Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 3D tiskárna Gcode
PříspěvekNapsal: pon 13.08.2018 9:31 
Zkušený debatér
Zkušený debatér

Registrován: 10.1.2011
Příspěvky: 493
Bydliště: Žebrák
Ahoj,
lze nějak upravit těleso v Gcode? Mám pouze soubor Gcode, kde je více těles k tisku a potřeboval bych některé odstranit abych je nemusel tisknout všechny. STL soubor bohužel nemám.


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárna Gcode
PříspěvekNapsal: pon 13.08.2018 10:16 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9359
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Teoreticky by se dal ten soubor G-kódu ručně editovat v textovém editoru a odmazat všechny řádky, u kterých odpovídají souřadnice X, Y, poloze toho odmazávaného tělesa. Mám ale dojem, že ta jednotlivá tělesa se netisknou tak, že by se vytisklo jedno a pak teprve druhé, ale v každé vrstvě (Z) se tisknou všechna tělěsa najednou. Takže "přebrat" takový soubor ručně řádek po řádku je naprostá utopie a ohromné riziko, že někde uděláš chybu a odmažeš i něco důležitého. Možná by se to dalo řešit nějakým limitem v osách X/Y, ale nevím jestli to řídicí systém tiskárny umí. Taky možná existuje i nějaký editor G-kódu, kde by se dala odmazat určitá oblast, ale je to taky riziko a člověk musí přesně vědět co dělá.
Spíš bych se pokusil sehnat to zdrojové STL.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárna Gcode
PříspěvekNapsal: pon 13.08.2018 10:54 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie

Registrován: 22.7.2012
Příspěvky: 2618
Bydliště: Zvole u Prahy
Obrázky: 0
teoreticky ano, prakticky je to nesmysl . Tiskneš po vrstvách, takže bys musel editovat každou vrstvu. To bych si hodil mašli :lol:

_________________
www.3dfrezovani.cz


Nahoru
 Profil Soukromé album  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárna Gcode
PříspěvekNapsal: pon 13.08.2018 11:18 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 21.6.2008
Příspěvky: 4590
Bydliště: Praha ČR
Ono to ale jde, nějaká řešení pro "reverzi" gcode zpět do STL existují. Osobně jsem netestoval, ale když hodíte do Googlu "gcode to stl", tak se toho vysype více... Taktéž se najdou věci pro gcode editaci.

Reálně bude asi výsledek problematický pro nějakou složitější editaci, ale na druhé straně zrovna vyhození objektu aniž by se něco více měnilo zas takový problém být nemůže - algoritmus prostě vyháže všechny tiskové operace na určité ploše desky.

Opakuji - osobně jsem to reálně nepotřeboval, ale nedá se to šmahem označit za nesmysl, přirozeně to ale chce software, který to zautomatizuje, ruční editace by byla opravdu megaopruz :-(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárna Gcode
PříspěvekNapsal: pon 13.08.2018 12:07 
Moderátor serveru
Moderátor serveru

Registrován: 28.2.2005
Příspěvky: 17749
Bydliště: Rakovník, CZ
Obrázky: 0
Lark píše:
... odmazat všechny řádky, u kterých odpovídají souřadnice X, Y, poloze toho odmazávaného tělesa. ...

Navíc tam jsou ještě řádky kdy se hlava vrací na X,Y toho zůstávajícího tělesa... To by byl superopruz...

_________________
Aby mne mé záliby bavily, nemusím je brát kdovíjak vážně - jyrry.cbcnet.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárna Gcode
PříspěvekNapsal: pon 13.08.2018 14:45 
Platící zákazník RCManie
Platící zákazník RCManie
Uživatelský avatar

Registrován: 14.11.2013
Příspěvky: 1102
Bydliště: Chocerady
Vytiskni to všechno a nepotřebné vyhoď.
Úprava gkodu je nesmysl. Hlavně když nevíš co a jak.

_________________
www.havelaircraft.cz
info@havelaircraft.cz
Facebook- Havelaircraft


Nahoru
 Profil {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárna Gcode
PříspěvekNapsal: pon 13.08.2018 17:12 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9359
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
jyrry píše:
Navíc tam jsou ještě řádky kdy se hlava vrací na X,Y toho zůstávajícího tělesa... To by byl superopruz...

Proto jsem psal "teoreticky" a musí vědět co dělá, tzn. musí tomu G-kódu rozumět. Ruční editace je ještě použitelná u nějakého 2D frézování, ale pro 3D tisk je to nesmysl. Samozřejmě existují profesionální programy, nebo jsou součástí některých CAD/CAMů, které dokáží zpětně importovat G-kód jako polyline, nebo body, na nich udělat úpravy a znova exportovat do G-kódu, ale za 1) znám jen placené profesionální a za 2) ani ty si neporadí se všemi odlišnostmy pro různé řídicí sytémy, jako jsou rozdíly v G a M kódech, neumí kruhové interpolace, různé podprogramy a podobně. Jestli něco takového existuje pro systémy 3D tiskáren nevím.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárna Gcode
PříspěvekNapsal: pon 13.08.2018 20:12 
Moderátor serveru
Moderátor serveru
Uživatelský avatar

Registrován: 22.3.2007
Příspěvky: 3898
Bydliště: SK Bratislava
Nevidim problem urobit si maly program ktory vyhadze vsetko co ide na suradnice toho druheho telesa, ale musel by si rozumiet G codu a vedel programovat .. ale kedze sa pytas, tak asi nevies, vidim to na tu variantu vytlac vsetko a zahod co nepotrebujes ;- )))


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárna Gcode
PříspěvekNapsal: pon 13.08.2018 20:59 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 22.4.2010
Příspěvky: 6629
Bydliště: Nový Bydžov
Obrázky: 14
Znal jsem jednoho šílence, co v 90-tých letech ručně editoval soubor HPGL pro plotter. Jenže to je proti gcode jednoduchý jak facka, máš to vlastně jen jednu "tiskovou vrstvu". V podstatě to je téměř totožně jako v gcode textově (číslem) vyjádřený z jakýho předešlýho bodu X,Y má jet písátko na novej bod X,Y a pak je tam ještě pár definic jakým perem a jakou rychlostí a jestli má být písatko spuštěný na papír a nebo to je přejezd bez malování. Gcode toho má mraky navíc. A ještě to je komplikovaný třeba tím, jaký všechny příkazy gcode 3D tiskárna, nebo frézka podporuje. Třeba u kreslení kruhu doprava nebo doleva některá mašina stráví začátek, střed, poloměr a konec a jiná to neumí a tak se kruh musí namalovat z spousty jednotlivých krátkých přímek který musí vygenerovat prohram co vytváří gcode, u 3D tisku slicr, u fézky některej CAM.


Nahoru
 Profil Soukromé album {RCalbum.cz}  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3D tiskárna Gcode
PříspěvekNapsal: pon 13.08.2018 21:08 
Mazák
Mazák
Uživatelský avatar

Registrován: 13.11.2008
Příspěvky: 9359
Bydliště: Benátecká Vrutice, ČR
Našel jsem RapR3D Visual GCode Editor ale nijak jsem ho nezkoumal, tak si s ním zkus pohrát co všechno dokáže. Měl by umět editovat přímo v grafice. A tady je k němu nějaká diskuze, ještě ze začátků, ale je pořád "živá". Studovat se mi to ale nechce.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 

 


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

 

  Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group  Český překlad – phpBB.cz 

 

NAVRCHOLU.cz