Pravidla fóra


Pokud bude tlachání ve Smetišti zcela mimo téma modelářství, případně ohrožující pověst modelářství, bude příspěvek/téma odstraněno.
Životnost vláken bude 31dní. Pokud se neobjeví nový příspěvek tak bude vlákno likvidováno.



Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 219 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: ned 16.09.2018 11:13 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 10890
Bydliště: praha 5
zkusil jsem na tom kompresurku očistit--odstranit-- ten lepkavý nástřik .

lihem a syntetickým ředidlem 6006 jsem se vubec nechytal, tak jsem zkusil odstranovač barev, tím to šlo v pohodě a plastu toho pláště kompresoru ten odstranovač nevadí.

ale plastové sklíčko tlakoměru a vypínač--tlačítko ten odstranovač na povrchu trochu poleptal.

ještě možná večer zkusím ten odstranovač na ten kinofilmový nikon--fotit na kinofilm už stejně nikdy nebudu, jen nemám morál ten foták hodit do popelnice.

ted vyrážím do pruhonic, čuba už tady poskakuje že chce běhat, včerejších 70km ji evidentně nestačilo :D


Nahoru
 Profil  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: ned 16.09.2018 11:25 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2049
Bydliště: Zavar, SK
Lark píše:
Neřek bych že igorb někomu vnucuje konkrétní foťák. To jaká třída foťáku je pro koho vyhovující pro jeho potřeby si musí rozhodnout každý sám, a taky podle toho, co chce s výslednou fotkou dělat.

Moja poznámka bola o tom, že aj bez tých fotiek je jasné, kto ktorú kategóriu vyhrá. Ak má RX100 4x väčší čip, ako klasické kompakty, je zbytočné porovnávať technickú kvalitu fotky. Na druhej strane je nezmysel s ňou fotiť ľudí na kopci a robiť z toho výrez, ako sem dával ingwarr, to je job pre ultrazoomy...

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry, www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: ned 16.09.2018 11:38 
Mecenáš serveru
Mecenáš serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 2.5.2003
Příspěvky: 1184
Bydliště: Jaroměř
Obrázky: 0
guchar píše:
Z zbytků koženek bývalého n. p. ZAZ Jaroměř mi kdysi žena ušila pár obalů na měřáky.
Něco OK, na některých praskal a drolil se plastový povrch, a některé se staly lepivé-patlavé.


Neříkám, že by se v bývalém ZAZu nenašel někde kousek koženky, ale hlavně se pracovalo s kůží (usně). A když se podíváš, jakými způsoby a za použití jakých chemikálií se tyto usně činily, tak je to jasné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: ned 16.09.2018 11:46 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3846
Bydliště: SK Bratislava
ddano007 píše:
Ak má RX100 4x väčší čip, ako klasické kompakty, je zbytočné porovnávať technickú kvalitu fotky.


No vidis, a ja si prave myslim ze ma a preto som to sem dal. U normalneho ludskeho denneho fotenia vonku (na co je taky pidifotak urceny) nevidim dovod kupovat velky senzor ktory potrebuje aj prislusne kvalitny objektiv co tu cenu posunie na 4 nasobok. Nevidim taky rozdiel v cistote obrazu aby to ospravedlnil. ... Teda aspon mna to zaujimalo, preto som si to otestoval.

Ten RX100 je pre cloveka co ma doma zrkadlovku, naucil sa ju vyuzivat a je nesvoj a ma mentalny problem ked odfoti fotku a vidi v nej po zvecseni zrno a nevidi rozostrenie. A ze mu to nezoomuje aspon 10x ho netrapi lebo dobre vie ze na velku dialku (este raz - ide o fotenie vonku) proste dobru fotku neda, lebo samozrejme nema ani stativ, ani nie je zrovna cisty vzduch ani nema cas sa na dobru fotku pripravit. Proste chce mat fotak ktory vonku "takmer" zastane zrkadlovku so setakom (setak ma svetelnost 3,5 toto 1,8 pri com senzor je polovicny takze vlastnosti zhruba rovnake, ovladanie rovnake ako moje zrkadlo sony, vychytavok je tam viac napriklad ND filter, rovnako to ma fazove ostrenie) ale zmesti sa do vrecka.

Takze ked to tak vidim, namiesto vymenych objektivov entry level zrkadlovky sa tu vymiena objektiv aj s telom :- )) Ak mam RX100, mozem si k nemu kludne kupit 30x zoom objektiv s ocakavatelnou stratou kvality za 270Euro rovnako ako u zrkadlovky ale dostanem k nemu aj cely fotak gratis a navyse nemusim objektivy vymienat a riesit ci nemam zasvineny senzor :- )))


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: ned 16.09.2018 12:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2049
Bydliště: Zavar, SK
igorb píše:
Ten RX100 je pre cloveka co ma doma zrkadlovku, naucil sa ju vyuzivat a je nesvoj a ma mentalny problem ked odfoti fotku a vidi v nej po zvecseni zrno a nevidi rozostrenie. A ze mu to nezoomuje aspon 10x ho netrapi lebo dobre vie ze na velku dialku (este raz - ide o fotenie vonku) proste dobru fotku neda, lebo samozrejme nema ani stativ, ani nie je zrovna cisty vzduch ani nema cas sa na dobru fotku pripravit. Proste chce mat fotak ktory vonku "takmer" zastane zrkadlovku so setakom ...

Ale veď vravíš to isté, čo ja :wink:
A okrem foťáku ešte bude záležať, čo s tou fotkou chce človek robiť: ak to chce pozerať na 22`` monitore, alebo spraviť fotky 9x13 do albumu, tak mu kľudne stačí skoro hocičo...
Žiaľ som sa nie raz stretol s tým že si ľudia kúpili zrkadlovku, lebo šak to fotí najlepšie... a na ich dovolenkové fotenie by im rovnakú službu spravil kompakt za dve stovky a nemuseli by nosiť veľký kvicht, ktorý im celý rok odpočíva v skrini :mrgreen:

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry, www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: ned 16.09.2018 13:03 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9106
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
ddano007 píše:
Moja poznámka bola o tom, že aj bez tých fotiek je jasné, kto ktorú kategóriu vyhrá. Ak má RX100 4x väčší čip, ako klasické kompakty, je zbytočné porovnávať technickú kvalitu fotky. Na druhej strane je nezmysel s ňou fotiť ľudí na kopci a robiť z toho výrez, ako sem dával ingwarr, to je job pre ultrazoomy...

Myslím, že tady nejde o to která kategorie vyhraje, ale pro jaké akce a cílové použití fotek je která určená.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: ned 16.09.2018 14:15 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 10890
Bydliště: praha 5
Uplne si nejsem jistej jestli ale u fotaku ktery ma bud display a idealne pruhledovy hledacek neni ve vyhode spis mensi zoom v kombinaci s lepsim cipem a z vysledneho fota uz pak v klidu a doma udelat vyrez.

Vykonnejsi zoom je samozrejme super ale kdyz pak fotim prez pruhledovy hledacek vim opravdu co fotim ?

Z pruhledoveho hledacku mam zkusenost jen z kompaktu na kinofilm tak netusim jestli u digi fotaku je nebo neni v tom pruhledovem okynku nejaky pomocnik....ono fotit zoomem prez display nejakou akcni fotku treba letici model...no asi jak kdo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: ned 16.09.2018 14:55 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3846
Bydliště: SK Bratislava
pepin píše:
Vykonnejsi zoom je samozrejme super ale kdyz pak fotim prez pruhledovy hledacek vim opravdu co fotim ?


Nevies, musis sa na to spolahnut ze to da, preto hovorim ze to fazove ostrenie u RX100 je dost velka vyhoda, je dost na prd ked ti zacne hlavne u vytiahnuteho zoomu a slabsieho svetla fotak jazdit ostrenim hore dole (klasika u konrastneho ostrenia u HX80 a vsetkych v jeho triede). Proste sa na to spolahnes a optimalne mu das opakovane cvakanie a jedna bude dobra. :mrgreen:
Beztak fotaky tejto triedy manualne ostrenie aj tak z pravidla nemaju. Na RX100 ho mam vypnute a na kruzku mam zoom lebo som to este nepotreboval.

Potom uz len zalezi ake ma fotak ostriace ficurie (a zase fazove ich ma vecsinou daleko viac v zavislosti od ostriacich bodov) len bohuzial oni sa obycajne nedaju pouzit ked prejdes na digi zoom, takze ak budes chciet urobit hodne zoomovanu fotku na RX100 a vyuzit ich, tak budes musie fotit len optickym a ostrihnut a zvecsit to doma. Alle u lepsich fotakov mas zase zvyraznenie ostrych hran v hladaciku, takze aj ked nevidis ci je ostre, tak on ti to vie ukazat. Treba vzdy pozriet co fotak ponuka (vyber ostriaceho bodu, ako sa da posunut, ci sa da "zaseknut" ostriaci bod na vybrany pohyblivy objekt, ci ma zvyraznenie hran, zvecsenie pri ostreni atd.)

Ale skusal som aj tie lietadla a nemal som ani s HX80 problem, dole su fotky na doraze zoomu 30x. Cvakol som asi 5x, vzdy zaostril. V sere by to asi nedal, ale stale sa drzim toho ze je to fotak na von. Len bohuzial aj von to pri plnom zoome narazi na fyzikalne moznosti, proste tym ze odide svetenost na 6,2 a nutnosti udrzat kratky cas aby sa to stale dalo fotit z ruky (s tym brutalnym zoomom) musi vyliezt citlivostou hore a typ padom zacne sumiet. Takze ako obrazok OK kym sa to kuka bez vyrezu. Ako nahle vyrezem, tak je to zrnite.

Keby som nieco take skusil so stativom (lietadlo ale stativom nechytis) tak by som mohol dat dlhsi cas a mensiu citlivost, mozno by to bolo lepsie (hadam) alebo pouzit odsumovanie dvojitou expoziciou, to ide u HX80 uz od ISO 100. Problem je ten, ze pri skladani pohnutych obrazkov to nejde urobit uplne na pixel presne a vysledok ma malinko horsiu ostrost. A mam pocit ze presne co ziskam mensim sumom to stratim na ostrosti takze som tam kde som bol, ale mozno zo stativu by to slo lepsie. Ale tento miniprd na stative by vyzeral ako trabant na podvozku od Humra :- ))))))))


Přílohy:
DSC00055.JPG
DSC00055.JPG [ 23.23 KiB | Zobrazeno 182 krát ]
DSC00055 - Copy.JPG
DSC00055 - Copy.JPG [ 94.41 KiB | Zobrazeno 182 krát ]
DSC00060.JPG
DSC00060.JPG [ 24.29 KiB | Zobrazeno 182 krát ]
DSC00060 - Copy.JPG
DSC00060 - Copy.JPG [ 122.66 KiB | Zobrazeno 182 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: ned 16.09.2018 19:49 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 10890
Bydliště: praha 5
igorb píše:

Nevies, musis sa na to spolahnut ze to da, preto hovorim ze to fazove ostrenie u RX100 je dost velka vyhoda, je dost na prd ked ti zacne hlavne u vytiahnuteho zoomu a slabsieho svetla fotak jazdit ostrenim hore dole ------------


se přiznám, že se asi v těch radách začínám ztrácet--budu si to muset přečíst víckát--určitě je problém na mé straně, prostě jsem méně chápavý :lol:

dnes jsem nefotil v podstatě vubec nic--nebylo co, ale když už jsem vezl tu G1, tak jsem si alespon jednou přecijenom cvaknul

první foto originál, druhé výřez.
Příloha:
P1180001.JPG
P1180001.JPG [ 99.54 KiB | Zobrazeno 137 krát ]

Příloha:
P1180001.JPG
P1180001.JPG [ 266.49 KiB | Zobrazeno 137 krát ]


zatím opravdu nemám uplně jasno v tom, jestli v případě kapesního kompaktu bez digitálního hledáčku--kdy to reálné, co při focení vidím, vidím pouze na displey a jestli není možná vhodnější najít určitý kompromis, mezi obr zoomem a relativně slušným čipem, z kterého jde potom udělat ořez--neřeším že mohu s tím fotákem točit i video--pak by asi byl ořez opravdu problém.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: ned 16.09.2018 20:35 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9106
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Při focení podle displeje máš jistotu, že to co vidíš bude na snímku i při zoomu, což u průhledového nemusí patit, protože střed obrazového pole v průhledovém hledáčku nemusí odpovídat skutečnosti. Někdy bývají v průhledovém hledáčku pomocné rámečky pro zoom. Jinak dělat hodně malý výřez z širokého záběru (když pominu zhoršení rozlišení) je taky riskantní, protože nemusí být přesně zaostřeno na objekt který tě ve výřezu zajímá. Záleží na nastaveném režimu ostření, a pokud nejde přímo o ostření na bod, ale na oblast, tak i na velikosti té oblasti. Snad jsem tě pochopil správně?

Edit: U takové scény je ještě další problém, že v zájmovém místě pro výřez nemusí být ideální expozice. Samozřejmě při dostatku světla a velké hloubce ostrosti, ta neostrost nemusí být problém, ale při slabším světle nejspíš ano.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: ned 16.09.2018 21:39 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 1.5.2008
Příspěvky: 10890
Bydliště: praha 5
Lark píše:
Při focení podle displeje máš jistotu, že to co vidíš bude na snímku i při zoomu,


jenže ty na tom displey na sluníčku nevidíš v podstatě vubec nic--to je to, co řeším.

pidi displeový foták se superzooomem, ale na tom displey v podstatě vubec nevidím, co fotím---jako že třeba jasně vidím, že to chce v manuálu nastavit mínus 1 EV :oops: ---jako že nooo tak to je bomba, taDY TEN KAPESNÍ FOTÁK MÁ I MANUÁLNÍ ZAOSTŘOVÁNÍ A MANUÁLNÍ NASTAVOVÁNÍ EXPOZICE :oops: co na tom, že v reálu pak vubec nic na tom displey nevidím :oops:

třeba ale vidím na displey na sluníčku blbě pouze já a všichni ostatní perfektně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: ned 16.09.2018 21:43 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2049
Bydliště: Zavar, SK
Takže zopár foto z dnešného testovania FZ300:

Příloha:
P1000165.JPG
P1000165.JPG [ 91.23 KiB | Zobrazeno 115 krát ]

( od psa človek nepotrebuje GDPR :lol: )
Příloha:
P1000204.JPG
P1000204.JPG [ 45.73 KiB | Zobrazeno 115 krát ]


Příloha:
P1000233.JPG
P1000233.JPG [ 27.07 KiB | Zobrazeno 115 krát ]


Příloha:
P1000250.JPG
P1000250.JPG [ 16.25 KiB | Zobrazeno 115 krát ]


Hľadáčik je super na fotenie, ale na video... asi ešte vyskúšam displej. Trochu som mal obavy, či bude 24x zoom stačiť, ale na maxime to udržať je skôr nemožné ( pri lietadlách )...

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry, www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: ned 16.09.2018 21:48 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 9.2.2011
Příspěvky: 1398
Bydliště: Meziměstí
Na displeji vydím kulový i bez sluníčka (bez brejlí :twisted: ) , na sluníčku ani brejle nepomůžou. Při koupi foťáku bylo vybavení výborným hledáčkem absolutní priorita.
(mám Canon eos 100D, Panasonic LX100 a Fujifilm HS 35)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: ned 16.09.2018 21:55 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 2570
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
pepin píše:

třeba ale vidím na displey na sluníčku blbě pouze já a všichni ostatní perfektně.


Nejsi sám, při slunečném počasí taky vidím prdlajs .
Zvažuji, že si vytisknu nějaký stínítko na mobil . (už tři roky :lol: )

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: Fotoaparát
PříspěvekNapsal: ned 16.09.2018 22:06 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 18.3.2010
Příspěvky: 2049
Bydliště: Zavar, SK
jag42 píše:
... Při koupi foťáku bylo vybavení výborným hledáčkem absolutní priorita...

Problém nie je hľadáčik, problém je, že keď ti pri videu na maximálnom zoome odíde zaostrenie, tak v hľadáčiku prd vidíš. Keď pozeráš na displej, skôr vidíš, kam máš s foťákom mieriť...
Ale pravda je, že som dneska nemal čas vyskúšať všetky režimy zaostrovania.

_________________
Taranis X9D + nejaké lietadlá, heli a koptéry, www.rcmodelytt.sk


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 219 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15  Další

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz