Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: FreeCAD - výměna zkušeností
PříspěvekNapsal: pát 14.12.2018 20:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 780
Bydliště: Brno
Najde se někdo, kdo používá FreeCAD?

Já několik let používám pro modelování objektů pro 3D tisk OpenSCAD - tam je skvělé že člověk napíše věc přesně jak ji potřebuje, v podstatě se to programuje. Ale jsou tam věci, které se dělají divně/složitě - složitější tvary, věci které se musí nejdřív spočítat, atd. Díval jsem se na FreeCAD, přijde mi, že to má potenciál u některých typů objektů ten návrh zjednodušit. Ale zatím v tom nejsem příliš zběhlý, tak bych uvítal někoho na výměnu nebo i nasávání zkušeností. Používáte to někdo?

Já jsem zkoušel projet tento tutorial:
https://www.freecadweb.org/wiki/Basic_P ... torial_017
a snad nějak tuším, co se v kterém kroku dělá. Jsou tam teda věci které asi neumím - třeba smazat nějaký podobjekt, ale jinak to docela jde. Teď bych se chtěl posunout k něčemu, co má OpenSCAD v podstatě zadarmo - něco jako proměnné, opakování, atd.

Příklad: navrhnout krytek na objektiv - v podstatě dutý válec s jednou podstavou, kde tloušťka stěny podstavy i válce bude stejná, a uvnitř válce budou po 120° vevnitř udělané půlválcové výstupky o průměru třeba 1.5 mm, aby ten válec měl od objektivu nějaký malý odstup, a drželo to jen na těch výstupcích a jejich pružnosti.

Jak byste tohle dělali ve FreeCADu?

_________________
Sky Surfer 1400, samokřídlo Ita, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: FreeCAD - výměna zkušeností
PříspěvekNapsal: pát 14.12.2018 20:46 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 5488
Bydliště: Vsetín
předpokládám že to bude všude +- stejné. Nejčastěji se používají dva příkazy a to je vytáhni a rotuj. V Autodesk Inventor práce asi na 3min. Dělá se to postupně jsou dvě základní varianty.

a)

1) udělat plný válec (nakreslí se kruh, vytáhne do dané výšky

2) nakreslí se tvar dutiny a ta se vytáhne směr do objektu (tělesa se odečtou).

b)

1) nakreslit tvar s výstupky a ten vytáhnout do prostoru
2) vytáhnout plný kruh jako dno


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: FreeCAD - výměna zkušeností
PříspěvekNapsal: pát 14.12.2018 22:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9545
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Přímo FreeCAD neznám, ale je to hodně pokročilý CAD, tak by mohl umět i tzv. Multi Pad (Násobné těleso). Ve Sketch (skicář) si nakreslíš dvě soustředné kružnice, okótuješ průměry, zavřeš Sketch, a pak funkcí Multi Pad vytáhneš každý průměr do jiné výšky, takže ti rovnou vznikne hrníček. Pak v dalším Sketch na kolmé rovině nakreslíš profil jednoho měsíčku, a zase vytáhneš na požadovanou šíři (symetricky od osy), potom ho funcí Circular Patern (Kruhové pole) rozkopíruješ po 120°. Ty názvy funkcí nemusí souhlasit. Je to opravdu práce na pár minut a vše je parametrické, takže není problém dodatečně upravovat rozměry.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FreeCAD - výměna zkušeností
PříspěvekNapsal: pát 14.12.2018 22:41 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17852
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Když jsme u toho modelování... sice dělám ve Rhinu, ale ono to bude všude podobné až stejné.
Když tvořím něco členitého, je lepší "odvrtávat materiál" nebo to "slepovat z kousků"?

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FreeCAD - výměna zkušeností
PříspěvekNapsal: pát 14.12.2018 23:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9545
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pokud tělesa na sebe navazují, nebo mají přesah, tak je to praktisky jedno, jestli odečítáš, nebo přilepuješ. Pokud to Rhino umí, někdy je právě podstatně rychlejší použít ten MultiPad (vytahování kontůr do různých výšek. Pokud je to rotační těleso, třeba i s rotační dutinou, tak je zase rychlejší nakreslit poloviční řezový profil (na jednu stranu od osy) a ten orotovat o 360°. Jde to pak hodně rychle a všechny rozměry máš jen v tom jednom Sketchi (skicáři), takže i dodatečné úpravy jsou velmi rychlé.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FreeCAD - výměna zkušeností
PříspěvekNapsal: sob 15.12.2018 15:05 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 780
Bydliště: Brno
Bez těch výstupků jsem to zvládl udělat, akorát jsem nevěděl, jak se jmenuje nástroj na vícenásobné rozkopírování něčeho. Mezi tutorialy mají i stolek, kde ty čtyři symetrické nohy dělají každou zvlášť. Ručně bych to zvládl taky. Jde mi o to nemuset x-krát kopírovat výstupek, ale říct "toto zkopíruj 3x orotované o 120° vůči tomu a tomu středu".

A podobně bych chěl umět nastavit nějakou proměnnou "základní tloušťka všech stěn" tak, abych změnou této jedné věci změnil případně celý model (samozřejmě kromě stěn, kde ten rozměr řeknu jinak).

A pak ještě - v OpenSCADu jsem spoustu ne úplně pravidelných tvarů dělal pomocí konvexního obalu něčeho nebo Minkowského součtu něčeho. Jde ve FreeCADu například místo vytažení sketche do hloubky udělat konvexní obal dvou sketchů?

_________________
Sky Surfer 1400, samokřídlo Ita, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FreeCAD - výměna zkušeností
PříspěvekNapsal: sob 15.12.2018 16:00 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9545
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Koukám že znalci FreeCADu se nijak neozývají. Já jeho možnosti bohužel moc neznám a filozofie modelování je v každém CADu trošku, někdy i hodně odlišná, navíc ke stejným výsledkům většinou vede i několik postupů. Jestli se ti nikdo neozve, zkus zkouknout tutoriály na YT. Určitě jich tam je hromada. Akorát u toho strávíš hromadu hodin, ale to je při učení CADu normální a člověk se učí pořád a objevuje další možnosti, nebo rychlejší postupy.

Edit: Ono přecházet z jednoho CADu na jiný je horší, než se vše učit od začátku, protože člověk má ty staré postupy a souvislosti zafixované, jenže v novém CADu to může být úplně jinak. Znám to z vlastní zkušenosti, kdy po 6-leté práci v Euclidu, jsem přešel na Tebis a ještě po deseti letech se mi občas stalo, že jsem chtěl použít postup z předchozího CADu (hlavně po dovolené). :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FreeCAD - výměna zkušeností
PříspěvekNapsal: sob 15.12.2018 16:15 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 23.11.2016
Příspěvky: 155
Bydliště: Frýdek-Místek
Obrázky: 2
Chápu tvé nadšení pro Linux, ale FreeCAD je vhodný jen na malé projekty, díky tomu jak je napsaný je bohužel pomalý a nedokáže zpracovat ani trošku složitější projekty co ostatní 3D CADy dávají levou zadní :( Na práci s mesh objekty můžeš zapomenout, nehneš s tím díky výpočetnímu výkonu. Je úplně jedno na jakémOS nebo CPU a grafické kartě to provozuješ, bohužel.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: FreeCAD - výměna zkušeností
PříspěvekNapsal: sob 15.12.2018 21:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 780
Bydliště: Brno
Hmm, má to dokonce zvlášť workbench pro návrh žeber křídel:

https://github.com/FredsFactory/FreeCAD_AirPlaneDesign

_________________
Sky Surfer 1400, samokřídlo Ita, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FreeCAD - výměna zkušeností
PříspěvekNapsal: ned 16.12.2018 0:10 
Protřelejší uživatel
Protřelejší uživatel

Registrován: 23.11.2016
Příspěvky: 155
Bydliště: Frýdek-Místek
Obrázky: 2
Používal jsem FreeCAD více jak rok intenzivně "nightly build" s conexant 3d mouse pod Linuxem, ale pak došel do stádia složitějších věcí včetně parametrických přepočtů objektů z tabulky a opustil z popsaných důvodů.

Další důvod byl nemožnost snadno bez rozsypání a zahození provedených úprav, upravit i blbé zaoblení hran... (Toto naštěstí již umožňuje verze 18)

Dokud nebude přepsané jádro, aby běželo dle výkonu HW CPU/GPU a né stejně rychle na Atomu i na poslední CPU .... nevrátím se.

Pokud si chceš, ale v FreeCADu nakreslit parametricky něco tvarem a rozsahem "alá 3D tiskárna" pak ti v pohodě poslouží abez problému zvládne.


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: FreeCAD - výměna zkušeností
PříspěvekNapsal: ned 16.12.2018 1:04 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9545
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Trošku jsem se díval co Free CAD umí, ale opravdu to žádný zázrak není a jestli to myslíš trochu víc vážně, jestli by nebyl potom výhodnější Fusion 360. Sice jede přes cloud, ale už je to opravdu plnohodnotný CAD a samozřejmě parametrický, a taky podporuje i profesionální formáty dat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FreeCAD - výměna zkušeností
PříspěvekNapsal: ned 16.12.2018 7:38 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.11.2005
Příspěvky: 5488
Bydliště: Vsetín
Všechny CAD nástroje od autodescu jsou volně v plné verzi pro studenty, no co, učíme se pořád... A CAD/CAM Fusion360 je free pro nekomerční použití. 3D v pohodě, CAM trošku"zmatený" ale to bude spíš o mé "neznalosti".


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: FreeCAD - výměna zkušeností
PříspěvekNapsal: ned 16.12.2018 11:33 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 17.1.2017
Příspěvky: 780
Bydliště: Brno
FreeCAD je z velké části psaný v Pythonu, což asi bude souviset s tou rychlostí. Na druhou stranu mají i uživatelsky dostupnou možnost zapojit vlastní kód do samotného modelování (akorát jsem ještě nepřišel na to jak; proto jsem taky založil toto vlákno i s jednoduchým úkolem).

No a já bych se fakt rád vyhnul různým těm "zadarmo pro nekomerční použití", "zadarmo pro studenty" (= ať to pak za prachy prosazují ve svém zaměstnání), o cloudových systémech ani nemluvě. Já toho nepotřebuju až tak moc, dosud jsem si vystačil a asi ještě vystačím s OpenSCADem. Jen jsem si chtěl rozšířit obzory směrem k tomu FreeCADu. Já jsem si vědom toho, že komerční CADy mají v sobě vložené spoustu otravné mravenčí práce, a o tom jsou pak jejich ceny. A že z FreeCADu třeba taky vyrostu. Ale třeba taky ne, já nejsem strojař, potřebuju sem tam navrhnout nějaký bazmek pro 3D tisk, a pokud možno si u toho příliš nepošpinit ruce :-) proprietárním softwarem.

Poprosil bych držet téma tohoto vlákna spíš k tomu FreeCADu než o tom, který CAD je lepší a proč. Díky.

_________________
Sky Surfer 1400, samokřídlo Ita, FT Mini Scout, Hydrofoam, FlySky i6


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FreeCAD - výměna zkušeností
PříspěvekNapsal: ned 16.12.2018 14:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9545
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Pokud to vidíš takhle, tak se asi budeš muset smířit s tím, že možnosti FreeCADu jsou poměrně omezené, včetně způsobu a možností modelování, někdy až krkolomného, a to že není parametrický, tak taky komplikuje nějaké dodatečné úpravy, nebo dolaďování modelu a dá to podstatně víc práce. Jestli jsem tě správně pochopil, tak jsem si nevšiml, že by tě tady někdo nabádal k používání nějakého nelegálního CADu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FreeCAD - výměna zkušeností
PříspěvekNapsal: ned 16.12.2018 14:25 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 31.3.2015
Příspěvky: 237
Bydliště: Košice
blesk píše:
... Nejčastěji se používají dva příkazy a to je vytáhni a rotuj. V Autodesk Inventor práce asi na 3min. Dělá se to postupně jsou dvě základní varianty.
a) b)


c) urobiť valec a potom škrupina s hrúbkou steny x mm
d) nakresliť komplet rez a zarotovať - toto je jednoduchá metóda, umožňuje na jeden prechod urobiť celkový tvar
Příloha:
dekel.jpg
dekel.jpg [ 19.84 KiB | Zobrazeno 722 krát ]

Model - 60 sek, vizualizácia 15 min. (nemám s vizualizáciou prax)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 21 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google Adsense [Bot] a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz