud mám accu-pack plně nabitý - vybíjení na "storage" NEŘEŠÍM
3. u skladovaného kdy si nejsem jistý stavem = Multimetrem měřím napětí článků(třeba jen skenujícím pípákem)
dle výsledků měření v rozmezí Unaprázdno mezi 3.85 až 4.10 V (pro nom. 3.60 = max. 4.20 V) accu-pack uložím.
Pokud je libovolný článek pod 3.85 V, nabíjím v režimu "storage" dle 1. (Pro jistotu s balancováním.)


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: reálné storage uskladnění lion
PříspěvekNapsal: pon 14.01.2019 17:02 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 8.7.2011
Příspěvky: 6517
Bydliště: Písek, ČR
Já používám na vybíjení 3s baterek žárovku ze světlometu z tanku (ruskýho), je na 27V, a na těch 12V svítí jako když mám doma slunce. Nechávám jí viset volně ve vzduchu ze stolu, aby se chladila. Baterky 6s, které by na to měly podle napětí normálně svítit, bych se fakt bál na to připojit, to by byl trvale svítící fotoblesk nebo atomovka. :lol:
Příloha:
Žárovka 27V.jpg
Žárovka 27V.jpg [ 113.55 KiB | Zobrazeno 357 krát ]

A teď jsem začal používat 6s baterky do vrťase, tak je nemám čím vybíjet. Nabíječkou to jde hrozně pomalu. Takže začnu používat rychlovarku, to je jasný (a ještě si přitom ohřeju vodu). Ještě jednou děkuju za skvělý nápad.

_________________
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: reálné storage uskladnění lion
PříspěvekNapsal: pon 14.01.2019 17:12 
Mazák
Mazák

Registrován: 28.2.2014
Příspěvky: 1210
Bydliště: Blatnica, SR
Ja ma tiez na 3s halogenku 55W v urobenom preglejkovom stojane.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: reálné storage uskladnění lion
PříspěvekNapsal: pon 14.01.2019 20:09 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 29.1.2018
Příspěvky: 192
Bydliště: Doma
Obrázky: 1
guchar píše:
pro nom. 3.60 = max. 4.20 V)


to je fuckt?


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: reálné storage uskladnění lion
PříspěvekNapsal: pon 14.01.2019 20:14 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.4.2008
Příspěvky: 11191
Bydliště: praha 5
Woita píše:
A teď jsem začal používat 6s baterky do vrťase, tak je nemám čím vybíjet. Nabíječkou to jde hrozně pomalu. Takže začnu používat rychlovarku, to je jasný (a ještě si přitom ohřeju vodu). Ještě jednou děkuju za skvělý nápad.


ono to tou rychlovarkou v případě 6čl ale taky nebude žádný fofr, zkoušel jsem 5čl a to si sosá ta rychlovarka cca 600ma, pořád je to ale určitě víc, než vybijení na obyč modelářské nabiječce.

Podle mého to ale určitě chce zapojit to vybijení přez nějakou minutku, jak jsem psal, já použil tu obyč levnou mechanickou, mikrospínač uvnitř minutky jsem předělal aby spínal vybijení a zásuvku se zástrčkou spojil na pevno, abych když tu minutku strčím do zásuvky se stále dostal k 220V.

Raději to napíšu ještě jednou---zoubky převodu na tom hlavním kolečku minutky jsem odbrousil před 24 hodinou dremlíkem, aby minutka nemohla najet na daší cyklus.

ještě tady mám ruzné elektrické plotýnky ze sporáku, možná by to taky šlo použít, ale si myslím, že přez tu rychlovarku je to sice pomalejší, ale bezpečný.


Příloha:
P1060372.JPG
P1060372.JPG [ 87.08 KiB | Zobrazeno 298 krát ]



jinak tady to vlákno jsem zakládal právě z duvodu toho vybijení, nebylo mi uplně jasné,jestli je vhodné striktně vybijet na určité napětí--jak psal právě třeba Celeron--3,85V, páč to je pro mě nepraktické, hlídat kolik jsem vybil a podle toho vybijení ukončit.

Mě přijde právě praktičtější, když vím reálnou kapacitu určité baterie a kolik mám odběr přez tu rychlovarku, na minutce jen nastavit odhadem čas, kdy by měla být baterie z cca 30/40 procent po ukončení vybijení vysoslá.

I když se ty názory, na kolik a jestli vubec lionky vybijet na nějaké dlouhodobější uskladnění liší, prostě si říkám, že vybitím pod 4,2V nic nepokazím.

Určitě díky za vaše názory.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: reálné storage uskladnění lion
PříspěvekNapsal: úte 15.01.2019 7:04 
Mazák
Mazák

Registrován: 28.2.2014
Příspěvky: 1210
Bydliště: Blatnica, SR
Na dvoj-trojčlánky mám takýto vybíjač cca 50W.
Příloha:
Vybijac.jpg
Vybijac.jpg [ 143.27 KiB | Zobrazeno 212 krát ]

Příloha:
Vybijac2.jpg
Vybijac2.jpg [ 174.62 KiB | Zobrazeno 212 krát ]

Na LiIon z e-biku mám na v maličkej drevenej doske na rezanie uchytené sériovo 3 x H4 a lištu na PC ventilátor, ktorý som omylom spálil :lol:
Vybíja mi to cca 180W a pre kontrolu tam mám počas vybíjania trvalo pichnutý maličký voltmeter v 2mm samiciach goldov. Jednoduché, spoľahlivé a pre cyklo batériu šetrné, vybíja okolo 5A.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: reálné storage uskladnění lion
PříspěvekNapsal: úte 15.01.2019 11:29 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 3403
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Solim Namez píše:
to je fuckt? guchar: "pro nom. 3.60 = max. 4.20 V)"

Bohužel jako obyč pořádný ÚŮŮLET namísto správného: "pro nom. 3.70 = max. 4.20 V"


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz