Reklama

 





Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte 25.09.2018 9:45 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 23.1.2009
Příspěvky: 731
Bydliště: Nové Město na Moravě
Ahoj,

rád bych si postavil při zimních večerech nějakou řezačku polystyrenu / EPP především pro řezání křídel - létám ACES aircombat a mám trošku strach, že kupovat nová a nová herexová křídla není až tak dobrý nápad :D

sám mám několik 3D tiskáren, provozuji eshop s materiálem pro 3D tisk, takže základy mám ... to není problém ... spíše hledám jednoduchou kuchařku jak na to, SW a doporučený HW ...

dostal jsem tip na tuto desku : https://www.ebay.de/itm/Controller-Boar ... Sw32lYyn7J + nějaké NEMA 17 motory s trapézy ... to všechno je ještě to snadné ... nějaké sbastlené posuny, to také ... ( viz obrázek )

jako SW mi bylo doporučeno toto : http://gm.cnc.free.fr/en/index.html

ale jak jsem psal, nějaké "hup na kozu, ať je rychle hotovo " by se mi opravdu líbilo asi nejvíce ... protože s časem je to hoooodně špatný

děkuji za pomoc :D


Přílohy:
rezacka.JPG
rezacka.JPG [ 40.09 KiB | Zobrazeno 1277 krát ]

_________________
Proxima II,RC-f SU-29,TornadoXX,RCEK Q10.1+Elan,EPA/ESA A6M3+Hacker MIG3,Robbe Pitts S12 EPP,HC T-45 EDF EPO,ACES Combat IL2+KI-64* EasyCopter Collibri 4.5 PRO*
Futaba T10CP FASST+35MHz+ASSAN* http://www.rcalbum.com/index.php?sum=743&a
Nahoru
 Profil  
 
 
PříspěvekNapsal: úte 25.09.2018 10:13 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 14.11.2013
Příspěvky: 1089
Bydliště: Chocerady
Tak se na to vykašli rovnou. Jen odladit systém aby to řezalo jak má zabere dost dlouho.
Udělej si ruční řezačku a šablonu. S trochou cviku je výsledek úplně stejný. Ns to že potřbuješ 4 křídla za rok to stačí

_________________
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 25.09.2018 10:49 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5356
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
taky jsem si rekl ze po 3D tiskarne a CNC frezce je na case udelat rezacku polyse. No a pak jsem se na to zase vyprdnul a pro tech par veci co potrebuju vyfrezuju sablony a riznu to rucne.

A to uz jsem mel doma motory a dokonce i vytisteny nejake dily

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 25.09.2018 10:54 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5356
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
pokud rezes vic nez jedno-dve kridla tak si udelej poloautomat rizeny gravitaci - https://wwii-rcmodely.mypage.cz/menu/at ... a-kridel-z

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 25.09.2018 12:35 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17597
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
SuperMUF píše:
Ahoj, ...

No, jak to popisuješ tak máš skoro hotovo - GMFC je OK, pohony s ním rozhýbeš přes tu desku.
Pak už ti chybí jen řízení teploty drátu - mám pro GMFC destičku a asi bych do ní uměl i napálit procesůrek (PIC). Pila - obdoba truhlářské rámovky, zavěšená nezávisle a posuvy jen vedou drát. Zdroj pro pilu.
A pak už jen ladit parametry, to GMFC se dá docela dobře nastavovat. Kolega takhle má pilu z mých dílů a řeže docela obstojně, jen to chvíli trvalo než přišel na to jak to nastavit a jak pro to připravovat data.

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 25.09.2018 14:45 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 23.1.2009
Příspěvky: 731
Bydliště: Nové Město na Moravě
Co se týká regulace tak tu mám tyristorovou z ruční řezačky, ale šla by ovládat i přes PWM Arduina ... a proč si nepořídit řezačku, ne ? kdo si hraje nezlobí :D

_________________
Proxima II,RC-f SU-29,TornadoXX,RCEK Q10.1+Elan,EPA/ESA A6M3+Hacker MIG3,Robbe Pitts S12 EPP,HC T-45 EDF EPO,ACES Combat IL2+KI-64* EasyCopter Collibri 4.5 PRO*
Futaba T10CP FASST+35MHz+ASSAN* http://www.rcalbum.com/index.php?sum=743&a


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 25.09.2018 15:04 
Mazák
Mazák

Registrován: 30.8.2011
Příspěvky: 5356
Bydliště: Plzeň, CZ
Obrázky: 0
pokud mas jen 3D tiskarnu tak bych zacal s MPCNC, frezka je mnohem vic pouzitelnejsi nez rezacka. Teda pro me :-D

_________________
coptery@FrSky X9E, 3.4m Go-3,EPP Spartan,SkySurfX8,SE.5,MPX Extra 300s@Jeti DC-16


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 25.09.2018 15:29 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17597
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
SuperMUF píše:
Co se týká regulace tak tu mám tyristorovou z ruční řezačky...

Ale to GMFC ti řídí proud podle rychlosti řezání. Nejde o to jen pevně nastavit nějakou teplotu drátu.

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 25.09.2018 16:37 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 23.1.2009
Příspěvky: 731
Bydliště: Nové Město na Moravě
Amper píše:
pokud mas jen 3D tiskarnu tak bych zacal s MPCNC, frezka je mnohem vic pouzitelnejsi nez rezacka. Teda pro me :-D


MPCNC teď chystám pro kamaráda, i když v malým zdvihem v ose Z - bude na tom řezat koženku pro svoji čalounickou firmu ... jinak malou 3D frézku mám také ...

prostě úkol zněl : řezačku si chci postavit ... asi si ji i umím postavit, HW řešení je spousta -od infantilních po ryze profesionální - jen hledám nějakou smysluplnou zkratku k cíli - řešení typu, že si budu pálit SW do PIC procesoru atd, tak to opravdu ne ...

_________________
Proxima II,RC-f SU-29,TornadoXX,RCEK Q10.1+Elan,EPA/ESA A6M3+Hacker MIG3,Robbe Pitts S12 EPP,HC T-45 EDF EPO,ACES Combat IL2+KI-64* EasyCopter Collibri 4.5 PRO*
Futaba T10CP FASST+35MHz+ASSAN* http://www.rcalbum.com/index.php?sum=743&a


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 25.09.2018 16:38 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 23.1.2009
Příspěvky: 731
Bydliště: Nové Město na Moravě
jyrry píše:
Ale to GMFC ti řídí proud podle rychlosti řezání. Nejde o to jen pevně nastavit nějakou teplotu drátu.


a to má už nějaký silový výstup, nebo je to jen PWM regulace a musím si ta to nějakou silovou část postavit sám ?

_________________
Proxima II,RC-f SU-29,TornadoXX,RCEK Q10.1+Elan,EPA/ESA A6M3+Hacker MIG3,Robbe Pitts S12 EPP,HC T-45 EDF EPO,ACES Combat IL2+KI-64* EasyCopter Collibri 4.5 PRO*
Futaba T10CP FASST+35MHz+ASSAN* http://www.rcalbum.com/index.php?sum=743&a


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 25.09.2018 18:34 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17597
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
GMFC posílá PWM do té destičky a na ní je usměrňovač, filtr a spínací FET, řízený PICem - http://aeropic.free.fr/pages/CNC/IF_PCenglish.htm

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte 25.09.2018 20:19 
Zkušený debatér
Zkušený debatér
Uživatelský avatar

Registrován: 5.1.2012
Příspěvky: 289
Bydliště: dědina
Obrázky: 28
Amper píše:
pokud rezes vic nez jedno-dve kridla tak si udelej poloautomat rizeny gravitaci - https://wwii-rcmodely.mypage.cz/menu/at ... a-kridel-z

Huuustýýý. To chci :-)))))))))))

_________________
http://jakvok.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 25.09.2018 21:16 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 2585
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
SuperMUF píše:
Ahoj,

létám ACES aircombat a mám trošku strach, že kupovat nová a nová herexová křídla není až tak dobrý nápad :D



Proč je kupovat ? nevyplatí si udělat formu a dělat si to sám ?
To jsou maličký křídla - forma maličká se vejde do kouta . Asi bych ani nepoužíval drahej herex , případně minimálně . Nařezal bych extruďák na tenký plátky třeba 3-6 mm - chce to vyzkoušet a zalisoval do křídel . Po ztvrdnutí seříznul a slepil půlky k sobě .
Dělat několik stejných křídel do roka , tak jedině do formy.
Zkoušel jsem řezat i 2 mm a když se udělá menší plocha, tak v pohodě . Do křídla se to pak dá naházet z několika kusů .

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
PříspěvekNapsal: úte 25.09.2018 21:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 23.4.2010
Příspěvky: 6429
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Amper píše:
pokud rezes vic nez jedno-dve kridla tak si udelej poloautomat rizeny gravitaci - https://wwii-rcmodely.mypage.cz/menu/at ... a-kridel-z


Ampére, jak řežou ten spodek profilu od odtokovky k náběžce, není problém s posuvem když drát na náběžce leze podle šablony hodně nahoru? V tom místě se přeci tahová síla rozloží na dva vektory (u stoupání cca 45 stupňů na 1:1) a drát musí jet pomaleji nebo se dokonce odporem zastaví. Opačnýmu řezání od náběžky k odtokovce bych věřil spíš, ale tam mám zkušenost jak je drát odporem v polyši prochu prohnutej, tak je pak prohnutá i odtokovka. A navíc, co to maj za matroš, to přeci není klasickej pěnovej polystyrén.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
PříspěvekNapsal: úte 25.09.2018 22:05 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17597
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Celeron píše:
... jak je drát odporem v polyši prochu prohnutej, tak je pak prohnutá i odtokovka. ....

Nevím jak v tom odkazu, ale při NC řezání se řeže bezkontaktně, drát se musí materiálem propalovat jen sáláním, jinak vzniknou patvary. Taky napnutí drátu tomu musí odpovídat, když jsem viděl ty napínací "luky" ... musí to být jištěné lankem či řetízkem, jinak při prasknutí drátu je kolem veeeliké vzrůšo :mrgreen:

edit: Tak po shlédnutí videa - ten drát musí řezat kontaktně - brzdí ho to v pohybu a udržuje jako konstantní rychlost. NC má rychlost a polohu danou pohony, drát ho nesmí omezovat. Dají se tak ovšem řezat profily komplet i s náběžkou a třeba 1-2mm odtokovkou (dá se ale i do ostra), se zářezy pro nosník(y) nebo spojovací trubku, případně různé tvary dle libosti.
Velikost propalu se určí zkouškou a do SW nastaví, počítá pak s ofsetem.

A je to extruďák, podle barvy možná Bachl nebo BASF.

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz