Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rušení měniče v CNC přes 220 V
PříspěvekNapsal: stř 09.01.2019 12:07 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.7.2009
Příspěvky: 1328
Bydliště: Sviadnov (Frýdek-Místek)
Používám ESTLCAM ve spolupráci s Arduinem a čínským střídačem pro vřeteno (https://www.aliexpress.com/store/produc ... 24881.html)
Řízeno je to nějakým starčím Lenovem - notebookem.

Narazil jsem na problém, že pokud notebook je napájen ze stejné zásuvky jako CNC a střídač, pak se relativně rychle Arduino "kousne" - je nutný restart programu v NTB i Arduina. Pokud napojím CNC z jiné, vzdálenější zásuvky, nicméně stále ze stejného okruhu, pak je vše OK. Takže teď frézuji s přivřenými dveřmi a prodlužovačkou.

Zkoušel jsem do cesty dát starší UPS, ale to nepomohlo.

Neřešili jste někdo odrušení měniče? Je nějaká doporučená tlumivka nebo odrušovací člen?

_________________
-


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Rušení měniče v CNC přes 220 V
PříspěvekNapsal: stř 09.01.2019 15:12 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 3592
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Pokud se "signál - rušení" nešíří vzdušnou cestou, zkusil bych z rozbočky vést dva prodlužovací kabely s vf filtry,
1) pro ntb a Arduino - 2) pro CNC. (LC filtry jsou často v prodlužovacích kabelech s ochranou proti přepětí)
http://www.malapa.cz/produkty/ostatn%C3%AD/FSR1/


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rušení měniče v CNC přes 220 V
PříspěvekNapsal: stř 09.01.2019 15:21 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 28.8.2005
Příspěvky: 2396
Bydliště: Dvůr Králové n.L.
Začal bych alespoň tímto https://www.herott.cz/FS23639-5-07-odru ... i-d387.htm
Dále předpokládám že k vřetenu je veden stíněný kabel dle požadavků výrobce měniče na splnění podmínek EMC
A to jestli samotný měnič splňuje EMC se raději ptát nebudu.

_________________
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rušení měniče v CNC přes 220 V
PříspěvekNapsal: stř 09.01.2019 17:20 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 7018
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Měl jsem podobnej problém. Používám Estlcam jen na přípravu dat a ty potom valím do CNC řízený Mega 2560 pomocí Repetier host. Pokud pošlu data z stolního PC , tak mám na obrazovce monitoru slabý moaré a občas se mi kousne komunikace s Arduinem. Je to jednoznačně problém zemí mezi Arduino, jeho napájecím zdrojem a napájecím zdrojem PC. Napájení ze stejný nebo různých fází nemá vliv. Pokud valím data z NTB v baterkovým provozu, moaré není a komunikace je blbovzdorná. Vřeteno a krokáče mám napájený ze stejnýho 1000W pulsního zdroje 24V jako Arduino (to je přes step down) a rušení se tam žádný neděje.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rušení měniče v CNC přes 220 V
PříspěvekNapsal: stř 09.01.2019 17:38 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 28.8.2005
Příspěvky: 2396
Bydliště: Dvůr Králové n.L.
Občas není od věci vzít voltmetr a změřit rozdíly mezi jednotlivými zeměmi, pak z toho vyplyne co kde s čím spojit. Některé step-up/down umí například regulovat v záporné větvi a pak je o zábavu postaráno.

_________________
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rušení měniče v CNC přes 220 V
PříspěvekNapsal: stř 09.01.2019 19:26 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 18216
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Nekdy je zajimave zkouknout napajeni nejake soustavy osciloskopem. To jsou pak casto videt veci...

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rušení měniče v CNC přes 220 V
PříspěvekNapsal: čtv 10.01.2019 8:51 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 10.1.2009
Příspěvky: 204
Bydliště: Liberec
Obrázky: 1
Levné a některé drahé měniče posílají zpět do sítě pěknej bordel před měničem odrušovací filtr a kabel k motoru stíněný je naprostá nutnost u tak citlivého a nechráněného zařízení jako je arduino. oddělit kabely aby nevedly souběžně v jednom žlabu s kabelem k motoru a napájením měniče. ale bez představy jak dané zařízení vypadá se radí těžko těch zdrojů rušení muže být víc.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rušení měniče v CNC přes 220 V
PříspěvekNapsal: čtv 10.01.2019 9:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.7.2009
Příspěvky: 1328
Bydliště: Sviadnov (Frýdek-Místek)
No původně jsem také předpokládal, že je to zabudováním do jedné skříně, popřípadě souběhem napájení a dat. Ale pokud napájení a data vedu různě (ale ze zásuvek vzdálených 1-2 m, problém se vyskutuje. Pokud provedu napojení ze stejné fáze (a také jističe), jen ze zásuvky v jiné místnosti, vše funguje.

_________________
-


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rušení měniče v CNC přes 220 V
PříspěvekNapsal: čtv 10.01.2019 11:28 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 30.10.2011
Příspěvky: 1552
Bydliště: uhlířská lhota 74
u mě ruší zdroj od sparkmakeru DVB_T1 vzduchem a to i přes stěnu. nepomohlo ani uzavření toho zdroje do kovové krabice nejspíše to vysílá kabelem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rušení měniče v CNC přes 220 V
PříspěvekNapsal: čtv 10.01.2019 14:09 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 3592
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
EMC - EMF je někdy dost velký oříšek. Jeden z možných (ne levných) "LOUSKÁČKŮ":
http://www.skybergtech.com/cs/node/21
http://www.skybergtech.com/


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rušení měniče v CNC přes 220 V
PříspěvekNapsal: čtv 10.01.2019 16:52 
Nováček serveru
Nováček serveru

Registrován: 15.6.2015
Příspěvky: 28
Někdy se mi stává při delším kabelu VGA mezi PC a LCD monitorem, že je obraz rozkmitaný,zarušený.
Daný problém vyřeším tak, že mezi monitor a konec napájecího kabelu vložim další kablík samec-samice (se stejnými koncovkami, jako jsou v PC zdroji), a v samici tohoto prodlužováku vylomím kombinačkami střední zemníci pin. Rušení po tomto zásahu vymizí. Revizní technici-toto prosím nečtěte.
Možna by šlo taky vyzkoušet na přívodu ke zdroji notebooku..


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rušení měniče v CNC přes 220 V
PříspěvekNapsal: čtv 10.01.2019 17:26 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9730
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
VGA je analogový obrazový formát, takže je choulostivý na rušení. Pořiď si kvalitní stíněný kabel k monitoru, nebo přejdi na digitální DVI, nebo HDMI. V dnešní době je VGA už pravěk. :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rušení měniče v CNC přes 220 V
PříspěvekNapsal: čtv 10.01.2019 18:37 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 3592
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
Vzájemné rušení přes zemní smyčky, u více zařízení napájených z rozvodů 230 V, je častý případ.
Galvanické oddělení trafem je někdy řešením. Nepředpisovým řešením (byť krátká zkouška)
je přerušení ochranného vodiče (tedy připojení určené pro zařízení s dvojitou izolací).


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rušení měniče v CNC přes 220 V
PříspěvekNapsal: pát 11.01.2019 0:14 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 16.8.2008
Příspěvky: 6853
Bydliště: Moravský kras
guchar píše:
Vzájemné rušení přes zemní smyčky, u více zařízení napájených z rozvodů 230 V, je častý případ.
Galvanické oddělení trafem je někdy řešením. Nepředpisovým řešením (byť krátká zkouška)
je přerušení ochranného vodiče (tedy připojení určené pro zařízení s dvojitou izolací).

Tohle je rada jak za korunu přirození.. A ještě k tomu životu nebezpečná!!!!!!

_________________
OK2WY


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rušení měniče v CNC přes 220 V
PříspěvekNapsal: pát 11.01.2019 8:27 
Mazák
Mazák

Registrován: 7.5.2015
Příspěvky: 3592
Bydliště: ČR
Obrázky: 1
@JirkaA + jiní. Rada byla: "GALVANICKÉ ODDĚLENÍ TRAFEM"
Varování bylo: "Nepředpisovým řešením (byť krátká zkouška) je přerušení ochranného vodiče"
NENÍ POUŽITELNÉ, PROTOŽE NEJSOU SPLNĚNY NÁLEŽITOSTI ZAŘÍZENÍ SE ZDVOJENOU/ZESÍLENOU IZOLACÍ
https://elektrika.cz/data/clanky/ochranne-opatreni-dvojita-nebo-zesilena-izolace


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz